Skocz do zawartości
IGNORED

jitter w audio

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Niejasne jest dla mnie zastanawianie się, czym mogą być spowodowane różnice w brzmieniu przy przesyłaniu informacji cyfrowej (nie sygnału cyfrowego, bo takiego nie ma, no pardon, może z wyłączeniem transmisji z wykorzystaniem sumy kontrolnej, analogowej, ale wolnej od jittera, czyli cyfrowej) jak nie jitterem ? W jednym sensie cyfra to cyfra, przesył SPDIF tylko w ekstremalnych przypadkach może nie być bit-perfect, ale jak przestanie być bit-perfect, to na pewno to poznacie, to nie będą niuanse ... Więc jedyna różnica która pozostaje to jitter w ogolnym rozumieniu. Oczywiście później się można zastanawiać jakie jest źródło pochodzenia tego jittera. I tu można sobie dywagować i spędzać miłe chwile, jak ktoś lubi, na forum albo można zajrzeć do klasyfikacji stosowanych przez inżynierów praktyków, np. ta w załączonym dokumencie, strona 47.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W moim przypadku to pewnie był random jitter. Może też pojawiać się okresowy, np jakaś wstęga boczna od 100Hz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Edward ..

Jedno sprostowanie do Twojego wykresu w odpowiedzi dla _kuby_; zbocza sygnału są składane (schodkowanie)tak jak opisałeś, mnie chodziło o te zaburzenia na wysokim stanie poziomu 1 .;))

Tak ogólnie to popatrzyłem do noty katalogowej producenta kabli digital ;

Dla zaleceń AES3 -1992 instalation - driver zasila transformator jako zbalansowany w części pierwotnej poprzez rezystory 55 Ohm / wtórne jest poprzez kondensator na jednej nóżce wpięte wprost na kabel symetryczny . Nastepnie obciążeniem jest drugie trafko zblokowane równoległym rezystorem 110 Ohm. Jest to linia zbalansowana. Ekran jest wpinany po stronie nadawczej.

Natomiast dla wersji koncetrycznej nota AES3id-1996 instalation - driver zasila podobnie część pierwotną , wtórna jest poprzez kondensator, rezystor (191 Ohm) wpięty na żyłę gorącą, oraz równolegle z żyłą rezystor (100Ohm) wpięty na poziom masy ground . Na wtórnej stronie jest równolegle rezystor 75 Ohm.

Z praktyki wiem że producenci rozwiązują różnie ten pkt w swoim sprzęcię (!) - poziom 5V jest "układany" na dzielniku różnie, ale zawsze w jednym celu.

A różnice będą się przekładać na właśnie inne własności prądowe w dopasowaniu ( i w fazie) z konkretnymi kablami .

De facto to producent kabli winien podać jakieś informacje. I podaje ; spadek 3 dB pasma, lub na zamierzonej długości spadek (tłumienie) sygnału (sinus).

pozdrawiam

Divaldi,

to proszę, możesz sobie obejrzeć te zaburzenia dokładniej. Oto w powiększeniu fragment stanu wysokiego. Nie ma tam nic więcej niż zwykły szum o średniej amplitudzie około 1 mV. To w sumie całkiem niewiele biorąc pod uwagę 3-metrowy kabel i to, że oscyloskop jest zasilany z innego gniazdka niż sprzęt audio. Odnoszę wrażenie, że nie ma się co doszukiwać wielkich zakłóceń wędrujących jak mrówki po zboczach SPDIFowych gór i wchodzących tamtędy z transportów do DAC-ów. :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>na jaką amplitudę byś szacował ten random jitter?

Nie potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć. To są już obszary których nie słychać w budżetowych a nawet niektórych średniej półki klockach.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 8 Maj 2009, 22:54

>>na jaką amplitudę byś szacował ten random jitter?

>

>Nie potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć. To są już obszary których nie słychać w budżetowych a

>nawet niektórych średniej półki klockach.

O ile rzeczywiście to jitter, to wyprodukowałeś prawdopodobnie najgorsze kable cyfrowe na świecie :)

Edward, 8 Maj 2009, 20:58

>to proszę, możesz sobie obejrzeć te zaburzenia dokładniej.

Myślę że trzeba byłoby rozpatrywać konkretny przypadek. Nie wiemy czy u Edwarda zakłócenia dostają się przez kabel czy też nie, najpierw trzeba byłoby posłuchać a później mierzyć.

>O ile rzeczywiście to jitter, to wyprodukowałeś prawdopodobnie najgorsze kable cyfrowe na świecie :)

O co to to nie, te kable z dodatkowym ekranem grały lepiej takiego samego ale "zwykłego", bez ekranu, więc jakiś postęp nastąpił.

mlb, 8 Maj 2009, 23:06

>>O ile rzeczywiście to jitter, to wyprodukowałeś prawdopodobnie najgorsze kable cyfrowe na świecie

>:)

>

>O co to to nie, te kable z dodatkowym ekranem grały lepiej takiego samego ale "zwykłego", bez

>ekranu, więc jakiś postęp nastąpił.

to by znaczyło, że o ile to jitter, to siedzi w urządzeniach, nie kablach.

Dunn w podanym wyżej artykule pisze o dzielonym systemie, którego DAC odzyskiwał zegar z danych zamiast z preambuły ("preamble") sygnału spdif, co powodowało potężny jitter chyba w 10tkach ns. Być może u ciebie coś takiego zachodzi. ale artykuł jest z lat 90tych.

Ja jednak obstawiałbym bardziej zdroworozsądkowo: jakieś 1% szans na jitter, 4% inne, 95% czynnik ludzki.

>Dunn w podanym wyżej artykule pisze o dzielonym systemie, którego DAC odzyskiwał zegar z danych

>zamiast z preambuły ("preamble") sygnału spdif, co powodowało potężny jitter chyba w 10tkach ns.

Nie podejrzewam, odbiornik spdif jest na dość nowoczesnej kości Crystala (cs8416) gdzie producent chwali się że osiąga niski jitter.

Ja mam tylko jedno pytanie...

Biorąc pod uwagę fakt jak mało wiarygodnym "przyrządem pomiarowym" jest ludzki słuch,

a mimo to niektórzy słyszą jakieś jittery i to na sprzęcie klasy średniej...

to w takim razie powinien być on (ten jitter) doskonale widoczny nie tylko na wykresach,

ale na przykład przy oglądaniu filmu z płyty DVD...

Nie chciałbym być złośliwy, ale wydaje mi się, że w tym momencie dyskusja na temat rzekomej słyszalności jittera powinna zostać przeniesiona do wątku "Brak humoru na forum" ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>to w takim razie powinien być on (ten jitter) doskonale widoczny nie tylko na wykresach,

>ale na przykład przy oglądaniu filmu z płyty DVD...

Chyba nie rozumiesz tego zjawiska. Co do rzeczy ma obraz z DVD? We współczesnych TV cała obróbka obrazu (łącznie z wyświetleniem) odbywa się cyfrowo. Gdybyśmi membrany głośników mieli sterowane cyfrowo, o jitterze nikt by nie wspominał. Ale w audio konwersję cyfra/analog mamy znacznie wcześniej, wszelkie nierównomierności są później wzmacniane w torze analogowym więc kto ma dostatecznie czuły system to usłyszy, w mniej przejrzystych systemach te zmiany "topią" się wśród innych zniekształceń.

Ale ja nie mówię o "współczesnych" tylko w ogóle.

Nawet najtańsze nastoletnie DVD podłączone nawet do zabytkowego tv CRT (np. Rubin) i to mokrą sznurówką a nie żadnym cyfrowym kabelkiem i nigdzie jakoś żadnych jitterów nie widać.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Trudno mi dyskutować o wpływie jittera na obraz - telemaniakiem nie jestem, a DVD mam podłączone poprzez HDMI do TV plazmowego - do obejrzenia kilku filmów w miesiącu jakość jest wystarczająca. Jedyne co wiem to że przy połączeniu video kabelkiem analogowym jakość obrazu jest odrobinę gorsza - ale szkoda mi czasu na rozpracowywanie tego tematu.

mlb, 10 Maj 2009, 02:07

>więc kto ma

>dostatecznie czuły system to usłyszy,

Zapomniałeś o jednym, nie wystarczy czuły ani "przejrzysty" system, potrzeba jeszcze do tego źródła o odpowiednio dużym jitterze. Jak wykazał ten eksperyment

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , niektórzy eksperci na swoich "przejrzystych" systemach słyszą 500ns jitter, 250ns nie słyszał żaden z nich.

Powstaje więc pytanie skąd w twoim systemie aż taki jitter?

Od kabla? Nie sądzę - kabel może wnieść kilkadziesiąt ps losowego jittera a nie setki ns.

Ukryta Zawartość

parantulla, 9 Maj 2009, 00:52

>Ja mam tylko jedno pytanie...

>Biorąc pod uwagę fakt jak mało wiarygodnym "przyrządem pomiarowym" jest ludzki słuch,

W pewnych określonych warunkach jitter słychać, szczegóły w linku powyżej.

>a mimo to niektórzy słyszą jakieś jittery i to na sprzęcie klasy średniej...

Kluczowym słowem jest tu "niektórzy" - jitter na taką skalę, żeby był słyszalny nie często się zdarza w urządzeniach konsumenckich. Przypuszczam, że w DIY częściej ze względu na błędy w implementacji i nie istniejącą QC :)

>Kluczowym słowem jest tu "niektórzy" - jitter na taką skalę, żeby był słyszalny nie często się

>zdarza w urządzeniach konsumenckich. Przypuszczam, że w DIY częściej ze względu na błędy w

>implementacji i nie istniejącą QC :)

Mam u siebie 3 różne źródła cyfrowe, żadne z nich nie jest DIY ani część cyfrowa nie była modyfikowana, a ta sama płyta brzmi różnie na każdym z nich. Najlepszy pod tym względem jest niedrogi DVD Pioneera.

Jitter jest tak powszechny w urządzeniach konsumenckich że do jego wpływu wszyscy się przyzwyczaili, podejrzewam że niektórzy młodsi koledzy nawet nigdy nie słyszeli dźwięku pozbawionego charakterystycznego "nalotu" jittera :) A wystarczy uważnie posłuchać dobrego analogu i porównać te brzmienia.

mlb, 10 Maj 2009, 18:22

>Jedyne co wiem to że przy połączeniu video kabelkiem analogowym jakość obrazu jest odrobinę gorsza -

>ale szkoda mi czasu na rozpracowywanie tego tematu.

A co tu jest do rozpracowywania? HDMI przesyła cyfrowo, a przy połączeniu analogowym masz dodatkowo konwersję obrazu D/A, potem parę metrów kabla i znowu konwersja A/D. Mając na uwadze, że sygnał analogowy w tym kablu to niezłe megaherce, to i tak należy się uznanie producentom sprzętu wizyjnego, że pogorszenie jakości obrazu na torze analogowym w stosunku do cyfrowego jest tak niewielkie.

mlb, 10 Maj 2009, 19:19

>Mam u siebie 3 różne źródła cyfrowe, żadne z nich nie jest DIY ani część cyfrowa nie była

>modyfikowana, a ta sama płyta brzmi różnie na każdym z nich.

Nie z powodu jittera. Można to wytłumaczyć dużo prościej.

>Jitter jest tak powszechny w urządzeniach konsumenckich że do jego wpływu wszyscy się przyzwyczaili,

twierdzisz, o ile rozumiem, że wszyscy słyszą jitter. Jak to pogodzić z tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liczba ludzi z „branży” (w liczbie 23) słyszących określony jitter.

Tab1. z artykułu w linku:

Size of random jitter Number of listeners who discriminated sounds

2 μs 23

1 μs 11

500 ns 6

250 ns none

Liczba ludzi z „branży” (w liczbie 23) słyszących określony jitter.

Tab1. z artykułu w linku:

Size of random jitter Number of listeners who discriminated sounds

2 mikros---23

1 mikros---11

500 ns ----- 6

250 ns -----none

Oczywiście amatorzy (administratorzy) z portalu nie potrafią aby w tekście przeszły np. znaki: „mikro”, „wielokropek”, „tabulacje”,. . .

Ale słyszą jitter kilkaset ps.

Żałosne! I to 2000 lat po Chrystusie. . .

_Kuba_, 10 Maj 2009, 19:51

>Nie z powodu jittera. Można to wytłumaczyć dużo prościej.

Słucham. Wszystkie są bit-perfect jeśli o to pytasz.

>twierdzisz, o ile rozumiem, że wszyscy słyszą jitter. Jak to pogodzić z tym:

>

Ukryta Zawartość

To jest raptem jeden test, nie widziałem żadnych innych prób. Gdybyśmy mieli przynajmniej ze 3 testy, przeprowadzone z różnymi słuchaczami i na różnych systemach, można byłoby coś powiedzieć o powtarzalności i tym samym prawdziwości takich wyników.

Ukryta Zawartość

-> mlb

"To jest raptem jeden test, nie widziałem żadnych innych prób. Gdybyśmy mieli przynajmniej ze 3 testy, przeprowadzone z różnymi słuchaczami i na różnych systemach"

"Experiments were carried out in the listening booth or

studio that each listener had offered. The examiner only

brought there a personal computer with a digital audio

interface and a mouse and each listener provided his or her

favorite DAC, amplifiers and loudspeakers."

Czyli są różni słuchacze, różne systemy. I nie jest to raptem jeden test.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>>twierdzisz, o ile rozumiem, że wszyscy słyszą jitter. Jak to pogodzić z tym:

>>

Ukryta Zawartość

Przeczytałem dokładniej ten artykuł. Mocno się rozczarowałem. Jakby to powiedzieć delikatnie... bardzo nieumiejętnie podeszli do zagadnienia, a podobno to naukowcy :-)) Albo takie dostali zlecenie od któregoś producenta audio żeby udowodnić konsumentom jak mało znaczący jest jitter dla audio.

Sama próba symulacji jittera w sygnale dźwiękowym jest dużym błędem. Jitter wpływa na sygnał cyfrowy przesyłany przez protokół spdif, a oni symulowali jitter sygnału źródłowego.

Ale dużo większy błąd popełnili zasilając tego DACa bezpośrednio z PC-ta, którego wyjście cyfrowe samo z siebie jest obarczone dużym jitterem. Więc jedynie co udało im się dowieść to próg rozróżnialności tego niby-jittera od jittera peceta. Nic dziwnego że ta wartość wyszła dość niemała - każdy kto miał okazję "zasilać" dobrego DACa z PCta wie jak wygląda sprawa jakości takiego dźwięku - rochu może Wam opowiedzieć dłuuugą historię jak z tym walczył.

Więc taki pomiar, za przeproszeniem, to całkowita amatorszczyzna a publikowanie tego jako dokumentu naukowego to wręcz kłamstwo. Jitter obserwuje się przy pomocy analizatorów widma - gdyby takie urządzenie podczas testu było obecnie, wówczas można byłoby powiedzieć co tak naprawdę jest podawane na wejście DACa i co słyszą osoby testujące.

Ukryta Zawartość

mlb,

najwyraźniej nie czujesz jak przepotężnie został skaszaniony ten sygnał, a mimo wszystko słuchacze nadal nie słyszeli różnic. Spróbuj to sobie policzyć jako procent okresu pomiędzy próbkami. Symulacja jittera ma też dobrą stronę, każdy słuchał na własnym sprzęcie, z którym był dobrze osłuchany. Powinno być im łatwiej wychwycić zmiany.

Na temat amatorszczyzny tego testu proponuję abyś napisał do autorów tego eksperymentu, wyjaśnij im to co zrobili źle. A potem wrzuć nam tu ich odpowiedź. :-)

mlb, 10 Maj 2009, 20:58

>Jitter obserwuje się przy pomocy analizatorów widma - gdyby takie

>urządzenie podczas testu było obecnie, wówczas można byłoby powiedzieć co tak naprawdę jest podawane

>na wejście DACa i co słyszą osoby testujące.

Powiedzmy, że tym sposobem podsumowałeś ogół swoich doznań słuchowych, które barwnie tu opisujesz ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.