Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie do Pana Michała. Jak w Pana ocenie wygląda współpraca Phoebe i Hyperionów ze wzmacniaczem Atoll In200?

Ja osobiście mam bardzo pozytywne wspomnienia z okresu, gdy byłem w posiadaniu pierwszej wersji Phoebe. Kolumny grały wówczas z Baltlabem Epoca 2.

Taki mały, wakacyjny OT dla tych co nie wiedzą skąd się wzięły nazwy kolumn AA i co będzie w przyszłości... np Audio Academy Epimeteusz :)

http://joemonster.org/art/32959/Niesamowite_zdjecia_Saturna_i_jego_ksiezycow_zrobione_przez_sonde_Cassini

Edytowane przez mah33

W ostatnim numerze Hi Fi i Muzyka jest test Hyperionów IV. Ze względu na niesamowitą dynamikę, polecają je właśnie do rocka i muzyki metalowej.

Test przeczytałem. Czy mój Marantz PM6005 będzie odpowiedni do tych kolumn? Recenzent pisze, że wymagają miękkiego wzmacniacza, a najlepiej lampy.

Niestety na takie pytania już nie odpowiadam, bo dla kogoś, takie połączenie może być odpowiednie a dla mnie niewystarczające. Trzeba to sprawdzić podłączając Hyperiony do Marantza. Być może dla Ciebie dźwięk będzie tak dobry jakiego jeszcze nie słyszałeś, ale ktoś inny będzie widział, że można jeszcze lepiej.

Przeciez Pan Michal nie napisal ze nie jest fanem Hyperionow ale cytowal PH7, kiepskie rozumowanie ciaglosci dyskusji

Nie wydaje mi się.

Ma może ktoś jakiś skan tego testu Hyperionów czy innego PDFa ? Nie chce mi się latać za gazetą.

Nie wydaje mi się.

Ma może ktoś jakiś skan tego testu Hyperionów czy innego PDFa ? Nie chce mi się latać za gazetą.

Skan jest dostępny na stronie Audio Academy http://audioacademy.pl/img/czasopismo.pdf

No to w końcu się chyba rozumiemy.

Ja pisałem, że nie jestem audiofilem i nie analizuję muzyki pod kątem takim jak Ty. Dla mnie dotniecie klawisza fortepianu na szczęście nie ma trzech faz i jestem z tym przeszczęśliwy. Gdyby tak było straciłbym całą radość ze słuchania MUZYKI. Problem polega na tym, że nie mam za bardzo ochoty słuchać dźwięków tylko muzyki i tutaj jest między nami różnica. Więc niech pozostanie że szukam głośnika efekciarskiego. Nie mam z tym problemu jeśli takie granie sprawia mi radość, satysfakcję i relaks, nawet jeśli mam za niego przepłacić, a jednocześnie zazdroszczę Wam, prawdziwym audiofilom że zatrzymaliście się i osiągnęliście "audiofilski orgazm" (przepraszam za to sformułowanie) na głośnikach za 4000zł - przyznam, że do tej pory myślałem że ta granica jest jednak dalej - choć z drugiej strony bardzo, ale to naprawdę bardzo chciałbym żeby to było tak nisko jak u Was.

Zadam więc jeszcze raz pytanie. Czy ktoś z Was zna jakieś fajne efekciarskie konstrukcje w cenie powiedzmy do około 10k złotych które fajnie grają rocka?

Proszę nie traktować tego pytania jako złośliwości w stronę Panów audiofilów - szukam fajnego brzmienia do rocka, nie podkreślającego góry, dynamicznego, szybkiego i dobrze oddającego poszczególne brzmienie instrumentów, nie zlewających ich w masę dźwięku (dla mnie selektywność), fajnym brzmieniem gitar, ale nie takim uśmiechniętym jak oferuje Paradigm.

Ja zrozumiałem że raczej spokojnie czyli po mojemu pitu pitu :-) (bardzo ogólnie rzecz traktując nawet jak to słowo musi się zmierzyć z nazwiskiem takim jak Chopin czy Cassidy) i stąd chyba brak porozumienia.

Dodam tylko na koniec, (coby nie dolewać oliwy do ognia), że podczas słuchania muzyki wcale jej nie analizuję i nie rozkładam na czynniki pierwsze :) To przychodzi samoistnie i pewne rzeczy wychwytuje z automatu nie skupiając się na poszczególnych dźwiękach :) Muzykę odbieram jako całość, jeżeli mi coś nie pasuję po prostu potrafię to określić i tyle :)

Nie sprawia mi to wysiłku, chociaż muszę przyznać, że czasami pojawiają się na testach urządzenia, które budzą ambiwalentne odczucia :) Dlatego nie wstydźmy się określać audiofilami, to fajna pasja! :) I tak naprawdę audiofile to zwykli słuchacze tylko nieco bardziej wymagający ;)

PS. Przyznam, że przeczytałem wnikliwie Twój opis R-ek i nie potrafię się do tego odnieść :) Trochę mnie zatkało, bo mam zupełnie inne spostrzeżenia, zwłaszcza w aspektach, które wymieniłeś in + :) Ale spoko, najważniejsze, żeby się Tobie podobało. Co do grania, które może Ci się jeszcze spodobać, posłuchaj w przyszłości nowych Pylon Audio Diamond 28. Myślę, że to może być ten kierunek...

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

Nie wydaje mi się.

To nie jest kwestia czy Tobie Omen sie wydaje czy nie ale tego ze taki jest fakt zobacz wyzej wypowiedz PH7

Pylon Audio Diamond 28

Dzięki za podpowiedź.

To nie jest kwestia czy Tobie Omen sie wydaje czy nie ale tego ze taki jest fakt zobacz wyzej wypowiedz PH7

Kopaczmopa, bawiąc się w analizowanie wypowiedzi ;)

Natomiast mimo, że nie jestem fanem Hyperionów, to twierdzę, że ich deprecjonowanie na tle naprawdę słabawych KEFów z pewnością je obraża.

I żeby była jasność - też nie jestem fanem Hyperionów ������

Dla mnie to nie jest cytat, lecz jednoznaczna wypowiedź. Oczywiście z pewną dozą żartu.

Drodzy koledzy. Do sprzedaży mam Hyperiony IV zakupione 7 miesięcy temu (jeszcze na gwarancji). Cena naprawdę promocyjna bo tylko 3790 zł. Stan idealny. Okleina Heban Ammara.

Więcej info na priv. Na razie nie wystawiam na żadnych aukcjach.

20150214_195631.jpg

Edytowane przez Piotr_57210

kolumny nie podeszły? ,co ,masz zamiar ,kupic .... jakieś inne kolumny?

Kolumny podeszły jak najbardziej. Jednakże gonię dalej za króliczkiem.. :)

Zdjęcie słabe, ale to na pewno jest Ammara ? Bardziej wygląda jak heban makassar.

Zdjęcia jak trzeba będzie poślę na priv. Fornir rzeczywiście jest w kolorze Heban Makassar. Mój błąd.

20150725_202251.jpg

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Kolumny podeszły jak najbardziej. Jednakże gonię dalej za króliczkiem.. :)

Zdjęcia jak trzeba będzie poślę na priv. Fornir rzeczywiście jest w kolorze Heban Makassar. Mój błąd.

20150725_202251.jpg

a czym bedziesz/ napędzał te rhea.? no i jak duże masz pomieszczenie?

22 m pokój. Reszta w "o mnie".

Piotr kolumny masz dobre, ale aparat kiepski :)

Myślę, że nie trzeba na tym forum lepszych zdjęć. Każdy z Was wie jak wyglądają. Napisałem przecież, że są w stanie idealnym. Zdjęcia robiłem telefonem i w dodatku w półmroku. Jak ktoś będzie zainteresowany to zrobię zdjęcia takie jak trzeba. Za parę dni wrzucę ogłoszenie na allegro. Pomyślałem sobie, że pierwszeństwo mają klubowicze dlatego zwlekam z aukcjami.

a czym bedziesz/ napędzał te rhea.? no i jak duże masz pomieszczenie?

Pokój 22 m reszta w "o mnie"

Piotr, a słuchałeś już Rhea, że zdecydowałeś się na sprzedaż Hypków ?

Jeszcze nie słuchałem. Ale wierzę, że będzie ok. Prawda wygląda tak, że wpadło mi trochę gotówki, którą postanowiłem przeznaczyć na kolumny. Nie do końca jeszcze jestem pewien czy to będą Rhea ale na pewno będą o klasę wyżej. Jak sprzedam to wybiorę się do Łodzi na odsłuch Rhea. Tymczasem pojeżdżę na odsłuch innych marek. W najbliższych dniach wybieram się do Tychów do 16 Hertz. Ja oczywiście zawszę będę chwalił Hyperion IV bo w swojej cenie nie mają równych ( wg mojej opinii)

I żeby była jasność - też nie jestem fanem Hyperionów ��

Też nie jestem ich fanem bo grają bardzo mizernie, mam jedną parę na sprzedaż i nikt tego nie chce odkupić nawet za 3kzł. Kto się zlituje i je zabierze?

Wcisnął mi to znajomy w rozliczeniu po próbach sprzedaży a teraz ja się męczę z tym kukułczym jajem.

Proszę opisać Pana współpracę z firmą JANBO z wolumenu oraz wytłumaczyć jak to jest z tymi głośnikami w Rhea. Nie doczekałem się ostatnio odpowiedzi a miał Pan wymienić wiele modeli na świecie produkowanych na bazie tych "ogólnodostępnych" przetworników i podać gdzie w oficjalnej polskiej dystrybucji są dostępne.

Też nie jestem ich fanem bo grają bardzo mizernie, mam jedną parę na sprzedaż i nikt tego nie chce odkupić nawet za 3kzł. Kto się zlituje i je zabierze?

Wcisnął mi to znajomy w rozliczeniu po próbach sprzedaży a teraz ja się męczę z tym kukułczym jajem.

Widziałem zdjęcia twoich zabawek. Co Ty w ogóle porównujesz ? Nie każdy ma tyle kasy co Ty. Dla mnie po tym co tu napisałeś jesteś aroganckim bufonem. Nie będę się tu więcej rozpisywał bo podejrzewam, że nic do Ciebie nie dotrze.

Jezu !!! Skąd się biorą takie stworzenia ? Po co tu w ogóle wlazłeś ? Skoro masz tyle kasy i nie może sprzedać Hipków za 3 tyś to oddaj biednym do domu dziecka. Brrrr...

Mizernie? Oczywiście można tak stwierdzić stawiając je obok czegoś 10x droższego, tylko po co? To trochę mało profesjonalne stwierdzenie jak na przedstawiciela branży..

Jednak w okolicach ich ceny ciężko znaleźć coś lepszego lub chociaż równie dobrego.. Chyba, że kolega zaproponuje coś nie mizernego w tych pieniążkach to chętnie posłucham...

Edytowane przez pit80

profesjonalne stwierdzenie jak na przedstawiciela branży..

Przedstawiciel branży ? Nie wiedziałem nawet. Tym bardziej gościu powinien mieć choć trochę ogłady, trochę więcej skromności Panie Szymonie !! Ja bym u takiego nic nie kupił.

Szymon ja z reguły nikogo nie bronię, Michał sam potrafi pisać, ale w tym przypadku coś kręcisz. Po pierwsze po co Tobie z takim pomieszczeniem i sprzętem za pierdylion złotych Hyperiony ? Po co w ogóle taki sprzęt brałeś, skoro na dodatek jak twierdzisz jest mizerny ?

Po drugie gdzie to niby Ty i Twój znajomy próbowaliście je sprzedawać za 3 tyś ? Nie przypominam sobie takiego ogłoszenia np. na allegro. Za takie pieniądze jeśli są w idealnym stanie szybko by poszły, także coś kręcisz.

Po trzecie w końcu, Twoja krytyka jest niskiego lotu, bo nie ma w niej żadnej merytoryki. Ja wskazywałem na słabsze strony produktów AA czy 16Hz, ale zawsze argumentowałem, odnosiłem się do czegoś konkretnego. Tutaj to wygląda jakby jeden handlarz napadł na drugiego i to tak bez składu i ładu w walce konkurencyjnej.

Kto się zlituje i je zabierze?

Tak jak Ci napisał Piotr - oddaj biednym.

Edytowane przez omen

No muszę przyznać że Szymon pojechał trochę po bandzie. Wszyscy wiemy że jest kolegą Grzegorza i trzyma z nim sztamę i takie wypowiedzi mogą tylko zaszkodzić ale stronie napadającej. Dziwi mnie że Grzegorz na to nie reaguje.

Stwierdzam, że Szymon jako fan Minasów, kompletnie nie ma pojęcia o prawidłowym dźwięku.

Może trzeba w końcu zrobić porównanie obu marek i wtedy skończy się to głupie gadanie.

Bardzo dobrze by było, gdyby przy porównaniu był Szymon, zobaczymy co wtedy miałby do powiedzenia. Myślę, że wyjście na idiotę dobrze by mu zrobiło i nauczyło trochę ogłady.

Pan Bogusławski jest świetnym fachowcem od elektryki, ale dyletanci będą go oceniać poprzez pryzmat handlowania na wolumenie. Sprzedaje na wolumenie, znaczy sie, nie ma o niczym pojęcia.

Szkoda, że Polska składa się z takich ludzi jak Szymon. To był chyba najbardziej prymitywny wpis w całej historii tego klubu.

Stwierdzam, że Szymon jako fan Minasów, kompletnie nie ma pojęcia o prawidłowym dźwięku.

Aranżacja jego holu do odsłuchów, rozmieszczeniu (mimo wszystko dobrego) sprzętu oraz miejsca odsłuchowego jest zastanawiająca.. Chciałbym usłyszeć czy w takim rozmieszczeniu brzmi to prawidłowo. Podejrzewam, że większość z nas by na wstępie wiele zmieniła... No ale nie ma co przesądzać po zdjęciach, trzeba by faktycznie posłuchać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.