Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak jest chiński?

visage

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 2 kolumny na identycznie wyglądających głosnikach usher x-719 na usherze i esa continuum na scanspeaku są to dwa całkiem odmienie grające głosniki ( charakter brzmienia ).

Kazde przesłuchiwane przeze mnie ushery grały zby mało realistycznie nawet bym stwierdził ze sztucznie. Kupiłem kolumny (ushery) w ciemno i sprzedałem po miesiącu ze stratą 2 tys a wczeniej miałem ese continuum i doceniłem tą kolumne dopiero po sprzedazy .

Usher jest tajwanski ...i mozecie się smiac ze to tez "kitajce" jednak ..to jakosc lepsza niz chiny......również obiło mi się o uszy ze scana nigdy nie robili w chinach......(choc mozliwe ze po tym przeniesieniu produkcji po prostu do danii przywozili czesci i tylko je skaladali...ale tego nie wiem wiec po co spekulowac)...

ale sam kiedys widzialem oficjalnego pdfa w ktorym bylo napisane ze tymphany oficjalnie przenosi produkcje vify i peerlessa do chin.... poszukam go jak znajde to wrzuce linka..

co do "starej vify" w ofercie scana to jednak ciezko mi bedzie uwierzyc ze to nie import ...

pozatym ten tweeterek w ofercie ostatni... to peerless ktory powstał JUZ PO tym jak te 3 marki przejeło tymphany i produkcja peerlessa byla juz w chinach...no i te wykresy ..kurde zeby taka firma nie zrobila pomiarow kazdego z produktów tylko je przeskalowała to jednak troche hańbiące

co do seasa... wiadomo glowy nie dam ale przynajmniej pisze na nich jak byk "made in norway" nie bylo nigdy zadnych rozlamow na inne firmy, przejec przez inne spolki, przenosin produkcji potem wykupiania praw..... nigdy jakiejkolwiek "nowinki prasowej" co do pochodzenia produkcji.... itd czyli calego tego "bajzelku" jaki troszke mi smierdzi przy tymphany i spolkach zaleznych ...

tak wiec.. ja zostane dalej przy "moich" seaskach ;p

Wiesz Elbroth że 3 lata temu to taki np. Tonsil też produkował w Europie, 6 lat temu nawet taki Audax produkował w Europie i co ? Nie produkują. Myślisz że Tymphany będzie się chwaliło co zrobiło przez ostatnie 3 lata ?

Usher jest Tajwański nie chiński ale to nie ma znaczenia. Jakością niczemu nie ustępuje, tyle że Uscher i Scan Speak poza wyglądem nie mają wiele wspólnego w parametrach.

Vifa była od dawna produkowana w Chinach lub na Tajwanie. Wszystkie serie OEMowe Tymphany były tak produkowane. Czyli wszystkie Vify TC i BC, następnie po nich tak samo nowe serie Peerlessów.

Marka Vifa w ogóle została odsprzedania fabryce OEMowej która je produkowała i nie słyszałem nic o żadnym odkupieniu marki przez Tymphany. Tylko zwyczajnie wprowadzili najpierw nazwę Peerless V-Line, następnie Vifa z flagą pod którymi sprzedawali starą serię Vif PL. O dziwo kiedy znikła marka Peerless V-Line pojawiły się nowe Peerlessy a do produkcji pod marka Vifa z flagą wróciła już nieprodukowana aluminiowa kopułka. Teraz do oferty przybyła masa głośników które albo przypominają stare produkty jak kopułki TC albo misz-masz nowego Peerlessa z obwodami magnetycznymi Vify TC, czyli wszystkiego co do tej pory oficjalnie produkowali w Chinach i na Tajwanie, teraz wystawiają pod marką Scan Speak Discovery.

Nie dziwię się Elbrotch że sobie wypierasz te wiadomości. Sam bym tak robił dowiadując się że mogłem kupić głośnik Hi-Vi za kilkaset złotych :-)

Seasy też są mocno podejrzane. Po bardzo długim zastoju w ofercie i zmniejszaniu ilości produktów w linii nagle wyskoczyli z seriami Prestige w niesamowitej ilości i rozmaitości rozwiązań. Aż dziwne :-)

Arku, 31 Maj 2009, 23:59

>Nie dziwię się Elbrotch że sobie wypierasz te wiadomości. Sam bym tak robił dowiadując się że mogłem

>kupić głośnik Hi-Vi za kilkaset złotych :-)

Niczego nie wypieram. Po prostu byłem i na własne oczy widziałem. W odróżnieniu od Ciebie, który buduje jakieś teorie oparte na niczym nie popartych spekulacjach snutych zza monitora.

Oczywiście, że teoretycznie Scan mógł wszystko w ciągu tych 3 lat przenieść do Chin (choć od człowieka, który odszedł ze scan speaka na pocztku tego roku i z którym rozmawiałem kilka dni temu w Monachium wiem, że tak się jednak nie stało), tylko nijak miało by się to do twojej torii, że Ushery to też Scany, wytwarzane w tej samej fabryce, tylko wyjeżdżające tylnymi drzwiami z inna metką i niższą ceną. Bo gdyby tak istotnie było, to Scany musiały by być tam robione już 6-7 lat temu - bo wtedy powstały kopie Scana. A wiem, że tak nie było.

To jak i inne twoje "teorie" są po prostu wyssane z palca i nie znajdują potwierdzenia w faktach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jedno jest jednak prawdą. Tajwańska firma NMB już od dawna produkowała dla Vify tanie serie głośników które były opatrywane logiem "Logic by Vifa". Te głośniki jednak sprzedawano tylko producentom kolumn, a na rynek hobbystyczny nie trafiały.

Elberoth

>Arku, 31 Maj 2009, 23:59

>To jak i inne twoje "teorie" są po prostu wyssane z palca i nie znajdują potwierdzenia w faktach.

A to są fakty?

To co piszesz też nie ma pokrycia w faktach, tyle one warte co opowieści wujka Teofila na imieninach cioci Jadzi. W dodatku gdy była 3 lata młodsza.

Poza tym kochani zlitujcie się, to gdzie jest wykonywany głośnik tak naprawdę nie ma znaczenia, ponieważ jeżeli został zachowany reżim technologiczny i NADZÓR (sic!), to głośniki wykonane w Chinach będą lepszej jakości biorąc pod uwagę obecne parcie na stopę zysku (akcjonariusze) i preferowane oszczędności. Część z nich z resztą jest ładnie uwidoczniona w postaci wykresów.

Oczywiście ze względów historyczno-histerycznych każdy audiofil woli wyrób duński, czego o producencie powiedzieć nie można. Jak to widzi producent można łatwo sprawdzić, wystarczy zamiast tradycyjnego bicia piany napisać maila z zapytaniem do rzeczonej firmy. W nagrodę firma nakreśli swoją wizję, opis stanu faktycznego - marketingowy bełkot mający oparcie w faktach.

A w ogóle to odnośnie tytułu: jeżeli Chińczycy wykupią markę to Scan będzie chiński, póki co tak nie jest.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Podróżnicy po fabrykach jak Elberoth są z gruntu podejrzani o stronniczość. Nie chce się wypowiadać ile warte będą ich deklaracje dogłębnej wiedzy, panienki od rozdawania ulotek reklamowych. Tak sądzę, ponieważ nawet nie napisałem że Usher i Scan Speak produkowane są na jednej linii, a jednak Elberoth w ten sposób przeczytał.

McGyver dobrze napisał NMB produkowała głośniki na cały świat, także dla Vify. Tymphany wprowadziła markę Logic by Vifa na produkty wytwarzane w obcych fabrykach. Następnie zastąpiona nazwą serii BC i TC Vify. Te produkty oznaczają napisami OEM co wskazuje że nie są produkowane w fabrykach Tymphany albo że można je dowolnie brandować. Poza zlecaniem produkcji na zewnątrz Tymphany mógł zwyczajnie kupić taką fabrykę w Chinach i sam działać jako producent OEM w jak najbardziej swojej „duńskiej” fabryce poza granicami Danii produkując wszystko :-)

Przyjrzałem się serii Discovery i jednak nie jest to samo co Vifa PL i Peerless , wygląda taniej, kosze są inne choć technologia fiberglassowych membran przypomina kiedyś stosowaną w tańszych Vifach. Jeśli cena byłaby niższa niż za Peerlessy HDS, taki Scan Speak byłby bardzo ciekawą propozycją.

Oczywiście nie ma znaczenia gdzie powstaje głośnik i z przez kogo produkowanych elementów jeżeli jest dobry. To nie o to chodzi.

Chodzi o to że stado baranów, którym są konsumenci, jako jeden z ważnych czynników wyboru produktu podaje cechy których ten produkt nie posiada albo cecha ta nie ma żadnego znaczenia w uzasadnianiu wyboru. W przypadku Scan Speaków taką cechą jest ich duńskie pochodzenie :-)

Dobranoc Państwu :-)

Przepraszam jeszcze mała korekta przed snem. Jednak o koszach nie mogę nic pewnego powiedzieć. Zauważcie że modele na rysunkach maja kosze na 6 otworów pod wkręty a na zdjęciach są na 4 otwory. Spieszyło się im znacznie bardziej i nie tylko wykresy charakterystyk, przerysowali także rysunki techniczne. W ogóle mam wrażenie, że na wszystkich zdjęciach jest pokazany front tego samego głośnika :-)

Mam katalog Vify sprzed 15 lat gdzie podobne zabiegi zastosowano w stosunku do danych Vify PL tej najdroższej. Dla 4 i 8 omowych był jeden wykres. Czy Tymphany dysponuje w ogóle jakąś komorą bezechową z prawdziwego zdarzenia ?

Arku, przynajmniej byś się nie ośmieszał ...

Arku, 1 Cze 2009, 20:27

>(...) nie napisałem że Usher i Scan Speak

>produkowane są na jednej linii,

a chwilę wcześniej ...

Arku, 30 Maj 2009, 19:35

>Przeciez nie jest przypadkiem że Chiński Usher łudząco przypomina Scan Speaki. W tych samych

>fabrykach go kitajce produkują.

Wypierać się własnych słów W TYM SAMYM wątku, to już jest sztuka ! I tak można bez końca.

Jak mawia mój znajomy - "w dupie byłeś, gówno widziałeś". Gdybyś miał choć trochę pojęcia o tym jak wygląda kosz głośnika Vifa PL, to byś zauważył, że kosze serii Discovery wyróżnia chociażby zastosowanie wentylacji pod dolnym zawieszeniem - element którego w PL nie było. A więc o jakimkolwiek rebrandowaniu chińskiej Vify nie może być mowy.

A zresztą - nie chce mi się nawet strzępić klawiatury na prostowanie tych bredni.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth. Napisałem również zdanie wcześniej, że podobieństwo Ushera i Scan Speaka wynikać może z wcześniejszej próby przeniesienia produkcji Scana na wschód (w końcu projekt powstać miał z inicjatywy konstruktora Scan Speaka a takie przypadki się tylko w totolotku zdarzają).

To że produkują w tych samych fabrykach "kitajce", miało znaczyć, że w chińskich fabrykach, a nie że na jednej linii (wiesz co to jest podmiot domyślny w zdaniu, czy już w szkole miałeś takie problemy?)

O tym że Discovery mają inne kosze niż PL i Peerless także napisałem w poprzednim swoim wpisie. Więc radzę - jeśli sprawia ci to trudności, wykonuj czynnośc czytania powoli i uważnie.

Nie wiem jakie ty widziałeś "gówno w dupie" ale sądząc z wpisów znasz się na tym, widać gdzie czesto bywasz.

Powiedz lepiej od razu ile tych scanów sprzedajesz i nie zamydlaj oczu popisami swojej wątpliwej erudycji, bo zwyczajnie jesteś na nie z krótki, a szczerość przyniesie ukojenie :-)

>Powiedz lepiej od razu ile tych scanów sprzedajesz i nie zamydlaj oczu popisami swojej wątpliwej

>erudycji, bo zwyczajnie jesteś na nie z krótki, a szczerość przyniesie ukojenie :-)

hehe ....czyli watek o stxie sie niczym nie roznil od tego ? ...

a skonczy sie jak zwykle czyli kto jest handlarzem i chce nas zasypac ? ......

panowie troszke dystansu .... lepiej wam to na wrzody zrobi ;p

najlepiej żeby mcgyver w swej nieskonczonej mądrośc rozsądził co naprawde niedobre tymphany zrobiło. jeśłi on nie pozwoli to tymphany wycofa się z chin i znowu będzie nasączać pulpę drzewną oddechem duńskiego lasu.

Z doświadczenia...

W 1996r kupiłem Scana D2010 i Seasa WT171XP.

Jak przyszły paczki nie mogłem się nadziwić jak są wykonane te głośniczki...

Parę latek temu kupiłem ponownie D2010/8513 oraz 18W8535 - wykonanie - nic dodać nic ująć.

Później przyszła ciekawość i kupiłem USHERy 9950.

Wizualnie cacy. Ładny front , spasowanie , farba itd - świetne.

Powiększałem ręcznie frez z D2010/8513 na większy z USHERów 9950.

Kolejna ciekawość i kupiłem SEASA 27TBFC/G

I podmieniłem z USHERami

Jak się później okazało głośnik ( USHER 9950 ) z lewej kolumny nie wchodził w frez prawej.

Czyli USHERy miały rozrzut na średnicy , albo były jajaowate !!!

SEAS 27TBFC/G - jak na śmieszne pieniądze ładnie wykonany - jedynie puszki zakrywające magnesy były rozjechane w trakcie klejenia.

Po długich namysłach i spadku Euro kupiłem Scan Speaka ILLUMINATORa D3004/660000 w cenie ponad 1500zł

Paczuszka przyszłą cała , wiec zapłaciłem i...

Pierwszy niesmak to zapakowanie głośników - taki USHER to choć Tajwański potrafił ładniej i bezpieczniej zapakować głośniki przy cenie 1/4 SS.

Było już popołudnie , tak więc szybko zamontowałem głośniki w obudowach...

Następnego ranka szczęka opadła mi totalnie. Oba głośniki różniły się nie tylko odcieniem ale jeden miał farbę w strukturze baranka a drugi był gładki , oba miały poprzestawiane śrubki mocujące fronty względem otworów a do tego co gorsza jeden z nich przestawiony front względem kopułki .!!!!!!!!!!!!

Załamka !!!!! - głośniki już polutowane ,mogłem przyjrzeć się uważniej ale w tej cenie to jakby kupować auto luksusowe i oglądać spawy !!!!

Sprzedawca na swojej stronie informuje że zwrotu można dokonać przed montażem...

Po kilku dniach zdecydowałem się napisać E-maila do sprzedawcy.Ledwie napisałem dostałem tel od sprzedawcy który podszedł do sprawy profesjonalnie i powiedział że tak nie może być i trzeba coś z tym zrobić.Zaproponował wysyłkę... Po przemyśleniu sprawy wsiadłem w auto zrobiłem ponad 500km w jedną stronę...

Na miejscu sprzedawca pokiwał nosem i... zamienił front jednego z głośników z frontem z innej pary , która do idealnie wykonanych też nie należała a drugi front odkręcił i przestawił co nieco wyśrodkowało kopułkę ale niecentryczne śruby w frontach pozostały.

Nie chce nawet myśleć do kogo trafił mój front...

Pozostał mi ZAJ... niesmak!!!

Już w życiu nie kupię głośników w tych pieniądzach bez odbioru osobistego !!!!!

Głośniki grają poprawnie... Jestem w trakcie budowania systemu pomiarowego i mam nadzieję że będą grały poprawnie i jednakowo.

Tak więc Panowie - sprawdźcie najpierw za co zapłaciliście bez względu czy to Chińskie , Tajwańskie czy Duńskie.

Pewnie miałeś jeden duński a drugi chiński - ten lepszy ;p . A tak serio to usterki ,, renomowanych producentów " zdarzają się nader często . Może zauwazyliście ,że odlewane kosze Vify z lat 90 pokrywająsię szarym nalotem . Ten nalot gromadzi sie też wewnątrz układu napędowego . W moich głosnikach nagromadziło sie go tyle ,że cewki zaczęły ocierać . Musiałem rozebrac głośniki ale nie mogę teraz kupić odpowiednich zawieszeń . A Scan Speak w tweeterach 2010 stosował ferrofluid , który wysychał . W rezultacie cewki przyklejały sie do układu magnetycznego - mam takie dwa , musiałem rozkleić obudowe i usunąc ferrofluid .Tandeta .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja ostatnio odebrałem taki zestaw.Seas-y jak zwykle (chyba) super wykonane.Natomiast jedna z membran biernych Scana ma lekkie niedociągnięcie-naszczeście nic nie ociera.

Ukryta Zawartość

post-13499-100003311 1244135823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" lekkie " :)

Masz poczucie humoru ;)

To tylko od tyłu tak widać ? Czy przesuniecie jest też na resorze ?

Tak czy inaczej skąd to się bierze ?

Czy jakby nie patrzeć renomowane firmy o dużym prestiżu wypuszczają takie buble na rynek ?

Czy to z " przecieku " ?

Gdzie kontrola jakości ?

Jakie renomowane firmy ?

Renomowane firmy to w tak precyzyjnej produkcji zamieniają montaż ręczny na maszynowy.

Oczywiście w Scanie jest inaczej i wszyscy się tym podniecają. Efekty widać na załączonych obrazkach. W dodatku ich nowe Iluminatory (niskośredniotonowe) to porażka na całej linii. Harmoniczne to mają wyższe niż Tangbangi i Daytony. W stosunku do Revelatorów to duży krok w tył.

Taaak? To poczekaj na kolejne wypociny Elberotha, najlepiej w stylu "w d. byłes, g. widziałeś" :)

A z reszta większego idioty z siebie i tak już nie zrobi.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Krzywo wklejone kapsle i niecentryczne magnesy spotyka się w głośnikach wielu producentów. Drogich i tanich. Ręczny montaż może zagwarantować dużą precyzję jeśli na sklejenie głośnika damy sobie odpowiednio dużo czasu. Na taśmie w fabryce tego czasu nie ma. Duże i krótkoseryjne głośniki chyba wszyscy produkują ręcznie. Mniejsze składane są automatycznie.

Scan Speak i jego ręczny montaż nie jest żadnym wyjątkiem. Raczej cudem cenowym.

Arku, 2 Cze 2009, 23:23

>Elberoth. Napisałem również zdanie wcześniej, że podobieństwo Ushera i Scan Speaka wynikać może z

>wcześniejszej próby przeniesienia produkcji Scana na wschód (w końcu projekt powstać miał z

>inicjatywy konstruktora Scan Speaka a takie przypadki się tylko w totolotku zdarzają).

Gdybyś miał okazję choć raz trzymać rzeczone głośniki w ręku, to byś zapewne zobaczył, że poza zewnętrznym podobieństwem głośniki są zupełnie inaczej zbudowane. Usherowi wystarczyło widocznie tylko samo skopiowanie wyglądu, licząc że - cytując innego sławnego klasyka - "naród ciemny, wszystko kupi". I jak widać na twoim przykładzie - nie przeliczyli się.

>To że produkują w tych samych fabrykach "kitajce", miało znaczyć, że w chińskich fabrykach, a nie że

>na jednej linii (wiesz co to jest podmiot domyślny w zdaniu, czy już w szkole miałeś takie

>problemy?)

Efektowna wolta, mam jednak wrażenie, że nikt jej nie kupił. Może już przestań wałkować temat co powiedziałeś, a co chciałeś powiedzieć, to może ludzie zapomną - wstyd będzie mniejszy.

>Powiedz lepiej od razu ile tych scanów sprzedajesz i nie zamydlaj oczu popisami swojej wątpliwej

>erudycji, bo zwyczajnie jesteś na nie z krótki, a szczerość przyniesie ukojenie :-)

Nigdy nie sprzedawałem i nie sprzedaję. Jak argumentów brak, to zaczynają się tanie próby zdyskredytowania interlokutora. Aż dziw że nie przywołałeś jeszcze dziadka z Wehrmachtu.

A wracając do Scana z krzywym frontem - ja bym odesłał bez zastanawiania i żądał wymiany na nowy, wolny od wad, niezależnie czy był lutowany czy też nie. Jest to ewidentna wada fabryczna (mechaniczna) która nie ma nic wspólnego z tym czy głośnik był zamontowany. Jak widać każdemu zdarzają się fuckupy, choć przyznać trzeba, że to bardzo dziwne i niepokojące.

Tylko dziwne i niepokojące ? O! Cóż za szczęście :-)

Czyli jak już Scan Speak sprzedał takie chińskie g... zbywasz rzeczywistość zdaniem o wymianie na wolny od wad? Krzywo wklejony rdzeń w membranie biernej Scana to też taka drobna wpadka? W końcu, za tę cenę, czego więcej można wymagać ! :-)

Ani słowa o badziewnych Illuminatorach ? Żadnej przypowieści o serii Discovery ? Może jednak jakiś tekst propagandowy na temat wysokiej technologii i ręcznego montażu Scan Speaka wstawisz :-)

Wystawy audio też nie ty organizujesz? Do fabryk Scana zapraszają cię na grilla zapewne. Powiedz jeszcze coś ciekawego, nie tylko gagacek będzie się mógł pośmiać.

Arku, 6 Cze 2009, 19:16

>Ani słowa o badziewnych Illuminatorach ? Żadnej przypowieści o serii Discovery ? Może jednak jakiś

>tekst propagandowy na temat wysokiej technologii i ręcznego montażu Scan Speaka wstawisz :-)

Nie znam przypowieści, bo seria jest nowa w ofercie. To że Illuminatory (i wszystkie inne Scany) są kiepskie, wiadomo nie od dziś, o czym mówią niezależne testy robione przez różnych hobbystów, które można spotkać choćby w necie:

Ukryta Zawartość

A że Scany niezmiennie plasują się w nich wśród najlepszych konstrukcji w swoich kategoriach ... no cóż, widocznie nie słyszeli o tobie, internetowym geniuszu.

Mógłbym ci opowiedzieć całą historię skanspeaka od jego początków blisko 20 lat temu, jeszcze z czasów zanim połączyli się z Vifą i przenieśli do Videabek, gdy sami jeszcze nie produkowali ŻADNEGO elementu użytego do budowy swoich głośników, mógłbym ci zdradzić w jakim kraju Europy i jaka firma robi membrany do wszystkich głosników Scana ... tylko po co wdawać się w dyskusję z internetowym trollem ?

Trollem który nie mając ZIELONEGO pojęcia o czym pisze, najpierw twierdzi że Scan robiony jest w Chinach, potem stosując ekwilibrystykę słowną się tego wypiera, aby na koniec znów napisać - "chińskie gówno". Litości. Dla mnie EOT.

Ukryta Zawartość

No właśnie, zostało ustalone że ScanSpeak wypuszcza wadliwe produkty, a może należałoby napisać niedokładnie wykonane (to o membranie biernej). Ewentualnie, że kolega muda44 miał "przyjemność" trafić na podróbkę i nie do końca pewnego sprzedawcę; ciekawe co producent na praktykę "kombinowania" z elementami głośników przez sprzedawcę i czy o takowej wie? Zarzuty w stronę producenta czy sprzedawcy?

Oczywiście kolejne pytanie o odsetek takich braków.

Ale co ma to wszystko wspólnego z tytułowym pytaniem? Bo jak na razie ŻADNEGO konkretnego dowodu na jego potwierdzenie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zostało ustalone że wypuszcza wadliwe produkty za dwa razy taka cene jak konkurencja.

Ojej naprawdę cóż za wyrozumiałość. Membrana bierna za jedyne pięć setek okazała się krzywo sklejona. To na pewno musiał być przypadek jeden na milion ! Głośniki wysokotonowe za sześćset złotych były nie od pary - ale tu musiał na pewno działać nieuczciwy sprzedawca :-)

Ciekawe jakie jeszcze usprawiedliwienia napiszecie dla zwykłego szmelcu.

Jakiś konkretny dowód, że Scan nie jest robiony w Chinach macie ? W ulotce napisali czy producent powiedział, że to jego jak najbardziej jego wyrób własnoręcznie składany ? No i dalej będziecie kupowali za cenę dwa razy wyższą od równie dobrych głośników innych producentów.

Jednak, może będziecie je sprzedawali. No to zupełnie inna sprawa :-)

Ostatnio słyszałem że STX też jest polski taki. Jakieś dowody, że nie jest ? ! :-)

Arku, setnie mnie rozbawiłeś swoim powyższym wpisem... :) :D Masz jakiś osobisty stosunek do Scana? Czy, używając Twojej logiki, handlujesz wyrobami konkurencji?

Na takiej zasadzie, to ja mogę napisać, że Arku to złodziej, bandyta i polityk jest! A jeśli komuś to stwierdzenie się nie podoba, to proszę mi udowodnić że jest inaczej... ;) Proszę powyższego zdania nie traktować osobiście i obraźliwie, to jedynie przykład Twojej argumentacji. :)

Jeśli chcemy się czepiać szczegółów. Membrana ma krzywo przyklejony balast. Wadliwym produktem byłaby membrana z krzywo przyklejonym zawieszeniem lub z balastem o nieprawidłowej masie. Balast źle wygląda, klient ma prawo się zirytować wydając tyle kasy, ale jakoś nie słychać o nieprawidłowym jej działaniu?

Co do głośników i wymieniania przez sprzedawcę ich elementów. Jeśli uważasz że to prawidłowa praktyka, to Twój problem. Ja jako producent (z pretensjami do posiadania nieco ekskluzywnej marki) i z drugiej strony jako klient (wydający ciężką kasę), bym takiego gościa po prostu spuścił w kanał.

Pytanie postawione w tytule brzmi: Czy Scan jest chiński? Dlatego przeprowadzenie dowodu leży po Twojej stronie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

panowie ale czy tak dosłowne dociekanie tego pytania ma sens ....

myślę że ten wątek po prostu jest następstwem tego watku stx-owego ....

skłaniałbym się jednak żeby to traktować jako podtekst i tyle...

prawda jest taka że jakość to juz nie ta sama i tyle ! ....i to pisanie chinski czy nie chinski to bardziej dociekanie czy jakosc jest ta sama co kiedys ...skad to jest jest drugorzędną sprawą...

@Wiatrak powiem Ci szczerze ze bardziej, duuuzo bardziej zirytowało by mnie to (i zreszta irytuje) ze dostałem coś za ciężką kasę uważane za hi-end (nie lubie tego określenia bo jest bardzo względne)

i mam krzywo przyklejone ciężarki czy o zgrozo wypadek z tymi frontami .... czy tam poodklejane dolne zawieszenie (peerlssy)...

czyż kupując scana nie oczekujemy że będzie to produkt wysokich lotów użytkowych i perfekcyjnie wykonany ? zy ni o to chodzi ?

szczerze ci powiem ze wole by był produkowany w chinach ale żeby każdy egzemplarz był kontrolowany, by po prostu jakość była ciągle na najwyższym poziomie ....

ciul mi z tego przyjdzie że będzie widać przez szklane szyby jak to go produkują w centrum europy i każdy jeden elemencik jest z europy jak na koncu PO PROSTU DOSTANE BUBLA ...

takie wpadki niszczą legendę i koniec......

po co Arek ma udowadniać że Scan jest chinski czy nie chinski ......

a jak już tak się upierasz dosłownie to powiem ci ze po tych handlach marką przenosinami koncernów potem wykupywanie znowu nazwy, oficjalne stanowisko dotychczasowego WLASCICIELA marki scan-speak o przeniesieniu części produkcji do chin ... to po prostu po tym wszytki nie wierzę że podzespoły nie są z chin ... i już ....a jak się mylę to proszę mnie z błędu wyprowadzić (że tak ujme dowodem odbudować to co do tej pory myslałem o scanie i jego jakosci)... i już ....

60%kosztów w europie i naklejam "made in denmark" (a czy to taki wielki problem 60% kosztów bylo w europie biorac pod uwagę ile kosztuje produkcja części w chinach ? myślę ze koszt samych elementow jest jak w każdej brazny na świecie ...znikomy w stosunku do ceny całości ... taka prawda i nie ma sensu przypisywać mistyki scanowi czy komukolwiek innemu )....

po prostu po takich wpadkach i tym całym zamieszaniu tracę zaufanie do takiej marki ....zamazuje się ta opinia "zaplacę duzo za scana ale wiem za co place" ....niestety teraz juz nie możemy być pewni za co własciwie tyle się placi ...

dlatego jak mówiłem ...narazie zostaje przy seasie ..nie ma zamieszania dumnie pisze made in denmark, nie slyszalem o zadnych wpadkach ... i nie krazą mi jakies zadymki wpadki itd..

... I tak do pewnego momentu myślałem - że SS to produkt drogi , ale płacimy za jakość zarówno brzmienia jak i przede wszystkim wykonania.

Po kombinacjach z frontami D3004/6600 kopułki " na oko " są wycentrowane , ale śrubki przykręcajace front nadal są niecentrycznie w stosunku do frezów pod nie.

Co do sprzedawcy... Nie chce w tej chwili robić anty-reklamy ale to nie jednostkowa sprzedaż allegro itd , ale uznany od lat sprzedawca tego typu na naszym rynku. I chyba największy.

Nie odsyłałem ,a pomimo drogi liczącej ponad 1000km wybrałem się osobiście...

Zobaczymy co przyniosą pomiary jak zrobię system pomiarowy...

Tak czy inaczej powtórzę - napisałem to żebyście uważali.

Niby wszystko co dobre musi kosztować , ale nie wszystko co kosztuje jest dobre.

Ps. Głośniki kosztowały nie 600zł za sztukę ale ponad 750zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.