Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1450AR lampizować ?

piko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzałem się do zlampizowania posiadanego Denona 1450AR. Właściwie kupiłem go rok temu z tą myślą, ale z braku wolnej gotówki ciągle to przekładałem. Teraz temat znowu powrócił, ale pojawiło się tez więcej wątpliwości.

Lampizować czy może wydać więcej pieniędzy i kupić niemodyfikowane ( potem zawsze można zdecydować po jakimś czasie czy nie modyfikować no albo łatwiej odsprzedać):

Marantza CD 10

Philipsa CD960

Rodzaj dźwięku z tych odtwarzaczy powyżej mi odpowiada i jeżeli tyle mógłbym osiągnąć przez lampizowanie Denona to byłoby super ale czy to możliwe? Te CDki maja taka wadę że są wiekowe i może być problem z laserami, zaleta taka że wiadomo jak grają.

Wiem że opinia o tym Denonie jest taka, że się świetnie nadaje do lampizowania ponieważ posiada 2 x PCM1702 i tani laser no ale czy to wystarczy?

Jest oczywiście na forum mnóstwo opinii za lampizowaniem, że takie lampizowane CDki dorównują takim za 3-5k PLN, ale pewnie jest też tyleż samo przeciwnych opinii, a może nie ma ? Ostatnio czytałem wątek założony przez Opterona i zastanowiło mnie iż napisał, że nie chce CDka lampizowanego „bo nie”. Może to „bo nie” ma uzasadnienie ?

Proszę Wasze o pomoc i opinie w tym temacie.

Dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/56737-denon-1450ar-lampizowa%C4%87/

Mam Philipsa CD960. Świetny odtwarzacz, ale jego też trzeba modyfikować żeby rozwinął skrzydła.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie wszędzie lampizacja jest potrzebna, czasami można osiągnąć podobny efekt i bez lampy. Wszystko zależy od tego co w konkretnym odtwarzaczu jest fabrycznie niedopracowane. Słyszałem niepochlebne opinie ludzi o niektórych przypadkach lampizacji, także wykonanych przez znaną na tym forum osobę.

Można spróbować go zlampizować, dźwięk na pewno się zmieni, tylko czy w dobrym kierunku?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb,

Dźwięk tego Denona bez modyfikacji nie za bardzo mi odpowiada, zdecydowanie wole Marantza CD10 tez bez modyfikacji stąd moje pytanie.

Zastanawiałem się czy poza lampizacją nie wstawić tam jeszcze innego zegara, etc, oczywiście nie wszystko na raz, ale ostatnio pojawiła się możliwość kupienia Philipsa CD960 modyfikowaną przez Barka1 z forum więc już sam nie wiem. Ten Philips ma cos z szuflada, podobno wystarczy wymienić pasek i będzie OK. z tym że tojest mimo wszystko większy wydatek niż lampizowanie posiadanego Denona.

Co Ci nie odpowiada w dźwięku Denona? Co lubisz w Marantzu? Znając Twoje preferencje dźwiękowe łatwiej będzie coś doradzić.

Piko, wpadnij do mnie, to posłuchasz zlampizowanego Denona DCD685 na PCM1702, takich samych jakie masz w swoim DCD1450AR. Jak mnie uprzedzisz parę dni wcześniej to może mi się uda pożyczyć Marantza CD10 do porównań.

mlb

>Słyszałem niepochlebne opinie ludzi o niektórych przypadkach lampizacji, także wykonanych przez >znaną na tym forum osobę.

ale na forum nie ma takich wypowiedzi... podaj jakies fakty, bo tak to nic nie wnosi do watku...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Mlb

>Co Ci nie odpowiada w dźwięku Denona? Co lubisz w Marantzu? Znając Twoje preferencje dźwiękowe łatwiej będzie coś doradzić.<

W Denonie nie odpowiada mi to że w porównaniu do MarantzaCd10 jak również do Pioneera PD9300 którego używałem długo nie jest tak muzykalny, góra Denona jest czasem za ostra, wydaje mi się że czasami aż zabolą uszy. Takie miałem wrażenie ostatnio jak go porównywałem do Maranta CD10. Zdecydowanie wolę barwę tych dwóch innych, to też przy głosach wychodzi że nie jest tak fajnie ( czyli że bardziej mi się podoba jak do mnei panie śpiewają z Marantza :) ).Oczywiście chciałbym żeby CDek był szczegółowy, ale nie ostry na górze, jak niektórzy to opisują bardziej analogowy :).

Pozdrawiam

McGyver, 10 Cze 2009, 04:03

>Piko, wpadnij do mnie, to posłuchasz zlampizowanego Denona DCD685 na PCM1702, takich samych jakie

>masz w swoim DCD1450AR. Jak mnie uprzedzisz parę dni wcześniej to może mi się uda pożyczyć Marantza

>CD10 do porównań.

McGyver

Chętnie skorzystam, skontaktuje się na maila w tej sprawie.

Pozdrawiam

>W Denonie nie odpowiada mi to że w porównaniu do MarantzaCd10 jak również do Pioneera PD9300 którego

>używałem długo nie jest tak muzykalny, góra Denona jest czasem za ostra, wydaje mi się że czasami aż

>zabolą uszy.

Nooo kolego, wpadłeś po uszy ;) Poszukiwanie muzykalności i barwy to trochę wyższa szkoła audiofilskiej jazdy, dość trudno te cechy znaleźć we współczesnych odtwarzaczach, niezależnie od tego na jak bardzo "wypasionym" przetworniku są zbudowane.

Lampa pomoże Ci lekko złagodzić szorstką górę, ale opampowy tor audio nie jest przyczyną całego zła, problem leży trochę głębiej. Skoro podobała Ci się prezentacja dźwięku CD10, proponuję posłuchać (niekoniecznie kupować) jakiegoś dobrego odtwarzacza na TDA1540 jak np. Grundiga 7500 czy 7550 ewentualnie Philipsa 304 (nie mkII) albo coś ze starszych Denonów.

Mimo starań nie mogę się pozbyć wrażenia że ta 685 do odsłuchu to sprzęt na który czekam...tak więc odpuść sobie proszę PIKO, bo jak będziesz chciał posłuchać to ja będę czekał do usranej śmierci.

E, nie, Ty masz przecież 655. A ja mam jeszcze na półce kilka sztuk 685.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Książę, tracę orientację w czasoprzestrzeni....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy o tym mówimy? Jeżeli nie o tym to pakuję się do małej walizeczki i idę w świat, bo nic tu po mnie.

Ukryta Zawartość

Mlb,

co do tego że wpadłem to pewnie masz racje :). A co do starych Cdków to jednym z moich pomysłów było kupno takiego CD10 i po jakimś czasie lampizacja. Trochę droga impreza jak dla mnie, ale i nadzieje większe :)

Pozdrawiam

No, ja, marny robaczek się mogę mylić, ale Tobie nie wypada MAC..link który przywołałem mam od Ciebie i zgodzisz się chyba że owe zdjęcia wysłałeś mi jako dokumentację przeróbek mojego cedeka..czyżby nastąpiła pomyłka i jednak "mój" nie jest mój? To by było tragiczna informacja, nic tylko pakować walizeczkę i ruszać przed siebie w daleki świat...

pozdro

MK

A bo to jeden jedyny zlampizowany Denon istnieje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprowadzaj ac filozofię do profanum stwierdzam że:

1) "Mój" denon jest jeden jedyny.

2) kilka dni temu był teoretycznie przez Ciebie MAC zlampizowany.

3) Dowodem przeprowadzonej operacji był link który już cytowałem

4) Tenże dowód pozwolił mi z czystym sercem i uśmiechem na twarzy dokonać przelewu.

5) Od tego momentu mam mały problem z nawiązaniem łączności innej niż via forum ;)

pozdro

MK

1) "Mój" denon jest jeden jedyny.

2) kilka dni temu był teoretycznie przez Ciebie MAC zlampizowany.

3) Dowodem przeprowadzonej operacji był link który już cytowałem

4) Tenże dowód pozwolił mi z czystym sercem i uśmiechem na twarzy dokonać przelewu.

5) Od tego momentu mam mały problem z nawiązaniem łączności innej niż via forum ;)

OSZ K....A. TO JEST NAS SPORA GRUPKA, WYDYMANYCH PRZEZ MISZCZA. twój denon przynajmniej ma szanse do ciebie wrócic

chlopaki, spokojnie bo beda bany... to co wypisujecie jest niezgodne z regulaminem, a dokladnie z tajnym paragrafem 22...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

brodawid, 11 Cze 2009, 11:57

ale CD 16 kosztuje znacznie więcej niż mój budżet. Ostatnio było na allegro za około 5k PLN.

Fakt że nikt nie kupił, nie wiem czy taniej niż za 2,5 - 3,0k PLN można kupić.

Pozdrawiam

ale warty jest każdej wydanej złotówki i wielu doświadczonym audiofilom zakończy długą drogę żmudnych poszukiwań

takiej "barwy" nie słyszałem jeszcze nigdy z żadnego cd a było tego dużo żadne nowe efekciarskie cdki nie dorastają mu do pięt.

A i dodam że kupiłem go w ciemno po przeczytaniu chyba 1000... pozytywnych opini krajowych i zagranicznych :)))

piko, 11 Cze 2009, 16:23

>brodawid, 11 Cze 2009, 11:57

>

>ale CD 16 kosztuje znacznie więcej niż mój budżet. Ostatnio było na allegro za około 5k PLN.

>Fakt że nikt nie kupił, nie wiem czy taniej niż za 2,5 - 3,0k PLN można kupić.

Przegięcie pały z tymi cenami. Ten CD realnie jest wart może z 1600zł, i na tyle mniej-więcej gra (jak na urządzenie z drugiej ręki). Miałem okazję go dokładnie przesłuchać, bo kiedyś pożyczyłem od kolegi na tydzień. Jego wartość obniża też zastosowany napęd CDM4 ktory jest wprawdzie długowieczny, ale już od wielu lat nieprodukowany, co wróży w przyszłości pewne kłopoty.

CD16 jest zbudowany imponująco, wręcz nawet z pewnym barokowym przepychem, ale...

skromnie zbudowany Creek Classic CD gra lepiej. Nie wyciągałbym zatem zbyt daleko idących wniosków tylko na podstawie budowy odtwarzacza. Taki np. Marantz CD10 jest zbudowany jeszcze bardziej pancernie od CD16, ale gra wyraźnie gorzej.

Nie wiem Mac co lekarz ci przepisuje ale chyba czas na zmiany. Creek gra lepiej od cd 16. Człowieku zastanów się przez moment co piszesz. O przepaści technologicznej jaka dzieli te CD to nawet nie wspomnę. Z resztą jak słuchasz z takim samym zaangżowaniem jak przerabiasz wstawiając lampy z zasilaczem od kieszonkowego kalkulatora to nie ma się co dziwić. Stabilność tego układu jest napewno porażająca tak jak elokwencja twoich niektórych wypowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.