Skocz do zawartości
IGNORED

Stary sprzęt a gazety AUDIO

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważając w pewnym wątku nasunęło mi się takie pytanie:

Dlaczego nie testuje się ( porównuje, opisuje) wartościowego sprzętu audio który wyszedł już z produkcji czyli nie można go sprzedać? Przecież gazety szczycą się hasłem " Pismo Audiofila".

Czy sprzęt którego nie można zareklamować i następnie sprzedać jest nic nie warty????

Przecież kupa z nas ma właśnie takie starsze model o których od wielu lat ani słychu ani widu.

Może zamiast wprowadzać nowe pomysły ( audio w samochodzie, audio na rowerze, audio na basenie czy nowe modele mp3 może by tak wrócić do klasyki? Byłby to ciekawy kąsek dla audiofilów.

Proszę o parę słów na ten temat. Szczególnie Panów Dziennikarzy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/57089-stary-sprz%C4%99t-a-gazety-audio/

Marzyciel!!! ;)

Jakkolwiek byłoby miło - rzecz absolutnie nierealna! W zamian - do poczytania - patrz dział "Opinie"

Albo też dział "Ogłoszenia" - pojawiają się czssem ogłoszenia o sprzedaży gazetek sprzed lat. Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci - znajdziesz tam recenzje sprzętu już nie produkowanego! ;)

Pozdr.

Najwięcej to tam jest "recenzji" pisanych przez znajomych królika, który to czy tamto ma akurat na zbyciu. Dokładnie to samo co w kolorowych gazetkach, tylko na nieco inną skalę ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

berberys, 2 Lip 2009, 22:11

ale ja bym się cieszył gdyby w ramach archiwum przypominano by stare recenzje. I tego dobrego markowego i te które były słabe. Bo teraz wszystkie są najlepsze.

Przypomnielibyśmy sobie trochę i zobaczyli jak się zmieniały na przestrzeni czasów opisy równego sprzętu.

Przed laty, gdy jeszcze kupowałem nagminnie gazety audio spotkałem się bodajże w Audio-Video z recenzją starego nieużywanego sprzętu, były to nieprodukowane już wtedy podstawkowe Eposy. Nie pamiętam czy były jeszcze inne recenzje starego sprzętu w innych numerach i czemu pomysł "nie chwycił" na dłużej.

Gazety motoryzacyjne jakoś mają dział "używane" mimo, że często prezentują tam prawdziwe klasyki, nieprodukowane już od lat. Ba, bywają testy aut wywodzących się z koncernów już nieistniejących!! Np. Rover/MG...

Luxmany i winyle 

Oczywiście ,że są takie pisma:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet u nas jeden z redaktorów ([p.Mariusz Zwoliński) z "HiFi i Muzyka" kupił ode mnie stareńkiego CD Hitachi DA-1000 i recenzował go w nr 2/2007.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

vasco, 3 Lip 2009, 10:51

właśnie o to też mi chodzi. Ciekawie jakby wypadły w pojedynku te stare i te nowe. Interesowałoby mnie szczególnie "laboratorium" i "budowa". Co do opisu dźwięku....hm. byłbym powściągliwy, gdyż spodziewałbym się masakry nowoczesnego sprzetu.

Bo wiadomo , sprzęt audio nie zagrał nigdy dwa razy tak samo.

Takie testy porównawcze nie maja racji bytu w gazetach uzależnionych od dystrybutorów (w mniejszym lub wiekszym stopniu) z prostej przczyny, nikt nie będzie ciął gałezi na której siedzi. Na takich testach moga zyskać tylko sprzedawcy na Allegro i sh typu Audio Lazur.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam,

w angielskich miesiecznikach hi-fi od kilku miesiecy pojawiala sie wrecz lisy Best Classic Hi-Fi Ever (Najlepsze Hi-Fi - Kiedykolwiek) zachecajace do zainteresowania sie sprzetem sprzed lat.

Na fali tej nowej mody zakupilem - lokalnie i okazyjnie - wzmacniacz aura 100 evolution i takiz cd player (bowiem kolega mial,nie wiem skad, w Katowicach, na pocz. lat 90-tych takie wlasnie aury), a po przeczytaniu kilkudziesieciu stron okablowalem (silver) i ustawilem sprzet (pokoj 18 m.kw.) z kolumnami - monitorkami klasycznymi, acz budget - Mission 731.

item pounds

wzm aura 100 evo - 90

cd aura 100 - 90

Monster - 20

Silver QeD - 20

m-plith - 20

sprzet jest mint i boxed (stan bdb i karton and instrukcje)

ok - zestawy za ponad GBP 1.000 PLUS (u sasiada) graja lepiej. np niektore fragmenty vocalu Dagmar Krause. Ten jednak zestaw kosztowal mnie GBP 240. Slucham na nim jazzu i powaznej. W drugim pokoju (er..w bawialni) mam creek/NAD/Monitor Audio za GBP 720.Lecz to pokoj wiekszy, z reguly nie ja tam siedze lecz zona, jej siostra i jej kochanka.

U mnie w 'gabinecie' gram sobie po cichu (sam slucham) i czytam gazety. I jest cool. Czuje sie wtajemniczony :)

Zreszta. I tak za miesiac robie upgrade do naim nait. Czekam na zwrot nadplaconych podatkow. Czekam.

1. GBP 1.000 = ok. PLN 5.000

2. GBP 250 = ok. PLN 1.250

3. piwo Spitfire, pinta - GBP 1

4. dzis pada.

Pozdrawiam serdecznie i zycze db plyt a nie marnowania pieniedzy na reklamowane bajery, ahh, ohh.

Gazety , err, nie zawsze oceniaja obiektywnie (obiektywnie tzn. pod moj ' odsluchowy ' ;) gust)

Tomasz

Super sprawa!

Sam kilka lat temu myślałem nad tym tematem.

Wg mojej opinii nie byłoby problemów z dostarczaniem na testy do którejkolwiek redakcji przeróżnego, nieraz bardzo wartościowego, choć wiekowego sprzętu, nigdy nie testowanego w naszej prasie. Większość osób, które posiadają takowe rzeczy, zapewne chętnie pochwaliłaby się.

Nie rozumiem więc przeszkód? Chyba, że Panowie Redaktorzy żądaliby zapłaty za przecież ogromny wysiłek związany z odsłuchami i obiektywną (jak zawsze:) oceną (też bym tak chciał zarabiać na życie, hehe:)

Ale jeśli nie - to mógłoby być pasjonująco!

Z tym, że musimy sobie wyobrazić reakcje współczesnych dystrybutorów i producentów, którzy przeczytaliby, że np. jakiś złom (jak to niektórzy starają się dowodzić), z 30 letnim stażem, gra lepiej niż ich wspaniały głośnik, nafaszerowany kosmiczną technologią(: Taka gazetka z miejsca straciłaby pewno sponsorów i przestała istnieć.

Dlatego nie wiemy (i prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy) jak wypada w ocenie znawców wiele, wiele starszych, niekiedy egzotycznych sprzętów, z różnych przedziałów klasowych na tle często sporo przereklamowanych, niby wyśmienitych, współczesnych konstrukcji.

Z tego też względu nie wróżę powodzenia w/w pomysłowi. Nie przejdzie.

Wielka SZKODA dla prawdziwych audiomaniaków. Ale tak to bywa w Naszym Pięknym Kraju. Dobro pospólstwa jest na ostatku:(

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Redaktorzy

Cóż, jak już napisałem: tutaj możemy bez problemu. Prawdę mówiąc, w HFM też bym pewnie mógł, ale tutaj jest to najprostsze - ktoś się zgłasza, że ma klasyczny sprzęt, organizujemy system, robimy odsłuch, piszę ja czy kto tam inny test i wieszamy go w zakładce Artykuły. Proste.

Redaktor, 5 Lip 2009, 19:09

bardzo podoba mi się ten pomysł. W końcu !

oczywiście fajnie by było, gdyby w testach uczestniczyły stare marki

w przedziale wiekowym nawet do 30 lat w porównaniu z obecnymi produktami. Odpowiadające sobie mniej więcej nominalną ceną lub zbliżonymi parametrami. Na ten temat mogliby wypowiedzieć się znawcy i posiadacze.

Dla przykładu w pierwszej linii widziałbym osławiony Sansui ( jako dodatek specjalny kolegi Disco) na przykład w równoległym pojedynku między jakimiś dobrymi starymi Denonami, Yamahą, Rotelem czy NADem. Po drugiej stronie umieściłbym obecne ich odpowiedniki ( PMA-1500AE,Yamaha AS1000,Rotel RA-06 NAD-372).

Do tego kolumny i CD nie referencyjne a raczej ze średniego budżetu.

I prosiłbym bez jakiś stolików "ałdiofilnych" i równie referencyjnego audiofilskiego powietrza.

• Redaktorzy

Czemu nie. jeśli tylko ktoś to ma albo ma czas bawić się w zakup i odsprzedaż na Ebay. Z tym, ze wszystko co wymieniłeś to tzw. wielkie marki, a gdzie np. stary Quad, stary Musical czy stary ML?

"Cóż, jak już napisałem: tutaj możemy bez problemu. Prawdę mówiąc, w HFM też bym pewnie mógł, ale tutaj jest to najprostsze - ktoś się zgłasza, że ma klasyczny sprzęt, organizujemy system, robimy odsłuch, piszę ja czy kto tam inny test i wieszamy go w zakładce Artykuły. Proste."

Rozumiem, że zgodnie z intencjami autora wątku redaktor planuje testy porównawcze ze sprzętem będącym odpowiednikiem użytkowym (klasowym)z bieżącej oferty handlowej?

B R A A A A A A A A A A W O !!!!!!!!!!!!!

Tylko przyklasnąć takiej inicjatywie.

Taki test byłby bardzo cenny, bo pokazałby kwoty za jakie jest dostępny analogiczny dzwięk na rynku wtórnym.

Net jest pełen opisu klasyków i ich brzmienia- najczęściej wystarczy poklikać- porównań z urządzeniami nowymi właściwie brak.

Nówki nieśmigane kontra jakieś staruszki, które wtedy kosztowały podobną część europejskiej wypłaty. Ayon CD-1, czy choćby Bitofon vs jakiś dziadek?

Albo jak sie ma dzwiek Snelli A0, czy A1, dziś za kilkanaście tysięcy zł, do bieżącej oferty za podobną kasę (albo i droższych), np. GamuT l3?

tadeo, 5 Lip 2009, 20:43

>A jaka jest pewność ,że stare ale jare topowe wypadną lepiej od współczesnych średnio-budżetowych i

>nie "wtopią"?

A gdyby nawet??? W końcu znaczyłoby to, że nastąpił faktyczny POSTĘP!

Ale póki co nie obawiam się, że znajdę relatywnie lepiej brzmiące współczesne, kolumny czy wzmacniacz w podobnych pieniądzach, jakie trzeba zapłacić za niegdysiejszą wyższą, czy nawet równoległą do porównywanych półkę.

Może jakieś konkretne przykłady przewag współczesnych konstrukcji?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.