Skocz do zawartości
IGNORED

Seas - Mój mały Hi-End...

Servantess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dzieki za słowa uznania.Co do strojenia-chyba już o tym wspominałem ale....

Oba moduły sa strojone tak samo na 32Hz-dolny rurexem ,a górny mambraną bierna Scana dociążoną 12g śrubą co daje masę (membrana+śruba) praktycznie taka sama jak masa powietrza poruszającego sie w porcie BR dolnego modułu.

Dziekuje za odpowiedz, konstrukcja rzeczywiście jest super. Mówisz że gra to w 27m2, dośc duża powierznia jak na taką konstrukcje, nie brakuje CI basu jeszcze?? Co ze zwrotnicą?? Zostanie udostępniona??

Zwrotki nie udostępniamy-to już niestety postanowione.Równowaga tonalna jest zachowana ,na brak basu nie mozna narzekać,jest wszystkiego w sam raz.Już niedługo planuje odsluchy w 45m2 u mojego znajomego i myśle ze również sie nie zawiode.

Miłego dnia.

• 4 miesiące później...

Witam

Postanowiłem odświeżyć trochę wątek z racji na to,że dokonałem małego upgrade-u w moich kolumnach.

Korzystając z okazji(pobyt w UK) zakupiłem w dosyć atrakcyjnej cenie głośniki wysokotonowe Izraelskiego Morela model MDT33(stan idealny,wykorzystany jedynie do pomiarów).Konstrukcja już dosyć dawno weszła na rynek,a nawet doczekał się już chyba swojego następcy...obecnie nie jest już produkowana.

Z początku nawet nie myślałem o tym aby go wykorzystać,ale zachęcony bardzo pochlebnymi opiniami-doszedłem do wniosku że jednak trzeba spróbować.

Modyfikacja wiązała się z dosyć zaawansowana przeróbką ponieważ 27TDFC ma front na 104mm ,a Morel na 110mm-tak wiec frezarka musiała iść w ruch,również i komora dla gwizdka okazała sie zbyt płytka i wymagała pogłębienia.Oczywiście zwrotka w sekcji wysokotonowej otrzymała nowe wartości.

Szczerze mówiąc-cały dzień pracy-a do końca nie byłem przekonany czy robię słuszny krok-ponieważ w życiu nie słyszałem tego tweetera,a jedynym "wyznacznikiem" jakości były recenzje paru forumowiczów.

Tak czy siak-miałem Seas-a za bardzo wartościowy przetwornik-ale to co pokazał Morel przeszło moje najśmielsze oczekiwania-detal,niesamowita precyzja,blask,szczegółowość,dynamika i otwartość.Mogę śmiało stwierdzić że MDT33 ściągnął "zimową pierzynę" z moich kolumn-pojawiła się zdecydowanie lepsza stereofonia ,a w pomieszczeniu można odczuć "poświatę" którą kreują najwyższe tony.Jestem zdumiony tym co prezentuje ten przetwornik!

Wracając jeszcze do Seas-a....bardzo dobra wysokotonówka z ładna barwą i charakterem jednak po tym co usłyszałem muszę ją zakwalifikować niestety do sektora budżetowego-wydaje mi sie ,że Morel plasuje sie przynajmniej ze dwie kropki wyżej....

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13499-100009486 1268808607_thumb.jpg

post-13499-100009487 1268808607_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.