Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, może macie jakieś pomysły, co do oklein dla nowego modelu? Szczerze mówiąc mam problem z doborem odpowiednich fornirów, tak aby pasowało to do koloru membran i równocześnie, żeby wpasowało się w trendy wzornictwa mieszkaniowego.

Ja z jakieś 4 lata temu miałem te Vify w paczce fornirowanej orzechem amerykańskim, lekko podbarwionym na brązowo. Było ok. Czysty niepodbarwiany orzech też powinien być w porządku.

Nie znam się na wystroju wnętrz, ale chyba orzech nadal jest popularny.

Sorki teraz to chyba Scan-Speaki:-)

Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ostatnio miałem spacery po kilku sklepach meblowych i widać boom na różne odcienie szarości, co potwierdzają sprzedawcy. Natomiast wiśnia, ciemny orzech czy orzech to akurat chyba nie jest najmodniejszy. Z tym że te nazwy dla kolorów, to co firma wymyśla inne.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Żółty-kanarkowy w błyszczącym lakierze. I nie jest to żart, mówię poważnie. Widziałem żółte kolumny w "chłodnym" pokoju gdzie były szary, czerń i biały, wielkie białe kafle 1mx1m na podłodze. I jeden wielki kwiat w żółtej donicy. Mnie się podobało. I wg mnie lepiej będą wyglądały te membrany z żółtym niż czarne membrany.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Myśle nad tym orzechem, ale nie bardzo pasuje on do wybarwienia membran. Z drugiej jednak strony, część osób będzie miała maskownice na kolumnach. Hmmm.... trudna sprawa. Czyli w standardzie byłby orzech i sapeli.

Na pewno będzie dąb bielony z którym membrany tworzą bardzo fajny kontrast, no i jabłoń, którą już znacie ze zdjęć.

Szarość to też musi być odpowiednia i też nie bardzo pasuje do tych membran.

Na razie wszelkie lakiery na wysoki połysk odpadają. O nich pomyślę trochę później.

A może jakiś mahoń będzie pasował,

najlepiej zrobić skrzynki w kilku okleinach i wtedy wybierzemy :)

Według mnie będzie bardzo ciężko coś dobrać, bo mamy "drewniany" kolor membran i kolumny w drewnianej okleinie. Jedno z drugim z zasady ciężko dopasować. Najlepiej mogą wyglądać maksymalnie gładkie kolory oklein z minimalną widocznymi słojami, dlatego żółty kanarkowy, biały, czarny wyglądały by bardzo dobrze.

Edytowane przez oley

Panie Michale niech Pan sprawdzi jatobę albo merbau (nie wiem czy jest taki fornir) - powinno leżeć dobrze z tym brązem przetworników...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Panowie, może macie jakieś pomysły, co do oklein dla nowego modelu?

Michał.

Steve Jobs powiedział:

"gdybym słuchał swoich klientów, nigdy nie stworzył bym nic innowacyjnego" :)

Panowie, może macie jakieś pomysły, co do oklein dla nowego modelu?

Zrób coś innego,...wybiegając po za ramy przyjętym w audio w Polsce, więcej prestiżu w designie.

Taaaa... No to trudne będzie, ale nie jest niemożliwe. Mam w zanadrzu pare pomysłów, ale czas realizacji może się nieco wydłużyć, więc na początek niech pójdą takie normalne forniry a z czasem dołożę coś innego.

Chciałbym też zachować pewną linię w danej serii, więc nowy model nie może za bardzo odbiegać wyglądem od Hyperiona i Phoebe, chyba, że będzie on całkowicie odrębny, jako jedyny w swoim rodzaju. Mam fajny projekt obudowy, ale zarezerwowany na modele trzydrożne, lub zupełnie inną serię. No ale zobaczymy, może da się z tego coś wdrożyć już teraz.

Jatoba pasowała by do tych membran. Sprwdzę gdzieś, czy mają taki fornir.

Jatoba pasowała by do tych membran. Sprwdzę gdzieś, czy mają taki fornir.

tu głośnik to też jakiś buraczek i wygląda to fajnie

http://diyaudio.pl/showthread.php/10425-Galeria-fornir%C3%B3w?p=130408&viewfull=1#post130408

Myślę, że dąb bielony bardzo dobrze będzie się komponował.

Druga sprawa to trzeba mieć coś w okolicach czerni, bo czerń pasuje wszędzie, już pisałem, żeby zrobił Pan zdjęcie na kolumnach z fornirem heban ammara. Te dwa forniry mogą być świetnym punktem wyjścia.

Dla mnie orzech jest do bólu oklepany i chyba jednak nie do nowoczesnych wnętrz.

Czyli w standardzie byłby orzech i sapeli.

Jak dla mnie kiepskie połączenie. Sampeli jeszcze średnio ujdzie, choć chciałbym zobaczyć zdjęcie, ale orzech to porażka.

Moim zdaniem mahoń w odpowiednim odcieniu byłby fajny, do ciepłych pomieszczeń.

Załączam poglądowo zdjęcie konkurencji w mahoniu, moim zdaniem udane połączenie.

post-2118-0-17540300-1410552811_thumb.jpg

Michał.

Steve Jobs powiedział:

"gdybym słuchał swoich klientów, nigdy nie stworzył bym nic innowacyjnego" :)

Błędne myślenie, producent który nie słucha swoich klientów i potrzeb rynku z pewnością osiągnie sukces :)

Edytowane przez omen

Nie będę się wtrancał więcej,..jeśli będzie sześcian,.. czyli obudowa tradycyjna i okleina nic nie zmieni, dalej będzie to równoległobok wszechobecny, tylko zmieniony kolor,... aż do znudzenia, Akademio wygnijcie coś, a na pewno zwolennicy maki będą zadowoleni i się cieszyć,...

Niestety na razie nic nie wygne, bo nie ma czasu na próby. Spróbuje coś wykombinować na zwykłym sześcianie a jak będzie więcej pieniędzy na próby, to będzie też i inna obudowa.

Za zwykłym orzechem też nie jestem, ale jak ktoś będzie chciał, to przecież nie odmówie. Orzech może być w opcji na zamówienie.

Ten mahoń jest zbyt mahoniowy i za bardzo zlewa się z membranami. Jakiś mały kontrast by się przydał.

Błędne myślenie, producent który nie słucha swoich klientów i potrzeb rynku z pewnością osiągnie sukces :)

Użytkownik omen edytował ten post dziś, 22:18

Za dopłatą-rozmowa z Michałem ?na pw-masz wzór nawet w kropki.-da radę.....;)

Za zwykłym orzechem też nie jestem, ale jak ktoś będzie chciał, to przecież nie odmówie. Orzech może być w opcji na zamówienie.

Krótko i na temat -chce ktoś fornir taki a nie inny-jest to do zrobienia-? np Heban?

Tak,..moim zadaniem przetworniki muszą pasować do obudowy,...wizualnie, a dźwięk się z zszywać, tak jak Akademy piszesz, ....przetwornik cieszy się obudową,...słucham muzyki z pracy przetworników, a piękna obudowa się cieszy z przyjemności słuchacza,.... prostota wieczną ma być?

Według mnie będzie bardzo ciężko coś dobrać, bo mamy "drewniany" kolor membran i kolumny w drewnianej okleinie. Jedno z drugim z zasady ciężko dopasować. Najlepiej mogą wyglądać maksymalnie gładkie kolory oklein z minimalną widocznymi słojami

Trafione w dychę. Sam nad tym wczoraj myślałem i nie wiem czy okleiny bez żadnych słojów nie byłyby najlepsze. I oczywiście jasne kolory (kontrast) będą chyba wyglądały najlepiej.

Krótko i na temat -chce ktoś fornir taki a nie inny-jest to do zrobienia-? np Heban?

Nie o to chodzi, wiadomo, że w AA zamówisz sobie kolumny w każdym fornirze, chodzi o to co ma wejść do standardu.

rubyalabaster.jpg

Zrozumiem,..jeśli ktoś sobie nie wyobraża takiej obudowy,..odwagi,..

Nie o to chodzi, wiadomo, że w AA zamówisz sobie kolumny w każdym fornirze, chodzi o to co ma wejść do standardu.

standard jest w media markt!

Mnie też się wydaje, że słoje muszą iść w zapomnienie. W standardzie zostanie chyba tylko sapeli.

Azus, mam chyba taką okleine gdzieś w katalogu. Przyłożę do głośników i zobaczymy jak to będzie się komponować.

Zebrano - naprzemienne jaśniejsze i ciemniejsze paski. Coś jak powyżej, ale o większym kontraście.

Są różne odcienie. Ja lubię prawie żółty z ciemnym brązem.

Bardzo dobrze to wygląda.

Jest tyle unikatowych oklein, że nie chciałbym kolum, tylko kolumny w okleinach,..np drzewo różane, teak kalifornijski, zebrano wenge .itp.

zrób w ruby alabaster, to jest okleina modyfikowana , z trójwymiarem i głębiom, ale tylko wysoki połysk,...jeśli posiadasz próbkę, polej wodą i zobacz jak zaciemnieje i nabierze kolorytu.

to będzie zbliżone powłoki lakierniczej.

Wiem, wiem, robie tak jak pokazuje próbki fornirów klientom, ale w połysku na dzień dzisiejszy nie zrobie.

Mam zamiar wybrać się do fabryki, która wykonuje takie obudowy i na pewno opcje w lakierze na wysoki połysk będą. Niestety nie szybko.

...ale przy zmianie,..panel front - pion,. boki - poziom.

..nigdy odwrotnie!

Wedlug mnie wyjdzie maslo maslane, ale moze sie myle.

Trzeba znalezc cos oryginalnego, bez pospiechu wybrac cos co bedzie przyslowiowa "kropka nad i"

Moze tak jak podpowiada Azus okleiny totalnie nie oklepane, cos nietuzinkowego.....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.