Skocz do zawartości
IGNORED

Używany CD lub transport do 3,5kzł

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na to że od siwego nie dowiemy się jaki DAC ma Meracus Tanto. Zatem nie pozostaje nam nic innego jak zaufać innym źródłom, które to wszystkie zgodnie podają że Meracus Tanto ma DAC CS4327. Chyba że ktoś ma pod ręką Meracusa i jest w stanie to sprawdzić i nas poinformować?

sivy1 - ale po co ta awantura, po co te nerwy ?

MG napisał tylko jaki wg niego DAC jest Tanto. Jest to informacja zgodna z tym co sam znalazłem w sieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli masz info, że jest inaczej, napisz proszę jaki DAC tam siedzi. Gdybyś na potwierdzenie swoich słów miał jeszcze zdjęcie - było by super.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Minuta poszukiwań na półce i proszę - test Tanto z HiFi News 02/1998. Kosztował 1400 funtów i dostał ciężkie baty m.in. od kosztującego 1100 funtów Meridiana 508.20 z tego samego testu. Plusem Meracusa jest na pewno cena, która wynosi obecnie ok 1/2 ceny wspomnianego 508.20.

W środku siedzi CS4329:

Ukryta Zawartość

To tyle, jeżeli chodzi o forumowe "tajemnice".

PS. Zawsze wydawało mi się, że forum jest po to aby dzielić się wiedzą. Kolega siwy1 wprowadza jednak jakieś nowe standardy.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Znalażłem krótkie info z testu badaj hifi Choice i wynika z niego tylko tyle, ze mechanika Sanyo i 20bitowy DAC Crystala.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

Panowie zatem warto za te 1700zł ,czy niet? I jak to jest z tym napędem/laserem , jak nawali to można znależc coś na wymianę ?

Mozna tylko domniemywać, ze moze to być laser taki jak w Cec-ach z rego okresu.

Po lekturze tego testu z HiFi News, można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że jednak nie warto. Autorzy testu zwracali uwagę na problematyczne funkcjonowanie napędu Sanyo, co widoczne było nawet w pomiarach. Autorzy sugerują, że przyczyną słabej jakość dźwięku jest właśnie sekcja transportu.

Rozejrzyj się na ebay. Tak na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo może taki nowy chinol:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze Rotel:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może TEAC VRDS T-1 albo Audio Alchemy z Audio Lazur.

Może Audio Note Zero.

Audio Note to może być ciekawa opcja, ważne tylko aby znaleźć model z nowszym napędem (najpierw był sony a potem philips - albo odwrotnie; wiem że z tym pierwszym były jakieś problemy).

Elberoth

nie rób z siebie błazna - rotela porównujesz do meracusa ??!! , nie znasz sprzetu i znowu doradzasz jak kolega mcguyver - zastanów sie nad soba !!!! twoje opinie na forum to błazenada !!! naucz sie kolego słuchac muzy , a nie sprzetu hifi i błędnych opini innych forumowiczów !!

elberoth

gratuluję że wyrażasz swoje opinie na podstawie tekstów z gazet audio !! tak trzymac elberoth - nie masz pojęcia ani o sprzęcie hifi ani tym bardziej o muzyce i taka jest prawda !!, cos ci sie tylko wydaje i nic pozatym.

Słoneczko dziś mocno świeciło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchajcie koledzy McGyver i spółka - wleźliście siwemu1 w interes - on tu chce tylko własny klocek sprzedać a wy mu tu jakies testy nie po jego mysli załączacie ;-) To zrozumiałe co on robi chyba dla wszystkich.

A ad meritum:

Ja polecam swój transport z tej strony:

Ukryta Zawartość

łatwo dostepny laser i gra zapewniam, że super. Dla ekstremistów jest też wersja z laserem cd pro2

Ukryta Zawartość

jesli ktos ma zdolnosci albo kogos kto to moze zlozyc to za rozsadne pieniadze ma pieknego top loadera.

K.

PS. Ja swego transportu nie sprzedaje ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

McGyver, 3 Sie 2009, 21:11

no oczywiscie ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Tak sie sklada ze jako nieliczny mialem okazje ten CD testowac u siebie w domu przez chwile i wyglad jest bardzo ciekawy.

Jesli idzie o dzwiek to raczej taki ,,grzeczny,, i niestety poziom wyjsciowy znacznie cichszy od innych CD (nie przeszkadza to w przypadku mocnych koncowek itp a nawet ma plusy bo odkrecone mocniej graja lepiej niz ,,DLAWIONE,, POTENCJOMETREM:)

Przepychanki nie sa tu nikomu potrzebne wiec izzy panowie ja rozumiem ze ktos nie moze sprzedac ,,grata,, i sie w...a ze ktos wyraza sie o nim zle ale trzeba miec nieco zimnej krwi i reagowac inaczej.

Identycznie jak Audiomeca Kreatura ma problemy z ,,nagrywajkami,, ale reszte czyta bez problemow:)

robix

Jesli komus puscily tu nerwy to tylko siwemu i ja to - w jego sytuacji - rozumiem. "Znadinterpretowal" slowa McG na temat daca i jego obecnosci w malo audiofilskim w jego mniemaniu CA i tyle. Stad sie wzielo cale zamieszanie.

• Użytkownicy+

Panowie chwilę mnie nie było a tu miła pogawędka :-). Siwy1 spokojne ,tak jak napisałeś sam dokonam wyboru.Po górach łazic uwielbiam i żałuje że w tym roku nie da rady.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.