Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód EURO-EURO (SCART-SCART)

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem 2 kable tego typu (dvd Panasonic łączone z plazma Panasonica). jeden za 4 zł, drugi za 20 zł. Oba wprowadzają do obrazu pionowe przezroczyste pasy przechodzące z prawej strony do lewej. (na tym za 20zł pasy występują rzadziej, ale i tak w ciemniejszych scenach są widoczne).

Planuję kupić coś do 100zł (0,5m lub 0.8m) z porządnym ekranowaniem i pełnym RGB. Może Alphard Da Vinci?

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/52497-przew%C3%B3d-euro-euro-scart-scart/

Moja pierwsza instalacja charakteryzowała się odległością pomiędzy DVD a TV 21" rzędu 3...4 m. Przewód leżał w pobliżu sieciowego (230 VAC nie LAN). Połączenie composite video, DIY dwa cinche i koncentryk antenowy. Obraz lepszy niż średnia z kablówki.

Po jakimś czasie, z głupia frant zrobiłem RGB na Scart. I duże gały, na widok obrazu (przypominam, TV 21"). Teoretycznie wiedziałem że RGB jest lepsze, ale że aż tak? I to na filmach, nie tylko na tak oczywiście wrażliwszej na jakość połączenia grafice menu odtwarzacza.

A przewód? :D :D

DIY, koncentryk z poprzedniego połączenia jako sygnał composite (synchronizacji) a do RGB...płaska nieekranowana taśma, taka za sklepu elektronicznego, w żadnym wypadku nie przeznaczona do sygnałów video. R, masa, G, masa, B, masa, blank, masa.

Potem TV wymieniłem na 28" panoramę, przewód został. Nadal obok sieciowego, nadal bardzo dobry obraz.

Następnie dokonałem przemeblowania, DVD z zestawem trafiło pod TV, to kupiłem przewód Euro Thomsona bodajże, za jakieś naście PLN, a DIY poszedł do rozbiórki...

I z każdym obejrzanym filmem, szczególnie nie pierwszy raz z DVD widzianym, utwierdzałem się w przekonaniu że kupny przewód daje gorszy, delikatnie bardziej zaszumiony obraz. Niestety, "części" z poprzedniego Euro już się rozeszły, nie mogłem więc dokonać prawidłowego porównania. Ale wrażenie było nieodparte... :o

Dla mnie nieco niepojęte, ale tak było.

A propos Twoich pasów na obrazie, to niekoniecznie musi być tylko wina przewodu, może coś nie tak z DVD lub TV, albo jakieś źródło silnych zakłóceń w pobliżu. Polecałbym wypożyczenie lub zakup z możliwością zwrotu, jeśli chodzi o nowy przewód Scart.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

"może coś nie tak z DVD lub TV, albo jakieś źródło silnych zakłóceń w pobliżu"

tv i dvd raczej w pełni sprawne (droższy kabel dał poprawę- mniej pasów), co do źródła zakłóceń- to może byc przyczyną- ale kurde do listwy jest tylko przyłączony TV i DVD :/, no chyba ze tak mocno sieje kabel od kablówki.

W innych wątkach było powiedziane, że jak układ nadający w kabel i odbierający z kabla jest przyzwoity w urządzeniach to sygnał można przesyłać na dwóch drutach.

To oczywiście mała przesada. Nie zauważyłem jednak wpływu kabli w swoim sprzęcie 42cale Full HD i dowolne ze źródeł jakie posiadam (również poprzez amplituner).

Jedyne problemy jaki występowały to jedynie z obluzowywaniem się ciężkich i wąskich wtyków HDMI w gniazdach (to jest przekleństwo tego standardu). Scart ma duży styk ekranu i nie ma szans dać niestabilnego połączenia.

marcinw899, 25 Kwi 2009, 17:58

>kabel jest fabryczny- musiałbym uciachac całą izolacje z ekranem :/

No to masz masz mały problem bo w zasadzie musisz kupić nowy kabel z indywidualnie ekranowanymi przewodami. jeden ekran na całości nie spełnia w Twoim przypadku swojej roli.

Posiadam 2 kable scart firmy oehlbach żadnych zakłóceń,polecam ten model. A co do kabli DaVinci to nie polecam strasznie sztywny oplot ciezko ułozyc te kable, chinska tandeta w ładnym opakowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to może któryś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

btw. pin 19 do vide out, co teoretycznie by dało gdybym go uciął?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcinw899, 26 Kwi 2009, 12:23

>btw. pin 19 do vide out, co teoretycznie by dało gdybym go uciął?

Eliminujesz pętlę sygnału luminancji używanego do transmisji sygnału S-Video. Sygnał w Twoim przypadku zbędny bo wszystko leci po RGB. We wszystkich dotychczasopwych przypadkach jakie miałem zadziałało. Jak masz możliwość zaizolowania tego pinu po stronie telewizora to spróbuj. Kupno bardzo drogiego kabla to ostatnia sprawa. pożycz od kogoś rozbieralny adaptor SCART lub przedłużkę i odlutuj przewód.

marcin, jedyny kabel do których linki podałeś, o którym wiem, że ma indywidualne ekranowanie każdego przewodu to ten pierwszy - Prolink.

Podaje Ci ewentualnie tańszy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie mogłem się powstrzymać i sprawdziłem teraz :P

DZIAŁA! na kablu za 5 zł nie ma żadnych zakłóceń, zabieram się teraz za tuning tego za 15 zł :P

Jeszcze raz dzięki.

w obu kablach zauważyłem że pomiędzy pinami na obu koncach kabli nie ma przewodnictwa (sparwdzałem omomierzem) 1(wyj audio P), 2(wej audio P), 3(wyj audio L), 6(wej audioL), 20(wej video/luminacja). Barzdi dziwne bo kable sa 21 pin oraz np fonia bez problemu leci po kablu mimo ze nie omomierz "mówi" co innego.

marcinw899, 26 Kwi 2009, 16:43

>w obu kablach zauważyłem że pomiędzy pinami na obu koncach kabli nie ma przewodnictwa (sparwdzałem

>omomierzem) 1(wyj audio P), 2(wej audio P), 3(wyj audio L), 6(wej audioL), 20(wej video/luminacja).

>Barzdi dziwne bo kable sa 21 pin oraz np fonia bez problemu leci po kablu mimo ze nie omomierz

>"mówi" co innego.

A tak sprawdzałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

to co widzisz to przebicie programu telewizyjnego , ktory ogladales przed przełączeniem na AV! odłącz kabel antenowy, to albo zniknie, albo pojawi sie śnieżenie ! jest to wynikiem złej separacji gniazd AV od "wyjscia video" z glowicy antenowej. Czesto rozwiązaniem problemu jest ustawienie TV na kanal "0" i dopiero przłączanie na Av.

Witam wszystkich za dobre kable trzeba niestety zapłacić.. płaci się za jakość wykonania, trochę za reklamę marketing itd. ale uważam, że czasami można za fajne pieniądze dostać naprawdę dobrze wykonane kable.Jeśli chodzi o Scart-Scart osobiście używam i polecam Profigold PGV 7000 z serii Oxypure w fajnej cenie jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mebo, drogi userze!

Czy za reklamowanie sklepu xxxxx masz płacone, czy Twoje wpisy wynikają z dobroci serca?

Miłego dnia! ;)

Czyli jednak dobroć. Nigdy nie należy tracić wiary w ludzi! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.