Skocz do zawartości
IGNORED

Biały blues -> harmonijka -> CD

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś z Państwa ma może ciekawe propozycje (najlepiej na CD) muzyki gitarowej z gatunku biały blues, blues-rock i pokrewnej, w której istotną (acz może nie wiodącą) rolę odgrywałaby harmonijka ustna? Z góry dzięki za propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/52706-bia%C5%82y-blues-harmonijka-cd/

Może to pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jeśli musi być na biało, to jeden z moich ulubionych albumów ever: John Mayall "The Turning Point", ale to na pewno znasz.

Ukryta Zawartość

JarlBjorn, 5 Maj 2009, 14:12

>Ktoś z Państwa ma może ciekawe propozycje (najlepiej na CD) muzyki gitarowej z gatunku biały blues,

>blues-rock i pokrewnej, w której istotną (acz może nie wiodącą) rolę odgrywałaby harmonijka ustna? Z

>góry dzięki za propozycje

W tych obszarach wprowadzanie segregacji rasowej jest kolosalnym bledem ;). No chyba, ze znasz wszystkich czarnych, ktorzy dmuchaja w dziurki i jestes tym kompletnie znudzony ;)

pzdrw

soso

spróbuj tego - warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj

Nie znam się an bluesie i rzadko słucham, ale trafila do mnie płyta "Road Movies" pana, który podpisuje się Greg Zlap. Gra na harmonijce i chyba ma jakieś polskie korzenie, więc spełnia Towje kryterium białości :-)

Pozdrawiam Stempur

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Witam ta plyta w 100% odpowiada twoim zainteresowania Cris Jones & Steve Baker -smoke and noise

Jones gitara i wokal,Baker harmonijka i tylko oni (obaj biali jak chcesz) w srodku opakowania opisane jakiej harmonijki (w jakiej tonacji) uzywal Baker w danym utworze.

Plyte bardzo polecam,dojrzala i ciekawa wrecz wciagajaca

Inne moje propozycje to Paul Butterfield Blues Band(polecany juz tutaj) oraz Paul Lamb & The Kings Snakes - Im on a roll obie plyty w podobnym rock n rollowym klimacie choc ta pierwsza duzo starsza.

Warto zwrocic uwage na Tadeusza Trzcinskiego na 2 plytach Breakout Blues i Karate oraz Slawka Wierzcholskiego(tu mniej juz gitary) - to z cyklu nasi rodacy :)

Na plytach The Yardbirds mozna uslyszec biala harmonijke hoc juz nie tak finezyjna

Sam jestem fanem harmonijki i sprawdze polecone pozycje przez kolegow i czekam na kolejne wpisy

ps. jezeli kochasz harmonijke lub sie w niej zakochasz wtedy wypada a nawet nalezy posluchac czarnych (inne style) uwierz warto,nie bede tu nikogo polecal bo nie o czarnych pytasz jak by co to dawaj na priv. Pozdrawiam brodacz niech moc harmonijki bedzie z nami :)

Dzięki serdecznie Panowie za wszystkie propozycje. Wstępne rozeznanie pozwoliło stwierdzić, że poza Butterfield Blues Band chodzi o o pozycje raczej trudno dostępne, trzeba będzie zatem pomęczyć bliskich o zamówienia zza Wielkiej Wody.

Nawet Mayall (ktorego płyt kilka posiadam) – "Turning Point" jest chyba w PL nieosiągalne na CD, od czasu gdy synek zaczął chodzić gramofon został wyeliminowany i czeka na lepsze czasy:)

Ukryta Zawartość

Sławka i Nocnej Zmiany Bluesa zabraknąć tu nie może.

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

brodacz, 6 Maj 2009, 10:47

>Warto zwrocic uwage na Tadeusza Trzcinskiego na 2 plytach Breakout Blues i Karate

Oznaczałoby to że skutek wyprzedził przyczynę… Właśnie słuchając wczesnych płyt Breakoutu zainteresowałem się harmonijką jako istotnym składnikiem gitarowej puzy T. Nalepy i białego blues oraz blues-rocka w ogóle.

Z początku miałem sceptyczny stosunek do partii harmonijki , instrument ten wydawał mi się archaiczny, ograniczony w ekspresji zwłaszcza w zestawieniu z drugą gitarą, ktorej zabrakło np. na płytach "Karate" czy "70a". Z czasem jednak zmieniłem zdanie i dziś z przyjemnością słucham gry T. Trzcińskiego. Ciekawostką jest fakt że prawidłowej techniki gry (wciąganie powietrza zamiast wydmuchiwania) nauczył go sam Nalepa. Rozstali się ponoć z jakiegoś błahego powodu, kłotnia po meczu piłkarskim w TV, szkoda…

Gwoli scislosci, "Trzcina" gral nie tylko na "Bluesie" i "Karate" ale takze na plytach "Ogien" i "Mira".

Do Wierzcholskiego i muzyki Nocnej Zmiany jakoś nie przekonałem się mimo że technicznie to ponoć świetny harmonijkarz.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

>Blues Band chodzi o o pozycje raczej trudno dostępne, trzeba będzie zatem pomęczyć bliskich o zamówienia zza Wielkiej Wody.

Te plyty sa w 2 sklepach w UK :

http://www.play.com/

http://www.amazon.co.uk/

Maja tam naprawde duzo muzy i w przystepnej cenie,ja zamawiam z tych sklepow plyty do Irlandii jak zamowisz cos do Polski to daj mi koniecznie znac jak doszlo i po jakim czasie no i czy wszystko ok, wiem ze w spisie krajow do ktory wysylaja plyty na stronie Amazon jest Polska lecz nie pamietam jak jest w Play.

pozdro brodacz

James Harman Band lub solo..."Cards on the Table" "Icepick's Story" "Takin' Chances"

Ukryta Zawartość

post-14383-100005434 1242062761_thumb.jpg

post-14383-100005435 1242062761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Właśnie usłyszałem Paul Rishell & Annie Raines.

Dziewczyna dmucha w harmonijkę, raczej rzadkość.

Łączą bluesa z country. Niezłe niezłe...

Stronka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Moje ostatnie zakupy w temacie:

Ukryta Zawartość

post-8726-100001310 1257415070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Kontrolowanym przypadkiem wpadła mi w ręce płyta nieznanego mi wcześniej polskiego harmonijkarza z chyba jakimiś francuskimi korzeniami Grega Szlapczynskiego, tytuł "Varsovie".

Całkiem przyjemnie się tego słucha. Mimo że nagrana w studiu S4 polskiego radia, płyta ta przeszła chyba nieco bez echa. Wśród muzyków zwraca uwagę obecność Tomasza Szukalskiego oraz Toma Milteau (instr. perkusyjne), zbieżność nazwiska ze słynnym francuskim harmonijkarzem Jean-Jacques Milteau zapewne nieprzypadkowa:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej kto żyw z blues fanów pędzić do Suwałk!

Ukryta Zawartość

Pzdr z suwalskiej ziemi!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.