Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

tanimi kiepskimi meblami sosnowymi

Zentaur-te meble sosnowe wcale nie są takie kiepskie,a już na pewno nie tanie. :)

Bele gówno z płyty wiórowej ,powleczone jakąś ceratą z IKEA, to jest dopiero kiepskie gówno.

Meble sosnowe-to lite drewno-i wygląd dla mnie jest świetny.-gusta są róne. ;)

I wcale nie tanie-szafa od 1500-do 2000 koła. ;)

Sorry że nie w temacie-ale to też stolarka-więc ma coś wspólnego z kolumnami. ;)

Edytowane przez maniekn274

Zentaur-te meble sosnowe wcale nie są takie kiepskie,a już na pewno nie tanie. :)

Bele gówno z płyty wiórowej ,powleczone jakąś ceratą z IKEA, to jest dopiero kiepskie gówno.

Meble sosnowe-to lite drewno-i wygląd dla mnie jest świetny.-gusta są róne. ;)

I wcale nie tanie-szafa od 1500-do 2000 koła. ;)

Sorry że nie w temacie-ale to też stolarka-więc ma coś wspólnego z kolumnami. ;)

Ok, to tylko wzmacnia mój argument, że jest sens produkowania jasnych fornirów. A moje skojarzenie z "taniościa" sosnowych mebli wzięło mi się chyba z pewnego sklepu na moim osiedlu (już nie istnieje) gdzie jakość wykonania była słaba, ale ok, niniejszym przepraszam sosnowe meble ogólnie:)

a jakos sie uskladalo:) Mam Focusy i Phoebe - poki nie musze wyprzedawac tak zostanie bo nie chce mi sie kupowac jakis drogich jak te mi pasuja i maja rozne brzmienie

. Stoja tez Dynki 42 ale pewno beda na sprzedaz bo nie mam do nich juz pokoju a trzymam z sentymentu bo szkoda dostac grosze za takie granie.

Natomiast teza, że nie można podłączać ciepłej elektroniki/elementów bo inaczej nie będzie prawdziwego brzmienia jest dla mnie nie do obronienia

A gdzie ja taką tezę wygłosiłem? Wszystko można. Mi chodziło o to, że Phoebe to kolumny uniwersalne, naturalne (z czym chyba wszyscy się zgadzamy) i o ogromnym potencjale. Aby jednak ten potencjał wykorzystać, warto pokusić się o elektronikę jednocześnie nazwijmy to żywą, dźwięczną jak i nasyconą barwowo. Bo to, że jakiś wzmak na przykład ma ciepłe brzmienie, wcale nie oznacza że jest ono nasycone. I na odwrót. To, że jakiś wzmacniacz jest szczegółowy, żywy i dźwięczny, nie musi oznaczać braku nasycenia harmonicznymi.

Weźmy na przykład bardzo dobry i załóżmy znakomicie zaaplikowany wzmacniacz na pojedynczej triodzie. Słychać tam jak na dłoni każdy szmerek, każde skrzypnięcie krzesła, słychać jak wokalistce odkleja się język od podniebienia (przepraszam mało estetyczne) itp historie. Kable srebrne, kolumny wysokoskuteczne, przejrzyste jak cholera o membrankach tak lekkich, że poruszy je wiaterek. A mimo "wyczynowej" przejrzystości, dźwięk pozbawiony jest wszelkich oznak ostrości, natarczywości czy rozjaśnienia. Bo wszystkim co nadaje temu brzmieniu sens, co je skupia i wewnętrznie integruje, powodując że jest ono piękne i niezwykle realistyczne zarazem, jest nasycenie barwowe.

O to mi z grubsza chodziło i uważam, że do takiego brzmienia (oczywiście stopniowo i w miarę możliwości) powinno się dążyć. Bo Phoebe na to zasługują. Oczywiście nie mam na myśli triody, bo to tylko (nieco ekstremalny) przykład.

Moją intencją nie była absolutnie chęć narzucenia jakichś swoich racji, a jedynie przedstawienie swojego punktu widzenia i myślę, że w końcu między innymi po to jest to forum. Czyż nie?

Edytowane przez PH7

Udało mi się zakupić za b. dobrą cenę NADa 326 (nowego) więc w końcu mam pilota :) więc teraz na spokojnie już mogę zbierać na coś z wyższej półki bez specjalnego ciśnienia - bo ten NAD gra chyba jednak lepiej od MFa (przynajmniej z Phoebe). Bas jednak zdecydowanie lepszy, dynamika zdecydowanie lepsza, góra trochę lepsza, tylko średnica lepsza w MF. Generalnie bezpieczne, dobre połączenie z Phoebe. Zwłaszcza w rocku jest zdecydowanie lepiej. Nie jest to wyrafinowanie brzmienie, powiedzmy sobie szczerze, ale razem z AA gra to naprawdę fajnie. AA jednak mają znacznie większy potencjał, więc będę chciał uderzyć coś z przedziału 6-8k pln, ale to na spokojnie pod koniec roku lub pewnie w przyszłym. A może do tego czasu pan Michał wyczaruje nowy model 2 drożny?:)

Edytowane przez zentaur

Witam mam pytanie czy ktoś z Was porównywał AA Phoebe III z MA Rx6?Mam te drugie i chyba za szybko pospieszyłem sie z zakupem bo jednak graja jak dla mnie za ostro. Wpierw z arcam-em fmj a 19 , teraz z atoll-em in 100. Z atollem jest łagodniej , znacznie ciekawszy dźwięk ale nadal brzmi lekko za ostro i to mi generalnie w nich przeszkadza , no i średnica też nie powala.

Gratulacje Zentaur, choc jesli tak jest z niskim Nadem to z Caspianem M1/M2, Vickiem 226mk2, 236 bedzie super:) Jeszcze kwestia zrodla - jakby Ci udalo sie dorwac Caspiana M1 cd to bedzie ekstra, bo gra analogowo ale dokladnie/precyzyjnie.

Soulek MA tak graja, Phoebe nie sa ostre, moga byc jasne ale wysokie tony ostre nie beda, sa dosc wyrafinowane i szlachetne.

Edytowane przez kopaczmopa

Witam mam pytanie czy ktoś z Was porównywał AA Phoebe III z MA Rx6?Mam te drugie i chyba za szybko pospieszyłem sie z zakupem bo jednak graja jak dla mnie za ostro. Wpierw z arcam-em fmj a 19 , teraz z atoll-em in 100. Z atollem jest łagodniej , znacznie ciekawszy dźwięk ale nadal brzmi lekko za ostro i to mi generalnie w nich przeszkadza , no i średnica też nie powala.

Ja osobiście nie cenię MA i nie rozumiem ich fenomenu. Owszem, sa świetnie wykonane, ale brzmienie z typowo podkreślonymi skrajami pasma, dlatego i góra może wydawać Ci się ostra.

AA gra bardziej neutralnie i naturalnie, z kulturalna góra, ładnym basem i neutralna ale nie sucha średnica. Jeżeli nie oczekujesz sejsmicznego basu, to bedzie to znacznie lepszy wybór. Przy czym podkreślam, sa to neutralne i przejrzyste kolumny, które zestawione z ostrym wzmacniaczem moga zagrać za ostro. Jeśli zestawisz z neutralnym wzmacniaczem z dobrym nasyceniem w średnicy czy też górnym basie lub wzmacniaczem po ciepłej stronie mocy, to będziesz miał spektakularne brzmienie w tej cenie.

Gratulacje Zentaur, choc jesli tak jest z niskim Nadem to z Caspianem M1/M2, Vickiem 226mk2, 236 bedzie super:) Jeszcze kwestia zrodla - jakby Ci udalo sie dorwac Caspiana M1 cd to bedzie ekstra, bo gra analogowo ale dokladnie/precyzyjnie.

Soulek MA tak graja, Phoebe nie sa ostre, moga byc jasne ale wysokie tony ostre nie beda, sa dosc wyrafinowane i szlachetne.

NAD to typowy rockowy wzmacniacz, co akurat w moim przypadku ma sens bo u mnie proporcje to 60-70% rock, reszta to wokaliza, klasyka i jazz. Tak więc pod względem dynamiki, basu nasycenia, ale też ogólnej ogłady dźwięku jest super w tej cenie. Ale brakuje pewnego wyrafinowania w średnicy (detali, powietrza wobec instrumentów) i to mam nadzieje uzyskać po upgrajdzie wzmaka. A NADa pewnie sobie zatrzymam jako wzmacniacz do sypialni. Ale w tym momencie spieszyć się nie będę, pozbieram na spokojnie kasę by coś sensownego kupić bo jak pisałem połaczenie z NADem jest całkiem przyjemne i trochę lepsze niż z MF.

Edytowane przez zentaur

wniosek ze ciezko o sprzet uniwersalny choc jak juz pisalem dla mnie zlotym srodkiem jest Vincent 226mk2 z Phoebe III, z tym ze zrodlo musi byc nie ostre a kable ksztaltujemy wg upodoban (np z VDH ociepla, Albedo rozjasnia i dodadza precyzji).

Albedo rozjasnia i dodadza precyzji

To bardzo mocne uogólnienie, bo w moim systemie Albedo ociepliły, wygładziły, dźwięk stał się bardziej analogowy. Dużo zależy od zestawienia toru.

Czy kable albedo muszą być z serii Monolith, czy może być coś przystępniejsze cenowo?

Napisz maila, zadzwoń do Bydgoszczy, przekonasz się jak wygląda profesjonalna obsługa zainteresowanego Klienta:-). Może już seria Air da radę.

Pzdr Was serdecznie!

To bardzo mocne uogólnienie, bo w moim systemie Albedo ociepliły, wygładziły, dźwięk stał się bardziej analogowy. Dużo zależy od zestawienia toru.

racja, zalezy jakie Albedo. One ogolnie jak na srebro nie graja ostro ale nadaja precyzji.

Zastanawiam sie jak u mnie by zgrały Phoebe trzreba pomyśleć o jakims odsłuchu , generalnie słucham rocka i wszystkiego po trochu a z łupanki typu ,,umcia umcia" juz dawno wyrosłem :).

powinno sie podobac ale to juz tylko odsluch. Niektorzy wola do rocka paradigm bo dynamika i wykop lepszy, inni Dynaudio bo troszke maskuje zle nagrania a Phoebe nie wybaczaja ale tez nie sieja zgrozy:)

Zastanawiam sie jak u mnie by zgrały Phoebe trzreba pomyśleć o jakims odsłuchu , generalnie słucham rocka i wszystkiego po trochu a z łupanki typu ,,umcia umcia" juz dawno wyrosłem :).

Prezes AudioAcademy Pan Michał wysyła kolumny na odsłuch, więc jak będziesz miał ochotę to możesz sobie posłuchać w domowych warunkach.

Takie odsłuchy są najlepsze, zwłaszcza jak możesz porównać do swoich obecnych kolumn, poprzepinać kilka razy, pokombinować bez pośpiechu.

Właśnie tak zamierzam zrobić , jak pisał omen nie ma to jak posłuchać sprzętu w domowych warunkach mam na oku jeszcze kilka innych konstrukcji , na pewno podzielę się wrażeniami z odsłuchu .

Niestety kolumn już nie wysyłam. Po ostatniej wysyłce, Phoebe wróciły do mnie jeszcze bardziej zmasakrowane niż były i przy następnej próbie wysłania ich gdziekolwiek, boję się, że mogłyby sie rozlecieć.

Niestety kolumn już nie wysyłam. Po ostatniej wysyłce, Phoebe wróciły do mnie jeszcze bardziej zmasakrowane niż były i przy następnej próbie wysłania ich gdziekolwiek, boję się, że mogłyby sie rozlecieć.

a co się stało,kurier tak sponiewierał?

Klient zapomniał włożyć dwóch narożników, twierdząc, że ich nie było. Nawet jeśli nie było (a były na 100%) to powinien wykazać się minimalną inicjatywą i zabezpieczyć rogi kolumn jakimiś tekturami. Jakiś telefon do mnie też by się przydał w tej sprawie przed wysyłką.

To wielka szkoda bardzo liczyłem na odsłuch w domu , w takim przypadku chyba będę musiał szukać phoebe gdzies w salonach w Polsce bo u mnie ich nie mają , może ktoś w Szczecinie lub okolicach ma takowe?:P , no jeszcze mogę spróbować za kaucją wypożyczyć jesli nie w AA to w jakimś sklepie , jakoś dam radę :P

Klient zapomniał włożyć dwóch narożników, twierdząc, że ich nie było. Nawet jeśli nie było (a były na 100%) to powinien wykazać się minimalną inicjatywą i zabezpieczyć rogi kolumn jakimiś tekturami. Jakiś telefon do mnie też by się przydał w tej sprawie przed wysyłką.

Załamka. Czy ci ludzie czasami myślą? przecież nie trzeba wielkiej wyobraźni, żeby przewidzieć co się stanie, gdy kurier weźmie to w swoje ręce. Ciekawe, czy facet chciałby otrzymać takie kolumny po zakupie... Ech...

Szkoda, jak do tej pory fajnie to działało.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

a co się stało,kurier tak sponiewierał?

Prawie nigdy nie jest to wina kuriera.

On je ma w ręku tylko jak je z nim niesiesz do samochodu.

Kolumny czy inne rzeczy zawsze (prawie) lądują w sortowni(a co tam się dzieje to nie będę pisał).

Ktoś może nie pozbywa się akurat HYPERIONów? :-)

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Mam zamiar nabyć drogą kupna i eksperymentu symasyma lub gainclona. Czy ktoś powie mi czy to będzie jakaś zmiana w stosunku do tego czym teraz gram (sony 550es) czy moje Phoebe III nie będą grały za ostro, za mało, krótko mówiąc nie mam doświadczenia a ew. wydatek podobno nieduży. Preferuję jazz, klasykę i nie słucham zbyt głośno.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• 3 tygodnie później...

Witam kolegów .

Okazja

Do sprzedania posiadam w stanie idealnym ,centralną kolumną Phebe 3 w okleinie Makasar Ebony za 1200 zł .

Tel 606 206 464,

możliwy odsłuch.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.