Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000 zł do wzmaka NAD 325BEE

Slawczenko_73

Rekomendowane odpowiedzi

A moze takie kolumienki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To bardzo fajnie grające paczki o plastycznym dźwięku, mocnym basie(i do tego bardzo nisko schodzącym jak na takie wąskie obudówki). Mają świetną stereofonię i przestrzenność. Dynamiką też robi wrażenie. Można słuchać muzyki godzinami bez zmęczenia - bardzo wciągają w spektakl muzyczny. Aha, mogą grać baaardzo głośno bez krzykliwości i takich tam często spotykanych, niekorzystnych zjawisk.

Jak na zdjęciach widać, vify prezentują się wyśmienicie. I zbudowane są bardzo solidnie. Ścianki składają się z kilku warstw MDFu. Możesz się nad nimi zastawić.

Ukryta Zawartość

Nom. Wyglądają nieźle! Nawet co nieco ważą. Zejście! Czyli to COŚ powinno grać!

Ale czy do rzeczonego Nadzika? Pchnie jak trzeba? Raczej nie ta półka(:

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>>>> A co sądzicie o podłączeniu do tego zestawu Tannoy Sensys 2,Sensys DC 2 albo Tannoy Mercury F4??

Mercury to dobry trop, ale sugerowalbym poszukanie modelu M4, przed kilku laty absolutny lider kolumn muzykalnych w przedziale do jakichs powiedzmy 2,5 tys. F4 gra ponoc nieco jasniejsza gora, ale to trzeba byloby porownac.

Sensys DC2 sluchalem ale w zbyt duzym pomieszczeniu i bas wydawal mi sie zbyt lekki ale byc moze to wina pomieszczenia.

W kazdym razie tannoyow mercury M4 mozna sluchac dluuuugo bez zmeczenia.

Właśnie do Tannoy-ów mam jakiś sentyment:) Ciekawie grają; ciepło i naturalnie... Tyle, że bas jest zbyt rozwlekły i czasem przez tą przypadłość wydaje się, iż jest jego za mało... Chodzi mi o model M2 i M3, bo z tymi miałem okazję dłużej spędzać czas;) Zaś słuchałem parę lat temu u znajomych modelu pow 5 kzł /już nie pamiętam jakiego/ i problemu z basem już nie zauważyłem.

W końcu tak za namową paru forumowiczów, i powrotu do "przeszłości" tj. przeczytaniu paru opinii oraz przeczytaniu kilkunastu wątków dot. kolumn na portalu "Audiostereo" odbieram dziś.. Paradigm 9v5, jeśli Nadzik będzie piał cienkim głosem, to zakupię mocniejszego brat mod. NAD 352 lub najmłodszego w postaci NAD 355.

Gratuluje za miesiac dwa zacznie trzeszczec , kluc, szelescic etc i trzeba bedzie odsprzedac. Poki co milego sluchania. Tez to przechodzilem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wzmacniacz to nie wiem czy Ci zacznie trzeszczec ale wysokie tony napewno taki juz charakter tych kolumn.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

taki efekt jest możliwy o czym pisałem wcześniej - kolumny grają żywiołowo oraz dosyć wyeksponowaną górą i dlatego trzeba uważać ze wzmacniaczem bo kolumny są dosyć wybredne pod tym względem (na ok 10 wzmacniaczy z którymi je słuchałem tylko połowa zagrała powiedzmy "akceptowalnie", z czego tylko 3 naprawdę dobrze)

co ciekawe z NADem 3240 9v5 zagrały najlepiej i tutaj nie ma co się czego obawiać, brzmienie dalekie jest od męczącego, ale był jeszcze jeden wzmacniacz który zagrał wyjątkowo koszmarnie z 9v5 - i był to niestety NAD (c370)

C325 nie znam i nie wiem do którego z testowanych przeze mnie Nadów mu bliżej, ale miejmy nadzieję że się to ładnie zgra, chociaż zakup w ciemno był z Twojej strony bardzo nierozsądny

Baza niskich częstotliwości - 39 Hz (DIN). Pasmo przenoszenia przy +/- 2db - 51 Hz - 20 kHz. Kolumienki nie mają zbyt "rozwiniętego" dołu, co niejako wymusza żywiołowość.

Kolejny "strzał" w ciemno. Li tylko po opiniach... Może się uda?

Powodzenia!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

może czy pamiętasz ale już raz dyskutowaliśmy o paśmie przenoszenia Paradigmów :)

nie wiem czemu tak to podają bo ich samymi danymi technicznymi można się wystraszyć...

a w praktyce jest zdecydowanie lepiej niż wskazują na to dane, ja sam jestem mocno wyczulony na rozciągnięcie basu, kolumn kiepskich pod tym względem nigdy bym nie kupił (nie jestem zwolennikiem zbyt mocnego basu, ale swobodnego)... chociaż pewnie takiego rozciągnięcia jak te Twoje Infinity to nie mają :P

don111 zgadzam się że zakup był nierozsądny bez słuchania, ale miałem w ciemno, "po łatwiźnie" wsiąść JBL ES90 i jakoś odwiedliście mnie od twego pomysłu:)) Wy oraz opinie w Audio, Hi-Fi oraz AudioVideo. Jak zagrają, o tym dowiem się jak przywiozę pozostałe segmenty systemu tj. wzmaka, cd oraz tuner. Tamtych rzeczy nie kupowałem w ciemno, lecz na słuch posiłkując się opiniami z branżowych gazet oraz sugestiami; doświadczeniami bliskich znajomych, którzy od długich lat siedzą już w tej branży-są pasjonatami/audiofilami. W sprawie Paradigmów zdania były podzielone;) Chciałem większej dynamiki, nie tracąc na muzykalności; co będzie zobaczymy.

kiedys sluchalem NADa 325 ktorego mialem i bardzo cenie z Paradigm ale 7v5 i to bylo najgorsze doswiadczenie soniczne w moim zyciu. Takiego jazgotu to nie slyszalem. Moim zdaniem w tym przypadku NAD ewidentnie sie nie zgral z Paradigmami i smiem twierdzic ze z innymi modelami tez dobrze nie bedzie.

No ale rozne sa gusta. ja osobiscie wole zlagodzona prezentacje dzwieku i do NADa wybralem wtedy Acoustic Energy (Neo 3) - nie mowie ze jakas rewelacja ale z pewnoscia sie nie gryzlo. Bylo b. przyjemnie i muzykalnie.

Morven, a propos, sluchales NADa ze stara wersja - Evo 3 czy z Neo 3?

Ja sluchalem z Neo 3, ale ciekaw jestem czy to dobrze gralo ze starym modelem AE? Mozesz kilka slow napisac?

Ja sluchalem z Evo3 i myslalem, ze o te kolumny wlasnie chodzi. Z tego co pamietam z NADami graly bardzo kulturalnie i muzykalnie, z niezla dynamika, basem i wykopem. Byla odrobina magii, co na tym pulapie cenowym rzadko sie zdarza. Gdybym mial wymienic wady, to troche brakowalo w zakresie przestrzeni - nie bylo holografii, ale ogolnie bardzo OK, a z cala pewnoscia najlepiej ze wszsytkich podlogowek, ktore byly owczesnie na rynku w cenie do 3000 zl za nowe (a sluchalem sporo).

Panowie, dzisiaj wreszcie odsłuchałem kilkanaście płytek na nowych kolumienkach:))) To są dobrze ulokowane pieniądze;)) A tak serio... Dynamika czadzik, muzykalność, przestrzeń... I ten bas, który pojawia się naprawdę głęboki wtedy, kiedy scena muzyczna tego wymaga! Więcej poemów wkrótce! Jednym słowem: Polecam! Redaktorzy "Audio" mieli rację - Paradigm 9v5 z NAD-em z serii BEE nie zawiedzie naszych oczekiwań.To po prostu udane mariaż! :) Pozdrawiam

Teraz Maćku to naprawdę nie ma już większego znaczenia, lecz gwoli zaspokojenia ciekawości chętnie uczynię;)) Panowie zastanawiam się nad jakimiś kabelkami do powiedzmy 50 zł za metr.. W sumie potrzebuję 2 x 4 m. Nawet trochę skłaniam się ku biwiring-owi, ale po przeczytaniu paru dyskusji i odsłuchu kilku zestawów bez/-i z biwringiem nie wiem czy to gra warta przysłowiowej świeczki;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak na razie skłaniam się ku takim "drutom" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz dla bi-

Ukryta Zawartość

Ach i byłbym zapomniał, dla takcih długości lepiej 2 x 2,5 m2 przekroju, czy może być 4 m2?? Niby 4 mm2 to troszkę wydajniejszy bas, ale niesie to zakłócenia modulacji wyższych częstotliwości..

Czekam na Wasze propozycji ewentualne korekty.. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.