Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

gqsoft, 16 Gru 2009, 15:54

Rozepnij masę od uziemienia, uziemienie tylko do filtra sieciowego, a masa układu przez rezystor z obudową. Co do ekranu trafa to w sumie można sprawdzić, czy do uziemienia, czy do obudowy,ale zacznij od obudowy. Z trafkiem jest jeszcze jeden problem zewnętrzny kubek nie jest połączony z ekranem, i wypadało by go jakoś połączyć z obudową, bo tak "na styk" to nie kontaktuje. W tej chwili masę układu masz połączoną z uziemieniem i tu faktycznie cuda mogą się dziać.

gqsoft, 16 Gru 2009, 15:54

..pisałem już o tym wcześniej, po eksperymentach z połączeniem masy do obudowy, (a może w przy okazji zamówienia do wer.2 ?), że całą "puszkę" łączyłem tylko w jednym punkcie z masą układu - najpierw wprost (wchodziło sporo różnych "śmieci), a później poprzez rezystor 12R (1W bezindukcyjny DALE NS-1)- ze sporą poprawa w zakresie szumów, a raczej zakłóceń. Również po tym ostatnim połaczeniu przestałem słyszeć włączającą się lodówkę.

Dodam że stosuję Gniazdo IEC z filtrem i zawsze ekran trafa łączyłem ze środkowym bolcem tego gniazda, tak jak radzi

>gaballus, 16 Gru 2009, 20:41

W przypadku braku filtra można zastosować kondensatory typu X1/X2 służące do tego celu oraz dwa "koraliki" ferytowe (axial) W zasadzie to samo jest w każdym takim gotowym filtrze z tym że elementy sa raczej mniejsze i zaekranowane fabrycznie puszką metalową.

Po tych doświadczeniach przeniosłem na PCB rezystor do podłączenia obudowy do masy.

Zmontowałem już sporo tych wzmacniaczy w wer.2 i MKIII i raczej nie było z nimi problemów które opisujecie.

Co prawda zdarzył się jeden przypadek - tajemniczy i dotąd nie wyjaśniony, ...otóż jest 1 egz SOHA-2, który u mnie w domu działa w zasadzie bez zarzutu, a u kolegi z forum - dodam, ze z Wałbrzycha - "wariuje".

Montowałem go własnoręcznie i to mnie właśnie zastanawia, że po ukończeniu słuchałem go chyba z tydzień i nic się nie działo, a po odebraniu przez kolegę zaczęły się "cyrki".

Do dziś sprawa nie jest zakończona i dalej z tym walczymy.

Chodzi właśnie o opisywane przez Was zjawiska...

Cos musze dodac . Jedna z soha2 ktora zlozylem komus u mnie dzialala bez zastrzezen na lampach ecc88 oraz 12au7a . w przypadku lamp sylvania mialem problemy z zalaczaniem sie przekaznika ale zmieniajac wartosci rezystorow okoloprzekaznikowych udalo mi sie ten problem zredukowac do jednego mniejwiecej rozlaczenia na jakies dwie godziny . U goscia przekaznik daje znac o sobie podobno bardzo czesto . hmm

Moja soha2 i soha3 dzialaja bez zarzutu . Zabralem przedwczoraj soha3 do brata ktory mieszka w drugim koncu miasta i nie posluchalismy wzmaka bo przekaznik rozlaczal wyjscie co kilka minut . Wrocilismy po soha2 i dwojka u niego w domu rowniez szwankowala . Nie jestem pewien od czego to zalezy , moze od jazeniowek we wlacznikach swiatla . U siebie dawno je wymontowalem gdy mi zaklucaly prace gainclone .

> gaballus

> Rozepnij masę od uziemienia, uziemienie tylko do filtra sieciowego

Wykonałem następujący test:

- uziemienie zostało dołaczone tylko do filtra (zasadniczo filtr jest zintegrowany z gniazdem sieciowym, więc nie dałoby się ich łatwo rozłączyć),

- ponieważ ekran filtra w naturalny sposób styka się z obudową - odkręciłem tył od reszty obudowy - w celu pozostawienia zasadniczej części obudowy bez podłączenia do masy,

- ekran trafa pozostał dołaczony do masy, czyli GNDA

REZULTAT: bez zmian, czajnik rządzi :-(

Po odłaczeniu ekranu trafa (został w powietrzu) - bez zmian.

Po dołaczeniu ekranu trafa do uziemienia/filtra - bez zmian.

Z innych testów: zwarłem B-E tranzystora Q4E - czajnik rządzi. Z tego wniosek, że zakłócenie nie wchodzi przez obwody żarzenia i układ szybkiego odłączania przy wyłaczeniu wzmaka.

CDN...

gqsoft, 16 Gru 2009, 23:20

A spróbuj jeszcze odłączyć zupełnie źródło, zjechać potencjometrem na minimum i sprawdź czy wtedy czajnik złącza zabezpieczenie.

> gaballus

> A spróbuj jeszcze odłączyć zupełnie źródło, zjechać potencjometrem na minimum

Dokładnie tak przeprowadzam wszystkie testy "anty-czajnikowe"

Nie patrząc na serię dzisiejszych niepowodzeń, jestem dobrej myśli. Jak tylko znajdę więcej czasu, na pewno coś ustalę, bo mam rzecz bezcenną - niezawodne źródło zakłócające.

Prędzej czy później, dokopię ci czajniku!!!

> neodom

> Nie jestem pewien od czego to zalezy , moze od jazeniowek we wlacznikach swiatla . U siebie dawno > je wymontowalem gdy mi zaklucaly prace gainclone .

Coś w tym może być. U mnie kres fiksowania przekaźnika zbiegł się z wymianą świetlówki w lampce, pod którą leżała SOHA. Choć przekaźnik fiksował również wtedy, gdy SOHA pracowała jakieś 2 m od tej lampki.

> Luiis

> Może pokaż mu KTO tu rządzi....;)

To nietrudne, oczywiście, że JA!!!

Triumf trwałby jednak tylko chwilę, żona dałaby mi niezły wpier* za skasowanie nowego_pięknie_czerwonego_Boscha_ulubionego_czajniczka ;-(

> piotr_37

> spróbuj może bezpośrednio na uzwojenia wtórne trafo wpiąć 150-330nf

Ale czy na pewno pod wszystkie?

Co powiecie na taki test:

- przywracam połączenie jednopunktowe GNDA, uziemienia, filterka i ekranu trafa,

- zdejmuję zworkę J3,

- odpalam wzmacniacz,

- zabezpieczenie się wyłacza po jakiejś minucie,

- włączam parokrotnie czajnik i... NIC

- Fanfary :-) :-) :-)

Wnioskuję, że zakłócenie przechodzi przez zasilacz napiecia anodowego!

Z powodu późnej pory przerywam eksperymenty, a kolegów proszę o krytykę metody pomiarowej i wnioskowania. Znikniecie problemu przy rozwartej zworce J3 jest faktem.

Zanim zasnę, jeszcze jeden pomysł na jutro:

Niemal wszyscy mamy napiecie anodowe ustawione na max - byc może przez to stabilizacja tegoż napięcia jest kiepska? Ile zapasu powinno zostać na TL783, żeby było OKej?

gqsoft,

sprawdzałeś może czy pomaga ekranowanie lamp (może EMC przedostaje się bezpośrednio do lamp)?

wydaje mi się, że filtrowanie Ua powinno być wystarczające ( ogniwo CRC, TL, i MPSA), dla świętego spokoju dodałbym ew. kondensator 100n równolegle do C12P i perełkę ferrytową na R14P

pozdr, wk

> WitKo

> sprawdzałeś może czy pomaga ekranowanie lamp

Nie sprawdzałem, nie podejrzewam, żeby to miało znaczenie. Zakłócenie jest rodzaju "schodkowego", a nie RF (np. lampka na biurku ciutkę przygasa po włączeniu słynnego czajnika).

> dodałbym ew. kondensator 100n równolegle do C12P i perełkę ferrytową na R14P

C12P mam zbocznikowane od zawsze za pomocą MKP 220nF, a jakaś indukcyjność już siedzi w filterku/ gnieździe IEC - a więc to chyba nie to...

Popatrzmy na napięcia w zasilaczu anodowym:

- przed R14: 103,5V

- po R14: 96,7V

- wejście TL783: 93,0V

- wyjście TL783: 88,4V

Nie wdając się za bardzo w analizę sytuacji, obniżam za pomocą P1P napięcie wyjściowe do 80V.

Test czajnika, i... POMOGŁO!!!!!!!

Dla porównania, teraz napięcia w zasilaczu wyglądają tak:

- przed R14: 103,0V

- po R14: 95,7V

- wejście TL783: 92,0V

- wyjście TL783: 80,1V

Zasadnicza różnica, to spadek napięcia na TL-u, poprzednio było z 5V, a teraz ok. 12V.

Dotknięcie miernikiem do wyjścia wyzwala zabezpieczenie, nie podoba mi się to wcale, ale może taka już uroda tego układu?

Co Wy na to?

> Luiis

Jeszcze jeden drobiazg w HV, pod kątem Mk4: na wyjściu Q1P i Q2P utrzymuje się baaardzo długo napięcie kilkadziesiąt woltów. Niby na niewielkiej pojemności C14P, C15P, ale wydaje mi się, że należałoby zbocznikować te pojemności rezystorkami 470k.. 1M, żeby wzmacniacz po paru minutach od wyłaczenia całkowicie się rozładowywał.

Heh, nie miałem problemów z zakłóceniami bo nigdy nie ustawiałem tak wysokiego napięcia anodowego.

Cały czas mam 75V.

Jeśli chodzi o długie utrzymywanie się napięcia na kondach C14P i C15P to te można zmniejszyć np. do 2,2uF, w obecnej aplikacji na dobrą sprawę cały układ na tranzystorach MPSA42 nie jest wymagany i jedynie jako nieszkodzący pozostał z wersji II.

Zadaniem tego układu jest spowodowanie powolnego narastania napięcia anodowego, w obecnej wersji Soha III opóźnienie jest na przekaźniku.

Dla zdrowia katod lamp proponuję więc zmniejszyć wartość pojemności C14P i C15P nawet dziesięciokrotnie - to nie zaszkodzi.

Witam.

Gdzie kupowaliście gniazdo zasilające do Sohy??

Odwiedziłem kilka sklepów w Krakowie i akurat takich pod jakie jest wycięcie w tylnym panelu

nie mają.

W Elfie kupować nie chcę.

Pozdrawiam.

tak to sobie wszystko czytam i dochodzę do wniosku ze z SOHA II nie było tylu problemów, czy SOHA III to przypadkiem mały krok wstecz? ale to tylko moje odczucie.

W Soha II są te same problemy z ruskimi lampami, tylko nikt się nie upierał by je tam aplikować, one najzwyczajniej nie funkcjonują dobrze z tym wzmacniaczem.

Najważniejsze, że MK-III lepiej brzmi - to był cel nadrzędny.

Tabela ulubionych (i nie tylko) lamp i parametrów pracy:

kto_dopisał -- typ lampy / producent -- U siatki * U anodowe * I źródła prądowego - uwagi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gqsoft ---------- ECC81 * RFT -------------------- 1,0V * 88V * 1,6mA

gqsoft ---------- ECC81 * RFT -------------------- 0,9V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR? ------------------- 1,5V * 88V * 1,6mA

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR? ------------------- 1,2V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR? -------------- max. 0,7V * 88V * 1,6mA -- min i max ze zbadanych 4 sztuk

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR? -------------- min. 0,1V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR? ------------------- 3,5V * 88V * 1,6mA -- rewelacja pod kątem U siatki!!!

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR? ------------------- 3,0V * 88V * 2,0mA

kjeld ----------- 6N1P * ZSRR --------------------- 0,8V * 80V * 2,0mA

kjeld ----------- 6N1P * ZSRR --------------------- 0,8V * 80V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------ 1,4V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------ 1,9V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------ 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------ 1,3V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt -- 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt -- 1,6V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,2V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,3V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,4V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,3V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,4V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,6V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? ------------------- 0,2V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT -------------------- 1,0V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT -------------------- 0,7V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * Siemens ---------------- 0,9V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * Siemens ---------------- 0,9V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens --------------- 1,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens --------------- 1,2V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Telefunken ------------ 1,0V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Telefunken ------------ 1,0V * 85V * 2,0mA

Jak widać potwierdza się powód trudnej aplikacji ruskich lamp w Soha II i MK-III. ) :

Gqsoft – przepraszam za zmiany w grafice, ale chciałem by było czytelniej.

kiku1, 18 Gru 2009, 14:42

>tak to sobie wszystko czytam i dochodzę do wniosku ze z SOHA II nie było tylu problemów, czy SOHA

>III to przypadkiem mały krok wstecz? ale to tylko moje odczucie.

Wręcz przeciwnie, staranny montaż i zmiana niektórych elementów zgodnie z zaleceniami publikowanymi na tym forum, poparta próbami i doświadczeniem kolegów - skutkuje bezproblemowym uruchomieniem i działaniem wzmacniacza.

Od siebie dodam, że w zasadzie nie miałem dotąd problemów z wer.2 i III, a ewentualna skala tych problemów jest porównywalna.

Kilka ważnych "usterek" zostało definitywnie wyeliminowanych np. kłopot z cięciem ścieżek przy Alpsie w wer.2 - teraz nawet jak zapomnisz zewrzeć pady przed wlutowaniem alpsa, to możesz to zrobić później.

Pojawiło się kilka miejsc niezbyt dobrze opisanych elementów, lecz przemyślany montaż pozwala unikać błędów. Dobrze jest wiedzieć np. która strona kondensatora idzie na masę w zależności od jego położenia w układzie.

Zachęcam do wydrukowania sobie pdeefa z układem elementów i opisanie polaryzacji diod i kondensatorów - to ułatwi sprawę.

Kilka razy zwracałem już na to uwagę, sprawdzajmy elementy przed montażem.

Jeśli ktoś nie czuje się na siłach aby samemu zmontować układ - to lepiej to zlecić jakiemuś "fachowcowi".

Poza tym wzmak gra jakby fajniej - w moim odczuciu :))

kto_dopisał -- typ lampy / producent -- U siatki * U anodowe * I źródła prądowego - uwagi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR? ------------------- 1,5V * 88V * 1,6mA

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR? ------------------- 1,2V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR? -------------- max. 0,7V * 88V * 1,6mA -- min i max ze zbadanych 4 sztuk

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR? -------------- min. 0,1V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR? ------------------- 3,5V * 88V * 1,6mA -- rewelacja pod kątem U siatki!!!

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR? ------------------- 3,0V * 88V * 2,0mA

kjeld ----------- 6N1P * ZSRR -------------------- 0,8V * 80V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,4V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,9V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,3V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt ----- 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt ----- 1,6V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,2V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,3V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,4V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,3V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,4V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,6V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,2V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT --------------------- 1,0V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT --------------------- 0,7V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * Siemens ----------------- 0,9V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens ---------------- 1,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens ---------------- 1,2V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Telefunken ------------- 1,0V * 85V * 2,0mA

gaballus ------- E88CC * TESLA ------------------- 1,8V * 70V * 2,2mA

gaballus ------- E88CC * TESLA ------------------- 1,7V * 70V * 2,2mA

> Robertinus

> ...przepraszam za zmiany w grafice, ale chciałem by było czytelniej

Jest czytelniej. Bardzo się cieszę, że pomysł chwycił :-)

Proponowałbym, żeby autorzy swobodnie edytowali swoje wpisy, np. za chwilę skomentuję swoje ustawienia napięcia anodowego pod kątem zakłóceń przenikających z sieci

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR -------------------- 1,5V * 88V * 1,6mA

gqsoft ---------- 6N1P * ZSRR -------------------- 1,2V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR --------------- max. 0,7V * 88V * 1,6mA -- min i max ze zbadanych 4 sztuk

gqsoft ---------- 6N2P * ZSRR --------------- min. 0,1V * 88V * 2,0mA

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR -------------------- 3,5V * 88V * 1,6mA -- rewelacja pod kątem Usiatki!!!

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR -------------------- 3,0V * 88V * 2,0mA

Uwaga! Wysokie napiecie anodowe 88V (czyli max) powoduje przenikanie zakłóceń do wzmacniacza i włączanie się przekaźnika zabezpieczenia. W związku z tym powyższe ustawienia mają charakter poglądowy.

Moje ulubione lampy i parametry pracy są poniżej:

gqsoft ---------- 6N6P * ZSRR -------------------- 2,5V * 80V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,4V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,9V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- PCC88 * TESLA ------------------- 1,3V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt ----- 1,5V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- E88CC * Philips SQ Miniwatt ----- 1,6V * 75V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,2V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,3V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,4V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,3V * 75V * 2,0mA -- trzy kolejne pozycje to ta sama lampa

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,4V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,6V * 85V * 1,6mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- 6M2P * ZSRR? -------------------- 0,2V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT --------------------- 1,0V * 85V * 2,0mA

robertinus ----- ECC81 * RFT --------------------- 0,7V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens ---------------- 1,1V * 85V * 2,0mA

robertinus ---- ECC801S * Siemens ---------------- 1,2V * 85V * 2,0mA

gaballus ------- E88CC * TESLA ------------------- 1,8V * 70V * 2,2mA

gaballus ------- E88CC * TESLA ------------------- 1,7V * 70V * 2,2mA

Dzis ode mnie ktos kilka godzin temu wzial sohe i nie zalacza mu sie przekaznik wogole . Ani razu wzmak nie odpalil jak twierdzi . U mnie dzialal bez jakichkolwiek najmniejszych nawet problemow ... hmm

> neodom

> Wzmacniacz wrocil dzis do mnie i dziala bez zarzutu , czy ktos moze to racjonalnie wytlumaczyc ?

Czy śledziłeś moje zmagania z czajnikiem? Jeżeli masz ustawione napięcie anodowe blisko max, a u kolegi jest duży poziom zakłóceń w sieci ~230V - to może wszystko tłumaczyć.

Druga sprawa - jakiś złośliwy zimny lut, który się ujawnia oraz dezaktywuje w transporcie ;-)

Trzecia możliwość - jakaś magia...

• Pokaż nowe odpowiedzi