Skocz do zawartości
IGNORED

DAC McGyver and Peter Daniel ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

to jest zgaduj zgadula - te wszystkie dac sa niby fajnie zrobione i pomyslane - szkopol w tym ze przewaznie ich tworcy niedysponuja sprzetem ktory by pozwalal im stwierdzic czy sa one swietne czy tylko dobre - tak jakby strzelali z artylerri za mur i mieli nadzieje ze w cos co tam ma byc trafia - sprobowac mozna chocby dla samej zabawy - pozniej odsprzedac jak sie niespodoba - ew. sprobowac poszukac second hand na ebay i odnizyc ew. strate z zabawy

gutekbull=>

A nie myślałeś jednak o Transporterze. Można go mieć za 5k i masz wszystko w jednym z dobrym DAC-iem, zasilaniem i gęstymi formatami.

Sam też mam podobny dylemat dot. kupna odtwarzacza cyfrowego i DAC-a zapewniającego „przyzwoity” dźwięk z flac-ów i dla tego czkam z niecierpliwością na finał Twoich zmagań.

Pozdrawiam

->gutekbul

Moim zdaniem trudno Ci będzie DAC DIY przeskoczyć poziom Accuphase DP-500. Ale szukaj, szukaj jak Cię to bawi.

A jak chcesz zaoszczędzić to kup sobie Musical Fidelity CD A5.5 - Za 1000 funtów są na ebay.co.uk.

Pancerna obudowa, wyjście na lampkach a dźwięk palce lizać. Ten CD spokojnie może konkurować z współczesnymi CD za ponad 10k zł. Ale z CD Accuphase DP-65 poległ. Jak będziesz porównywał cokolwiek z Accu zwróć szczególną uwagę na wokale... Na tym właśnie MF się przejechał.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wydaje mi sie ze dp-500 jest w tym wątku jakąś referencją podpobnie jak DP-800 , które są budżetowymi ACCU . Ktoś wspomniał o Dp-65V a ten był bardzo nieudany. dlatego polecam posluchać udanego i nie budżetowego Accu DP-78.

niedawno kupiłem takiego z usa za 4000$ w miejsce Dp-800 za którego udąło mi się wziąc u nas identyczne pieniądze i przyznam się że róznica jest znacząca. Ktoś pytał o zestaw którego używam - to tak powiedzmy firmówka Accuphase a-60 i sonus faber amati homage .

Piopio=>

Praktycznie każdy dobry DAC DIY zagra lepiej od tego w Accu ,przeczytaj uważnie ten watek,

nie chcę się powtarzać !

Ale tez będzie więcej kosztował - chyba nic dziwnego !

Zachwyty nad Accu ;-) Bawię Accuphase 10lat ,różnymi klockami i to dłużej od dystrybutora tego sprzętu, mam dziwne wrażenie ,że najlepsze klocki to Accu już zrobił.

ABs=>

No właśnie !? Wygląda to bardzo ciekawie i cena dużo lepsza od Accu czy naszego DIY ,

no tak , ale u nas nie ma kryzysu ;-)

iwanicki, właśnie Twoje bajdurzenie przekroczyło masę krytyczną, a od początku nie było ciekawie. :) Jak pisałem o DP-800 to miałem na myśli transport i nic innego, natomiast jego dźwięk analogowy to ja mam na myśli pisząc o duecie DP-800 i DC-801. Jeśli to jest budżetówka, to ja nie mam pytań. :) Osoby mi znane, które porównywały DP-78 z DP800/DC801 wszystkie twierdzą, że ten zestaw (po HS Linku jak mniemam) jest nieco lepszy. Kolumny to były von Schweigkert, wzmak chyba Accu wysokiej serii, nie pamiętam.

Piopio - w życiu bym się nie zamienił za mojego DIY DACa + Technics SL-PS840 modded jako transport za DP-500. DP-500 to nie jest zbyt udany CDek jak dla mnie. Ponoć już DP-600 jest sporo lepszy.

piter z, 15 Cze 2009, 11:20

>bo ten meridian to naprawde swietne zrodlo - trzeba niesamowicie przezroczystego systemu aby miedzy

>nim a drozszymi cd wyszly spore roznice

Myślę, że możemy z czystym sumieniem założyć, że do 4kzł ciężko o lepszy odtwarzacz niż 508.24 :-)

Natomiast u mnie, różnica pomiędzy 508.24 (a więc wyższy model niż cytowany przez was 507.24) a Audio Research CD-7 była bardzo duża - w zasadzie to już po 5s od przełączenia, wszystko było jasne, nawet nie było sensu robić dłuższych porównań. To tylko na marginesie, abyście nie spoczywali na laurach w waszych poszukiwaniach ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jest to watek typowo reklamowy i tak jak ostatnio listwa z kablem firmy nemesis wykosiła prawie zakupiona hydre v-ray tak teraz DIY DAC uchroni kolegów przed niepotrzebnym zakupem tego szmelcowego acu 500 z ktorego mozna tylko zrobic transport ewentualnie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir

Sorry, ale typowo reklamowy to był wpis tego powyżej Ciebie. Oszołomstwo tutaj ma się wyjątkowo dobrze :-)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Elberoth=>

W Audio w ogóle nie ma dużych różnic !!!

Różnice są i to olbrzymie ,wręcz horrendalne w wydanej kasie !!!

A co do Meridiana 507 w kontekście DP-500

Meridian troszkę lepszy bas i dynamika, bardzo neutralny, ale szczupły w dźwięku jakby lekko odchudzony i nieco szary.

DP-500 średnicą dużo lepsza jak u Meridiana,barwniejsza, potężniejsze brzmienie-większy dźwięk z sporo większą kulturą, gładsze plastyczniejsze wokale ,ogólnie sporo szlachetniejsza średnica.

Ale nie są to różnice szokujące ,choć to kwestia gustu ? ;-)

Ja chciałem podkreślić w swoim poprzednim wpisie ,że bardzo duża różnica była w porównaniu transportów tych urządzeń - tutaj była audiofilska przepaść !!

Kiedyś porównywałem Accu DP-65 do Meridian G-8 i Accu był lepszy ,szlachetniejszy w odbiorze,

a czy to jest przepaść czy tylko nieznaczna różnica ??? ;-) ;-)

Powtórzę enigmatycznie za moją żoną ,minimalne różnice nie warte wydanej kasy ;-)

Czyli co kto woli ;-)

Dla mnie minimalna różnica to taka, która wymaga chwili skupienia, niekiedy posłuchania przez cały wieczór.

Natomiast jak jest game over po pierwszym takcie muzyki, kiedy nie musisz dalej słuchać bo od razu słychać, że urządzenia dzielą 2 czy 3 klasy i nie ma się nad czym zastanawiać - wtedy różnica jest duża.

Jak przełączyłem z Conquestów Silver Signature na Ongaku, to różnica była właśnie taka - duża :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niestety tych starszych nie miałem okazji. Natomiast te nowsze, na GM70, będę chciał jeszcze raz pożyczyć aby porównać do Ongaku.

Ten jest świetny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba sobie tego zamówię ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem podziękować kolegą z Lublina za udzielona pomoc w zakupie DACa ;-)

Ukryta Zawartość

Jak dostanę to opiszę wrażenia, ale pewnie z 3 -4 tyg. to potrwa ;-)

Ukryta Zawartość

ostatnio robiłem takie rozeznanie:

Lista kostek

Ukryta Zawartość

Urządzenie z AKM4399 32-Bit DAC

Ukryta Zawartość

Jednak najlepszy DAC jest w Transporterze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba pamiętać że sama kostka DAC to nie wszystko. Za nią jest stopień analogowy, a od jakości jego realizacji zależy nawet znacznie więcej niż od samego DACa. Tutaj można bardzo wiele sp...lić. I większość producentów niestety w tym miejscu się wykłada.

Rany, jakoś przypadkiem zauważyłem po tytule Trójmiasto i wszedłem.

Nawet mi się nie chce czytać tego bicia piany, ktoś źle zapytał i tyle postów? A może konkret?

Gutek, tak, posiadam obydwa DAC'e, NOS DACa Premium Petara Danielsa oraz Lampucerę. Obydwa DACe leżą w kartonikach, od jakiegoś czasu słucham na Marantzu CD5000 z TDA1549 :-). Możemy się umówić, detale na PW (mail w o mnie). Polecam też zagadanie Cypher'a - ma bardzo zacnie grającego Azura na Wolfsonie - w pełni zlampizowanego, jest też w 3City sFikusowany Shanling :-) na AD - masz w czym przebierać :-). każdy z DACów gra ciut inaczej i może lub nie wpisać się w Twój system.

>>gutekbull

930 baksów to jakieś 3k zł czyli 1/2 Transportera który ma jeden z najlepszych DAC-ów (w przyzwoitej cenie). Za tą cenę to już lepiej dołożyć jednak do Transportera i mieć wszystko w jednym zgrabnym pudełeczku. Chyba sam tak zrobię (czyli do tego się skłaniam) choć to jednak straszna drożyzna i muszę zgromadzić taki kapitał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.