Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja muszę powiedzieć, że chyba wreszcie mój system zaczął grać tak jak bym sobie tego życzył (a na pewno jestem bardzo blisko). Walczyłem jak lew przez kilka miesięcy. I muszę powiedzieć, że kolumny AA Hyperion IV to jednak super konstrukcja (oczywiście w swoim przedziale cenowym).

W dużej mierze tego zadowalającego efektu jest akustyka pokoju + kable głośnikowe.

Nawet ostatnio córka była zachwycona gdy jej puściłem I Still Love You grupy KISS z płyty

MTV Unplugged. Jak sama stwierdziła brzmienie gitary akustycznej sprawiało wrażenie jakby dźwięk był przy samym uchu.

Wokale teraz mam wysunięte do przodu (tak jak chciałem), bas bardzo kontrolowany (jak się okazało wypełnienie wnęki za moją głową książkami poczyniło cuda).

Przednie kolce wykręciłem na max-a a tylne wkręciłem na max-a przez co kolumny są lekko podniesione z przodu do góry. W moim przypadku efekt wspaniały ponieważ brakuje mi ok 40 cm aby głośniki wysoko tonowe były na wysokości ucha.

Nowe kable (Chord Odyssey 2) dały mi więcej wysokich oraz średnicy. O wiele więcej szczegółów.

Teraz tylko słucham, słucham i jest uciechy mnóstwo.

Ostateczny skład mojego systemu w zakładce „o mnie”.

Dziękuje Panu Michałowi , Pit80 oraz innym za wszystkie cenne rady.

Czy miał ktoś jakieś doświadczenie z wzmakiem creek np evolution jest teraz na allegro i chciałbym zapytać jak by to zabrzmiało w połączeniu z AA Phoebe III ? Czy creek pasował by do phoebe III.

Słuchałem krotko Phoebe III z wyzszym crekkiem calasic 5350 i jesli chodzi o napedzienie kolumn bylo ok, co do barwy jak dla mnie było dużo wysokich tonów. Evolution i nizsza seria ale charakterstyka jest podobna, posłuchaj jak możesz przed zakupem

-nawet kolce (metal kontra mosiądz)

kolce to podstawa, kolumny zagraja znacznie lepiej !

Chyba "aluzji" w formie żartu nie zakumałeś-ale nie istotne. :)

rydz

• av-27371.jpg?_r=0
  • Użytkownicy
  • 5402 postów

Napisano dziś, 15:57

snapback.pngUżytkownik sly30 dnia 25.04.2015 - 13:03 napisał

Ja wręcz zawsze piszę, żeby początkujący dali sobie spokój z kablami i skupili się na jak najlepszym sprzęcie w miarę swoich możliwości finansowych. Zabawa w kable dla mnie zaczyna się dopiero gdy jest już poważny system dopieszczony i docelowy w kwestii sprzętu, jest zrobiona akustyka i są wolne środki na dalszą zabawę.

Wreszcie dwa rozsądne zdania , z którymi się zgadzam .

Cytat Sly 30 "jeden z guru" tego forum :) ,przeanalizuj,:) i nie pisz do mnie (wal się) :)bo w sumie też posiadam od dawna te Chordy,"i sporo droższe IC (jak jeszcze w voodoo wierzyłem-to zakupy były),i byłem podatny na marketing,to też takie cuda jak ty obecnie "słyszałem"

A "poważny system" u nich -(ałdiofili) :) to nie popierdzawki takie jak masz ty i ja,i wielu innych-ROZUMIESZ? !

A temat "akustyki" odpuść sobie-obaj wiemy że masz (cienkie warunki) choćby w ustawieniu kolumn. :)

Ale to wszystko to CH..J,ważne jest to że tobie się podoba-granie,i życzę samych dobrych realizacji płytowych. :)

więc dla ciebie bez różnicy

Dokładnie :) a już na pewno nie przy tych klamotach co posiadasz,ale baw się. :)

Trzeba było napisać do mnie,takie śmieszne Chordy za śmieszną cenę bym ci sprzedał,tylko po co przepłacać za Odysseye--za Carnivala płaci się po 22pln za metr,i jest świetnie ekranowany,elastyczny,i nawet ma wypas wygląd(oplot z węża) i masz wypas do Hipków. :)

Edytowane przez Gracjan

Panie Michale czyżby kolymny AA Phoebe III przeszły lekki lifting?

Sklep RTV max Łudz oferujący pana kolumny ma właśnie w głośniku niskotonowym lekkie zmiany?

Ja wręcz zawsze piszę, żeby początkujący dali sobie spokój z kablami i skupili się na jak najlepszym sprzęcie w miarę swoich możliwości finansowych. Zabawa w kable dla mnie zaczyna się dopiero gdy jest już poważny system dopieszczony i docelowy w kwestii sprzętu, jest zrobiona akustyka i są wolne środki na dalszą zabawę.

Wreszcie dwa rozsądne zdania , z którymi się zgadzam

Dla mnie mój system na dzień dzisiejszy jest bardzo poważny i pewnie długo nic poważniejszego nie zmienię (oprócz jakiś drobnych rzeczy). Kable zmieniłem (na chordy) po kilku miesiącach odsłuchu na tanich kablach. Tak się składa, że mam u siebie zaprzyjaźniony salon który mi wypożyczał kable nawet za 4 tyś zł ale wybrałem Chordy nie ze względu na ceną tylko po prostu mi spasowały.

dawna te Chordy,"i sporo droższe IC (jak jeszcze w voodoo wierzyłem-to zakupy były),i byłem podatny na marketing,to też takie cuda jak ty obecnie "słyszałem"

Jak wyżej. Marketing marketingiem ale ja najpierw słuchałem potem kupowałem.

Odysseye--za Carnivala płaci się po 22pln za metr,i jest świetnie ekranowany,elastyczny,i nawet ma wypas wygląd(oplot z węża) i masz wypas do Hipków. :)

Carnival to całkiem inne kable - proszę Cię....

Na koniec powiem jedno. Na tym forum jest strasznie dużo "mądrali" , którzy bez schematów, rozbierania sprzętu na drobne kawałki nie słyszą dźwięków. Ja je słyszałem nawet mając gramofon Bambino 40 lat temu. Kocham muzykę i to jest najważniejsze.

Co więcej. Byłem u kilku "audiofili" (nawet z tego forum). Sprzęt mają co najmniej 5 razy droższy niż mój. Osobne zasilanie prądowe kable za tysiące zł. I co ? Nic. U mnie gra lepiej. Jeśli tego nie kumasz to jest mi Ciebie żal. A jeśli naprawdę nie kumasz to napiszę dlaczego w następnym poście.

Pozdrawiam Wszystkich prawdziwych Miłośników muzyki.

Na tym forum jest strasznie dużo "mądrali"

1+

Gracjan

Na Boga... w dwóch zdaniach dwa błędy.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego Usera Gracjan widze u siebie zwykla czcionka a pozostalych inna ( pogrubiona ). No chyba ze moderatorzy czytaja w moich myslach i wtedy wiem o co chodzi w innym razie nie czaje :)

to jest glosnik niskosrednotonowy

Szacun jesli kogoś uraziłem jestem nowy i staram złożyć dobre stereo ale moim fundamentem chcę by było AA Phoebe III. I przed kupnem chcę się dowiedzieć za jaką elektroniką było by git.

Sklep RTV max Łudz oferujący pana kolumny ma właśnie w głośniku niskotonowym lekkie zmiany?

http://www.rtvmax.pl/Sklep/Phoebe-III,2,0,747,4701.htm

To nie są Phoebe 3, sklep ma nieaktualne zdjęcie, to jest poprzedni model. W sumie spora gafa sklepu.

Chcę się jeszcze Was doradzić odnośnie elektroniki do phoebe III otóż są na allegro wzmaki harman kardon hk670 za tyś zł żekomo bardzo wydajne wzmacniacze i hk 970 za ok 850 zł? Czy jest to warte uwagi czy lepiej zagrał by się xindak a-06?

Chcę się jeszcze Was doradzić odnośnie elektroniki do phoebe III otóż są na allegro wzmaki harman kardon hk670 za tyś zł żekomo bardzo wydajne wzmacniacze i hk 970 za ok 850 zł? Czy jest to warte uwagi czy lepiej zagrał by się xindak a-06?

Phoebe III zasługują na lepszą elektronike.

Harmana bym sobie odpuścił.

Poczekaj kilka m-cy uzbieraj 3-4 tyś i kup coś lepszego.

Na rynku wtórnym w tym przedziale cenowym jest dużo wzmacniaczy godnych polecenia.

Jeśli nowy to np. Atoll IN 100 i będzie super.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Po raz siódmy ruszamy 23 maja 2015!

Zapisujcie się, zapraszam!

http://www.audiostereo.pl/audiofilska-majowka-23052015_119928.html#entry3468650

Pozdrawiam,

Goliatpl

Witam,

ma ktos z Was doswiadczenie w odsluchu hyperionow iv na marantz pm8005. Mam ten wzmacniacz i zastanawiam sie nad tymi klockami, jak sprzedam wystawione juz moje Zensor 7.

Zalezy mi na raczej sprzcie, na ktorym poslycham rocka, folk, jazz, elektroniczną. Priorytetem jest przestrzennosc, lokalizacja zrodel pozornych, gleboka scena z dzwiekami dobiegajacymi zza linii kolumn. Szczegolnie w muzyce eletronicznej chcialbym poczyc "hektary" przestrzeni, tak jak to opisywal tutaj kolega http://www.audiostereo.pl/stereofonia-scena-muzyczna-znikanie-kolumn_63628.html .

Czy ktos chce sprzedac moze swoje uzywane hypki iv?

Gdzie ewentualnie najtaniej dostalbym nowe? info moze byc na priv, zachowam dla siebie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez insaimz

Priorytetem jest przestrzennosc, lokalizacja zrodel pozornych, gleboka scena z dzwiekami dobiegajacymi zza linii kolumn. Szczegolnie w muzyce eletronicznej chcialbym poczyc "hektary" przestrzeni, tak jak to opisywal tutaj kolega

Wydaje mi się, że to będzie w znacznej mierze zależeć od pomieszczenia w jakim zagrają, tzn możliwości rozstawienia kolumn oraz akustyki.

Wydaje mi się, że to będzie w znacznej mierze zależeć od pomieszczenia w jakim zagrają, tzn możliwości rozstawienia kolumn oraz akustyki.

To na 100% ale kolumny mają jeszcze więszke znaczenie. Po prostu obecne kolumny odstawione na 1,2 m frontem od ściany, ograniczają się do generowania dzwięków najdalej na linii ściany. Jest to dali Zensor 7 , czyli najniższy model Dali. Myślę, że to maks tego, co te kolumny mogą wygenerować .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Szczegolnie w muzyce eletronicznej chcialbym poczyc "hektary" przestrzeni, tak jak to opisywal tutaj kolega http://www.audiostereo.pl/stereofonia-scena-muzyczna-znikanie-kolumn_63628.html .

Nie bież tego co napisał therion na poważnie , to wyobrażnia .

Nie bież tego co napisał therion na poważnie , to wyobrażnia .

Rozumiem, że ta przestrzeń będzie większa ale nie aż tak jak napisał therion? Testowałeś Hyperiony?

Kiedyś czytałem ten wątek, taka przestrzeń i lokalizacja w niej dźwięków to chyba marzenie i ideał każdego audiofila. Być może Therion faktycznie osiągnął taki stan, ja jeszcze czegoś takiego nigdy nie słyszałem, nawet na drogim sprzęcie w salonach audio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.