Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000 zł do wzmaka NAD 325BEE

Slawczenko_73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów!

Może doradzicie/macie pomysł na ciekawie brzmiące muzycznie kolumny podłogowe do 3000 zł??

Posiadam wzmacniacz NAD 325 BEE, CD Harman Kardon 970, deck Pioneer CT-777 oraz tuner Pioneer F-504 Na co dzień słucham głównie ciężkiego rocka, industrial, czasami muzyki klasycznej i filmowej; sporadycznie zaś elektronicznej i jazzu. Długo szukałem pomysłu i jak na razie przychylam się do.... JBL ES 90 Sam nie wiem już czy to najlepszy pomysł, ale ciężko znaleźć kolumny z "zapasem" mocy;) Pozdrawiam, i z góry dziękuję za Wasze ewentualne sugestie.

PS. Jak najbardziej zdaję sobie sprawę żeby kupować sprzęt na słuch, lecz w tym przypadku nie mam czasu zdać się na słuch:(

proponuję focal chorus, do pokoju do 25m 714v (za 3 tys. mozna znaleźć) powyżej można spróbować 716v tylko że to cena juz wyższa , posiadam 714 z nadem 372 i gra to super, zarówno do łomotu jak i spokojniejszej muzy, nad i focal to udany duet, w sklepach polecają taki zestaw ponadto ten sam dystrybutor

Jbl ES90 to przereklamowany gniot wart co najwyżej połowę swojej sugerowanej ceny.

W cenie do 2tyś. znajdziesz wiele sporo lepiej grających konstrukcji konkurencji:

- ProTonsil Siesta

- Magnat Quantum 605

- Celestion F38

- ProTonsil Maestro II/S

- Audio Academy Mimas II

- Qba Elements AL

Za 3tyś. to już nic gorszego od Jbli ES 90 nie znajdziesz.

U mnie Nad C325bee świetnie sprawował się z Maestro II 180, ale Ty możesz wydać prawie trzykrotną wartość ich nominalnej ceny, więc z pewnością znajdziesz coś znacznie lepszego.

Zwróć uwagę na konstrukcje krajowych manufaktur - w swoich przedziałach cenowych, ich produkty znacznie przewyższają te "bardziej markowe" zagranicznej konkurencji.

celowalbym w cos ze stajni B&W - lubi sie z nadem

za 3 klocki mozesz wyrwac cos co cie wbije z fotel

np jakeis CDM.

poza dzwiekiem ktory oferuja maja jeszcze jedna zalete - sa latwo zbywalne wiec podczas zmiany sprzetu na luzie sie ich pozbedziesz

Witam!

Bynajmniej nie chcę być "przeciw". Ale czy NAD-zik poradzi sobie (napędzi) z niektórymi 2-krotnie droższymi skrzyniami? To chyba zaden mocarz? Tym bardziej, że słuchasz raczej ciężkiej muzyki.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

rzeczywiście ten nad mistrzem świata nie jest i może byc kłopot z napędzeniem kolumn, do kolumn za 3 tys przedałby się lepszy wzmak, rozważ najpierw wymianę wzmaka, przynajmniej na nad c352, myslę że z drugiej ręki da się go niedrogo dostać, ten sobie już spokojnie poradzi z większością kolumn w tym pułapie cenowym

Dodam że od 10 lat gram na Tannoy M2, z tym że wcześniejszy sprzęt różnił się wzmacniaczem i odtwarzaczem CD. Był to drugi od góry model wzmacniacza i CD firmy Onkyo. W tej konfiguracji którą mam na dzień dzisiejszy gram od 19 miesięcy i trochę brakuje mi basu (teraz po podkręceniu wzmacniacza do 40 % skali bas staje się za bardzo rozwlekły i nie nadąża za szybszymi partiami niższych tonów)Pokój w którym owe kolumny mają grać ma pow. 28 m2 Co do mocy wzmacniacza, to sądzę iż 50 Wat na wyjściu chyba napędzi spore kolumny jakimi są np. JBL ES 90.. Z czasem chcę zmienić na model NAD 372-nastąpi to na wiosnę przyszłego roku.

Nie polecam JBL - może i będzie głośno ale nic poza tym .

Po co z " zapasem " mocy ?

Ten NAD tak naprawdę nie jest w stanie poradzić sobie z dużymi kolumnami.

A jeżeli ma jakieś uszkodzić to z powodu zniekształceń spowodowanych brakiem mocy i przesterowywaniem stopni mocy.

W ten sposób można uwalić duuuużo mocniejsze od jego mocy kolumny.

Osobiście dwukrotnie spotkałem się kiedy to głośniki nie dawały rady. W jednych kolumnach jakieś tam GDN25 wychylały się tak że karkas wyskakiwał ponad szczelinę i się blokował. A w drugim - głośniki grały czyściutko aż w pewnym momencie w jednej z powodu temperatury cewki karkas " odtopił " się od membrany - spłynął :)

Ale to tyczyło wzmacniaczy z trafami po 1KW !!

Jeżeli chcesz mieć większe natężenie dźwięku to szukaj kolumn z większa efektywnością.

Pamiętaj że kolumny o efektywności powiedzmy 90dB zagrają 100% głośniej niż kolumny o efektywności 87dB przy tej samej mocy wychodzącej ze wzmacniacza. Przy założeniu że jedne i drugie kolumny mają taką samą impedancję.

Szukaj kolumn 2,5 way - czyli z dwoma powiedzmy 18tkami i wysokotonowym na kolumnę.

Jeżeli masz gotówkę to poszukaj coś z używanych konstrukcji specjalistycznych producentów.

Dobrze by jednak było żebyś miał jakiś punkt odniesienia. Posłuchał gdzieś jednych znanych kolumn i stwierdził co Ci w nich się podoba a co nie.

Może ktoś w pobliżu ma jakieś dobre kolumny.

Kolumny pewnych producentów mają często " firmowe " brzmienie.

Np inaczej grają membrany kewlarowe w B&D a inaczej papierowe np Perles czy Vifa. Jeszcze inaczej brzmią metalowe itd...

A może masz trochę smykałki i jakiś forumowy projekt z zakładki DIY?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

www.akustyk.com.pl

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

to ja polecę Monitor Audio BR6 albo Paradigm Monitor 9v5, mocy w obydwu przypadkach Ci nie zabraknie a do cięższej muzyki te kolumny dobrze się nadadzą, takich kolumn jak JBL ES radziłbym w ogóle nie rozpatrywać, chyba że chcesz kupić sobie brzmienie w granicach 1 tys. wydając 3x więcej

Chyba don111 skłonię się ku tym Monitor Audio BR6, a może BR5?? Dwóch znajomków "jedzie" na kolumnach podłogowych tejże firmy i b. ciekawie grają.. No a mój wzmak NAD 325 BEE da radę z tymi kolumnami? Bo

nurtuje mnie impedancja tych kolumn 6 Ω ... 325-tka chodzi na 4/8Ω Jeśli jest wzmak 8Ω poniżej nie można, bo wiadomo... A jeśli pośrednio od minimalnej impedancji, to ma to jakieś większe znaczenie np. dla brzmienia itp.??

O Monitor Audio br5 zapomnij do takiego metrażu - są za małe - nie sprawdzą się. Sam je miałem w pokoju 16 m2 i wtedy było bardzo ok - generalnie polecam je do max 20m2. Do twojego pokoju jak najbardziej pasują br6 - mają spore głośniki, niezły bas i w takim metrażu oraz repertuarze rockowym jak najbardziej się sprawdzą. Ten model NADa nie powinien mieć z nimi problemu. Nad powinien nadać im nieco ciepłego dzwięku i lepszej średnicy. Monitor Audio generalnie lubią się z ciepło grającymi wzmacniaczami.

Muda44:

Pamiętaj że kolumny o efektywności powiedzmy 90dB zagrają 100% głośniej niż kolumny o efektywności 87dB przy tej samej mocy wychodzącej ze wzmacniacza.

No chyba przesadziłeś ze skalą przyrostu głośności. Przynajmniej ja aż takiej różnicy u siebie nie stwierdzam, a jest ona chyba dokładnie taka jak podałeś albo o 1db większa (Castle Avon vs. AE Aegis 3). Niemniej masz rację co do szukania kolumn z większą efektywnością.

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda, 23 Kwi 2009, 14:41

Muda44 miał rację. I nie ma tu nic do rzeczy czy usłyszałeś tę różnicę, to fizyka.

Wielu producentów kolumn zawyża skuteczność swoich produktów, może stąd nie udało się stwierdzić różnic.

Pozdrawiam!

A co sądzicie o Paradigm Monitor 9v5 albo Paradigm 7v5?? Bardziej odpowiadałby moim gustom model pierwszy, choćby z większych wymiarów no i zastosowanych o większej średnicy głośników nisko i średnio niskotonowych.I czy ktoś z forumowiczów może się o tych kolumnach wypowiedzieć, miał z nimi styczność.. Na pewno JBL ES90 udało się Wam mi już wyperswadować;)) A chciałem raz zrobić zakup "w ciemno" i kupić bez zbędnych audiofilskich aspiracji, nie wnikając w wrażenia odsłuchu... Chciałem, pójść po łatwiźnie i sięgnąć po nagłośnienie jednego z potentatów rynku nagłośnienia:/ Dzięki za otwarcie moich oczu na nowo!

Witaj Slawczenko 73! Te dywagacje na sucho nie mają większego sensu. Bez odsłuchu wybierać kolumny na podstawie większych wymiarów, czy średnicy głośnika? :)) Nie wierze, że nie masz żadnej możliwości posłuchania przed zakupem? W końcu żyjemy w czasach, gdzie mobilność i komunikacja są na wysokim poziomie:) Namawiam Cię właśnie do tego, bo się można przejechać jak talala... Oczywiście opinie są ważne i można je wziąść pod uwagę, ale z dużym dystansem, bo Ty masz inny gust, ja mam inny, pan X i Y też. Dla mnie osobiście JBL-e to również gnioty , chociaż wiem, że sporo osób je kupuje:( Także odsłuchy kolego! ;) Pozdrawiam!

Wydaje mi się, że kolega Slawczenko 73 zanim w ogóle uda się na odsłuch raczej prosi o podpowiedź co do marek, konkretnych modeli. Bo słuchać to można i przez 5 lat i nic nie kupić.

Ja jak przymierzałem się do zakupu pierwszego sprzętu to pierwsze co oglądałem to też właśnie JBL Northridge i też szybko się z nich wyleczyłem.

Wg. mnie warte rozparzenia.

Ukryta Zawartość

Ponad to za niewiele ponad 3k PLN można też chyba kupić Monitor Audio RS6 lub Dali Ikon6.

Sporo o nich jest na forum.

Ukryta Zawartość

Sonus Oliva ceny na stronie pierwsze 1900 zl drugie 3200 zl.

Ukryta Zawartość

post-1391-100006781 1240522407_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jeżeli za 1900zł można od SO kupić kolumny na Vifach XT to IMHO nie ma co dywagować tylko kupować. Nawet NAD c325 (którego nie darzę szacunkiem) uciągnie takie kolumny, aczkolwiek po ich zakupie stanie się najsłabszym ogniwem systemu, i... zabawa w gonienie króliczka zaczyna się na nowo.

Problem z takimi kolumnami to ich odsprzedawalność niemal na zerowym poziomie, chyba, że za bezcen.

Takie rzeczy można raczej kupować jak już dokładnie się wie, czego się wymaga od sprzętu.

Nie zmienia to też faktu, że jakość do ceny w przypadku wielu podobnych konstrukcji jest doskonała.

Ale przecież 1900zł to przy obecnych kursach walut w zasadzie tylko koszt materiałowy! Spróbuj samodzielnie zbudować kolumny na takich samych komponentach zlecając komuś wykonanie obudów do nich. Wyjdzie taniej? Nie sądzę!

Slawczenko_73, 23 Kwi 2009, 22:50

>A co sądzicie o Paradigm Monitor 9v5 albo Paradigm 7v5?? Bardziej odpowiadałby moim gustom model

>pierwszy, choćby z większych wymiarów no i zastosowanych o większej średnicy głośników nisko i

>średnio niskotonowych.I czy ktoś z forumowiczów może się o tych kolumnach wypowiedzieć, miał z nimi

>styczność..

jak chcesz połączyć - dużą moc, przyzwoitą jakość i słuchasz głównie cięższej muzyki to szczerze Ci powiem że to jest więcej niż dobry wybór

ja używam z 9v5 sterego NADa 3240 i jestem bardzo zadowolony a trochę budżetowych kolumn w tych granicach cenowych już przesłuchałem...

jednak w ciemno absolutnie bym nie kupował, raz że każdy woli inne brzmienie, a dwa - kiedyś zachęcony fajnym graniem mojego starego NADa postanowiłem przesłuchać nowy wysoki model o większej mocy (NAD c370 - nie wiem ile to ma wspólnego z c355 ale na pewno więcej niż z 3240) i to było strasznie nieudane połączenie, nie dało się tego słuchać... także lepiej uważaj z tymi NADami :P

A co sądzicie o podłączeniu do tego zestawu Tannoy Sensys 2,Sensys DC 2 albo Tannoy Mercury F4?? Tak z sentymentu do tejże marki pytam... Bo jak na razie zostaję przy wyborze Paradigm 7v5/9v5 lub Monitor Audio BR6

Tylko gwoli wyjaśnienia: różnicę słychać bez wątpienia, i nie sądzę, by w tym konkretnym wypadku AE zawyżał skuteczność swoich kolumn. Subkiektywnie jednak nie usłyszałem przyrostu 100% głośności, a jakieś 30-40% (wiem, że wyrażam się nieprecyzyjnie). Z fizyką nie dyskutuję, choć nie znam wykresu przyrostu głośności, także mogłem się w moim poście mylić.

Pozdrawiam i EOT.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.