Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma za 4000 zł

sturmovik

Rekomendowane odpowiedzi

>swoja droga to jaka przestrzen kolorow jest na wyjsciu z odtwarzacza hd/bd?

W okolicach śmiesznego sRGB (jest to ściśle określone - nie pamiętam wsp. chromatycznych ;) ) ... a punkt bieli 6500K

wiatrak, 20 Lip 2009, 21:18

>8 bitów na każdą z podstawowych składowych.

>Tylko 8 bitów.

>Be De Ha De.

>He he he.... :/

Niestety potwierdzam ... tylko sam nie wiem co gorsze ... to 8 bit/k (24 bit) czy wąski gamut.

Jedno i drugie jest be. Co ciekawe, gdy wykluwało się BD, to podobno przynajmniej dwie firmy współtworzące standard były za szerszą przestrzenią barwną, ale zostały przegłosowane...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Kyle

20 Lip 2009, 20:31

>Tak ... trzymać prostacki poziom.

Kiedyś mnie obraziłeś, ale przeprosiłeś, teraz znowu zaczynasz.

Jak zauważyłeś, tylko Ty jeden, w tym temacie broni technologji LCD. (nie wyświetlanego obrazu)

Może i prostakiem jestem, ale Ty za to, jesteś totalnym indywidum z epoki kamienia łupanego. (odgryzłem się, a co)

Tak, tak, kup sobie TN z Samsunga albo nawet PVA i ciesz się obrazem . (przecież w/g Ciebie super)

Kończę zatem polemikę w tym temacie.

Kyle, 20 Lip 2009, 20:31

>

>Tak ... trzymać prostacki poziom.

wyrwane z kontekstu i tendencyjne cytaty z internetu nie robią z człowieka osoby inteligentnej.

nie pochlebiaj sobie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

nie zagłębiam się nawet w ten cały techniczny bełkot Kyle'a ale w 100% zgadzam się z przedmówcami że może na papierze LCD powinien być lepszy ale zwyczajnie nie jest, zwłaszcza porównując tv w tej samej cenie - plazmy są obecnie śmiesznie tanie w porównaniu do dziadostwa z LCD które w zamian by można kupić (ta sama przekątna)

jedyna przewaga LCD jaka mi na siłę przychodzi do głowy to może coś z tą "stabilnością" obrazu o której Kyle wspominał, sęk w tym że taki delikatny efekt "pływania" obrazu (przeskakujące sąsiednie pixele) widać pod warunkiem że będziemy się gapili w ekran z odległości jakiegoś 1 metra lub mniej i najlepiej na jakiś statyczny obrazek... czyli tak jak "testuje" Kyle w sklepie w poszukiwaniu słynnego "mrugania" ;) szkoda tylko że z normalnym oglądaniem nie ma to nic wspólnego

druga sprawa to te nieszczęsne loga, ryzyka praktycznie nie ma przy zachowaniu odrobiny rozsądku i z uwagi na zabezpieczenia (przesuwane pixele) ale fakt że to z praktycznego punktu widzenia jednak jest wadą, bo gdzieś tam ciągle człowiek ma zakodowane aby jednak uważać :)

jeśli chodzi o jakość obrazu to plazma ogólnie zawsze trzyma jakiś poziom - bardzo dobra czerń i kąty boczne, płynność bez smużenia i ładne przejścia tonalne kolorów oraz obraz który wygląda po prostu przyjemnie i naturalnie (nie przejaskrawiony i co ważne z dobrze widocznymi odcieniami kolorów !!) a nie jak zlepek wyciętych i ponakładanych na siebie obrazków z nienaturalnie zaznaczonymi, świecącymi konturami jak w większości LCD... ok niektóre modele obecnych LCD już mają świetną czerń (przynajmniej na wprost jak się patrzy) albo dobrą płynność obrazu ale jeszcze nie spotkałem taniego LCD który ma te WSZYSTKIE wyżej wymienione cechy na dobrym poziomie... a w tanich plazmach to obecnie norma

don111 - przejaskrawione barwy i świecące kontury pojawiają się na LCD po włączeniu odpowiednich opcji, są to artefakty których wystarczy nie włączać lub (jeśli domyślnie producent je włączył) można je wyłączyć ... to samo w kwestii odcieni (no chyba że mowa o niskiej klasy TV). Tak samo można zarzucić plazmom problemy z wyświetlaniem przejść tonalnych ... w niskiej klasy modelach.

Lub też plazmom można zarzucić zielone duchy za poruszającymi się obiektami - tak wyszukujesz więc ja też:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub odbicia które przypisujesz LCD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle - Twoje pisanie przypomina (mi) dowcip o: facecie, który z zawiązanymi oczami przeszedł przez pole minowe (wyłącznie dzięki pomocy innych)i z dumą teraz podkreśla: że żyje i zrobił to sam.

Pierw nauka potem pisanie (będzie mniej śmieszności) !!!

Znowu podajesz namiar, który:

a/ z "z zielonym duchem" nie ma nic wspólnego (znajdź sobie sam..., takze to , jak wyeliminowano...)

b/ zestawiłeś 2 TV, z których 1wszy ma cenę (góra) parę tyś zł (chyba w kraju nie był nawet sprzedawany)i niskiej rozdzielczości (nawet błąd na stronie, bo ten model ma raczej 720p), a obok postawiłeś do testów flagowego Sharpa za ok 32 000 zł.

Jednak smutne jest to że wypowiadasz się ciągle na temat technologii mieszając wszelkie fakty (co ci w ręce wpadnie, bez "składu i ładu", jak powyżej.

-------------------------------

Żenujące w tym wszystkim jest to że z jednej strony jest namiar na laboratorium z USA (naukowców), które musi dobrze opinie po profesjonalnych testach wyważać, bo jest opiniotwórcze (same fakty i to dużo), a z drugiej strony mamy "Kyle", który uzbrojony w komórkę i dostęp do internetu wali wnioskami, które nawet logice zaprzeczają.

Mam nadzieję że to nie początek "wysypu nowych ekspertów"?

Masz przymus pisania - trudno!!!.

(ale jakąś logikę stosuj, bo co Twój post to sprostowania)

hojlo1, 21 Lip 2009, 11:53

>b/ zestawiłeś 2 TV, z których 1wszy ma cenę (góra) parę tyś zł (chyba w kraju nie był nawet

>sprzedawany)i niskiej rozdzielczości (nawet błąd na stronie, bo ten model ma raczej 720p), a obok

>postawiłeś do testów flagowego Sharpa za ok 32 000 zł.

Dziecko ... JA NIC NIE ZESTAWIAŁEM w tych linkach odnośnie odbić ... po prostu po lewej pokazywałem plazmę ... a to co po prawej po prostu było losowo wybranym TV - ale tak to jest jak dzieciak wyciąga sensację zamiast najpierw użyć mózgu.

Żenujące w tym wszystkim jest to że z jednej strony jest namiar na laboratorium z USA (naukowców), które musi dobrze opinie po profesjonalnych testach wyważać, bo jest opiniotwórcze (same fakty i to dużo), a z drugiej strony mamy "Kyle", który uzbrojony w komórkę i dostęp do internetu wali wnioskami, które nawet logice zaprzeczają.

Mam nadzieję że to nie początek "wysypu nowych ekspertów"?

Masz przymus pisania - trudno!!!.

(ale jakąś logikę stosuj, bo co Twój post to sprostowania)

Wracając do pomiarów które podaliście:

Ukryta Zawartość

FIGURE 2 - gamut SONY KDL-52XBR4 niemal idealnie pokrywa gamut HD blu-ray (nie będzie niedosycenia/przesycenia) ... lepiej od tamtej topowej plazmy

" This is quite impressive because the Sony values are virtually indistinguishable from perfect! The other flagship HDTVs were pretty good, but not quite as accurate."

FIGURE 3 - ponownie ten sam SONY LCD ma najbliższy idealnemu (gamma 2.2) przebieg gammy .. lepszy od tamtej topowej plazmy

Tabela 1 - SONY LCD symbolicznie przegrywa z plazmą w kwestii punktu bieli (cel 6500K ... a one mają 6495-6499)

Dalej: jasność i kontrast - czy był mierzony wg. standardu ISO ? W jakim % pokryciu ta plazma wyświetla 186 cd (i tak mniej niż LCD) ... pewnie kilku-kilkunasto procentowym.

Wg. dalszych pomiarów widać że plazma na prawdę wygrywa w kwestii kątów.

Ukryta Zawartość

E no, Panowie, myślę żeście się w dyskusji z Kylem mocno zagalopowali. On przecież podaje ścisłe, sprawdzalne, potwierdzone przez ekspertów i przez producentów dane. Dane obiektywne. A Wy, kierując się odczuciami, częściowo słusznymi, lecz przecież subiektywnymi, zarzucacie mu kompletną indolecję.

Gdzie tu logika ?

I jedni i drudzy mają przecież swoje racje. Tyle że Kyle bardziej opiera się na szkiełku, a szacowni Alianci bardziej patrzą sercem. Oko jest moim skromnym zdaniem bliżej Kyla, ale i bez sondażu chyba mogę wnosić że większość audiofilów byłaby za Aliantami.

Ja sobie na LCD specjalnie podkręcam kolorki bo tak lubię. Wyostrzam też kontrast i krawędzie jeśli jest to przy danym sygnale możliwe, ale zdaję sobie sprawę że wielu użytkowników woli bardziej miękki obraz na plazmie.

Zresztą gdyby plazma faktycznie tak powalała jakością, to czy Pioneer tak szybko położyłby laskę na tę technologię ? Loewe chyba też nie przeszedłby obok tego obojętnie.

Jedno co muszę obiektywnie przyznać, to różnica w cenie. Ale i to nie zawsze. Panasonic w serii 800 dodał głównie subwoofer i żąda za to paru tysięcy więcej niż za poprzedni model.

Mam nadzieję że nowe plazmy z bardziej "efektywnymi" energetycznie ekranami będą pobierać na tyle mało energii że będzie się dało rozświetlać ekran bardziej stałą jasnością (tzn. np. 150 cd przy kolorze 255 255 255 na wycinku 5x5 cm jak i całym ekranie). Ale jak to będzie to się okaże bo obecnie różnice jasności są tak duże że gołym okiem widać.

i co z tego wynika że ta profesjonalna (???) plazma ma te 200 czy 150 czy 100 kandeli dupereli ?

a w praktyce to powiem Ci że moja domowa plazma świeci tak mocno, że mam zjechany kontrast prawie na max... także zapasu mam na 10 lat albo i lepiej, choćby siadł kontrast nawet i o połowę po takim czasie :)

z tym jakimś "siadaniem" jaśności czy o jakiejś nierównomierności świecenia to naprawde chyba sobie jakieś jaja robisz... gdzie Ty to widziałeś ? na tym "wypasionym" modelu LG ?

chmurki w rogach ekranu od nierównomiernie podświetlonej matrycy to pamiętam z mojego starego LCD i paru innych tv, na pewno nie na mam nic takiego na plaźmie

wczoraj sobie zdjęcia oglądałem, wszystko super stabilne choćby ekran wypełniał prawie cały biały albo inny jasny kolor, no chyba że wetkniesz sobie nos prawie że w ekran to zobaczysz "mrówki" czyli te ruchome pixele, ale z siadaniem jasności to nie ma nic wspólnego, jasność jest stała i stabilna w każdym punkcie ekranu

don111 - to że plazma nie daje stałej jasności widać tak łatwo że nawet mój tandetny aparat w komórce rejestrujący wyśmiewane tutaj zdjęcia to uchwycił (nie chodzi o nierównomierności !!)

Ale oczywiście zdjęcia które zrobiłem się nie liczą (podobnie jak to co JA widzę gołym okiem) więc odsyłam do pomiarów:

Ukryta Zawartość

... które też się pewnie nie liczą bo zupa była za słona

Ukryta Zawartość

cytat z linku wyżej:

( CYTAT - nie moje słowa !!!! - ostatnio ktoś mi wtykał więc piszę po 2 x by było jasno dla sittka i innych )

"Maksymalna wartość, uzyskiwana dla małego białego prostokąta zajmującego 1% powierzchni ekranu, wyniosła 210 cd/m2 – to o jedną trzecią mniej niż w przypadku Panasonica TH-46PY85 (305 cd/m2). Egzamin najtrudniejszy, czyli wyświetlenie białej planszy na całym ekranie, skutkuje spadkiem jasności maksymalnej do 60 cd/m2 (Panasonic TH-46PY85 – 75 cd/m2)"

Kyle, 21 Lip 2009, 14:20

człowieku czy ty z kimś tu dyskutujesz czy piszesz do siebie?? kręci cie to? odczuwasz przyjemność?

przypominasz mi gościa z którego się wszyscy wyśmiewają i ignorują a on wraca i udaje że jest zabawny i pocieszny. Daruj sobie.

Ci co mieli zamiar zakupić LCD juz zrezygnowali. A ci co mają plazmę śmieją się z ciebie.

nie gadaj już do siebie.....

Kyle, 21 Lip 2009, 14:20

podejrzewam, że musisz pisać. Taka praca taki zawód i na chleb trzeba zarobić. Szefowie są nieubłagani i bezwzględni. Jednakże z łaski swojej możesz zmienić forum i im jakoś to wytłumaczyć?

wiesz.....twoje parametry i testy są jak gwiazdki i opinie w prasie specjalistycznej. są niezbędne wyłącznie dla dystrybutorów.

....a to chodzi o wklejanie linków (nie co człowiek w domu testuje).

Już się dostosowuję.

No to proszę (pierwszy lepszy z brzegu):

Ukryta Zawartość

a tam stoi że np czas reakcji = 0,001 ms - i cytuję o czasie rekacji "...który jest tysiące razy krótszy od innych technologii"

Tyle na początek, jaka odpowiedź? :)

Ukryta Zawartość

Kyle, 21 Lip 2009, 12:11

> JA NIC NIE ZESTAWIAŁEM w tych linkach odnośnie odbić ... po prostu po lewej pokazywałem

>plazmę ... a to co po prawej po prostu było losowo wybranym TV

To może kilka innych "losowo" wybranych

Ukryta Zawartość

a tu same lcd

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa inne lcd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie.. tak przy okazji..

A co powiecie o nowej serii SAMSUNGa (Pasma i LCD) B 550 i B 650.

Pomagam sąsiadowi w zakupie i rozważamy te modele ze względu na przyjemny obraz i ciekawe wykorzystanie możliwości USB (czyt. Matoska (.mkv)). Ponoc w tańszym modelu (B550) jest możliwośc odblokowania tej funkcji po przez menu serwisowe. Porównując oba modele w marketach mam wrażenie, że B650 świeci ładniej niż B550. B650 ma lepszy kontrast, kolorki, czarny bardziej smolisty ale kosztem szczegółów. Obsługa twierdzi, że to kwestia ustawień - rzekomo da się ustawic tak samo na B550, ale jak proszę o ustawienie to zawsze jakas wymówka - raz padał odpowiedź: nie mamy do niego pilota :-)

Po prostu proszę o opinię - jesli znacie te modele. wypowiedzi na "sąsiednich" forach znam.

Rozważamy zarówno plasme jak i LCD w tej serii.

Źródło sygnału: Kablówka SD+HD, X360, divx, blu-ray, dvd, matroska. Przekątna od 42" do 50" (i przy tym bardziej obstajemy) - odległośc 3,5 m.

Pokój dzienny.

Pozdrawiam

Pixeel

Sam też między innymi myślę nad B650 ... postaram się go pooglądać ... tymczasem znalazłem taki temat:

Ukryta Zawartość

... podobno ten model ma bardzo rozbudowane menu (łącznie z regulacją siły overdrive - więc można wiele zniekształceń wyeliminować maksymalnie skracając czas reakcji itd. )

Ukryta Zawartość

hojlo1

Szybkość odpowiedzi - 0,001 ms (czas rozładowania po impulsie sygnału sterującego przesłanym przez panel) (info z panasonic) ... wiesz ile trzeba impulsów aby odzwierciedlić kolor na typowej plazmie ? (PCM - wiele impulsów w odpowiednich odstępach w celu oddania określonego przejścia tonalnego). Na LCD tego nie ma więc nie ma się czym podniecać tym napisem 0,001 ms

Wystarczy jeden impuls. Jasność danej składowej koloru określa współczynnik wypełnienia impulsu (czas jego trwania). Tak działa PCM.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

czas reakcji piksela to chyba nie wszystko, nie? adresowanie troszke jednak trwa i podawanie przez producenta czasu reakcji piksela to raczej zabieg marketingowy.

Kyle, 20 Lip 2009, 21:28

>>swoja droga to jaka przestrzen kolorow jest na wyjsciu z odtwarzacza hd/bd?

>

>W okolicach śmiesznego sRGB (jest to ściśle określone - nie pamiętam wsp. chromatycznych ;) ) ... a

>punkt bieli 6500K

nie zrozumielismy sie. mnie chodzilo jakie 4cc ma ta przestrzen. srgb to nie 4cc (skad sie ci tam wziela temperatura to juz nie pojmuje) ale zakladam, ze chodzilo o ktorys z podtypow rgb.

ale do czego zdazam - chce sie dowiedziec jakie konwersje sa robione przy odtwarzaniu z takiego sprzetu. aktualnie wyglada to tak:

yv12 (plik) > rgb (wyjscie z odtwarzacza) > ? (pojedynczy piksel)

w jakim celu chcialbym sie tego dowiedziec - ano zebym mogl sie uswiadomic czy aby w panelu nie robi sie jakiejs magicznej operacji ktora ma niby podnosic liczbe bitow adresujacych piksel.

(nawiasem mowiac to zastosowanie rgb24 jest z technicznego punktu widzenia calkowita pomylka.)

@b650

ze tak powiem korzystam z tego telewizora, ale go nie posiadam. :)

sprawa z nim jest dosyc skomplikowana. mianowicie po pierwsze radze dokladnie przeczytac caly, podkreslam caly, wspomniany temat na forum hdtv ale biorac poprawke na hurraoptymizm swiezych nabywcow. chodzi o to, ze ja majac niejakie pojecie o kodekach probowalem nakarmic wbudowany odtwarzacz roznymi plikami i inaczej niz w przypadku ludzi piszacych w tamtym temacie mnie ca polowa plikow nie dzialala (wszystkie kodeki asp zostaly strawione a problemy byly tylko z avc). i nie jest to kwestia nieobslugiwania ktorejs z opcji kodeka ale jakiegos ich polaczenia. dalem sobie spokoj z dociekaniem jakie to kombinacje. jako usprawiedliwienie dla producenta dodam ze jestem bardzo wymagajacy w kwestji obslugi kodekow przez odtwarzacze oraz, ze tv strawil mi nawet ts wyciagniety prosto z bd a reszcie domownikow obslugi zadnego pliku nie odmowil. dalej - brak dekodowania dts - porazka i nie jestem pewien czy da sie cos z tym zrobic przez aktualizacje softu. w kwesti dzwieku to imho glosniczki nadaja sie do ogladania sportu, wiadomosci itp. w filmach i muzyce slabo, lepiej podpiac zewnetrzne i sie nie meczyc. brak mozliwosci zmiany czcionki, polozenia koloru itp paramtrow napisow - licze na dodanie tego w przyszlosci. nie daje sie wysunac podlaczonej pamieci usb (sprawdzalem na kilku egzemplarzach tego tv) - musza to poprawic. 100hz - jest plynnie bez smug, ale dla mnie to wyglada jakby obraz "przyspiesza i zwalnia" nawet na ustawieniu "plynny" czyli minimum ingerencji ze strony tv (nikt inny tego nie widzi, moze powinienem sie leczyc? ;) po wylaczeniu obraz podobno "szarpie" ale tego z kolei ja nie zauwazam. i last but not least - nowe egzemplarze tego modelu maja inna (czyt. gorsza) matryce (vide wspomniany temat na hdtv) a szajsung probuje jechac na opinii bo faktycznie ten tv jest/byl naprawde niezly. zapomnialbym - skalowanie "w gore" jest bardzo przyzwoite tak jak i kolory (przydalaby sie mu kalibracja bo przy recznym ustawianiu efekt rzadko jest tak dobry).

server unreachable;--

@ Pixeel

Panasonic też obsługuje te funkcje z mkv...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiatrak, 21 Lip 2009, 23:27

>Wystarczy jeden impuls. Jasność danej składowej koloru określa współczynnik wypełnienia impulsu

>(czas jego trwania). Tak działa PCM.

Wyobraź sobie ciemny kolor który musi świecić krótko (bo to plazma), jednym impulsem ... jak będziesz miał czas świecenia 0,003 sek i reszta czasu z tej np. 1/50 sekundy to piksel wyłączony to otrzymasz niezłe mruganie (i chyba właśnie dla tego widzę mruganie patrząc na plazmy) ... zapewne w wyższych i najnowocześniejszych modelach jest to rozdzielane na więcej impulsów by było stabilnie ... tak czy inaczej chyba wszystkie plazmy które widziałem w jednym sklepie mrugały ... jedyna nadzieja że mieli po prostu sprzęt niższej klasy bo coś takiego dla mnie plazmę skreśla.

Pixeel - zauważyłem że o granie też chodzi.

Są różne opinie o Samsungach w sprawie "Input Lag" (trzeba samemu przegrzebać, bo problem znany z for HDTV).

Szczególnie (nafaszerowane poprawiaczami) mają sporo "tej przypadłości".

Zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

...a tu masz praktykę:

Ukryta Zawartość

Tak w skrócie to chodzi w tym wszystkim o to że np w szybkiej grze (internetowa strzelanka szczególnie) posiadacze TV LCD/monitorów LCD (najwięcej tego błędu doświadczają, bo kupowali do gier...)przegrywają z graczami, którzy używają technologii np.CRT wyświetlania (widzą szybciej coś, to i reakcja szybsza).

Są TV wolne od tego efektu, ale sporo egzemplarzy znacznie utrudnia normalne granie.

Warto zwrócić na to uwagę.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.