Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Tannoy M1

bacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar zakupić Tannoye M1 po okazyjnej cenie oraz wzmacniacz do tych głośników. Budżet na wzmacniacz to ok 800zł. Zródło sygnałowe to na razie komp. lub discman. Co do gustów muzycznych to nie przepadam za mocnymi i ostrymi kawałkami. Jaki wzmacniacz polecacie, moze Nad 320 lub CA A500??

https://www.audiostereo.pl/topic/5153-jaki-wzmacniacz-do-tannoy-m1/

Z w/w wzmacniaczy słuchalem Nada 320 w kofiguracji z M2. Wrażenia jak najbardziej pozytwne, ale niestety nie mam mozliwosci porównania z CA lub innymi, oczywiście jestem za kupnem Nad-a, więć prosze o to abyście jako bardziej doświadczeni i osłuchanii poradzili mi czy dobrze zrobie?

nie rozumiem = słuchałeś Nada z M2 a chcesz go zestawić z M1....

jeździłem ostatnio Palio a jutro wezme od kumpla Punto - wychodzi na to, że Siena będzie mi pasiła = kumasz?

jeśli chcesz coś kupić świadomie (pod swoje upodobania) MUSISZ wziąć kilka dobrze znanych płyt i posłuchać owego zestawienia.,... moim zdaniem Nad spisze się dobrze, CA też pewnie zagrało by nie najgorzej.. chodzi tutaj jednak o Twoje gusta, nie moje...

Zdecydowałem sie na M1 gdyż mój pokój ma powierzchnie ok 8m2, oraz dlatego iż mam możliwość taniego zakupu tych głośników. Poza tym gdzieś na forum czytałem że nie ma istotnej różnicy w brzmieniu M1 i M2. Jeśli tak nie jest to prosze o sprostowanie. Po prostu myśle(może jestem w błedzie) ze owe M1 zagraja na podobnym poziomie co M2. Może miał ktoś możliwość porównania oby modeli??

ja swego czasu słuchałem Tannoy M1 w 15 m2 i radziły sobie dzielnie :) Do M2 niestety nie porównywałem, ale w 8 m lepiej powinny wypaść M1. Chyba że lubisz dudniący bas, albo masz super wyciszony pokój.

cóż u mnie grały najpierw z amlitunerem stereo Onkyo 8211, a później przez parę miesięcy z Creekiem 4330 Mk II, i muszę ci powiedzieć że z Creekiem brakowało mi trochę wypełnienia dołu, przestrzeń i barwa były super, ale basu za mało, wydaje mi się że M2 załatwiłyby sprawę, ale jak kupiłem Omegi i nie żałuję. Jeżeli chodzi o Onkyo to zupełnie inna klasa niż Creek i mimo że dołu było więcej to był gorzej kontrolowany, a jeżeli chodzi o barwę i przestrzeń to temu Onkyo bardzo ale to bardzo daleko jest do Creeka. Moim zdaniem M1 potrzebują wzmacniacza z mocnym dołem. Potrzebują takiego mocniejszego Creeka 4330 MkII :)

Pozdr.

Gość cherry

(Konto usunięte)

Mam zestaw Onkyo A-9211, DX-7222, oraz Tannoy'e M2, średnio zagracony 14-metrowy pokój i jestem zadowolony. Słucham głównie czarnej muzyki, często sięgam też po Oldfielda, Enigmę i podobne klimaty. Wszystko jest na swoim miejscu, dołu sporo, ale kontrolowanego, góra dźwięczna i raczej ciepła, średnica ok. To moim zdaniem udane połączenie.

a to ciekawe tez mialem jamo 180 i zmienilem na M1 - jak najbardziej bylo warto

tyle ze moj pokoj to ok 20 m2 wiec az tak jamo nie dudnily

a m1 daja rade z naglosnieniem - basu jak na takie maluchy jest dozyc duzo

bo stoja na dluzszej scianie i odleglosc od sluchacza nie jest gigantyczna

- koniecznie jesli mozesz zadbaj o postawienie ich na odpowiedniej wysokosci wzgledm uszu

a bedziesz zadowolony

pozdr

• 2 lata później...

sorry za odświeżanie archaicznych wątków, ale po swoich lekturach wyczytałem, że Tannojki M1 aby prawidłowo zagrać potrebują wzmacniacy o dużej rezerwie prądowej. Wcześniej miałem Onkyo-7511 - katalogowo przy 8 omach oddawał 2x65W przy poborze z sieci 200W.

Teraz mam Cambridge Audio A1 V3 - przy ośmu omach moc bodaj 30 W na kanał ale szczytowy pobór prądu 150W. Czy ten wzmacniacz ma wystarczającą "rezerwę prądową" do tych kolumn?

pisze, bo w poruszanych wątkach nie znalazłem konkretnych inf. na temat wystarczającej mocy (czy też rezerwie prądowej do tych kolumn)

ale mam już Cambridge'a A1 i nawet mi się podoba - jak na razie bo początkujący jestem:). Pytałem tylko czy moc nie za mała na tannoye M1. Właśnie wyczytałem w forum, że tannoje aby prawidłowo zagrać potrzebują mocnego "pieca".

czy 2x30W przy poborze z sieci 150W (wg tego co na tylnej ściance) to wystarczające parametry?

cześć.

Moim zdaniem M1 i Cambridge to dobry kierunek. Mam do Tannoyek CA 640 i nie jest to złe połączenie.Na forum proponowano do M1 Marantz-e ale nie słuchałem. Trzeba pamiętać że M1 głośno nie potrafią grać. Jeśli ktoś lubi wykop to lepiej niech ich unika.

dzięki majkell za głos, mi też się podoba ale zobaczymy jak będzie gdy zmienię źródło.

tylko że Twój "Cambi" ma trochę więcej mocy, a ja po tym co poczytałem zastanawiam się czy moc mojego jest wystarczająca, czy też z mocniejszym mogłoby grać lepiej (nie chodzi o to czy głośniej tylko lepiej).

Były wpisy na forum twierdzące, że M1 niby pełnię swoich możliwości potrafią paradoksalnie pokazać dopiero z dobrymi (też drogimi:)) i mocnymi wzmacniaczami. Więc chodzi o to, czy moc mojego jest wystarczająca.

jak na ironie ja rowniez mialem jamo studio 180 i przesiadlem sie na m1 nie wiem czy to regola czy zbieg okolicznosci ;]

m1 faktycznie potrzebuja dobrego wzmacniacza , wynika to z ograniczen konstrukcji tych kolumienek - plastikowy kosz glosnika sred-nis zmniejsza sztywnosc , dosc grube zawieszenie gumowe ale jak juz sie to rozbuja to jest super

stwierdzenie ze m1 nie roznia sie dzwiekiem od m2 nie jest prawdziwe - m2 maja wieksza obudowe - co za tym idzie nizej zchodza od m1 ale to juz do pokoju trzeba dopasowac

do m1 potrzeba wzmacniacza z wyrazista barwa , soczystego az do bolu i graja swietnie do kwadatu

pozdrawiam !

Posiadam m1 i m2.Większość opini jest ok.,dodał bym do tego tyle że ważne jest to czego oczekujesz od kolumn.Z m1 w tym pomieszczeniu wszystko zależy od wzmacniacza a z m2 mogą być kłopoty z nadmiarem basu. Słuchałem m1 w pokoju 30 m2 na wzmacniaczu lampowym i nie przeszkadzało mi że brakowało niskiego basu bo reszta była super.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ha! To dopiero.

Jestem świeżo po przesłuchaniu Groove Armady. Zapytacie i co z tego? Ano tylko tyle że słuchałem na godz.10 i było dużo basu(zróżnicowanego) i nisko schodzącego i M1 jakby odsłoniły inne oblicze.Zaskoczyły mnie. Mam słabo wytłumiony pokój 16m2 a zagrało to z przysłowiowym mięskiem. B. rzadko tak głośno słucham i zadaję sobie teraz pytanie: ile są warte obiegowe opinie na temat nie tylko CA(nie potrafi nisko schodzić) i M1. chyba powoli rozumiem że po cichu M1 grają z charakterystycznym klimacikiem ale jak im się troszkę da więcej prądu to nabierają rozmachu. Wzmak niestety jest wrażliwy na jakość płyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.