Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat z klasyki, to lubie, ale to the point. Wyraznie sie nie zrozumielismy, twoja opinia/wrazenie przedstawia koncepcje brzmienia, ktore mi odpowiada. Natomiast opis/reklama producenta w/g mnie stoi w sprzecznosci z koncepcja bass refleks do tyłu. Resume to jest zastrzezenie/pytanie do producenta, a nie do twojej opini.

Edytowane przez Alighieri

Może ktoś zrobił na AS zdjęcia nowych Hyperionów.

Nie bylem na AS, ale przegladajac fotki firmy RMS (thanx), trafilem na to

http://rms.pl/audioshow2010/3_pietro/gigawatt1.jpg

strzelilbym, ze fotka przedstawia AA Hyperion IV.

wyglądają zupełnie jak minas anor, będzie korzyść z ich popularności

Jedyne podobieństwo to układ "D'Appolito" z resztą jak większość kolumn na rynku, poza tym wyglądają jak wcześniejsze modele Hyperionów z tylnym BR :)

wyglądają zupełnie jak minas anor

Tez gdzies to napisalem ze podobne do Minas Anor ;)

Ciekawe jak zagraja te nowe Hypki czy odniosa taki sukces jak Hypki III lux ;)

Witam, pytanko mam. Mianowicie chodzi o dzwięk z phoebe IIs które w 9m2 dość zagraconym grają bardzo poprawnie, natomiast w 24m2 stojąc po około 1-1,5m od ścian graja jak jakaś kiepska unitra. Czy ktoś też tak ma, że w zagraconych pomieszczeniach grają ok a jak mają dużo miejsca do koła to sobie nie radzą i to bardzo???

Pytam bo zastanawiam się nad Tethys II, i tu następne pytanie czy tethki też tak mają czy raczej dużo miejsca im służy?

Witam, pytanko mam. Mianowicie chodzi o dzwięk z phoebe IIs które w 9m2 dość zagraconym grają bardzo poprawnie, natomiast w 24m2 stojąc po około 1-1,5m od ścian graja jak jakaś kiepska unitra. Czy ktoś też tak ma, że w zagraconych pomieszczeniach grają ok a jak mają dużo miejsca do koła to sobie nie radzą i to bardzo???

Pytam bo zastanawiam się nad Tethys II, i tu następne pytanie czy tethki też tak mają czy raczej dużo miejsca im służy?

Witam,

proponuje rozwinąć koledze myśl... Co znaczy grają jak kiepska unitra? Jakie zmiany zaszły w stosunku do mniejszego pomieszczenia?

Tethysy II są wymagające jeśli chodzi o resztę toru i ustawienie też nie jest bez znaczenia. Moje stoją od tylnej ściany ok 65cm.

Natomiast największym ich problemem jest to, że nie ma ich już od dawna w ofercie, pozostaje tylko rynek wtórny ;)

A z tego co wiem kupić Tethysy II jest praktycznie niewykonalne! ;)

Pozdrawiam

Elfuego, przypuszczam, ze to nie jest problem kolumn tylko akustyki pomieszczenia. W duzym pokoju pewnie wiecej poglosu, wiec pewnie gorzej zagraja wszelkie kolumny.

Bo nie chce mi sie wierzyc, ze AA same w sobie graja gorzej gdy maja duzo miejsca wokol siebie.

Zentaur, w duzym pokoju kolumny jakby graja osobno, slychac je zupelnie oddzielnie, zerowe stereo nie ma sceny glebi nic , prawie zerowy bas, podloga sie rusz troche ale basu jako dzwieku niema, kolumny stoja od siebie tak 260cm, od scian po 100cm i tylna 125cm powinno byc git a tak nie jest, mam stare plastiki sony od kd i graja o niebo lepiej

czyli wyglada na to, ze lubisz sporo basu albo, ze te kolumny na ten metraz sa za male. w 9 m z AA jest ich sporo bo wiadomo - male pomieszczenie, w wiekszym pokoju jest juz gorzej - w koncu to nie sa konstrukcje 2,5 drozne. A inna sprawa jest to, ze AA sa raczej zrownowazone i raczej nie graja jakims napompowanym basem - przy najmniej moje Hyperiony tak wlasnie graly.

raczej se nie radza w 24m2, mialem przez jakis czas b&w 685 i graly poprawnie nie chodzily tak nisko jak AA ale basik byl koza

Myślę, że powinieneś poczytać trochę o akustyce pomieszczeń, doborze i odpowiednim ustawieniu sprzętu grającego. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie łatwe jakby się mogło wydawać, czego właśnie doświadczasz.

Akurat zjawisko, o którym napisałeś odnośnie różnic brzmienia w stosunku do małego pomieszczenia nie ponosi winy zestaw kolumn, co nieodpowiednie dostosowanie pokoju do ich pracy w innych warunkach. Zrób zdjęcie najlepiej obu pokoi to postaram się podpowiedzieć gdzie leży wina :)

Oczywiście bardzo istotnym czynnikiem są warunki i możliwości akustyczne danego pomieszczenia, ale za te drastyczne różnice, o których piszesz nie ponoszą winy Phoebe :)

PS. Tethysy II nie są dla Ciebie ;)

Witam!

Nie chcę zaczynać nowego wątku a mam pytanie.Posiadam lampowego Yaqina MC10l+zródło cd na lampucerze i lampce e88cc+lenco 75(at 4400 i przedwzm.CA640p).

Do chwili obecnej mam kolumny KEF cresta 30 i wydaje mi się ze to najsłabszy element zestawu.Czy Audio academy Phoebe IIs to dobry pomysł na duży przeskok jakościowy w stosunku do kef.Dużo bardzo pochlebnych opini wyczytałem o audioacademy.Mogę kupić je bez kolców w bardzo dobrym stanie za 1400zł.Czy to dobra cena?

Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!!!!!

tom k

Witam!

Nie chcę zaczynać nowego wątku a mam pytanie.Posiadam lampowego Yaqina MC10l+zródło cd na lampucerze i lampce e88cc+lenco 75(at 4400 i przedwzm.CA640p).

Do chwili obecnej mam kolumny KEF cresta 30 i wydaje mi się ze to najsłabszy element zestawu.Czy Audio academy Phoebe IIs to dobry pomysł na duży przeskok jakościowy w stosunku do kef.Dużo bardzo pochlebnych opini wyczytałem o audioacademy.Mogę kupić je bez kolców w bardzo dobrym stanie za 1400zł.Czy to dobra cena?

Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!!!!!

tom k

Witaj,

duże kolego masz mieszkanko?

Poprawa powinna być znaczna zwłaszcza w wypełnieniu, głębi i namacalności środka.

Kefy grają raczej jasno, delikatnie, rzekłbym suchawo ;)

Co do ceny to chyba normalna jak za ten model.

Jakbyś chciał kolce to chyba nawet mam od takiego modelu AA :)

Dzięki goliatpl za szybką odpowiedż.Pomieszczenie to około 15 m2.Właśnie poprawy wypełnienia,generalnie poprawy stereofonii i żeby scęnę wreszcie usłyszec porzadnie a nie dwie osobne kolumny bym oczekiwał.Z początku myślałem o wymianie na kef q5 lub q7 ale wolałbym nie przepłacać za napis na kolumnie.A ewentualnie ile te kolce do AA kosztują u ciebie.

pozdr

tom k

Dzięki goliatpl za szybką odpowiedż.Pomieszczenie to około 15 m2.Właśnie poprawy wypełnienia,generalnie poprawy stereofonii i żeby scęnę wreszcie usłyszec porzadnie a nie dwie osobne kolumny bym oczekiwał.Z początku myślałem o wymianie na kef q5 lub q7 ale wolałbym nie przepłacać za napis na kolumnie.A ewentualnie ile te kolce do AA kosztują u ciebie.

pozdr

tom k

Jeśli chodzi o tak zwane znikanie kolumn to tutaj istotnym czynnikiem jest ustawienie kolumn. Daleko masz je odstawione od ścian? Stoi coś pomiędzy nimi? Phoebe dadzą Ci przede wszystkim lepszą barwę w rozumieniu ogólnym, bardziej nasycony dźwięk, mocniejszy wokal. Poprawie powinna ulec również stereofonia ale to już zależy od warunków i ustawienia w pomieszczeniu... Po kupnie AA już nie będziesz chciał wracać do marek typu Kef, itp. ;)

Co do kolców zapraszam na priva.

Phoebe IIs to świetne kolumienki do 15m i lampy, ale ta cena...

Ja swoje w idealnym stanie ze wszystkimi akcesoriami i jeszcze na gwarancji sprzedałem za 1100zł (nie było wtedy jeszcze wersji "III" a nówki kosztowały 1700zł).

To konstrukcje stworzone do grania w "trudnych pomieszczeniach" - świetnie sprawdzają się stojąc blisko ściany wciśnięte między meble, ale dobrze rozstawione w przyzwoicie zaadoptowanych akustycznie pomieszczeniach dużo lepiej nie zagrają.

Goliatpl

Między kolumnami stoi szafka ze sprzętem(150 cm długa i około 50cm wysoka ,jest cieżka) i wisi lcd,kolumny moge ustawić do 50 cm od sciany .

pozdr

tom k

Goliatpl

Między kolumnami stoi szafka ze sprzętem(150 cm długa i około 50cm wysoka ,jest cieżka) i wisi lcd,kolumny moge ustawić do 50 cm od sciany .

pozdr

tom k

Ok, a jak z głębokością szafki?

Ale skoro napisałeś, że możesz sobie odstawić kolumienki od ścian o pół metra zakładam, że linia kolumn (front-panel) wyjdzie poza linię szafki?

Więc będzie dobrze! :)

Kupuj AA i się delektuj! ;)

goliatpl.

Oczywiście nie ma problemu kolumny moga wystawać.Teraz już wiem wszystko i mogę spokojnie polować na AA phoebe II.Dzięki za pomoc!!!

RADUL

Będę się rzeczywiście musiał potargować.Myślę,że 1000-1100 to będzie uczciwa cena(ponad 60% wartości nowych).

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

tom k

hehe, blacha skąd ten pomysł?to jest tapeta sufitowa dość gruba papierowo-jakaś tam, co do segmentu to kiepsko będzie wywalić, ewentualnie mogę go dać na lewą ścianę

Ciężko zdjęcie zrobić w kadr się nie mieszczą

He, zdjęcie nie jest najwyższych lotów, ale nic, postaram się pomóc.

Napisałeś, że nie masz basu? Odstawiłeś kolumny o 125cm od tylnej ściany więc masz przyczynę.

A to pociągneło za sobą całą resztę, m.in. brak głębi, wypełnienia, potocznie mówiąc power-u.

Stereofonia też Ci mogła przez to siąść bo kolumny grają jakby każda sobie "rzepkę skrobie"

Problem w tym, że to nie są duże podłogówki, do tego dwudrożne, ustaw je tak, aby dźwięk mógł się szybciej odbić od ścian za nimi.

Proponuje dosunąć je bliżej tyłu i bliżej siebie, wtedy powinna ulec poprawie stereofonia i cała reszta.

Napisz co się zmieniło po przestawieniu...? ;)

PS. sufit to chyba masz w kasetonach, co? :)

A może ktoś z forumowiczów ma już nowe Hypki i podzieli się wrażeniami. Swoją drogą ciekawe czy w najbliższym czasie ukaże się test kolumn w "fachowej prasie"

troche szkoda, że Pan Michał nabrał wody w usta i nic nie pisze w klubie swoich dzieci... Osobiscie ostrze sobie zeby na nowe Hipki, ale nie ma gdzie ich posluchac - "ałdioszoł" to nie sa okolicznosci przyrody w jakich mozna czegoś posłuchać...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

troche szkoda, że Pan Michał nabrał wody w usta i nic nie pisze w klubie swoich dzieci... Osobiscie ostrze sobie zeby na nowe Hipki, ale nie ma gdzie ich posluchac - "ałdioszoł" to nie sa okolicznosci przyrody w jakich mozna czegoś posłuchać...

Hejka,

z tego co wiem to Pan Michał po modyfikacji tego forum ograniczył swoją aktywność. Ja szczerze mówiąc też przez długi czas tu nie zaglądałem i nadal uważam, że były to zmiany przynoszące więcej szkody, niż zysku z punktu forumowicza. Chcieli coś ulepszyć, nie wiadomo po co, skoro było dobrze, a przez to stracili wielu fachowców z branży :(

Co do Hipków proponuję Ci zadzwonić do AA i się jakoś umówić na odsłuch :)

Pozdrawiam!

PS.

Przeglądałem ostatnio ogłoszenia na hifi.pl i znalazłem ofertę sprzedaży Tethysów II.

Jeśli ktoś szuka wybitnego brzmienia i wie czego chce szczerze polecam, nie jako osoba mająca jakiś udział w tym, co jako osoba dobrze znająca ich możliwości, sam gram na tych kolumnach ok. 1.5 roku :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny3000/65314.php

Edytowane przez goliatpl
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.