Skocz do zawartości
IGNORED

jaki zestaw słuchawkowy?STAX?Grado?Senn?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio jak rozumiem ta emotikonka ";)" oznacza, że to drogo? No oczywiście można taniej, ale nawet jeśli brać pod uwagę tę cenę, to jak weźmiesz sobie takie grado czy senki nawet za połowę tej kwoty, to drugie tyle jak nie więcej musisz wydać na odpowiedni wzmak, a w przypadku stax'ów wzmak jest w komplecie i nie ma problemu.

A to Forum608 czy taki Linnart nie wysraczy ? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zyzio, 1 Maj 2009, 20:00

>A to Forum608 czy taki Linnart nie wysraczy ? :)

>

Ukryta Zawartość

Do tego, żeby było głośno, wystarczy.

Ukryta Zawartość

Jeszcze zapomniałem spytać, czego założyciel wątku głównie słucha.

Jak to jest lekki jazz, trochę śpiewów, jakieś pianino i muzyka poważna, to faktycznie Staxy mogą się nadawać.

Pomijając fakt, że tylko do "niedługich" odsłuchów; słuchawki mogą się okazać po jakimś czasie bardzo niewygodne, plastikowe elementy pałąka wżynają się w głowę, a uszy się pocą od skórzanych poduszek.

A jak się zapłaci za nie cenę polskiego dystrybutora, to na 100% zagrają i będą nawet wygodne! :)

Mam Staxy,użytkuję codziennie do dynamicznych dla mnie nie ma powrotu.Uszy sie nie pocą bo poduszki tych słuchawek akurat są tak duże że uszy są nimi "objęte"-plastiki też nie wrzynają się w głowę.A kupiłem w Japonii więc ceną sie nie sugeruję bo zapłaciłem połowę polskiej.

wiele osob sie myli ze staxy sa takie ponad wszystko - jak sie dobrze zlozy zestaw na dynamicznych to jest jeden poziom - stax omega + seryjny wzm. to poziom latwy do przeskoczenia - wyjatkiem jest starszy srm-717 - aby przeskoczyc O2+717 to juz trzeba sie natrudzic - w sumie wszystko jest kwestia ceny - uzywany 717+O2 to okolo 2000$ - ta cena to poczatek zabawy z dynamikami - sam np. rudistor rpx100 to 2000E

jak ktos chce isc wysoko to sa dwie drogi:

- orpheus/O2 + BHSE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) / RSA A10

Ukryta Zawartość

- dynamiki ( sony r10/qualia, grado ps1000/gs1000/gs1000i, audiotechnika L3000/W5000, akg k1000, ultrasone E9/E8, sennheiser HD800, denon d7000 ) + jeden z masy dogich wzmacniaczy ( rekomendowany TTVJ millet 307A :) ) + jeden z kilku niezbyt drogich kabli zbalansowanych :)

w sumie tak czy siak wychodzi masa $$$$ i nic niejest lepsze tylko co najwyzej inne ( chociaz dla wielu najlepsze sa orpheus'e i sony r10 )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze przypomniały mi się jedne Staxy:

Ukryta Zawartość

Robione tylko na zamówienie. W środku przetwornik jak z SR-303/404 (tak, tam jest ten sam), tylko poprawiona obudowa, no i dźwięk podobno przyjemniejszy :)

Ukryta Zawartość

ashirgo, 1 Maj 2009, 11:44

>No to ja może o elektrostatach.

>

>Stax 4040 czy 3050 to rzeczy, które bym zdecydowanie odradzał (a mam z tym już trochę

>doświadczenia). Z nimi jest taki problem, że w ciągu pierwszej godziny odsłuchów urzekają

>elektrostatyczną magią, ale po wielu tygodniach posiadania ich w domu zdajesz sobie nagle sprawę, że

>pierwsza miłość minęła i tego nie da się słuchać (chyba że nagrania masz słodzone za pomocą lukrecji

>i już nic im nie może zaszkodzić).

Ciekawa opinia, tylko pozbawiona sensu że tak powiem

A z czym kolega słucha tych niesłuchalnych zestawów?

Słucham zestawu 4040 od kilku lat i nie mam podobnych doświadczeń

I większość nagrań to starocie klasyczne, wg. audiofilskich norm niesłuchalnych

Od razu "bez sensu" :P Że Tobie się podobają bezwarunkowo Staxy z klasyką, to się nie dziwię. Mi też do niej pasują, ale nie z każdą. Za jasne przy niektórych nagraniach. Generalnie, za dużo góry w porównaniu z resztą pasma słyszalnego (jak na moje młode uszy).

Widzę, że Pan nie w humorze. Proponuję wrócić jutro do dyskusji, a na dzisiaj zaakceptować fakt, że ludzie różnie postrzegają różne rzeczy, nie wszyscy lubią to samo. Brzmi jak truizm, ale coś mi się wydaje, że nie może Pan przełknąć mojej krytycznej opinii. Miłego wieczoru!

>Stax 4040 czy 3050 to rzeczy, które bym zdecydowanie odradzał (a mam z tym już trochę

>doświadczenia). Z nimi jest taki problem, że w ciągu pierwszej godziny odsłuchów urzekają

>elektrostatyczną magią, ale po wielu tygodniach posiadania ich w domu zdajesz sobie nagle sprawę, że

>pierwsza miłość minęła i tego nie da się słuchać (chyba że nagrania masz słodzone za pomocą lukrecji

>i już nic im nie może zaszkodzić).

Ja też mam Staxa4040 od dwóch lat i wciąż mnie potrafią zachwycić czymś nowym. To są rewelacyjne słuchawki i nie słucham na nich popu czy disco polo, ale słucham też garażowo nagranego heavy metalu i wszystkie płyty brzmią rewelacyjnie! Należy tylko mieć neutralnego DAC-a lub CD.

ech ... dylematy....

a co sądzicie o nowym Luxmanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a cóż możemy sądzić ? :D Przecież nikt go na pewno nie słuchał jeszcze ;) Sądzimy jedynie, że cena jak na wzmak słuchawkowy jest zacna ;)

Ukryta Zawartość

Jak bym był na kupnie, to to powinno piknie grać Nowozelandzki Perreaux SXH2 pracujacy w klasie A. Cena coś ok 1000$

Ukryta Zawartość

post-13206-100005879 1241601193_thumb.jpg

post-13206-100005880 1241601193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeszcze wnętrze Perreaux Siholuette SXH2

ich strona

Ukryta Zawartość

post-13206-100005875 1241601489_thumb.jpg

post-13206-100005876 1241601489_thumb.jpg

post-13206-100005877 1241601489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I co, i oni za taki prosty układ sobie liczą 1000$? Czy to nie jest 3000 zł? Jeśli przyjrzeć się dobrze komponentom, to (wraz z obudową) może wyjdzie 800 zł, jeśli bardzo mocno przepłacicie. Do tego znajomego elektronika opłacić, darować sobie marketing i wyjdzie trochę taniej;)

Forum608 za znikomy ułamek tej ceny nie wygląda gorzej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ashirgo, 6 Maj 2009, 13:04

Nooooo

U mnie tez 2 lata temu był elektronik konstruktor wzmacniaczy Holdegron zajrzał do Lake People G99/2 kosztującego 350EU zrobił zdjęcia środka i powiedział ze to nie problem tanio zrobić tak grający wzmacniacz.

No i co? ano nic; nie problem tak napisać albo powiedzieć, problem to zrobić.

ashirgo, nie porównujmy ceny szynki parmeńskiej do cen skupu żywca wieprzowego. Jeden z tych samych warzyw i przypraw ugotuje super smakołyk, inny spali garnek, nasmrodzi i nikogo nie nakarmi. Cena surowca nie może być miarą wyniku, no chyba że uznamy, że tylko bary mleczne serwują dania warte swojej ceny.

Tak, ale jako elektronik składający różne wzmaki wiesz, że w dziedzinie składania klocków bardzo szybko osiąga się poziom, którego właściwie nie można przeskoczyć (zdolności manualne etc.). Moim zdaniem wystarczy wziąć te same części, co w prezentowanym wzmaku (nie mogą być zbyt drogie), ułożyć je podobnie (albo najlepiej tak samo, ale wątpię, żeby jakaś szczególna filozofia stała za tym layoutem) z pomocą takiego zręcznego manualnie elektronika i co? Zaskoczenie, poziom wykonania ten sam, tylko cosik taniej. Dlatego fajnie mieć pod ręką parę dobrych układów DIY, to mimo wszystko duża oszczędność. Biedne firmy audiofilskie zaś bardzo dużo sobie liczą z dwóch powodów: mało klientów, więc na każdej sztuce trzeba jak najwięcej zarobić, żeby przetrwać. Ponadto: mnóstwo badań marketingowych wskazuje, że dla klienta cena jest synonimem dobrej jakości (i to się zwykle zgadza, to rozsądne: za czysty kryształ płacisz więcej niż za taki ze skazami); jednak sztuka marketingowa to forma oszustwa - zawyża sie cenę, żeby podnieść atrakcyjność produktu w oczach konsumenta. I pewnie o tym wiesz, czemu to piszę? Bo lubię ;)

Barierą są nie tylko materiały, ale w dużej mierze też schemat. Największą sztuką jest zrobić prosto i dobrze. Środek wtedy wygląda biednie, ale dźwięk za to jest bogaty.

Kurna biore sie za produkcje skrzypiec, przecież tak prosto wygladają a ten Amati,Stradivardii to jakiś marketing

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.