Skocz do zawartości
IGNORED

DRD czyli Monkey on a stick, Free Lunch.

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy budują to i ja postanowiłem ;-))

Nie jest to praca twórcza lecz odtwórcza jednak mimo wszystko sprawia sporo przyjemności...

Prze pewien okres sporo było zadymy na zachodnich forach w związku z pojawieniem się rozwiązań opartych o "Loften-White design" Monkey on a stick, Free Lunch, wzmacniacze Jacka Elliano czyli ogólnie DRD direct reactance drive..

Po szybkiej analizie zasilania w obecnym wzmaku 2A3 doszedłem do wniosku że tak na styk ale uda mi się coś poprzerabiać tak aby przerobić klasyczny układ i zakosztować innego rozwiązania..

Szybka wizyta w Casto, wymian barterowa w celu uzyskania kondów i do dzieła..

6 godzinek pracy (z przerwami ..) i pierwsze koty z płoty, tymczasowa obudowa, zasilanie zrobione i 498 V jak drut;-)

Juro reszta głównie obliczenia oraz dobór drivera, który nie wysyci dławików anodowych telto ;-))

a w sobotę odsłuchy ;-)))

Strasznie jestem ciekaw brzmienia ;))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14895-100007292 1239919856_thumb.jpg

post-14895-100007293 1239919856_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/51264-drd-czyli-monkey-on-a-stick-free-lunch/

No i schemacik ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie lubię przężenia bezpośredniego, bo nic nie daje (w takim zastosowaniu), poza spełnieniem religijnym, więc nie ma co pisać o koncepcji układowej, więc tylko uwagi dotyczące wykonania.

Dlaczego robisz w drewnie?

Na fotografii od spodu widzę, zdaje się, płytkę opóźnionego załączania B+ z przekażnikiem. Jaki to układzik?

Hej,

Drewno - tylko dlatego że jest to obudowa testowa służąca do odpalenia wzmaka i zweryfikowania walorów brzmienia. Jeśli będzie ok, tzn lepiej niż w przypadku klasycznego układu powstaną monobloki i wtedy będę się zastanawiał nad innymi materiałami.

Układ opróżniania to zwykły układzik na NE555, dostałem go razem z poprzednim wzmakiem tak więc tylko go przełożyłem ;-))

Co do trafa to zobaczymy mam nadzieję że nie będzie zakłócało jeśli będzie będę kombinował ;-)

Wzmak odpalił od pierwszego kopa, pozostał do zwalczenia malutki przydźwięk generowany prawdopodobnie prze lampy sterujące które żarzę AC. 94dB nie wybacza ;-))

Tak na szybko pierwsze spostrzeżenia, w porównaniu do posiadanego klasycznego układu z e180F w triodzie + 2A3.

Większa moc, lepsza dynamika - jestem pod dużym wrażeniem jak bym słuchał z 200W ;-), zauważalnie lepsza kontrola kontrola basu, więcej "powierza" i zwiewności dźwięku..

Negatywne cechy w postaci wyostrzenia dźwięku..

Będę słuchał i tuningował ;-)

Ukryta Zawartość

post-14895-100007236 1239997931_thumb.jpg

post-14895-100007237 1239997931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Konstrukcja się zdecydowanie sprawdziła, miesiąc słuchania i mogę zdecydowanie stwierdzić, że wypada zdecydowanie lepiej niż mój poprzedni klasyczny układa 2A3.

Zachęcony tymi eksperymentami zamówiłem odpowiednie trafa zasilające aby mieć możliwość swobodnej zabawy driverami. Tak więc monobloki w drodze ;-))

Dalej brumi?

Grzanie AC nie ma ma nic wspólnego z brumem. Szukaj przyczyny w innym miejscu.

Drajwer masz wypas ale spróbuj jakiegoś DHT. Na 71A masz napięcie, ale pre będzie potrzebne.

Już nic nie brumi ;-) cicho jak w rodzinnym grobowcu ;-)) A na Klipsch-ach słychać praktycznie wszystko..

Co do napicia to nie mam nic ;-(( trafo jest tak słabe że na drajwerze ledwo zrobiłam 110V ;(

Natomiast trafa do mnie jadą, powinny być w weekend i będzie total wypas, będę miał 0-200-300-405-570-705V/0,2A AC ;-))

Miła niespodzianka trafa od Pana Ogonowskiego przyjechały szybciej niż się tego spodziewałem.

Jak zwykle doskonała robota, i na dodatek przedterminowo .;-)

Teraz już mnie nic nie ogranicza GM70, 845, 813, każde DRD ;-)))

W międzyczasie przyjechały ze stanów 50W rezystory nastawne..

Do pozostało tylko złożyć zasilanie grzania DHT na płytkach od Magazyniera i ....

obudowa ;-((

Ukryta Zawartość

post-14895-100004200 1243009513_thumb.jpg

post-14895-100004201 1243009513_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ;-)

Przyznam szczerze, że rozpatrywałam lampy szczególnie z opcją na rtęciowe ale jak przedstawiłem Ogonowskiemu plan na ilość doczepów do trafa to powiedział, że muszę zamówić dwa trafa bo się nie da ;-))) Więc dałem spokój. Poza tym odpadło mi szukanie dodatkowych lamp ;-))

cypher

Podziwiem Twoją pasję i zacięcie konstruktorskie :)

Myslę jednak, że korzystanie z niesymetrycznego wyjścia z DACA (o ile się nic nie zmieniło) ogranicza resztę systemu.

Przy wykorzystaniu zbalansowanego sygnału z DACA dzwięk jest o wiele mocniej wypełniony a podstawa basowa mocniejsza.

Zachęcam do zrobienia lampowego desymetryzotora :)

Dzięki za pozytywne słowo ;-)

Szczerze mówiąc jesteś drugą osobą, która mnie do tego namawia, pierwszą jest forumowy kolega madly..

Wezmę się za to ale jak uporządkuje sprawy ze wzmacniaczem.

Nie można bawić się na raz wszystkimi elementami systemu ponieważ nie wiadomo jaka zmiana ma największy wpływ na dźwięk. Póki co mam ustabilizowaną sytuację z CD-kiem, WK-WA ze źródłem prądowym w anodzie pierwszej lampy. Gra to dobrze tak więc teraz skończę monobloki a potem wrócę do CD-ka ;-))

Taki mam plan, który oczywiście może ulec zmianie..

Na początek zrób porządek z Wolfsonem- wyjdzie prościej i taniej niż późniejsze stojenie wzmacniacza do poprawionego DAC-a.

A może zamiast "elektrycznego" desymetryzatora warto pomyścleć o jakim transformatorku?

Narażam Cię na koszty :)

jurek, 25 Maj 2009, 12:23

>Na początek zrób porządek z Wolfsonem- wyjdzie prościej i taniej niż późniejsze stojenie

>wzmacniacza do poprawionego DAC-a.

>A może zamiast "elektrycznego" desymetryzatora warto pomyścleć o jakim transformatorku?

>Narażam Cię na koszty :)

Najprościej zdesymetryzować wpinając się nieco inaczej do tego co już jest, zero kosztów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki MC za odpowiedź, pytanko tylko odnośnie rezystorów siatkowego i tego od DAC-a V- do katody lampy, wiem że w wypadku lamp o dużym wzmocnieniu są konieczne aby wykluczyć wzbudzanie się układu czy w przypadku 6n6p trzeba je stosować? Jeśli tak jakie wartości czy standardowe 1kR nie jest za dużo ? (jakoś nie lubię rezystorów w drodze sygnału ;-))

Wlutuj wieloobrotowe potencjometry montażowe 1k i pokręć nimi, zacznij od 1k i zjeżdżaj w dół. Parę minut i będziesz wiedział, czy słychać różnicę i czy grid stoppery U CIEBIE, W TEJ APLIKACJI są potrzebne :-).

Oj smaku mi narobiłeś Arturze, coś czuję, że nawiedzę Ciebie wkrótce, przy okazji podrzucę kondziołki.

• 3 miesiące później...

Minęło trochę czasu a w projekcie zmiany ;-)).

Ne domagające zasilanie zostało zastąpione zasilaniem przewymiarowanym 2x ;-)

Za kilka dni uruchomienie i testy, obudowy jak zawsze tymczasowe ;-)

Ukryta Zawartość

post-14895-100006475 1252409665_thumb.jpg

post-14895-100006476 1252409665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

cypher

Postanowiłem spróbować;-)

Oprę się o wersję T. Loesha dopasowaną do lampy GM70. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.