Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma za 4000 zł

sturmovik

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle - daj już sobie spokój z wklepywaniem tutaj co ci "wpadanie w ręce".

Zanim coś zacytujesz - doczytaj dokładnie (znowu powołujesz się na np. 2006ty rok w swoim cytacie).

Zestaw: daty i fakty, które tam są przekazywane i nie powinieneś mieć nic do dodania.

----------------------

Jeszcze raz polecam dokładna analizę tekstu(ów) i w razie problemów można pisać pisać pierw do autora, choćby z polemiką.

(choć ostatni namiar z 2009go roku, na który się powołuję rozwiewa mnóstwo wątpliwości na temat stanu technologii wyświetlaczy "na dzień dzisiejszy")

Wczoraj byłem świadkiem jak sprzedawca w MM przekonywał młodą parę do kupna LCD Samsunga 32' twierdząc że nic lepszego nie kupi się do tej kwoty(3000zł), matryca TN , jednym słowem syf totalny, a pięć metrów w bok stała 6000-ka LG plazma za 1700zł.

Gdyby mi ktoś chciał dać w prezencie tego szajsunga to niestety wolałbym kupić tego LC.

A najśmieszniejsze jest to że w Media Market w Częstochowie sygnał jest z karty tv komputerowej (z netu) dalej rozsył też jest skopany (kto robił tą sieć?, amator chyba), jednym słowem tragedia.

witek_z, 19 Lip 2009, 21:47

>twierdząc że nic lepszego nie kupi się do tej kwoty(3000zł), matryca TN , jednym słowem syf totalny,

Raczej nie istnieje LCD tej wielkości ... jeszcze w tej cenie na TN

witek_z, 19 Lip 2009, 21:19

Jestem za. Jeszcze nie kupiłem a zbliża się zakup dwóch TV lepszej klasy (jeden dla rodziny) i jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji czy plazma czy LCD.

Kyle

19 Lip 2009, 21:51

>Raczej nie istnieje LCD tej wielkości ... jeszcze w tej cenie na TN

Jak to nie istnieje? 32 cale samsung TN (TN ponieważ czarny to nie czarny tylko granatowy i to wcale nie z boku) kosztował chyba 2400-2600zł jakoś tak.

Kyle

19 Lip 2009, 21:53

>Jeszcze nie kupiłem a zbliża się zakup dwóch TV lepszej klasy (jeden dla rodziny) i jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji czy plazma czy LCD.

Dla rodziny Panasonic , a dla Ciebie Pioneer. (wiesz doskonale o jakich TV mówię)

witek_z, 19 Lip 2009, 22:03

Może jakiś na prawdę bardzo stary model który im zalegał bo obecnie 32" TN nie są produkowane. A to że niebieski był a nie czarny mogło być spowodowane też ustawieniem (bardzo wysoka jasność - ale w ten czas ten LCD musiałby na białym walić po oczach z mocą w okolicach 400-500cd, lub nastawą temp. barw)

A w monitorach to wiem ... i chyba nie 3/4 to TN tylko co najmniej 7/8 ... co najmniej ... a już z modeli z 10-12 bit LUT to jest tylko EIZO i część NEC ... dalej QUATO ale tu już ceny zaporowe.

witek_z, 19 Lip 2009, 17:09

>NIE JEST, k**wa NIE JEST, ŚLEPY NIE JESTEM.

:) brawo.

Kyle cytując przestarzałe artykuły i podając nieaktualne parametry do tego bardzo mądrze pisząc chce nam coś udowodnić. Tylko CO ???????

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

hojlo1, 19 Lip 2009, 21:40

>Kyle - daj już sobie spokój z wklepywaniem tutaj co ci "wpadanie w ręce".

Według mnie Kyle prawdopodobnie zajmuje się profesjonalną sprzedażą.......plazm.

Bo nikt tak nie potrafi zniechęcić do LCD jak on. Sprytny gość. Ale kłamczuch i cwaniak. Dla mnie ble.

Ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... tak ... nie popatrzyłem na datę (Copyright © 1990-2006 - czyli 2006 raczej) ... i faktycznie do pewnych rzeczy bym się z tej tabelki przyczepił ... zarówno przy plazmach jak i LCD ... ale gdyby po obu stronach popodnosić oceny to ponownie ocena końcowa byłaby równa.

Ukryta Zawartość

Kyle, 19 Lip 2009, 13:28

>ps. proszę nie mylić 10 bit LUT z kilkunasto bitową gradiacją barw na plazmach - na plazmach mamy do

>czynienia z ditheringiem/rozpraszaniem błędów bo tam barwy tworzone są modulacją impulsowo-kodową co

>tworzy pewne problemy z gradiacją barw

Co ma wspólnego dithering z modulacją??? Modulacja ta to znany już sposób uzyskiwania zmian o większej skali niż 2 dla elementów dwu fazowych. Dla oka efekt jest ten sam co normalna zmiana jasności piksela. Nie jest więc potrzebny żaden dithering

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam masz napisane dla czego jest stosowany dodatkowo dithering (poza modulacją PCM).

Ukryta Zawartość

Kyle, 19 Lip 2009, 23:35

>Które przestarzałe artykuły ?

>... tak ... nie popatrzyłem na datę ............

Kyle udajesz głupiego czy taki jesteś? Dlaczego manipulujesz? Technologia sprzed 4 lat dotycząca plazm JEST JUŻ NIEAKTUALNA.!!!!!!!!!! Naprawdę zastanów się nad swoją misją w tym wątku, bo zaczyna być nieprzyjemnie. Generalnie proszę Cię : PRZESTAŃ PIEPRZYĆ FARMAZONY !!!!

Kyle, 20 Lip 2009, 11:24

>

Ukryta Zawartość

>

>Tam masz napisane dla czego jest stosowany dodatkowo dithering (poza modulacją PCM).

Niestety nie jestem ze dobry z angielskiego ale i tak nie mogę nic tam znaleźć. Jeste tylko ten wpis o jakimś patencie "Plasma display panel (PDP) - improvement of dithering noise while displaying less video levels than required

European Patent EP1391867", i nic więcej, albo ja nie umię znaleźć. Może coś konkretniej i najlepiej po polsku.

Ukryta Zawartość

Kyle, 20 Lip 2009, 07:35

>Ten?

>

Ukryta Zawartość

>

>... tak ... nie popatrzyłem na datę (Copyright © 1990-2006 - czyli 2006 raczej) ... i

>faktycznie do pewnych rzeczy bym się z tej tabelki przyczepił ... zarówno przy plazmach jak i LCD

>... ale gdyby po obu stronach popodnosić oceny to ponownie ocena końcowa byłaby równa.

Widac ze nie czytales artykulu, na ktory sie powolujesz, bo w tresci autor wyraznie pisze ze najnowsze porownywane modele sa z 2005 roku.

Ukryta Zawartość

kubanczyk, 20 Lip 2009, 15:58

takie testy przedstawione przez Kyle służyły nikomu innemu jak wielkim potentatom do prześcigania się w parametrach. Parametrach które ze zwykłym odbiorcą nie mają nic wspólnego.

Bo jaka jest różnica w odbiorze, np. gdy wyświetlanych jest 16.000.000 milionów kolorów przez LCD a przez plazmę 15.500.000 ??? W testach oczywiście LCD wygra i będzie lepsze, jednakże jakie ma to przełożenie na odbiór? Żadne. To tak jak prześciganie się w rozdzielczości, gdy efekt końcowy zależny jest od wielu komponentów a sama " lepsza" rozdzielczość wielokrotnie ma wymiar jedynie efekt marketingowy.

Dlatego teksty Kyle są bełkotem i wciskaniem niezorientowanym głupoty na kółkach.

Tylko po co ????????

majkeljot, 20 Lip 2009, 13:58

>Niestety nie jestem ze dobry z angielskiego ale i tak nie mogę nic tam znaleźć.

A Plasma Display Panel (PDP) utilizes a matrix array of discharge cells that could only be "ON" or "OFF". Also unlike a CRT or LCD in which gray levels are expressed by analog control of the light emission, a PDP controls the gray level by modulating the number of small light pulses per frame. This time-modulation will be integrated by the observer's eye over a period corresponding to the eye time response.

Today, a lot of methods exist for reproducing various video levels using the modulation of the light pulses per frame (PWM - Pulse Width Modulation). In some cases it is not possible to reproduce enough video levels due to timing issues, use of a specific solution against false contour effect, etc. In these cases, some dithering technique should be used to artificially render all required levels.

W skrócie- Plazma ma matrycę w której komórki mogą być włączone lub nie (czyli nie ma stanów pośrednich) w przeciwieństwie do LCD i CRT gdzie pośrednie stany są osiągane przez analogową(płynną) kontrolę światła (czyli są stany pośrednie). W PDP szare poziomy są określane poprzez odpowiednią ilość impulsów na klatkę.

Dalej jest o tym że potrzeba użyć ditheringu z powodu ograniczeń PWM (np. spowodowane ograniczonym czasem - czytałem gdzie indziej) bu odpowiednio lepiej odzwierciedlić poziomy.

Kyle, 19 Lip 2009, 13:28

>lechb, 17 Lip 2009, 14:56

>

>>Teoria, teorią, a w praktyce ... Poza tym powołujesz się na neutralność, której to moim zdaniem

>>zupełnie brak w LCD i nawet profesjonalna kalibracja nie jest w stanie tego załatwić. Poza tym to

>>właśnie gradacja na poziomie 256 na każdy kolor podstawowy powodowała problemy na panelach 8

>>bitowych, w 10 bitowych jest ona na poziomie 1024 na kolor. Małe pytanie Kyle, skoro 256 wystarczy

>>według Ciebie to dlaczego nie wystarczało i zaistniała potrzeba stworzenia paneli 10 bitowych i

>>jeszcze jaka jest gradacja w TV plazmowych?

>

>Ja nie twierdzę że 256 odcieni wystarczy ... to producenci zadecydowali że filmy na DVD/Blu Ray będą

>ograniczone do 256 odcieni szarości/256 odcieni kolorów podstawowych ( 8 bit / kanał ... R 8 bit , G

>8 bit , B 8 bit ... razem 24 bit czyli 16777216 kolorów).

>

>Dla czego stosuje się 1024 odcienie gradiacji ? (10 bit LUT a nie 8 bit skoro to 8 bit ma blu RAY)

>... napisałem o tym wcześniej. Ale napiszę ponownie trochę innymi słowami - będzie łatwiej

>zrozumieć:

>

>Wyświetlacze LCD , CRT (szczególnie wypalone) , plazmowe mają nieliniową gammę/przekłamania barw.

>Można jej nie korygować i pozostać przy 8 bitowym zapisie ale równowaga tonalna itp. będzie

>zaburzona. Można ją korygować na 8 bitach/kanał ale powstanie banding ... aby nie było bandingu po

>korekcji gammy/barw potrzebna jest większa ilość bitów niż w materiale źródłowym czyli nadmiarowość.

>Czyli - jeśli filmy na blu-ray mają zapis 8 bit/kanał i chcemy skorygować nasz panel by był liniowy

>ale bez artefaktów w postaci bandingu to musimy zastosować elektronikę 10 lub więcej bit/kanał.

>

>ps. proszę nie mylić 10 bit LUT z kilkunasto bitową gradiacją barw na plazmach - na plazmach mamy do

>czynienia z ditheringiem/rozpraszaniem błędów bo tam barwy tworzone są modulacją impulsowo-kodową co

>tworzy pewne problemy z gradiacją barw ... na LCD nie jest potrzebne takie rozpraszanie bo matryce

>mają realnie 8-10 bit/kanał barw a nie jak plazmy dwa stany włączony lub wyłączony czyli jeden bit

bandingu nijak calkowicie nie obejdziesz bo zwyczajnie jest juz w materiale zrodlowym. a to z powodu dalszego stosowania w kodekach na hd/bd yv12. o ile dobrze pamietam to daje to dokladnosc srednio (sic!) 12. bitowa. no chyba, ze cos sie zmienilo w specyfikacji hd/bd i mozliwe sa rozsadniejsze przestrzenie kolorow. jezeli tak to bede wdzieczny za uswiadomienie. :)

swoja droga to jaka przestrzen kolorow jest na wyjsciu z odtwarzacza hd/bd?

server unreachable;--

8 bitów na każdą z podstawowych składowych.

Tylko 8 bitów.

Be De Ha De.

He he he.... :/

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.