Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak jest chiński?

visage

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric czy aby masz sprawdzone informacje, że Scan Speak jest chiński?

Co prawda już chyba wszystkie przenisły się do Chin ale chyba Scan to jescze nie.

Po koniec 2008 kupiłem iluminatory (które i tak oddałem) miały naklejkę made in Denmark.

Może ktoś ma coś z ostatniej produkcji Scan Speak-a na której nie byłoby CE lub Denmark?

https://www.audiostereo.pl/topic/54484-scan-speak-jest-chi%C5%84ski/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie to rozłam ...Vifa, Perless, Scan nalezał do Tymphany ...z tym ze Vife i Perrlessa juz jakis czas produkują w Chinach ..

i nie pisze na nich juz "made in Denmanrk" tylko.. "design in Denmark" ...

Scan cały czas był robiony w "Denmark" ;p

a teraz Scan "odzielił" się od Tymphany jak dla mnie to jakość wykonania peerlessa, vify mocno pikuje w dół .....przeniesienie produkcji do chin robi swoje, perless, vifa to już nie żaden hi-end (choc nie wiem czy kiedykolwiek nim był ;p zależy co uważamy za hi-end) technologia niby ta sama ale jakość wykonania to juz raczej z "sprzetu pod strzechy"..........wiec nie dziwię się że to co produkowane w europie trzeba jakoś oddzielić by nie było kojarzone z "chińskimi" wyrobami ....

PS ...zobaczcie sobie na

Ukryta Zawartość

i na tweeterki "nowej" serii "Discovery" ...to vifki a ostatni to perrless

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co za problem nakleić made in denmark na wyrobie z Chin? Wystarczy ponieść 60% kosztów produkcji i dystrybucji na terenie UE żeby wyrób wolno oznaczyć znakiem Made in EU. 60% kosztów Scana to akurat jest przyklejenie metki do magnesu. Zresztą nie ma się co łudzić, wszystkie elementy Scana sa z Chin nawet jeśli ktoś tam w europie przykręca jedną srubke do tego głożnika.

Przeciez nie jest przypadkiem że Chiński Usher łudząco przypomina Scan Speaki. W tych samych fabrykach go kitajce produkują.

>PS ...zobaczcie sobie na

>

Ukryta Zawartość

>i na tweeterki "nowej" serii "Discovery" ...to vifki a ostatni to perrless

kpina z inteligencji. Nie dość że Vify, to jeszcze najtańsze TC i BC lekko przefarbowane. To jest poziom technologii Tesli. Robią bezczelnie ludzi w balona.

Wie ktoś ile Scan chce za te wynalazki z chińskiego pola ryżowego ?

Ukryta Zawartość

Poza tym, Usher'y naśladowały Scan-Speak'a dawno temu, gdy i Vifa była made in Denmark...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Panowie popatrzcie na ten kwiatek.

Mimo, że różnią się impedancją to mam wielkie wątpliwości czy nie jest to ten sam wykres shiftowany.

Przeanalizujcie każdy pixel przebiegu krzywych, czyż nie są identyczne?

Ukryta Zawartość

post-19815-100003639 1243715496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może na tym większym będzie lepiej widać.

Dotyczy 18 z serii discovery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz jeszcze ciekawiej.

Powyżej były porównane dwie 18 a teraz poniżej 15 z 18 ! To dopiero wyczyn - wykresy są znowu identyczne! Zauważyłem, że jeden wykres- pomiar obsługuje kilka głosników za pomocą sziftowania.

Po lewej Scan Speak 15W/4424G00

Po prawej Scan Speak 18W/8424g00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Usher naśladował Scan Speaka bo podobno właściciel Ushera był konstruktorem Scan Speaka. Taka była oficjalna legenda, którą gdzieś wyczytałem. Znając jednak realia ekonomiczne przypuszczam, że Usher powstał wskutek próby przeniesienia produkcji Scan Speaka na wschód (Tajwan czy Chiny akurat wszystko jedno, tow. Mao byłby zaniepokojony takimi dywagacjami ;-) Nie łudźcie się, że cokolwiek ze >skandynawów< jest naprawdę europejskie.

Podział Tymphany na marki to także nie jest skutek pogorszenia jakości produkcji Vif i Peerlessów po przeniesieniu do Chin. Po prostu Scan Speak jest najdroższą marką Tymphany wiec ją wyodrębnili żeby podciągnąć pod nią ten chiński śmietnik serii Discovery (nawet nazwa w przewrotny sposób wskazuje że wyroby te są tak bardzo światowe, aż Europę widziały tylko w Discowery Chanel ;-) W ten sposób Tymphany może pod drogą marką Scan Speaka sprzedać śmietnikowe produkty w wyższej cenie, a pozostałe marki Tymphany sprzedać Chińczykom. To zwykły zabieg marketingowy.

Vifę (markę) dawno już sprzedali Chińczykom którzy tłuką pod tą nazwą całe tony różnych dziwnych przetworników. Między innymi w kolumnach Manta V7 znajdowały się takie >Vify< (prawdopodobnie Hi-Vi). Dlatego po tym zabiegu w Europie pojawiła się najpierw marka Peerless V-Line potem sprzedawana pod znakiem towarowym >Vifa ze znaczkiem flagi<

Tak się właśnie robi interesy. Jesteśmy waleni w rogi na każdym kroku. Nic nie jest tym czym się wydaje w sklepie.

Mam pytanie, dlaczego ten temat jest w dziale BOCZNICA? Takie pójście z duchem czasu i postępu (wzorem innych) powinno być doceniane w dziale DIY.

Inną sprawą jest że ta firma zawsze szła na siłę w parametry, teraz dodatkowo hurtowo powielane;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ale jakie znaczenie ma "takasamość" wykresów? ;) Dowodzi "chińskości" Scan-Speak? Czy może błędu we wprowadzaniu obrazków?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

oraz uświadomienia ... bo jak tu wkleiłem linka do rozklejających się perrlessow to kilka osób podniosło wielki raban "taka firma jak perrelss nie mogla tego wypuscic" ....

jak ze scanem i jego obecną jakością to nie wiem choć na sieci krążą pogłoski ze ich nowe zabawki odstępują od tych z których scan zasłyną..

mnie osobiście drażni tez ze przez naklejenie papierka "scan-speak" taki np xt25tg będzie sobie zapewne kosztował sporo więcej niz z napisem "perrless" czy jak kiedys za dobrych czasów "Vifa" a to to samo z tej samej fabryki z tymi samymi pomysłami....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jest jeszcze inny irytujący napisik: "Designed and engineered in...", co też się tłumaczy na Made in China czy inny Mozambique. Co do mnie, to Scan Scanem, a ja lubię Seasa.

Sporo miałem do czynienia z tajwańskimi Usherami . Równie dobre jak Scan Speaki tylko 3 razy tańsze . I tylko to mnie cieszy . Z drugiej strony - niech tam sobie Chińczycy produkują . Przeciez dzisiaj cenna się myśl ( ciągle europejska ) i kapitał ( ciągle europejski ) . Reszta to tylko tania siła robocza .

...there is no spoon...

Z tą myślą techniczną to bym nie przesadzał. Inżynierowie są wszędzie a ci który są przy produkcji mają jakby większe możliwości wdrażania nowych rozwiązań. W końcu do Chińczycy wysłali człowieka na orbitę, o zachodnich europejczykach z kapitałem nic mi nie wiadomo.

No i szkoda że w Polsce już ani myśli technicznej ani kapitału nie ma i nawet tanią siłą roboczą też nie jesteśmy. Wygląda, że osiągnęliśmy doskonałość we wszystkich aspektach.

Następny zacny producent głosników produkcję do CHIN przenosi???-To już prawie cała elektronika pochodzi z tego CUDOWNEGO kraju! :(

Nie interesuje mnie czy te głośniki będzie składał ŻÓŁEK czy MURZYN,ale niech to oni robią porządnie i z wysokiej jakości materiałów.W CHINACH nie ma żadnych norm bezpieczeństwa zdrowotnego jeśli chodzi o materiały używane w produkcji czegokolwiek.-Nawet głupi AMARAY do płyt DVD uczula człowieka,albo MLEKO z MELANINĄ,które spowodowałao niedawno śmierć kilkorga chińskich dzieci, nie wspominając o tekstyliach czy butach od których wysypki się dostaje. :(

Z tymi CHINAMI to już się robi prawdziwą PLAGA! Oczywiście,że najbardziej firmowe rzeczy muszą drogo kosztować, ale niech się to nie mija z ich jakością!-Przykład z innej dziedziny -Otóż kupiłem 2 miechy temu buty znanej firmy NIKE,które nosiłem od święta,raczej rzadziej niż częściej i zdechły mi po tym okresie,podeszwy się na pietach poodklejały do połowy długości! :-D.W sklepie firmowym reklamację mi uznano (aż dziwne)i wymieniłem te NAJKI na jeszcze inne droższe dopłacając różnicę 50 zeta!-Tylko miła pani z obsługi sklepu powiedziała mi,że wszystkie takie extra firmowe buciki (NIKE REEBOK i chyba ADIDAS) są produkowane w CHINACH w tej samej fabryce i żeby mieć lepsze oryginały, to trzeba chociaż po nie do NIEMIEC pojechać.Buty za 360 zeta starczają na dwa miesiące tylko do "kościoła", zaś nasze WOJASY ze skóry za 200 (pantofle) starczają na 5 lat,w których chodzę codziennie wszędzie oprócz zimy.Już wiecej nie chcę firmowych butów.Wystarczą mi nasze krajowe, które może wygladem nie są na topie,ale jakościowo chociaz lepsze.-NIE WSZYSTKO ZŁOTO CO SIĘ ŚWIECI.

Jeśli w taki sposób produkowana jest u nich elektronika,to ja dziękuję! Kolumny firmy MISSION stare bo produkowane w ANGLII to jest zupełnie coś innego niż obecny mission chiński.Nawet wzmacniacz DENON PMA500 AE jest składany w CHINACH,a model wyższy PMA 700AE już jest w JAPONII, oczywiście z róznicą użytych elementów wewnatrz obu konstrukcji.-No cóż wybór zawsze leży po stronie klienta.

L.G. life is BRUTAL...

W moich wiekowych kolumnach DALI GRAND na wysokich gra scan speak revelator 9500 albo 9600 modyfikowany-nie seryjny jeśli dobrze pamietam.Mam.nadzieję że chyba jeszcze duński :-)

Może się mylę i pewnie mnie zgnoicie za wypowiedź,ale dla mnie takie firmy jak ETON,VIFA,PERLEESS i SCAN SPEAK to chyba jedne z najlepszych głośników używanych do budowy kolumn.-Mam taką nadzieje,że inni zacni producenci nie pójdą w ślady SCAN SPEAKA.

Jesli SCAN SPEAK jest już w CHINACH,to może by zmienili nazwę firmy na bardziej chińską-np.CHIN SPEAK?-albo coś w tym rodzaju.Bo to SCAN kojarzy mi się bardziej ze SKANDYNAWIĄ niż z CHINAMI :D

L.G. life is BRUTAL...

Krajowej produkcji buty ze skóry takie tańsze od 120-150 złotych (np.DK) są istotnie Polskie tylko skóra i wkładki z gumy mają Chińskie i śmierdzą jak stare wojskowe onuce. W zasadzie ze względów zdrowotnych nie powinno się większości Chińskiego smiecia wpuszczać do Polski. Przez całe dekady w taki sposób UE traktowała produkty spoza swoich granic a teraz kiedy się rozszerzyła nagle zmieniła zdanie i już wpuszcza. Jak może nie wpuszczać skoro produkty ściągają z Chin ich rodzimi pazerni biznesmeni.

Słyszałem że Denon w większości produkowany jest w Czechach czy Słowacji. Missiony produkowane były w Polsce (Tonsil produkował głośniki do serii 752 a następnie całą serię 700) Teraz nawet można kupić tego Missiona w innym wykonaniu pod nazwą Maestro S :-)

Duńczycy to już w zasadzie wyłącznie chińszczyzna. Seas prawdopodobnie też. Eton jest firmą córką LPG, niemieckiego producenta głośników (takiego ichniejszego Tonsila produkującego pod różnymi markami). W Europie jest jeszcze tylko hiszpańska Beyma ze starej ligi głosnikowej i Visaton to w zasadzie już wszyscy producenci którzy jeszcze nie zwiali z produkcją do Chin co poznać można po tym że w ich ofercie pojawia się znacznie mniej nowości i występują konstrukcje które sa na rynku dekadę albo dłużej. Nic w tym dziwnego, przecież w technice głośnikowej nic nowego nie wynaleziono od dziesiątków lat.

Dlatego kiedy widzicie że jakiś znany producent nagle jak z rękawa sypie nowymi produktami przedstawiając całe serie wzornicze, możecie podejrzewać że właśnie rozpakował kilka kontenerów towaru z Chin :-)

Arku, widzę, że masz doskonałe informacje na temat Skana. Na pewno byłeś w fabryce w Videabek, i widziałeś na własne oczy jak przyklejają te naklejki "Made in Denmark" do głośników z Chin ?

Tak się składa, że ja BYŁEM w Scan-Speaku, dokładnie 3 lata temu, a więc w czasach gdy produkty Ushera były od dawna dostępne na rynku. I tak się składa, że widziałem na własne oczy jak wytwarzane są na miejscu głośniki Scana z elementów pierwszych - metalowych arkuszy i metalowych prętów.

Usher to nic innego jak chińska podróba. Scan i jego produkty nie mają z nimi nic wspólnego. Tak jak BMW nie ma nic wspólnego z chińską kopią X5 produkowaną przez firmę BYD.

Natomiast co do serii Discovery - najpewniej jest to dawna Vifa, ta produkowana w Scan-Speaku (o tym, że w jednej fabryce produkują Scany i Vife, pewnie też nie wiedziałeś). Zapewne Duńczycy odkupili fabrykę, prawa do nazwy Scan Speak i do wszystkich produktów wytwarzanych w Videabek ) w tym dawnej Vify. A że praw do nazwy Vifa nie mają, to przechrzcili to tylko na Scanspeak Discovery, i tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.