Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - wielkie rozczarowanie ..

Bart81

Rekomendowane odpowiedzi

Łasic,

Oczywiście, ustawiłem antiskating tak jak był [wczesniej dzwonilem do gościa bo w drodze cieżarek wypadł] obciążenie jest i było odpowiednie. A dalej igła sie slizga po plycie w jedna strone, czy to juz teraz wina tej igly czy raczej czegos innego?

Co do przeciwwagi to pamiętaj, że ona jest dość - delikatnie mówiąc - mobilnym elementem. Mogła się przesunąć czy przekręcić w transporcie. Nawet kiedy gramofon grzecznie sobie stoi to warto raz na jakiś czas skontrolować, czy jest OK, a po każdym transporcie nacisk ustawić od nowa.

Jeżeli cantilever się wykrzywił to raczej d**a zimna, wkładka idzie pa pa. Choć w zasadzie w tej sytuacji nic nie ryzykujesz próbując jakichś rozpaczliwych manipulacji żeby go naprostować.O, Boże, co ja mowię...

Jeżeli masz aparat, którym jesteś w stanie zrobić zdjęcie tej wkładki ze skrzywioną igłą, to spróbuj tu wrzucić, obejrzymy i zagłosujemy, czy może żyje, czy stwierdzić zgon.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

vinylec, 23 Kwi 2009, 19:13

>Przecież napisał,że ustawy były ze sklepu.

>Albo coś przestawiłeś,albo zrobili ci głupi kawał.

Pisałem już:NIE KUPUJ ANALOG SET-UP W AUDIOSTYLU,tam to można ziemniaki kupić a nie gramofon.Nie posłuchałeś i cierpisz,pewnie dasz im kolejną szansę i cała zabawa będzie cie kosztowała tyle ile nowy poważny napęd,no ale doświadczenie-bezcenne.

P

Na pociechę wątpliwą powiem Tobie, że skasowałem parę m-cy temu igłę AT150MLX za 179$ + wysyłka, a od kupienia gramofonu do teraz na wkładki wydałem circa 1.5x tyle co na gramofon nie licząc obecnie na nim grającej swieżej 150-tki. Założoną miałem PJ-K4, potem dokupiłem Goldringa Elektrę, lepiej było trochę, potem dokupiłem AT440, było dobrze, ale nie najgorzej, potem feralną 150 do wkładki 440, było super, potem - wreszcie - wkładkę 150, jest b. super. MC nie przerabiałem, może kiedyś.

No może troche mnie pocieszyłeś, bo czuję się jak ostatni łoś, z drugiej strony mam jeszcze kase na taką wkładkę.. i kusi mnie bo przyznam wam, że to grało bardzo fajnie lepiej niż CD muzykalniej wyraźniej i z życiem,..

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Bart81, 23 Kwi 2009, 19:34

>No ale w sumie co to ma do tego, że tam kupiłem, skoro przed moim opuszczeniem salonu to grało

>super, albo coś podczas transportu, albo coś żle zapakował nie wiem..

Ano tyle,że gdyby tam ktoś miał na ten temat choć blade pojęcie i zobaczył,że jesteś kompletnym diletanti(co jest oczywiście wybaczalne)to podjechał by do Ciebie i ustawił Ci ten gramiak,no ale to trzeba umieć(ustawić i się zachować)a tam;sprzedać i zapomnieć.Miałem średnią przyjemnośc ratowania analogu mojego kumpla kupionego w tym "salonie"ustawili mu gramofon tak,że nadawał się do robienia kraszanek a nie odtwarzania płyt.Zajęło mi to troche km (nie mieszkam na Śląsku)i czasu ale teraz jakoś daje radę(gramofon rzecz jasna)

P

Prawdopodobnie sprzedano sprzęt tzw DEMO.Czyli z wszelkiego rodzaju uszkodzeniami wkąldki ,ramienia ,itp. Często tak bywa gdy w "salonie" jest jedna sztuka , bo na wiecej mrozenia kapitału nie stać sprzedawcy. Sam widzialem ramię dyndające jak j..ja w jednym ze sklepó. Stal sobie Denon z ramieniem daleko od podpory spoczynkowej .A kazdy jak chciał sprawdzić ruch to sru, igłą po pustym talerzu.

No chyba ze jest gwarancja ,ale ona rzadko obejmuje wkładkę i igłę.

Bart, ja tobie radzę tak: gramofon sobie zostaw, pogadaj z Piopio, może ma jakąś starą wkładkę nadającą się do użycia, poćwicz na nie niej z czym to wszystko się je, te azymuty, overhangi, antiskatingi, przeciwwagi etc. W międzyczasie zamów na zgniłym Zachodzie jakąś normalną wkładkę (poleciłbym Tobie na początek raczej jakąś sensowną MM, np. AT440MLa). Poproś kolegę, żeby pomógł powalczyć z montażem i kalibracją. Będzie dobrze.

Jeśli gramiak od stania w saloonie jest zjechany ... to co to za gramofon? Żenada.

Za ułamek jego ceny dostałbyś świetny/stary napęd. Starczyłoby wtedy na świetną wkładkę i preamp. I nic więcej nie potrzeba.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Yul >>>> Ty do mnie pijesz czy do swojego odwiecznego oponenta Piotra ????

To co w tym watku pokazuje jego zalozyciel jasno wskazuje na to jak mozna sie samemu pograzyc i zniechecic do gramofonu nie majac do pomocy kogos z nalezyta wiedza w temacie (ja mialem to szczescie:)

Mysle ze inni po przeczytaniu perypetii autora watku juz nawet nie podejma tematu i na wstepie dadza na luz z analogiem:(- szczerze wspolczuje.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.