Skocz do zawartości
IGNORED

tor audio denon dvd 2910 - wymiana OPA

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Po skonczeniu gwarancji na sprzet chcialem polepszyc tor audio (stereo) w dvd 2910 - poprzez wymiane wzmacniaczy operacynych (celuję w OPA 2604 lub nawet OPA 627).

Mam prośbę o pomoc w zlokalizowaniu wzmacniaczy kanału L i R do wymiany na płytce drukowanej... Sądzę, że to dwa skrajne po prawo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4640-100003112 1244386975_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/56679-tor-audio-denon-dvd-2910-wymiana-opa/

Co chcesz osiągnąć?

Z 2068 masz dynamikę na poziomie 115 dB. Szybkość narastania sygnału z 6 V/mikrosekundę ale sygnał około wolta.

OPA 627 ma FET`y na wejściu. Być może Twój Denon jest optymalizowany (szumowo rezystancjami widzianymi od wejścia WO) pod kątem 2068. Sprawdź parametry szumowe w katalogach.

Trochę przesadziłem z tym niedopasowaniem rezystancyjnym wejścia. Sprawdziłem; OPA 627 ma podobną (mimo FET`owego wejścia) optymalną rezystancję. Zastępuje bipolarne w zupełności. Szumy ma na podobnym poziomie jak 2068. Ma lepszą szybkość.

Nie uzyskasz poprawy szumowej, poprawa szybkości jest iluzoryczna; tu napięcia są na poziomie 1 V. O szybkości narastania decydują końcówki mocy.

Wg mnie przyjrzyj się zasilaczowi. Okazuje się, że nawet tak dobre WO są wrażliwe na zakłócenia zasilania (przy 10 kHz już tylko nawet 60dB!). Warto dobrze filtrować zasilanie!

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.