Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

a dlaczego mogą narobić szkód? Pytam dlatego, że zastanawiałem się nad tymi kolcami. Czy kolce rzeczywiście mają znaczący wpływ na brzmienie ? Moim zdaniem podobnie jak kable na granicy percepcji.

To nie jest granica percepcji, to jest znacząca i wyraźnie słyszalna różnica. Te kolce kradną z kolumn całą muzykę i emocje w niej zawarte. Dźwięk z tymi kolcami jest płaski i bezbarwny, bas traci energie a góra zostaje przygaszona, gdzie giną wybrzmienia i blask.

No z tym może być problem bo kaleczą mi podłogę. Jeśli uda mi się w jakiś sposób ustawić je dokładnie w tych miejscach, w których stoją obecnie (bez konieczności przesuwania ich by uzyskać optymalne położenie) to spróbuję i opiszę wrażenia.

No myślałem o tej podłodze i tu faktycznie może być problem.

Szanowni,

wczoraj założyłem nowe kolce, talerzyki drewniane. Słuchałem kilku płyt, miodzio. Goliat, PH7, p. Michał, MartinS, że wymienię tylko kilku kolegów, mieliście rację. Kamienie nie są konieczne. Brzmienie jest dociążone, trochę się bałem czy wysokie na tym nie ucierpią, zupełnie niepotrzebnie.

Załączam kilka fotek.

Pozdrawiam

Również sugeruję sprawdzić ze zwykłymi :) Aby nie nie zniszczyć podłogi można doraźnie położyć 5-groszówki a w przyszłości dokupić metalowe talerzyki. Testowaliśmy kolce z tymi gumowymi tulejami i kradły "energię" Różnica między nimi a zwykłymi była wyraźna! :)

Pozdrawiam

Goliat

metalowe talerzyki tez moga krasc energie. Zmiany moga byc naprawde znaczace.

W przypadku gdy mamy parkiet lub panele trzeba je jednak jakoś zabezpieczyć przed dziurami więc talerzyki wydają się zdrowym kompromisem. Wracając jeszcze do tych gumowanych tulejek, które wrzucił Michał różnica była nawet do tego stopnia duża iż po ich wykręceniu i postawieniu kolumn na chwilę zupełnie bez niczego na samych gwintach było znacznie lepiej. Zwykłe kolce wniosły dodatkową poprawę. Jeżeli ktoś je posiada proponuję zrobić próbę :)

Kilka słów wyjaśnienia. Kolce firmowe kaleczą mi podłogę, która jest po prostu zbyt miękka dla nich. Widać to na załączonych zdjęciach. Na panelach pewnie byłyby rysy, może lekkie wgniecenia. Kolumn nie ustawi się na raz , zawsze są jakieś korekty, przemieszczenia. Moja podłoga byłaby zrujnowana. Moje kolce są "na ostro" a na talerzykach dębowych zostawiają mały punkt wgniecenia. Niestety nie zrobiłem zdjęcia więc musicie mi uwierzyć na słowo.

Gdy już zdecydowałem , że kamienie odstawiam postawiłem je na pumeksach sztucznych, kolorowych, które są dość miękkie, jak na pumeks oczywiście. Na zdjęciu widać jakie odciski zostawia na nim tulejka gwintowana umieszczona w cokole kolumny, tulejki te, jak wiecie, wystają 1-1,5 mm ponad powierzchnię. Na tych sztucznych pumeksach również dźwięk został dociążony ale był też trochę przymulony. Szybko zmieniłem na naturalne pumeksy, które są twarde, a właściwie nie tyle twarde co nię są plastyczne i nie było już tego zamulenia. Pumeksy starałem się tak ułożyć, żeby nie trafiały na tulejki ale jedna niestety trafiła i natychmiast pękła. Wszystko to pchnęło mnie do wykonania kolców. Założyłem sobie, że talerzyki będą wymienne no i oczywiście osłona talerzyka nie będzie dotykała w położeniu roboczym kolca. W tej chwili talerzyki są dębowe, w przyszłości poeksperymentuję jeszcze z miedzianymi lub mosiężnymi.

post-63574-0-93666300-1509289484_thumb.jpg

post-63574-0-89558400-1509289485_thumb.jpg

post-63574-0-80442100-1509289486_thumb.jpg

post-63574-0-80041000-1509289487_thumb.jpg

Hejka,

Z innej beczki! Jakby ktoś chciał kupić dobre lampy 12AX7 z bieżącej produkcji polecam chińskie Full Music! Miałem je przed wakacjami na testach a teraz kupiłem dla siebie! Wyśmienite bańki. Najlepsze jakie słyszałem z tych produkowanych obecnie i godne aby konkurować z dobrymi NOS'ami.

Brzmienie kremowe, naturalne z delikatną górą, pięknym analogowym wokalem i ciepłym, energetycznym dołem. Fajna głębia i oddech. Tung Sole Gold w porównaniu grają jaśniej, bardziej technicznie i nie mają tej analogowej zawiesiny. Nie spodziewałem się że można jeszcze dostać takie granie :) Ciekawe kiedy je spi***rzą?! ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Goliatpl, gdzie można dostać te bańki? Jest możliwość zamówienia u Ciebie kompletu do Vincenta 226 mkII?

Pozdrawiam.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

ja wolalem plyty granitowe pod phoebe ( pod rhea juz nie pasowaly). talerzyki po kolce juz degradowaly brzmienie niestety.

Miałeś Phoebe bez kolców na granitach czy z kolcami ?

Polecam lampy FMG. Rozgrzewam jedną sztukę od piątku :) Kapitalne brzmienie dają.

Tak czytam Wasze opinie o FMG. Jestem w tym momencie bardzo zadowolony z mojego systemu. Nowe bezpieczniki miały kolosalny wpływ na brzmienie, sposób prezentacji muzyki.. Do tego przypadkiem p. Michał zasugerował mi, by cofnąć kolumny pod ścianę (wcześniej były - tylna ścianka ,1,1m od ściany, teraz o prawie połowę mniej), co spowodowało ogromną poprawę w oddaniu szczegółów, kolejnych linii melodycznych i poprawę barwy i namacalności.

W związku z tym, że jest super, aż strach się bać co byloby po zmianie na te lampki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pestek

Tak czytam Wasze opinie o FMG. Jestem w tym momencie bardzo zadowolony z mojego systemu. Nowe bezpieczniki miały kolosalny wpływ na brzmienie, sposób prezentacji muzyki.. Do tego przypadkiem p. Michał zasugerował mi, by cofnąć kolumny pod ścianę (wcześniej były - tylna ścianka ,1,1m od ściany, teraz o prawie połowę mniej), co spowodowało ogromną poprawę w oddaniu szczegółów, kolejnych linii melodycznych i poprawę barwy i namacalności.

W związku z tym, że jest super, aż strach się bać co byloby po zmianie na te lampki.

Pozdrawiam.

Przypomnij na jakich grasz obecnie? :)

Przypomnij na jakich grasz obecnie? :)

Gram cały czas na Tungsol Gold poleconych przez Ciebie i wspomnianych również przez p. Michała :)

Edytowane przez Pestek

Gram cały czas na Tungsol Gold poleconych przez Ciebie i wspomnianych również przez p. Michała :)

To teraz pora na Full Music ;) Zaczarują jeszcze bardziej! ;)

To teraz pora na Full Music ;) Zaczarują jeszcze bardziej! ;)

A czy przy zestawie Rhea + Vincent SV 237 + CD S7, wymiana Tung Sol Gold na Full Music również ma sens? Bo czytam, że te lampy nadają brzmieniu analogowy charakter i nie wiem, czy to już by nie było przegięcie. Bo powyższy zestaw + kable Albedo Monolith brzmią delikatnie, ciepło... Sam doskonale wiesz, jak :)

Tung Sol Gold sa bardzo srednie, nie tak kiepskie jak zwykle chinczyki, maja niezla barwe ale tak to nic specjalnego.FMG duzo lepsze.

TSG wg mnie brzmia na bardziej "zamulone" wiec raczej bedzie in plus. Jeszcze lepiej RCA 5751, czasem mozna zdobyc tanio.

A czy przy zestawie Rhea + Vincent SV 237 + CD S7, wymiana Tung Sol Gold na Full Music również ma sens? Bo czytam, że te lampy nadają brzmieniu analogowy charakter i nie wiem, czy to już by nie było przegięcie. Bo powyższy zestaw + kable Albedo Monolith brzmią delikatnie, ciepło... Sam doskonale wiesz, jak :)

Po wymianie na FM tylko zyskamy! :)

Witam wszystkich,

Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem PhoebeIII i teraz jeszcze pozostaje skompletować do tego resztę.

Zastanawiam się nad Baltlabem epocalll i do tego kable chord odyssey2 co zresztą Pan Michał mi również polecał jako dobre połączenie i tego się trzymam. IC chord cobra, a cd to Rotel 965bx le.Budżet na wzmacniacz i kable głośnikowe to 6tys. Nie mogę wydać więcej i nie chcę też wydać mniej :) jak coś zostanie to z doświadczenia wiem że przepadnie=życie ;)

Kolumny w okleinie heban są na tyle urocze że moja druga połowa jest zachwycona a to juz sukces :)

Witam drogich Klubowiczów, mnie jeszcze proszę nie witać bo nie wiem czy będę należał do klubu. Rozważam kupno monitorów TSM Puris 100 lub kolumn AA Phoebe IIs, testowałem obie pary z moim wzmacniaczem Yamaha AX-596 i grają wyśmienicie z lekką przewagą AA. I tu pojawia się problem, głośniki mają stać na komodzie, dokładnie w tym samym miejscu co aktualne Tonsile i nie wiem czy AA zagrają tak dobrze jakby stały na podłodze. Jeśli tak to biorę AA jeśli nie, wybór pada na TSM. Phoebe to podobno kolumny nadające się do pracy w trudnych warunkach, ale czy poradzą sobie u mnie? Aha i jeszcze jedno, jaka była by optymalna cena za te AA? Aktualne Sprzedawca życzy sobie za nie 1400zł, ale sprzedaje je od lutego 2017 i niema chętnych więc może dało by radę trochę po negocjować cenę zważywszy że TSM-y kosztują 900zł.

post-68633-0-17985800-1509823976_thumb.png

Witam drogich Klubowiczów, mnie jeszcze proszę nie witać bo nie wiem czy będę należał do klubu. Rozważam kupno monitorów TSM Puris 100 lub kolumn AA Phoebe IIs, testowałem obie pary z moim wzmacniaczem Yamaha AX-596 i grają wyśmienicie z lekką przewagą AA. I tu pojawia się problem, głośniki mają stać na komodzie, dokładnie w tym samym miejscu co aktualne Tonsile i nie wiem czy AA zagrają tak dobrze jakby stały na podłodze. Jeśli tak to biorę AA jeśli nie, wybór pada na TSM. Phoebe to podobno kolumny nadające się do pracy w trudnych warunkach, ale czy poradzą sobie u mnie? Aha i jeszcze jedno, jaka była by optymalna cena za te AA? Aktualne Sprzedawca życzy sobie za nie 1400zł, ale sprzedaje je od lutego 2017 i niema chętnych więc może dało by radę trochę po negocjować cenę zważywszy że TSM-y kosztują 900zł.

post-68633-0-17985800-1509823976_thumb.png

Hej,

Daj sobie spokój z jakimikolwiek podłogówkami przy takim ustawieniu. Komoda ma 90cm + kolumny co najmniej drugie tyle i masz głośniki na wysokości prawie 180cm. Nie wspominając już o tym iż zgubisz całą "energię" kolumny podłogowej. Monitory i to nieduże. Chyba, że chcesz je odsłuchiwać stojąc na drabinie ;)

Edytowane przez goliatpl

...nie wspominając już o otoczeniu kolumn, a właściwie - jego braku. Nie chcę marudzić, ale zastanawiam się nad sensem inwestowania w sprzęt wyższej klasy w takim przypadku - duża szansa, że wydasz kasę, a efekt będzie mizerny. Jesli masz mozliwość wypozyczenia i odsluchu testowego w pomieszczeniu u siebie - polecam. Bo może wyjść tragicznie i pozostaną tylko frustracja i pusty portfel.

Wiem z doświadczenia, jak ważny jest każdy, najmniejszy nawet detal przy ustawieniu kolumn, ich otoczenia, nie mówię teraz o samym sprzęcie, kablach itd. Im wyższej klasy sprzęt, tym więcej można uzyskać, ale tym łatwiej również o stratę i może się okazać, że w mocno ograniczonym środowisku, a Twoje zdjęcie zdecydowanie takie prezentuje, bardzo porównywalnie a w skrajnych sytuacjach - lepiej zagrają prostsze, tańsze konstrukcje, niż kolumny klasy AA. One zwyczajnie nie pokażą CI pełni możliwości a stojąc tak blisko tylnej i bocznych ścian, zwyczajnie się "uduszą".

A teraz odważne pytanie - co się stanie, jeśli pozbyłbyś się tej komody? :) Może to dobra okazja do porządków (wyrzucenia lub przepakowania rzeczy tam będących)?

Edytowane przez Jarek K

Komoda niestety musi zostać na swoim miejscu, ale mogę zrobić przemeblowanie dookoła niej. Przestawiłem biurko pod okno, a szafę mogę przesunąć 40-45cm w prawo (więcej nie da rady bo nie otworzę drzwi). Więc jedna kolumna by stała pomiędzy szafą a komodą druga przed kaloryferem. Od razu zaznaczam że kaloryfera używam raz na ruski rok, mogę też coś przed nim postawić np. deskę ze sklejki. post-68633-0-38433000-1509884434_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.