Skocz do zawartości
IGNORED

h264 *.mkv, za słaby proceror??

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

do tej pory miałem kilka filmów h264 o rozdzielczości 1280/544 (czasem 588 itp).

Teraz mam kilka filmów w pełnej 720p tzn 1280/720. No i jest problem, obraz po paru sekundach odtwarzania zwalnia (no nie wiem ile dokładnie, może do ok 20- 22 klatek/sekundę) kiepsko się to ogląda, bo dźwięk i napisy wyprzedzają obraz.

Mam core AVC pro. (próbowałem tez z ffdshow, oraz playerami z własnymi kodekami i nic, niestety nie mam karty z HD.)

(AMD 64 3000+ czyli 2GHz, 1gb ram, Gforce 7600 GS AGP, płyta MSI microATX)

Czy da się (oprócz wymiany sprzętu) sprawić by 720p było odtwarzane płynnie?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/56661-h264-mkv-za-s%C5%82aby-proceror/

Nie wiem czy nie trzeba grafy wymienić, tylko problem jest bo jak wymieniać to i płytę bo AGP to już prehistoria.

Miałem podobny problem z 7600, problem sie rozwiazał jak płyta i zasilacz zdechły. Teraz procek core2duo 7400 GG9800GT asus P5l Pro i smiga, że chej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeśli coś słabe sprzętowo to raczej chyba procesor niż karta, ale spróbuj faktycznie odtworzyć programem polecanym przez Nowy2 VLC media player, który korzysta z własnych kodeków. Jeśli będzie dobrze to masz prawdopodobnie za dużo poinstalowanych kodeków co może się gryźć. Jeśli dalej skacze to zobacz podczas odtwarzania obciążenie procesora, jeśli ciągle na 100% to już wiadomo co.

>(AMD 64 3000+ czyli 2GHz, 1gb ram, Gforce 7600 GS AGP,

mam ten sam procek i pchnąłem go na 2,4 Ghz -

ponieważ u mnie obciążenie wychodziło przedtem 93 - 97% - wiec po dopchnięciu proca

mam okolo 80% i przestało się ciąć...

ale procek do wymiany - nieuniknione...

czekam tylko aż coś padnie :)))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ja bym poczekał z zakupem na recenzje i pojawienie się na rynku nowych playerków: Asus O!Play i XTreamer (koniec czerwca/lipiec). Wkrótce ma także wejść nowa odmiana NMT (PCH i spółka). XTreamer wygląda szczególnie obiecująco, zwłaszcza w cenie 119 euro z dostawą.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• 3 tygodnie później...

wyczytałem , ze 7600GS potrafi dekodować h264, próbowałem instalować jakiś szajs od Nvidii, niestety nie byłem wstanie zmusić karty żeby dekodowała obraz video. Tydzień po tej probie, czyli teraz, kartę szlag trafił i czekam aż ją naprawią:P

Może ma ktoś doświadczenie z produktami Nvidii sprzętowym dekodowaniem obrazu video.?

Pozdr.

hmmm

pobrałem parę sampli z tej stronki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie jest to full HD bo 1440 x 1080 24FPS ale u mnie (Q6600 + GTX260 nie kręcone) obciążenie procka to 8-10%

oczywiście płynnie ;)

daj jakieś linki na coś "wymagającego" to sprawdzę jak to chodzi

Ukryta Zawartość

tylko, że obciążenie leci na jeden rdzeń - no jak pomnoże to przez 4 to da jakieś 40%

właśnie zasysam sample z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zobaczę z tym czy coś się zmienia

Ukryta Zawartość

Witam.

Przed chwilą testowałem te sample na swoich gratach i niektóre wyglądają naprawde nieźle chociaż komp raz na kilka sekund przytnie minimalnie na ułamek sekundy.

(c2d e6300,mobo p5b asusa, 2x1Gb 667mhz, GF9800GT, 430W, 2408wfp)

>marcinw899

Będziesz mieć problem ze zmuszeniem tej grafiki do wspomagania hd. Jeśli nawet uda Ci się odpalić różne dema z netu i będą ładnie śmigać to z materiałem w mkv (skompresowanym w h.264 AVC) zawsze będziesz mieć cyrki. Materiał taki musi być już stworzony z myślą o wykorzystaniu takiego wspomagania (L4.1). Jeżeli chce Ci się w to bawić czeka Cię zainstalowanie nvidia pure video oraz kodeka korzystającego DxVA np. CyberLink AVC Decoder (w pakiecie z PowerDVD). Ale przyszłość widzę przed tym przedsięwzięciem marną.

Może przeskocz na rodzinę 8xxx. Tutaj masz już Cuda (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i najnowszy CoreAVC, który z niej korzysta. Można trochę kręcić nosem na jakość ale nie jest źle a proc pociągnie materiał bez problemu. Z doświadczenia wiem również że nie ma problemów z kompatybilnością.

Albo podciągnij procesor. To najlepsze rozwiązanie pod względem kompatybilnościowym.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.