Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz w Polsce może wszystko

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

wojtek41, 3 Cze 2009, 21:12

">Bardziej ciekawe ile taki kapelan zarabia...? Zwłaszcza,że ma stopień komandora...a to się wiąze z

>kasą..Czy bez stopnia przestałby być kapelanem..? Po co w każdej firmie kapelan..? Niech nikt nie

>mówi pierdół, że oni się nie cisną po kasę...Bzdura. Są łakomi zaszczytów i uznania..Najgorsze jest

>jednak to,że jacyś mądrzy politycy i urzędnicy na to pozwalają. I to jest dopiero dramat !"

Dochody katolickiego kleru to ciekawa sprawa. W młodości miałem znajomego, który poszedł do seminarium. Zapytałem go, dlaczego się na to zdecydował. Powiedział prosto "dostanę mieszkanie,dobry samochód i dużo pieniędzy". Przynajmniej był szczery - nie mówił nic o "powołaniu" etc - wyznał, o co w tym wszystkim naprawdę chodzi. Wtedy samochód i mieszkanie to było ho, ho - nie to, co teraz. Jakiś czas temu czytałem o księdzu wikarym (nie proboszczu!!), który miesiąc w miesiąc przeznaczał na swoje przyjemności seksualne 10 tysięcy zł. Abstrahując od tego, na co wydawał pieniądze zadziwiła mnie kwota; dlatego zresztą zapamiętałem tą wiadomość. Jeżeli takie są dochody księży na niskich szczeblach hierarchii, to można tylko się domyślać, jakie są dochody przeciętnego proboszcza czy biskupa. Przecież jak się to porówna z zarobkami jakiegokolwiek innego pracownika umysłowego w Polsce to jest zupełny kosmos.

>...Dochody katolickiego kleru to ciekawa sprawa...<

1. intencje mszalne (o ile są, bo ostanimi czasy nie bardzo się chce ludziom "nosić na Mszę np za swoich zmarłych", no ale załóżmy...) - ok. 40-50 zł. Ksiądz może odprawić dziennie TYLKO jedną Mszę św. - takie jest Prawo Kanoniczne. jak łatwo policzyć daje to góra 1200, - 1500 zł miesięcznie. Inne dochody, typu za pogrzeb, ślub, chrzest etc. po części idą do Kurii, a reszta idzie na jedzenie , na utrzymanie plebanii, gaz, prąd, etc. Jeśli ksiądz jest zatrudniony w szkole bądź np w szpitalu dostaje pensję, z której bierze dla siebie góra połowę, reszta idzie do wspólnego podziału na wszystkich księży z parafii (np na rezydentów, emerytów etc.). No to co jeszcze...a kolęda - raz w roku, ksiądz dostaje od ludzi, z reguły, np na remont czy na budowę kościoła, a jeśli usłyszy "to dla księdza" - to może to zatrzymać dla siebie, ale od tego też płaci spory podatek dla kurii. Odnośnie podatków: KAŻDY ksiądz je płaci!!! i niech nie piepszą ani tu ani gdzie indziej chorzy z nienawiści liberałowie czy postkomuchy że nie. Co miesiąc ZUS, raz na kwartał URząd Skarbowy, jak jest zatrudniony w jakiejś instytucji to płaci podwójnie, bo mu tam też potrącają! i tak to Przyjaciele m.w. wygląda. . To co napisał kolega przede mną jest śmieszne i wyssane z palca! Pamiętajcie, że coraz mniej ludzi chodzi do kościoła, zwiększa się antyklerykalizm, i dlatego owe "niebotyczne" zarobki księży SKĄD się mają brać?? Jak ludzie nie dadzą, to ksiądz nie ma! a ostatnimi czasy coraz mniej ludzie księdzy dają, raz że sami coraz biedniejsi ( Bogacze mają ale dla siebie!!) a dwa przez nagonkę antyklerykalnych - liberalnych mediów w stylu tvn czy gazety wybiórczej!

tak jak napisałem wcześniej, ksiądz nie ma rodziny, i jeśli jeździ lepszą furą (bo to szczególnie ludzi w oczy kłuje) to dlatego że jest sam!!

ja wiem, że są skrzywienia. I wśród księży są gupki i dawianci, ale ..na Boga - nie uogólniajmy!! to jest Margines!! tak samo jak w każdej innej grupie społecznej!

dlaczego nie pisze się ile Kościół Katolicki i księża w PL robią dobrego codzień? Dlaczego nie pisze nagłaśnia się danych o Caritas, Domach samotnej matki, jadłodajniach, noclegowniach, koloniach dla ubogich dzieci, punktach pomocy Rodzinie, wspieraniu małżeństw, Ruchach przyparafialnych, ...a przede wszystkim - CODZIENNYM I NIEUSTANNYM GŁOSZENIU EWANGELII? a dlatego, że zło jest bardziej krzykliwe, choć jest w mniejszości!

peace!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

>xatt, 4 Cze 2009, 09:02

dlaczego nie pisze się ile Kościół Katolicki i księża w PL robią dobrego codzień? Dlaczego nie pisze

>nagłaśnia się danych o Caritas, Domach samotnej matki, jadłodajniach, noclegowniach, koloniach dla

>ubogich dzieci, punktach pomocy Rodzinie, wspieraniu małżeństw, Ruchach przyparafialnych, ...a

>przede wszystkim - CODZIENNYM I NIEUSTANNYM GŁOSZENIU EWANGELII?

Przepraszam, a kto niby ma to robić? Niech Kościół zleci fachowcom działania PR to się może czegoś dowiemy.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 4 Cze 2009, 10:16

>Przepraszam, a kto niby ma to robić? Niech Kościół zleci fachowcom działania PR to się może czegoś

>dowiemy.

tak działa PO, a przecież zgodnie ze Słowem Świętym "po owocach ich poznacie" :P

>>...Dochody katolickiego kleru to ciekawa sprawa...<

Rzeczywiście bardzo ciekawa. Jest tak jak xatt wyżej opisał. Te opowiastki o dochodach 10 tys. są równie prawdziwe co twierdzenie że dźwięk zmienia się diametralnie po zastosowaniu podstawek pod kable. Meloman 62 - jeśli masz tyle cywilnej odwagi to sobie z jakimś księdzem szczerze na te tematy porozmawiaj. Osobiście nie sądzę żebyś taką odwagę miał.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jako ateistę zarobki księży mało powinny mnie obchodzić - jak im wierni dają, to ich sprawa. Mają co prawda przywileje podatkowe, no ale w zestawieniu z chłopami to pryszcz. Natomiast jako podatnika wpienia mnie przeznaczanie pieniędzy państwowych a więc częściowo i moich na pensje dla księży w szkołach (jako katechetów), dla kapelanów w wojsku czy w szpitalach. Do niedawna instytucje te obywały się bez takich etatów.

Szpitale zatrudniają księży na etatach, płacąc im pensje wyższe niż pielęgniarkom i młodym lekarzom. Zgodnie z konkordatem w szpitalach, gdzie jest powyżej 70 łóżek, musi być zatrudniony kapelan, przynajmniej na część etatu. Przy 300 łóżkach musi być pełen etat - pisze Dziennik Łódzki.

- W Polsce jest około tysiąca kapelanów szpitalnych i drugie tyle księży, którzy odwiedzają chorych bez zatrudnienia - mówi ks. Józef Jachimczak, krajowy duszpasterz służby zdrowia. - Księża sami negocjują pensje z dyrekcją.

Niewielu księży jest zatrudnionych na pełen etat. Etat kapelana szpitala wynosi najczęściej 4 tys. złotych brutto. Do tego dochodzi dodatek stażowy, taki sam jak w przypadku lekarzy - podaje gazeta.

Archidiecezja łódzka wprowadziła wewnętrzny przepis dotyczący wynagrodzeń za posługę w szpitalu. Gdy kapelanem jest proboszcz lub wikariusz, to połowę pensji ma zatrzymać dla siebie, a resztą podzielić się z duszpasterzami ze swojej parafii. Pozostali kapłani mogą zatrzymać dla siebie całą wypłatę.

Niektórzy dyrektorzy szpitali głowią się, skąd wziąć fundusze dla duchownych: - Pieniądze dla szpitali z NFZ są przeznaczane tylko na świadczenia medyczne, a nie na wynagrodzenia kapelanów - powiedziała Beata Aszkielaniec, rzecznik łódzkiego NFZ.

Robert Starzec, dyrektor szpitala MSWiA, przeznacza na pensję duchownego wpływy z wynajmu pomieszczeń szpitalnych.

- Kapelan jest niezbędny - twierdzi Jacek Rysz, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM. - Pomaga chorym, spowiada i odprawia mszę, co wiernym pozwala szybciej wrócić do zdrowia.

Czytaj więcej: zarobki lekarzy | posługa duszpasterska | kapelani w szpitalach

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Nowy2, 4 Cze 2009, 10:40

>Jaro_747, 4 Cze 2009, 10:16

>>Przepraszam, a kto niby ma to robić? Niech Kościół zleci fachowcom działania PR to się może czegoś

>>dowiemy.

>

>tak działa PO, a przecież zgodnie ze Słowem Świętym "po owocach ich poznacie" :P

Dlatego też dziwię się tym żalom. Może owoce jakieś nie za wielkie?

Jestem Europejczykiem.

>- Kapelan jest niezbędny - twierdzi Jacek Rysz, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im.

>WAM. - Pomaga chorym, spowiada i odprawia mszę, co wiernym pozwala szybciej wrócić do zdrowia.

Wbrew pozorom to twierdzenie nie jest pozbawione sensu. Lekarze oficjalnie przyznają że nastawienie psychiczne chorego w znacznym stopniu wpływa na proces leczenia, podobne przekonania znajdziemy praktycznie w każdym zakątku świata, niezależnie od wyznania czy światopoglądu. Czy szpitale powinny za to płacić - z czysto pragmatycznego punktu widzenia należałoby porównać koszty przedłużonego leczenia z pensją kapelana, nie wiem czy takie analizy gdzieś były robione.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Były czasy, gdy księża odwiedzali szpitala nie będąc tam na etacie.

Płacenie za coś, co równie dobrze można mieć gratis, to czyste marnotrawstwo.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

Nie spierałbym się o pożyteczność księdza w szpitalu, jest to tego rodzaju miejsce i sytuacja, że każdy rodzaj pociechy duchowej może tylko pomóc. Natomiast ktoś bardziej bojowo nastawiony mógłby zaproponować, aby Kościół przysyłał tam duchownego swojego, a nie żądał, aby utrzymywał go szpital, często robiący bokami.

znaczna czesc chorych w szpitalach to katolicy i moga domagac sie wizyty ksiedza,ale sam pamietam czasy kiedy nie było ksiezy na etacie

wszyscy dbaja o swoje interesy :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

mlb, 4 Cze 2009, 10:46

">>>...Dochody katolickiego kleru to ciekawa sprawa...<

>>Rzeczywiście bardzo ciekawa. Jest tak jak xatt wyżej opisał. Te opowiastki o dochodach 10 tys. są

>równie prawdziwe co twierdzenie że dźwięk zmienia się diametralnie po zastosowaniu podstawek pod

>kable. Meloman 62 - jeśli masz tyle cywilnej odwagi to sobie z jakimś księdzem szczerze na te tematy porozmawiaj. Osobiście nie sądzę żebyś taką odwagę miał."

Wyobraź sobie, że rozmawiałem z na takie tematy z kilkoma księżmi. A co masz na myśli pisząc o odwadze cywilnej ? Czy więcej odwagi w Polsce wymaga bycie typowym mocherowym katolikiem, czy ateistą? I jak myślisz - którzy mają lepszą pracę i zarobki? Ja ciebie zaliczam do tej pierwszej grupy sądząc z twoich wypowiedzi. No i szczerze ci gratuluję podłączenia się do koryta...

xatt, 4 Cze 2009, 09:02

">dlaczego nie pisze się ile Kościół Katolicki i księża w PL robią dobrego codzień? Dlaczego nie pisze nagłaśnia się danych o Caritas, Domach samotnej matki, jadłodajniach, noclegowniach, koloniach dla

>ubogich dzieci, punktach pomocy Rodzinie, wspieraniu małżeństw, Ruchach przyparafialnych, ...a

>przede wszystkim - CODZIENNYM I NIEUSTANNYM GŁOSZENIU EWANGELII? a dlatego, że zło jest bardziej

>krzykliwe, choć jest w mniejszości!

>

>peace!"

No więc nagłośnię, ile Caritas robi dobrego. W pewnym domu opieki prowadzonym przez Caritas dla obłożnie chorych pacjentów leżącym ludziom instytucja ta przydziela po dwa pampersy dziennie, czyli tyle, ile częściowo refunduje NFZ. Skutek ma to taki, że staruszkowie gniją we własnych odchodach. Dla ciekawych - jeden pampers bez refundacji kosztuje około 2 zł; Caritas oszczędza więc na takim staruszku ponad 2 złote dziennie.

W innym domu opieki prowadzonym przez Caritas dla upośledzonych dzieci siostry zakonne podawały małym dzieciom duże dawki leków psychotropowych - żeby nie hałasowały i siedziały spokojnie.

Przykłady, ile Caritas robi dobrego można mnożyć...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

meloman Ty nie pisz o tym jaki swiat jest zly bo to nic nowego.

Moze lepiej zrob cos dobrego...o tym nie musisz pisac.

Nie spiesz sie z ocenianiem innych ale i nie czekaj z osadzaniem siebie samego.

Arek__45, 5 Cze 2009, 16:12

">meloman Ty nie pisz o tym jaki swiat jest zly bo to nic nowego.

>Moze lepiej zrob cos dobrego...o tym nie musisz pisac.

>

>Nie spiesz sie z ocenianiem innych ale i nie czekaj z osadzaniem siebie samego."

A kogóż to ja oceniam, łaskawco ? I nie piszę jaki to świat jest zły, ale jak w praktyce działa bardzo konkretna instytucja. Różnica jest chyba znacząca i widoczna dla każdego.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...."laskawco" ...daruj sobie.

Zabolalo?

To dobrze ...moze wreszcie zrozumiesz ze w swiecie ,ktory sie tak troszczy ze mniej juz nie mozna my sami mamy troszczyc sie tak o innych,ze bardziej juz sie nie da.

Oby nie za pozno przyszla ta refleksja.( mam na mysli czas wymiany Twej drugiej pieluchy )

Arek__45, 5 Cze 2009, 16:42

">...."laskawco" ...daruj sobie.

>

>Zabolalo?

>

>To dobrze ...moze wreszcie zrozumiesz ze w swiecie ,ktory sie tak troszczy ze mniej juz nie mozna my

>sami mamy troszczyc sie tak o innych,ze bardziej juz sie nie da.

>

>Oby nie za pozno przyszla ta refleksja.( mam na mysli czas wymiany Twej drugiej pieluchy )"

Lem miał rację (teoria trzech światów w "Wizji Lokalnej") i niestety nasze przekonania tego nie zmienią.

• 4 tygodnie później...

A zatem miałem rację pisząc o dochodach przeciętnego księdza katolickiego. Mało który bogaty człowiek może powiedzieć coś takiego; tu trzeba być bardzo, ale to bardzo bogatym:

"Stefan Maliczewski, proboszcz parafii w Dretyniu, wypomniał mieszkańcom, że na tacy lądowały banknoty o niskich nominałach, nadające się jedynie do podtarcia... - czytamy w "Głosie Pomorza".

- Słuchałam i aż mnie zatkało.

Mieszkanka DretyniaSłuchałam i aż mnie zatkało. Nasz proboszcz znany jest z braku dyplomacji, ale żeby takie rzeczy opowiadać w czasie kazania. Poczułam się urażona i wyszłam - mówi oburzona mieszkanka Dretynia.

Proboszcz Maliczewski odchodzi z Dretynia do Turowa koło Szczecinka. W czasie pożegnania z mieszkańcami ostro skrytykował wszystkich, których tylko mógł. Poskarżył się, że ludzie dawali za mało na tacę i że tak niskimi nominałami można się podetrzeć w toalecie."

meloman 62, 5 Cze 2009, 15:42

> No więc nagłośnię, ile Caritas robi dobrego. W pewnym domu opieki prowadzonym przez Caritas dla

>obłożnie chorych pacjentów leżącym ludziom instytucja ta przydziela po dwa pampersy dziennie (...)

>W innym domu opieki prowadzonym przez Caritas dla upośledzonych dzieci siostry zakonne podawały

>małym dzieciom duże dawki leków psychotropowych (...)

.. a na Wyspach Bergamutach podobno jest kot w butach.

Konkretnie: gdzie to było, skąd te informacje/

skynyrd, 3 Cze 2009, 21:52

>>A kto to powiedział - "nie znam nikogo, kto odszedłby od wiary, po lekturze Marksa natomiast po

>>poznaniu proboszcza , a i owszem"

>>cytat nie dokładny - ale meritum zachowane

>wojciech iwaszczukiewicz

>Tischnerach

Ach ksiądz Tishcner, namaszczony przes samego oberżyda michnika!

To taki ksiądz to on jest Nadksiądz, ważniejszy i bardziej ksiadz od całej reszty!

księża - jak wszyscy ludzie - są różni

jedni biorą, drudzy nie

jedni się poświęcają, inni poświęcają innych i łoją z nich kasę

takie życie

Kościół to także wierni i to są naczynia połączone

warto o tym pamiętać

co do Caritasu to robi dużo

chyba, że ktoś jest z zasady anty więc wtedy widzi dwa pampersy i inne opowieści z gazet typu Fakty i Mity, Nie itp.

vereker,

Konkretów nie podałem i nie podam umyślnie. Mogę jedynie powiedzieć, że było to w niewielkim mieście położonym niedaleko Warszawy. Wiem to od kogoś, czyja znajoma jest w domu opieki i kto tę osobę często odwiedza; podobnie ma się rzecz z owymi zakonnicami. Zaznaczam, że ci, któzy mi o tym opowiedzieli byli gorliwymi katolikami i w żaden sposób nie można ich nazwać antyklerykałami.

vereker, 30 Cze 2009, 11:53

"Fakty i Mity oraz Nie to takie same źródła wiedzy o kościele jak bublowe broszury z cyklu "Jak

rozpoznać żyda" - o żydach."

Obawiam się, że nie czytałeś żadnych tygodników czy broszur, których tytuły przytaczasz.

Akurat NIE i Fakty i Mity nie mogą sobie pozwolić na pisanie nieprawdy; gdyby kłamały, błyskawicznie zniknęłyby z rynku, a ich właściciele poszli z torbami.

meloman 62, 30 Cze 2009, 13:49

>vereker, 30 Cze 2009, 11:53

>

>"Fakty i Mity oraz Nie to takie same źródła wiedzy o kościele jak bublowe broszury z cyklu "Jak

>rozpoznać żyda" - o żydach."

>

>Obawiam się, że nie czytałeś żadnych tygodników czy broszur, których tytuły przytaczasz.

>Akurat NIE i Fakty i Mity nie mogą sobie pozwolić na pisanie nieprawdy; gdyby kłamały, błyskawicznie

>zniknęłyby z rynku, a ich właściciele poszli z torbami.

oczywiście że, prawdziwe - tak samo jak Bubla publikacje z serii "Poznaj Żyda" są prawdziwe.

Co ci vereker się nie podoba u Bubla?

uszy Żydom odstają? - odstają,

kolebią się jak chodzą? - kolebią,

itd.

Ksieza, a wlasciwie kosciol katolicki to silna , potezna, organizacja polityczna posiadajaca wileki wplywy. Tak np: ksieza w Polsce pomimo sporych bylo nie bylo dochodow(ksiadz zawod mozna by rzec jak inny tu mam odmienne zdanie) uprzywilejowany jest wszelakiego rodzaju ulgami ot chocby roznego rodzaju podatki. Ze zdaniem ksiedza licza sie ludzie poczawszy od wiosek na "panach rzadzadzych" konczywszy. Kosciol doprowadzil do wielu upadkow (blok komunistyczny UW) jak i powolal do zycia dyktatorow no moze nie powola ale bynajmniej bym sprzymierzencem (Nazizm).

Watykan stolica obludy i zaklamania prezne panstwo polityczne nie majace w zasadzie nic wpsolnego z religia. Tak w skrocie nalezalo by zobrazowac ta dzialalnosc.

Czy ksiadz w naszy kraju moze wszystko? I owszem rzadzi wezmy tu kilka najbardziej znanych postaci tego kregu. Jakaz ogromna sila medialna, polityczna, dysponuje ojciec dyrektor, jakie wplywy i jaka sile posiadal ongis ks. Jankowski przykladow mozna by podac jeszcze kilka nie tylko na scenie naszego kraju i w przekroju historii. Robi sie wiele dziwnych rzeczy pod przykrywka religii,jednak nie zwiazanych z nia. Manipulacja ludzmi w celu osiagniecia wlasnych korzysci pod pozorem uksztaltowania i przemiany duchowej czy w koncu wybawienia tzw parafian.

parafianin - znaczenie: 1. członek parafii; 2. przestarzale: człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony) .

Mozna by pisac wiele (nie)dobrego ale i tak nie ma to wiekszego sensu, bowiem w niedlugim czasie nastapi upadek tego przedsiebiorstwa znanego pod nazwa kosciol katolicki , ktory obecnie i tak przezywa spory krach.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bo Kościół kieruje się prostymi zasadami:

1. Wszystkie sposoby zarobienia pieniędzy dla Kościoła są dobre, nawet te upokarzające czy niegodne.

2. Nie liczy się nic poza interesem Kościoła

3. Nigdy nie oddawać niczego, co się raz dostało

4. Doszczętnie niszczyć wszystkich znaczących wrogów Kościoła

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.