Skocz do zawartości
IGNORED

Co ważniejsze pre czy wkładka?

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Fartem kupiłem gramofon na allegro za 66zł i on gra :) Frajda niesamowita. Na razie kupiłem tylko jedną płytę którą da się słuchać. Jest to Dire Straits, Vertigo, London 1978 reszta płyt jest z CCCP i nie za przyjemnie isę ich słucha.

Póki co korzystam z pre w Denonie PMA 495R i wkładki Audiofonica, która była razem z gramofonem.

Co dokupić żeby grało dobrze i nie wydać za dużo. Zaglądając do środka pre nic specjalnego w środku nie ma, więc w czym jest tak duża różnica cenowa?

Wkładkę planuje Orthofon 5, jaki pre amp do tego?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Na sukces analogowy ma wplyw polaczenie 4 elementow :

Napedu

ramienia

wkladki

pre

Wszystkie te maja kluczowy wplyw na dzwiek i zadne nie moze byc przypadkowe bo inaczej jest kleska i gra powiedzmy sobie tylko poprawnie a ma byc doskonale w przeciwnym rezie nie ma sensu isc w gramofon.

Proponuje uzyc wyszukiwarki znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania (mozolna to lektura ale do cierpliwych swiat nalezy)

robix

a ja stawiam na igłę

(jak przyjdzie rollins, to potwierdzi!)

dobra igła jest w stanie nawet z banalnego ramienia i przeciętnego (nie mylić z kaszankowym) pre wyciągnąć dużo dobrego

;-)

i tu się zgadzam... Igła ...szlif igły...

Sam to przerabiałem - Sumiko Blue Point No 2... mimo tego, że dwa razy droższa od AT440... że MC... to taką Audio Technika MM z dużo lepszym szlifem ją zmiotła... Zniknęły wszystkie problemy z którymi walczyłem... sybilanty, przestery na górze, zniekształcenia pod koniec płyty...

Oczywiście ramię i PRE ma też znaczenie... ale w następującej kolejności moim zdaniem - wkładka (igła), PRE, ramie, kable

Tak przy okazji, żeby nie zakładać nowego wątku mam kolejne pytanie.

Jak mam włączony wzmacniacz i gramofon to słyszę cichy przydźwięk z kolumn. Jak wyłączę wzmacniacz to oczywiście tego nie ma, ale gramofon nie ma włącznika. Czy cały czas jest napięcie na wkładce? Czy to że gramofon jest cały czas podpięty do sieci nie szkodzi mu?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Wkładka nie jest pod napięciem, to we wkładce sygnał (prąd) jest generowany w cewkach pod wpływem ruchów igły i słany kabelkami do pre; zasilanie z zewnątrz jest potrzebne do silnika (i jakichś tam innych bajerów, jeżeli masz automatyczny gramofon np.).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.