Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Tak z ciekawości i jednocześnie kontynuując kwestię wzmacniacza do Phoebe, jak brzmiałoby połączenie z Baltlabem np. Epoca 2? Nie będzie za mało wypełnienia/za mało basu etc? Jakieś doświadczenia?

Witam,

Przymierzam się do pierwszego stereo i chciałem zaciągnąć opinii, co sądzicie o zestawie AA Hyperion IV z NAD C356BEE DAC + C546BEE + kable Albedo Blue. Jestem po odsłuchach, dla mnie super ale z uwagi, że jestem na początku drogi i na razie mam problem żeby usłyszeć żonę jak mnie woła (szczególnie podczas meczyku) to chcę się upewnić że taki zestaw na początek (tzn. pewnie na 10 lat...) da radę. Chciałem coś uniwersalnego bo muzyka dość szeroko (od rocku po spokojne nuty). Liczę, że w okolicach 10k się zmieszczę, a w przyszłości myślałem jeszcze o jakimś tanim streamerze żeby zuniwersalnić zestaw o radio i NAS (pewnie będzie to Denon 720AE). Zakup pewnie po wakacjach więc jeszcze troszkę.

Liczę na opinie, dzięki.

Tak z ciekawości i jednocześnie kontynuując kwestię wzmacniacza do Phoebe, jak brzmiałoby połączenie z Baltlabem np. Epoca 2? Nie będzie za mało wypełnienia/za mało basu etc? Jakieś doświadczenia?

Ja słuchałem Baltlaba E2 z Hyperionami III Lux 8 Ohm basu nie brakowało grało to bardzo ładnie ale jak będzie z Phoebe trudno powiedzieć bo jak wiadomo Baltlab bardzo kapryśny jest trzeba dobrze trafić żeby zagrał fajnie więc w ciemno spore ryzyko tym bardziej że on też z każdym źródłem zagra inaczej nie wspominając już kabli na które też jest czuły . Ogólnie ja chwalę Baltlaba Epoca 2 dla mnie gra on lepiej niż Roksan Kandy K2 i Exposure 3010 które też miałem w poszukiwaniu czegoś co zagra trochę mocniejszym basem niż Baltlab E2 ale nie gorzej niż on niestety te 2 piecyki nie spełniły moich skromnych oczekiwań Expo poza mocą wielką niczym mnie nie oczarował suchy sterylny mało barwny dźwięk a Kandy K2 też szału nie zrobił trochę ładniejsze barwy ale oba w ogólnej mojej ocenie klasa niżej niż Epoca 2 .

Jestem po odsłuchach, dla mnie super

i na powyższym zakończ poszukiwania :) to Twoja opinia się liczy. Natomiast zestaw Blue Albedo również polecam, u mnie Blue z Phoebe III grały fajniej niż z Air. Jaki metraż pokoju?

Witam,

Przymierzam się do pierwszego stereo i chciałem zaciągnąć opinii, co sądzicie o zestawie AA Hyperion IV z NAD C356BEE DAC + C546BEE + kable Albedo Blue. Jestem po odsłuchach, dla mnie super ale z uwagi, że jestem na początku drogi i na razie mam problem żeby usłyszeć żonę jak mnie woła (szczególnie podczas meczyku) to chcę się upewnić że taki zestaw na początek (tzn. pewnie na 10 lat...)

Z czasem apetyt na dobry dźwięk rośnie. Osobiście poleciłbym Nada 326. Jest szybszy i dźwięk jest bardziej zwarty niż na tym wyższym modelu. Zależy też jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe i w jakim jest kształcie (prostokąt, kwadrat, jakaś wnęka, itp)

Mam duży sentyment i szacunek do NADa i dobrze się zgrywa z AA, ale myślę, że nie pokazuje całego potencjału kolumn. Mówię o Phoebe, ale myślę, że dotyczy to również Hyperionów.

Pomieszczenie to typowy salon, 22m2, jakiś stół, jakaś sofa... Nie wiem czy dobrze robię ale kolumny to na 99% będzie Hyperion IV (odsłuch, opinie, lokalny patriotyzm) i do tego dobieram sprzęt. Na coś trzeba się zdecydować, bo tak mamy równanie z samymi niewiadomymi. Słuchałem też z Vincentem 227 ale tutaj budżet już nie da rady, poza tym nie chcę się oszukiwać że słyszałem wielkie różnice, tak jak powiedziałem - początek drogi...

Z czasem apetyt na dobry dźwięk rośnie.

Racja i sami jesteśmy na to dowodem :) ale ja kolega pisze system ma go cieszyć przez najbliższe 10 lat, więc ma sporo czasu na "otrzaskanie" się :) w końcu pewnie dojrzeje do zmian.

Pomieszczenie to typowy salon, 22m2, jakiś stół, jakaś sofa... Nie wiem czy dobrze robię ale kolumny to na 99% będzie Hyperion IV (odsłuch, opinie, lokalny patriotyzm) i do tego dobieram sprzęt.

W 22m2 Phoebe, a różnicę w cenie zainwestować w lepszą elektronikę.

Kiedyś miałem ten sam dylemat. Pytałem nawet o opinię Pana Michała. Mimo że mógł na mnie po raz drugi zarobić powiedział żebym został przy Phoebe lll. Niezwykle uczciwy człowiek.

W 22m2 Phoebe, a różnicę w cenie zainwestować w lepszą elektronikę.

Popieram. Phoebe to znakomite kolumny. I mam wrażenie, że w 20 metrach, ze swoim dziarskim basem sobie poradzą.

To do jakiego metrażu poleciłbyś Hyperiony ?

Mogą grać w 20 metrach ale i w większych pomieszczeniach.

Ja kiedyś miałem Hyperiony (tez mam około 20 m) i było ok, teraz mam Phoebe i jest też ok, nie wiem czy nie lepiej. Kwestia oczekiwań wobec dźwięku (ilości basu etc) a także akustyki pomieszczenia - wydaje mi się.

No właśnie. Zentaur to dobrze podsumował. Podobnie jak Phoebe przy odpowiedniej elektronice potrafią nagłośnić spore pomieszczenia, tak Hyperiony są w stanie "zmieścić" się w stosunkowo niewielkich. Od siebie dodam tylko, że różnice w charakterze obu konstrukcji są na tyle istotne, że każdy znając swoje preferencje, bez trudu określi która mu bardziej odpowiada.

Edytowane przez PH7

Całkiem niedawno słuchałem pół dnia Phoebe III właśnie z Nadem 326 w 25m2. Granie takie ... dziecinnie proste. Niby wszystko poprawnie ale bez klasy. Celowałbym w coś innego niż Nad.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ja mam Hyperiony w 21m2 i jak dla mnie nie są za duże. Chętnie bym posłuchał u siebie Phoebe tzn. słuchałem Phoebe u jednego z kolegów, ale to nie to samo, inne pomieszczenie.

• 2 tygodnie później...

Panowie, z powodów finansowych, z ciężkim sercem, muszę pozbyć się moich Phoebe III (półroczne, stan idealny, dąb bielony).

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.

W klubie zostaję mentalnie, bo do Phoebe wracam jak tylko sytuacja się unormuje.

Aktualnie z moimi AA Phoebe gra NAD C356BEE jednakże z uwagi na to, że muszę się przenieść z mojego pokoju do salonu, to zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza na taki, który posiada wejście Main In (Bypass) do podłączenia ampli KD.

Na razie, w moim zasięgu cenowym, na celowniku są:

Atoll IN80 lub IN100 (polecany tutaj)

Audiolab 8200 A (mam Audiolab Q-DAC do kompletu ;))

Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę?

PS Salon to ok 30m2 z kiepską akustyką

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ja polecam wzmacniacz lampowy gra to tak super że już nigdy nie kupię tranzystora żeby dorownal to musiałby przynajmniej kosztować 5000zl a na takiego mnie nie stać więc alternatywą jest lampa ,już drugi raz kupilem wzmacniacz lampowy pan michał w coś o tym i uważa że to Jest dobre zestawienie

Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę?

PS Salon to ok 30m2 z kiepską akustyką

Zwróć uwagę na akustykę, to 80% sukcesu. Popraw ją to zobaczysz co usłyszysz :)

Obejrzyj całość, dalej będzie porównanie tego samego sprzętu w pokoju z i bez dobrej akustyki. Szok!

https://www.youtube.com/watch?v=D66v5JC0eVk

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

witam dla zainteresowanych mam do sprzedania AA Phebe 3 centralny stan idealny z przewodem 1.5 m Chord Epic Twin i stand Api

Cena atrakcyjna tylko zestaw (zaproponuj cenę dla klubowicza zniżka :)

sorry za ogłoszenie ale jest problem z działem ogłoszenia

link

http://allegro.pl/audio-academy-centralny-phebe-3-chord-epic-twin-i4390107807.html

• 2 tygodnie później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

To ja sie wypowiem tak nie mam zamiaru odsluchiwac kolumn za 10 tys bo po co i nie warto przyrost jakości będzie znikomy phoebe 3 to Dobrze rekonpensuja i płacenie kroci kasy to jest wyrzucenie w błoto ! to raz do tego miare rosadne kable i no dobry wzmak np: lampa yaqin i cd do 2000 zł i wystarczy aby zjerzyl się dyletant co ma o wiele drozy sprzet! Bo taką sytuację miałem więc pytam się po co ludzie topia tyle kasy w sprzęt i szukają dalej bo nudzi i się chyba tak ! Wiem mogę być usunięty z forum ale będę sobą do końca , nie dajmy się obetrzec że skóry tym sprzętom hi-end bo raz że ładnie wygląda to poprawa jest nie wielka , a może innaczej nie warta tej kasy!!! No to teraz zostane skarcony za tych co słyszą poprawe nie wielką a w gruncie rzeczy aż nie wielką no cóż życie

Trochę racji w tym jest. Ale ludzie zmieniają najczęściej sprzęt bo zmieniają się ich preferencje brzmieniowe. Ja kiedyś wolałem dźwięk spokojny pastelowy. Dziś wolę bardziej dynamiczny ciemniejszy. Dlatego zmieniłem sprzęt a że na droższy to tylko dlatego że mnie było stać. I tak w kółko.

To ja sie wypowiem tak nie mam zamiaru odsluchiwac kolumn za 10 tys bo po co i nie warto przyrost jakości będzie znikomy phoebe 3 to Dobrze rekonpensuja i płacenie kroci kasy to jest wyrzucenie w błoto ! to raz do tego miare rosadne kable i no dobry wzmak np: lampa yaqin i cd do 2000 zł i wystarczy aby zjerzyl się dyletant co ma o wiele drozy sprzet! Bo taką sytuację miałem więc pytam się po co ludzie topia tyle kasy w sprzęt i szukają dalej bo nudzi i się chyba tak ! Wiem mogę być usunięty z forum ale będę sobą do końca , nie dajmy się obetrzec że skóry tym sprzętom hi-end bo raz że ładnie wygląda to poprawa jest nie wielka , a może innaczej nie warta tej kasy!!! No to teraz zostane skarcony za tych co słyszą poprawe nie wielką a w gruncie rzeczy aż nie wielką no cóż życie

:)

Po co kupować auto za 100 000 zł skoro tym bez klimy, z silnikiem 60 konnym, który się trzęsie i jest głośny, hamuje ze 100km/h w 50metrów, nie ma dobrego audio, brak mu ABSu, poduszek i kosztuje jedyne 1000zł .......... też dojedziemy do celu. Nie dajmy się tym naciągaczom :)

Każdy kupuje to na co go stać i to czego oczekuje. Jeśli uważasz, że Phoebe III to jest szczyt to tylko się mogę uśmiechnąć i cóż ... ciesz się, że jesteś tak mało wymagający.

lampa yaqin

Chcesz podpiąć pod lampę kolumny o efektywności (na papierze) 87dB? Uważasz, że to dobre połączenie? Może wskażesz, który z Yaqinów tak pięknie gra z Phoebe bo rozumiem, że skoro piszesz o tej synergii to słuchałeś tego zestawienia więc proszę wskaż jaki to model Yaqina.

Edytowane przez defol

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.