Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najtaniej podłączyć gramofon?

Olh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Widziałem tu wiele tematów typu "odziedziczyłem gramofon i chciałbym go uruchomić," ale moje pytanie jest trochę innego rodzaju. Mam sprawny gramofon Unitra GS 434 "Bernard" i chciałbym jak najtaniej słuchać z niego płyt. Nie zależy mi specjalnie na jakości, bo winyle traktuję raczej kolekcjonersko - jako coś ładnego do postawienia na półce. Dlatego nie chcę high-endowego sprzętu, wystarczy mi taki, który nie będzie powodował jakichś ewidentnych zniekształceń i z którego od czasu do czasu będę sobie mógł tych płyt posłuchać. Mam nadzieję, że nie zostanę tu wyklęty za herezję, ale chciałbym do Bernarda podłączyć głośniczki od peceta - mam takie raczej z górnej półki, zwykłe stereo bez subwoofera.

Moje pytanie jest więc takie: co muszę kupić, żeby w miarę tanio doprowadzić dźwięk od gramofonu do tych głośniczków? Rozumiem, że preamp gramofonowy jest konieczny i na upartego mogę kupić coś pokroju Pro-Ject Phono Box II (widziałem, że był polecany w innym temacie), ale im taniej, tym lepiej. Czy głośniczki pecetowe (nie są pasywne, mają własne zasilanie) dałoby się podłączyć od razu do takiego preampa, czy musiałbym jeszcze skombinować wzmacniacz? A może dałoby się takiego preampa podłączyć do line-in w komputerze i stamtąd puścić dźwięk do głośniczków?

Oczywiscie kupic nowa igle a najlepiej jakas wkladke ktora nie bedzie ,,orala,, tych kolekcjonerskich plyt :)

Pomysl z amplitunerem wyposazonym w pre gram jest w tym przypadku calkiem logiczne i w zupelnosci wystarczy (mam Tachnicsa radzi sobie dzielnie)

robix

tanie wkładki to np. AT3600(30$ + wysyłka), AT95 (na lpgear są dostępne ich odpowiedniki 95-tki za 40-50$ + wysyłka), Goldring Elan (60$ + wysyłka), Ortofon OM5E (ponad 50$, szlif eliptyczny!), polska Mf-100 lub 101 (ew. 102, 104, 103, 105) bywa dostępna jako NOS ale moim zdaniem wychodzi za drogo do tego co prezentuje, chociaż - hehe - historycznie rzecz biorąc można by.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :-) Jeżeli wkładka może rysować płyty to wymienię ją na pewno. A jeśli chodzi o używany wzmacniacz, to są jakieś konkretne modele, których warto szukać?

większość starszych konstrukcji wzmacniaczy miała preampa dla gramofonu, nowsze mają tylko jako opcja z możliwością dołożenia za opłata...więc szukaj czegoś końca lat 80 i początku 90...

mam na składzie 3 stare wzmaki/amplitunery, wszystkie z pre phono:

1. NAD 7060 (ok. 30-letni) - bdb pre, polecam!!!

2. Sony TA-AX500 (ćwierćwieczny) - pre średni, ale obleci z dobrą wkładką

3. Technics SA-EX100 (14-letni) - tragedia, unikać!!!

Wszystkie w/w kosztują grosze, ale zawsze może być różnie ze sprawnością, jak działa to już połowa sukcesu...

Zdaje się, że tu rządzi (niezależnie nawet od marki) reguła "im starszy, tym lepszy".

no właśnie że nie zawsze ma preampa...często jest to tylko opcja (szczególnie w nowszych konstrukcjach)...wejścia na gramofon są,ale bez odpowiedniej płytki nie będzie efektu...dlatego często jest info na aukcjach że taki a taki wzmak dodatkowo ma upgrad w postaci preampa mm/mc, dlatego lepiej szukać pośród tych z lat 80` i początku lat 90~bo tam prawie na pewno jest preamp dla grajka...

Poszukaj starszych Luxmanow maja przyzwoite pre a i same z siebie wydobywaja dzwiek nie od macochy wiec powinienes byc zadowolony.

W zupelnosci wystarczy tez Technics 5270K i pokrewne ale maja tylko pre MM jesli zalezy na MC to trzeba szukac bardziej zaawansowanych zabawewek (ale w tym przypadku raczej zbedne).

robix

masza1968 niestety bardzo często są gniazda, ale nie spełniając one funkcji bo jako opcją trzeba osobno dokupować pre, choćby CA1MK1, ma przełącznik na PHONO i wolne miejsce na wpięcie płytki w PCB, na e-bay`u często jest dodatkowa informacja o tym czy jest w tą płytkę wyposażony czy nie.... za to sam używam Marantza PM-63 i ten ma w sobie preampa, co ciekawe jedyne złocone wejścia to właśnie na phono i cd, stary PM-25 też miał...

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :-)

Nad wzmacniaczem się jeszcze zastanowię, bo Luxman to może być przesada w moim przypadku - potrzebne mi coś, co będzie po prostu grało, nie musi to być high-endowy sprzęt.

>> Olh, 21 Cze 2009, 12:05

>> ....ale im taniej, tym lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie zdecydowałem się na Technicsa 5270K - przyznaję się bez bicia, że urzekł mnie jego wygląd :-) Zresztą skoro wzmacniacze z tych lat można kupić za kilkaset złotych, to zawsze mogę dla porównania kupić inny i sprzedać ten, który mi się mniej spodoba. Wiem, że takie zabawy kończą się tym, że potem człowiek ma pięć wzmacniaczy w domu, bo każdy szkoda sprzedać, ale co tam... ;-)

Ale mam przy okazji dwa nowe pytania, na które chyba nie warto zakładać nowego wątku...

1. Jest jakaś strona (po polsku/angielsku), która opisuje podstawy używania gramofonu? Próbowałem sam czegoś takiego poszukać, ale nie znalazłem, a nie chcę męczyć ludzi każdym laickim pytaniem typu "jak wyregulować nacisk igły na płytę"...

2. Skoro już kupuję stary wzmacniacz, to równie dobrze mogę do niego dokupić głośniki z tej samej epoki zamiast się bawić w głośniczki komputerowe. Na co trzeba patrzyć w takim przypadku? Tylko na impedancję, czy jest jeszcze coś, o czym powinienem wiedzieć?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ad 1 http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php tu powinieneś znaleźć potrzebne informacje

Ad 2 Znajdź takie które Ci się podobają, a najlepiej takie które wg. twojego ucha zagrają najlepiej ale z używanymi to jest pewien kłopot z posłuchaniem ich wcześniej.Impedancją i mocą raczej się nie przejmuj, producenci wzmacniaczy też lubią koloryzować jeżeli chodzi o parametry mocowe.

Co do drugiego pytania - myślę że uwagę trzeba zwrócić na pasmo przenoszenia -im szersze tym lepiej,

np.nieźle zagrają kolumny z pasmem 30Hz - 20 Khz,gorzej z pasmem np.50Hz - 17Khz ważna jest też moc znamionowa kolumn czyli np. do wzmacniacza o mocy 2 x 50W to kolumny dobrze żeby miały moc min.po 100W każda.Temat dość szeroki, liczy się tez waga kolumn, wielkość itd.

Jesli juz masz tego Technicsa to teraz poszukaj latwych 8 omowych kolumn z papierowym glosnikiem a muzyka poplynie w Twoim domu :)

Teraz jeszcze w bkwestji mocy wzmaka i kolumn:

Nie jest prawda jakoby kolumny musialy byc 2x mocniejsze od wzmaka a wrecz przeciwnie to wzmak musi byc mocniejszy by nie palic glosnikow gdy jest w przesterze (tak bylo w czasach Altusow kiedy to slaba Diora odkrecona na 2 godzine notorycznie palila ich tubowe kopolki:)

robix

Robix :

Nie jest prawda jakoby kolumny musialy byc 2x mocniejsze od wzmaka a wrecz przeciwnie to wzmak musi byc mocniejszy by nie palic glosnikow gdy jest w przesterze (tak bylo w czasach Altusow kiedy to slaba Diora odkrecona na 2 godzine notorycznie palila ich tubowe kopolki:)

Że wzmak musi być w miarę mocny to się zgodzę - ale z kolei jak głośniki będą za słabe w stosunku do pracującego z nimi wzmacniacza to będą wprowadzały zniekształcenia, i w krótkim czasie jak to się mówi "wypierdną" :-) tj.trwale zmienią swoje fabryczne parametry ( nie mówię tu o zwykłym zużywaniu się głośnika w normalnej eksploatacji)

Robix :

Że wzmak musi być w miarę mocny to się zgodzę - ale z kolei jak głośniki będą za słabe w stosunku do pracującego z nimi wzmacniacza to będą wprowadzały zniekształcenia, i w krótkim czasie jak to się mówi "wypierdną" :-) tj.trwale zmienią swoje fabryczne parametry ( nie mówię tu o zwykłym zużywaniu się głośnika w normalnej eksploatacji)albo ulegną spaleniu.

Słabszy wzmacniacz przy głośniejszym słuchaniu wprowadza większe zniekształcenia i to one niszczą głośniki a nie moc.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja :

Słabszy wzmacniacz przy głośniejszym słuchaniu wprowadza większe zniekształcenia i to one niszczą głośniki a nie moc.

Również częściowa racja - bo spalić za mocnym wzmacniaczem głośniki tez można.:-)

Z gory przepraszam za podpiecie sie do tematu, ale z powodu bledu "900 sekund" nie moge od wczoraj utworzyc watku na forum. Samo pytanie lekko zahacza o temat dyskusji, wiec mam nadzieje, ze nie bedzie to problem.

Poszukuje IC do gramofonu, wpadl mi w oko Audionova Proteus, czy ten przewod nadaje sie jako IC gramofonowy? Chodzi mi glownie o jego pojemnosc, ktorej nigdzie nie podano. Bylby uzywany do dopiero rozwijanego toru analogowego z nastawieniem na wkladki MM.

przekopalem forum i wspomniany wyzej IC zbiera bardzo dobre opinie, opisywana charakterystyka z podkreslona gora bylaby w sam raz. Niestety nie znalazlem zadnego wpisu o potraktowaniu audionovy jako Phono IC. Czy oznacza to, ze zupelnie sie do tej roli nie nadaje? Prosilbym o jakikolwiek trop :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.