Skocz do zawartości
IGNORED

Pasmo przenoszenia a baza niskich tonów

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

do dzisiaj nie rozumiem jak sie ma jedno do drugiego

np w takich Paradigm MONITOR 9 v.5

Pasmo przenoszenia przy +/- 2db 51 Hz - 20 kHz

Baza niskich częstotliwości 39 Hz (DIN)

co to wlasciwie znaczy +/- 2db albo inne wrtości i na jakiej podstawie oblicza sie baze niskich tonow?

Zawsze myslalem ze jak cos gra od np 60hz to nie ma nizszego basu a wiec nie rozumiem

niedlugo dojda do mnie podstawkowe siesty i tam jest czestotliwosc od 65hz ale nie ma podanej bazy niskich czestotliwosci

czy da sie ja jakos wyliczyc majac do dyspozycji tylko pasmo przenoszenia,efektywnosc 87db(i napięcie? 2.83V)

oraz moc 50watt

pozdrawiam

Baza niskich częstotliwości 39 Hz (DIN)

To znaczy ze głośnik odtwarza jeszcze częstotliwośc 39Hz przy spadku charakterystyki przetwarzania 12db na oktawę.

praktycznie jest to bardzo duży spadek głośności i tych niskich basów po prostu nie słyszysz w obecnej muzyce. Przykładowo w muzyce organowej najniższe częstotliwosci na wykresie parametrycznym potrafią być głośniejsze a ty tego z głośników nawet jako cichsze nie słyszysz :)

Te najniższe tony to niesamowite wrażenie w domu ale bez dużego 15" o wysokiej sprawności (nie mylić z mocą) to zapomnij

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Byłbym zapomniał najnowsze cudeńka z górnej półki tez te 16Hz maja tylko na papierze :)tam niestety leci sprawność nawet dużych głośników ostro na pysk trzeba by używać z 4 dodatkowe 15" ciete powyżej 30Hz żeby było OK i płasko do tych 16Hz

"Te najniższe tony to niesamowite wrażenie w domu ale bez dużego 15" o wysokiej sprawności (nie mylić z mocą) to zapomnij"

A ta z ciekawosci jaki model w przystepnej cenie (z obecnie produkowanych) mógłbyś zaproponować?

rafaljakichmalo, 5 Lip 2009, 20:53

Odpowiem pytaniem na pytanie pokaz mi głośnik 15" niedużej mocy do 50W o wysokiej sprawności i nisko schodzący w przystępnej cenie.

Ale możesz coś poszukać w vintage choćby ulubioną markę zukzuka -Infinity. bardzo dobre są np 12" głośniki do kolumn HPM100 Pioneera dosyć tanio sprzedawane . Przy takich 4 na kanał zrobionych przez kolegów z DIY to ma prawo wytworzyć prawidłowa falę bez kompresji znanej z małych wąskościankowych pierdziawek.

MW 15'' (MAGNUM)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W cenie ok. 220 i w ilości 2 sztuk na stronę mogłaby być to namiastka tego oczym mówisz. Chociaż jak dla mnie to i tak, ma to sens przy aktywnej korekcji - jak choćby u Linkwitza.

Sorry za OT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zyciu magnum, nie po co mi mamut do mieszkania? pisałem o góra 50W głośnikach o wysokiej efektywności. Magnum na niskich poziomach głośności zupełnie nie zagra (np cicho tracony kontrabas) bo będzie miał duże straty na bezwładności masy membrany (zapomniałem dodać że te głośniki niskotonowe maja mieć mała masę membrany).On ma robić dużo i głośno a Orkiestra w forte to góra 40Wat mocy wiec po co więcej w domu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.