Skocz do zawartości
IGNORED

INTERKONEKT - kynar, teflon, geometria

Teufel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

po przestudiowaniu wątku "Interkonekt na bazie przewodów" mam kilka pytań w związku z geometrią interkonektu DIY do praktyków i teoretyków tematu -

Wokół rurki teflonowej o średnicy 3,5 mm nawinąłem 4 druty srebrzone w osłonie z kynaru (3 różne przekroje) jako +. To samo na -. Powstał z tego kabel a la XLO.

Nie ma tu żadnego ekranu. Rurka teflonowa w środku pusta -izolacja powietrzna :).

Pytania:

1. Jako izolację chciałbym użyć taśmy teflonowej i na to rurka termokurczliwa lub sama rurka termokurczliwa z teflonu, alternatywnie rurka teflonowa o większej średnicy - co najlepiej?

2. Czy potrzebny jest koniecznie ekran przy takiej ilości teflonu i powietrza, jeśli tak to jaki? (XLO obywa się bez)

3. Czy wybrana geometria jest najlepszym wyborem - propozycje doświadczonych?

4. Czy może lepiej skręcać ze sobą lub zaplatać w warkocz po np. 4 druciki kynarowe i umieścić je wewnątrz rurki. Po czym takie 2 rurki (jedna na +, druga na -) zapleść jeszcze raz

4. Jak stworzyć na tej podstawie XLR - np. masę do środka rurki o na zewnątrz puścić + i - ?

5. Jaki najlepszy interkonekt da się stworzyć przy użyciu podanych materiałów (kynar o różnych przekrojach, rurki teflonowe, taśma teflonowa, rurki termokurczliwe normalne i z teflonu)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/54574-interkonekt-kynar-teflon-geometria/

w skrócie:

srebro o jak najmniejszej średnicy, kilka, kilkanaście drutów, zaizolowane teflonem.

tego typu plecionka jak na zdjęciu ma znaczenie - ale trzeba by trafić na właściwy rozkład pola siłowego :-)

wg mnie najważniejsze to wg kolejności: rodzaj, czystość i średnica materiału, następnie izolatory, później geometria.

Próby odwracania tej kolejności typu: skomplikowana gemetria z kiepskich materiałów nie da efektu...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Owszem, tu jednak prosiłbym jak w opisie o możliwe kofiguracje przy podanych materiałach, oczywiście z małymi odstępstwami.

Ilosć srebrzonych żył w kynarze i ich układ dowolna, jak i zastosowanie rurek teflonowych i termokurczliwych. Są to materiały ogólnodostępne i tanie, co umożliwia praktycznie każdemu "popełnienie" dobrego interkonektu.

Nie chodzi tu o dyskusje typy srebro, miedź czy miedź srebrzona. Posty zaś mają za zadanie wnosić istotne informacje dla "kablarzy".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Posty zaś mają za zadanie wnosić istotne informacje dla "kablarzy".

:-)

jak już uporasz się z przerobieniem x-dziesiątek wariantów (także tych z tnt), zmienisz sprzęt parę razy - to w praktyce potwierdzisz co napisałem :-)

nie ma jednego, dobrego dla każdej konfiguracji i ucha - "wzoru na dobry interkonekt" - naprawdę

był o tym min wątek Matthewa bodaj, arek45 coś chyba robi

zasady o których ja piszę - sprawdzą się, kiedy podłączony sprzęt będzie w stanie zbliżyć się / przekroczyć "granice magii"

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

> "rurki termokurczliwe normalne i z teflonu)?"

a skąd bierzesz teflonowe rurki termokurczliwe?

a tak BTW: racja jest taka, że kable DIY trzeba testować na słuch. Nawet sprawdzone geometrie grają inaczej z różnymi kabelkami. No chyba, że robisz kopię jakiegoś projektu DIY z markowych kabelków "z metra".

Największ zabawa jest, gdy kupujesz jakiś przypadkowy ale dobrej jakości kabel na Allegro, czy na jakimś bazarze (np. posrebrzaną miedź w teflonie z ruskiej, wojskowej radiostacji) i testujesz kilka konfiguracji porównując je ze sobą. Pamiętać trzeba, że niektóre kabelki potrzebują kilkudziesięciu godzin "ułożenia się" (czy jak kto woli "wygrzania"). Zabawa przednia jak okazuje się, że kable z kilka tysięcy to III liga do kabla za 100 PLN zrobionego osobiście.

Z moich doświadczeń (tak jak powiedział też kolega) - w pierwszej kolejności to jakość, przekrój i rodzaj przewodników (czysta miedź, czyste srebro, najlepiej "ułożone" kriogenicznie). Potem geometria (najwięcej zabawy). Ekranowanie (nie zawsze potrzebne), wtyki (najlepiej bez dodatkowych warstw stykowych - czyste serbro, miedź - np. Eichmann), łączenie kabel-wtyk (najlepiej bez lutowania, a tylko na skręcenie). No i dużo wolnego czasu :)

Wariantów przerobie pewnie kilka :) Lecz założenie, że nie zmieniłem sprzętu kilka razy, nie znając mojej osoby, uważam za niestosowne. Na tym forum świat się przecież nie kończy.

Co do kabli - antykable oceniane bardzo wysoko na forach to przecież drut miedziany lub srebrny solid core i ta słynna sprężynka. Z innej strony Bartek1 preferował w swoich wypowiedziach miedź tylko o małych przekrojach, lecz wysokiej czystości. Ktoś inny znów zachwala srebrzoną miedź, srebro z Sonus Olivy jest też interesujące itd.

Dlatego też skróty typu "srebro o jak najmniejszej średnicy, kilka, kilkanaście drutów, zaizolowane teflonem" niewiele wnoszą. Nic nie ma tu na temat - ile drutów, jaka geometria, jakie izolatory, w jakim układzie itp. - wtedy pojawiły by się istotne informacje :)

Ponawiam więc pytania, za szczególnym uwzględnieniem nr 5.

>a skąd bierzesz teflonowe rurki termokurczliwe?

Z Radpolu z fabryki, jedyni w Polsce je produkują. Trochę to trwało zanim je znalazłem.

Pewnie że na słuch. Myśle, że "podglądanie" markowych kabli jest jak najbardziej wskazane :), choćby jako inspiracja.

Nie miałem na myśli żadnych uwag odnośnie ciebie czy twojego sprzętu.

Chodziło mi o to, że to co dzisiaj sobie (na bazie tego co masz) zrobisz - może nie sprawdzić się w przyszłości z innym (w domyśle lepszym) sprzętem.

Oczekujesz jak rozumiem podania ci panaceum, jakiegoś złotego środka na możliwie najlepsze rozwiązanie techniczne interkonektu.

Tego nie ma - i tylko o to chodzi... zawsze będzie to jakiś kompromis złożony z wielu współzależnych zmiennych.

To co dziś zrobisz i wydawać ci się może rewolucyjne i wspaniałe - jak wepniesz do innego systemu - okaże się "takie sobie". Tylko na ten aspekt zwracam twoją uwagę.

Teufel, 2 Cze 2009, 23:25

>Nic nie ma tu na temat - ile drutów, jaka geometria, jakie izolatory, w

>jakim układzie itp. - wtedy pojawiły by się istotne informacje :)

>

>Ponawiam więc pytania, za szczególnym uwzględnieniem nr 5.

Zamieszczam fotkę, na tym przewodzie robią IC do topowych AN, cena kabla to 5k$/mb

Jak widać 2x po 3 różne średnice druta srebrnego + ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie, czy przewody są skręcone wokól osi prętu na ktorym leżą? Masz możliwość odizolowania kawałka, czy to fota z netu?

Mozna by coś takiego sobie zrobić na upartego :) Srebrne druty (wysokiej czystości) są do kupienia, srebrna folia w zasadzie też.

Przewody nie są skręcone. W zasadzie wg mojego zdania nie potrzeba aż takiej ilości żył i można ją śmiało odchudzić. Natomiast jeśli już ktoś woli kupić gotowy produkt to polecam Nordost Red Dawn cena zjadliwa a wątpie że kiedykolwiek ktoś będzie potrzebował wymiany tego IC na inny. Pełna rekomendacja. Natomias jeśli ktoś szuka taniego IC który mu posłuży do budżetowego sprzetu to myślę że dobrze zrobiony przewód w oparciu o gruby mikrofonowy 2 żyłowy w zupelności wystarczy (tj. Cordial cmk-250, lub chodzby klotz my-206). Broń boże tylko nie La Grange i temu podobne.

bardzo ci dziekuję , a jak jesteś tak miły mógłbys mi jeszcze podać średnicę rurki w której te druty sa umieszczone .

Proste jak drut :-), tylko musi tu być jakiś haczyk , zbyt łatwe do skopiowania .

>>taipan3, 6 Cze 2009, 17:10

>bardzo ci dziekuję , a jak jesteś tak miły mógłbys mi jeszcze podać średnicę rurki w której te

>druty sa umieszczone .

>Proste jak drut :-), tylko musi tu być jakiś haczyk , zbyt łatwe do skopiowania .

przewodnik panie, przewodnik!...i izolator

Rurki mają 2,5mm średnica, jednakże są termokurczliwe więc w produkcji zapewne używa się o większej średnicy. Haczyk zapewne jest gdyż trudno dostać srebro bardzo wysokiej próby OCC. Ponadto składając taki IC należało by również użyć srebrnych wtyków nie lutowanych cyną ażeby nie popsuć całej konstrukcji.

A ja nadal polecam tasiemki ;>

dzięki

jesze jedno pytanko , a moze by użyć posrzebranej miedzi , srebrzanka jest dość łatwo dostepna ,

srebro tej klasy czystości jest bardzo trudno dostepne , przeglądałem ogłoszenia w Polsce , ale nic o tej srednicy nie znalazłem

Z tego co pamiętam AN o podobnej budowie ma nie tylko IC ale też głośnikowce . Może ktoś z forum ma pomysł gdzie znależć potrzebne srebrne średnice . A jak nie trzeba zostać przy posrebrzanej miedzi.

Miałem kiedyś okazję słuchać IC Kondo w moim systemie , zaczynają od miedzianych aź po srebrne LP,

róznica była i to dość duża dlatego idea że można ten przewodnik odchudzić do mnie nie przmewia , pewnie mozna ale ze stratą dla jakości

Miedź srebrzona hmm moim zdaniem lepiej było by tutaj zastosowanie miedźi wysoko gatunkowej dużej próby, a najlepiej OCC niż srebrzoną. Efekt zastosowania pewnie będzie ważny gdyż jednak miedź to nie srebro. Wracając do połączeń nie-lutowanych, więc przy tego typu sytuacjach przewody również łączy się wysokogatunkowym spoiwem srebrnym (nie mylić z cyną z zawartością srebra), lub korzysta się ze specjalnych końcówek skręcanych, bądz ściskanych pod ciśnieniem.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Cos mi sie wydaje ze zabieracie sie jak pies do jeza i tylko teorie przerabiacie.

A gdzie praktyka?

Budowa interkonektu powinna miec odniesienie do wzorca.Czyli mam w systemie wpiety dobry ,uznany,osluchany interkonekt i on jest punktem weryfikacji tego co powstaje.

Wszystko inne to porusznie sie we mgle i marnowanie czasu i zapalu.

Arek_45 pewnie że tak, również tak uważam, wszystko powinno być tak dobierane ażeby wiedzieć gdzie brnąć dalej, a nie na oślep :> Pomijając już sam fakt że IC tak naprawdę aż tak dużo nie wniesie jeśli porównamy go do innego dobrze zrobionego IC. Ponadto zastanawiam się po co niektórym jakiś ultra przesadzony IC który później podłączą do niskiej klasy sprzętu, a potem rozczarowanie że na budowę kabla wydali 300zł lub więcej, a wniósł tak mało lub co gorsza wogóle nie pasuje do tego sprzętu. W takim przypadku proponował bym zbieranie kasy na coś lepszego np. kolumny lub chociaż akustykę pokoju która jest tutaj kluczowym elementem.

Do średniej klasy sprzętu wystarczy przewód mikrofonowy dwu żyłowy z ekranem jako IC i nie potrzeba więcej, a resztę kasy wydać na to co proponowałem wyżej.

A jak któś ma ok 1k na IC to polecam Red Dawn ;>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

marux , zrobiłem kilka interkonektów , próbowąłem róźnych konfiguracji , zaczynałem zabawę od przewodów CAT , totalna porażka , najlepszy wyszedł przy użyciu drutów ze srebrzonego kabla głośnikowego śr.ok 0,1 mm i miedziany 0,6 mm , izolacja z taśmy teflonowej .

Próbowałem na początku użyc całego kabla głośnikowego , ale dźwięk był płaski , dopiero po rozkręceniu kabla i uzyciu kilkunastu drucików polepszył się

marux a jaki to jest konkretnie model kabla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.