Skocz do zawartości
IGNORED

Test ABX, czyli strach ma wielkie uszy:)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 7 Lip 2009, 11:39

>>To co, przyjedziesz do mnie rzucić mi rękawicę ? Czekam :)

>Odwracasz kota ogonem, tylko po to żeby sie wykręcić. A ludzie Ci tu proponują nawet zwrot kosztów

>dojazdu, nocleg i wyżywienie. A Ty na to: "nie, Ty przyjedź". Tylko że ja w przeciwieństwie do

>Ciebie nie mam obsesyjnej potrzeby udowadniania czegokolwiek.

żadnego kota nie odwracam: mój czas jest po prostu zbyt cenny, żebym go marnował na dojazdy do każdego Kazia, który sobie tego zażyczy. Poniał ?

Rozumiem, że nie lubisz słowa: "udowodnić", bo nie jesteś w stanie tego zrobić w stosunku do swojego pseudo-tuningu.

>

>Kłamiesz :) Opisz procedurę testową, to się wspólnie pośmiejemy.

Dwa mierniki THD, do każdego CD po jednym, te same sygnały testowe, na końcu wzmacniacz różnicowy.

Uprzedzając Twój pusty śmiech - używałeś choćby raz w życiu miernika THD? Tak z ciekawości pytam.

Brzmi to trochę jak historia imć pana Dunlavy,który tworząc kolumny sugeruje się tylko pomiarami a tak naprawdę wychodzi z tego kupa - mało kto je kupuje a jeszcze mniej chętnych do słuchania.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

sniper00, 7 Lip 2009, 11:30

A to w takim razie ten kabel musiał być po prostu uszkodzony. Jakieś spięcia, zimne luty, zepsute wtyki. Sygnał nie płynął jak należy. Innej możliwości nie ma :)

a dlaczego tu wszyscy próbują nawrócić Pawła na dobrą drogę?Albo ktoś jest ,,audiofilem'' albo sceptykiem, albo ktoś jest katolikiem albo ateistą itd....każdy ma wolny wybór...mam kolegę który jest w 100% przekonany, że jego nowa mini wieża sony za 400zł gra lepiej od mojego starego Luxmana- L-410, cd- onkyo 7211 i kolum tonsila....i do tej pory go nie przekonałem i dałem se spokój, a jak u mnie słuchał to powiedział, że jego gra lepiej i nie warto kupić starego sprzętu...żeby usłyszeć różnice w dźwięku to trzeba to lubić, interesować się...albo chyba coś musi zaiskrzyć (czyt. ,,złapać bakcyla'':-)

XYZPawel, 7 Lip 2009, 11:43

>McGyver, 7 Lip 2009, 11:39

>

>>>To co, przyjedziesz do mnie rzucić mi rękawicę ? Czekam :)

>>Odwracasz kota ogonem, tylko po to żeby sie wykręcić. A ludzie Ci tu proponują nawet zwrot kosztów

>>dojazdu, nocleg i wyżywienie. A Ty na to: "nie, Ty przyjedź". Tylko że ja w przeciwieństwie do

>>Ciebie nie mam obsesyjnej potrzeby udowadniania czegokolwiek.

>

>żadnego kota nie odwracam: mój czas jest po prostu zbyt cenny, żebym go marnował na dojazdy do

>każdego Kazia, który sobie tego zażyczy. Poniał ?

To dlaczego marnujesz swój niezwykle cenny czas na siedzienie godzinami przed kompem i wypisywanie pierdół? Nieskutecznych pierdół, bo nikogo tym nie przekonasz. Masz szansę raz na zawsze rozprawić się z tym, co uważasz za mity, a jak się już rozprawisz to nie będziesz musiał tyle przed kompem przesiadywać. Ale nie, Ty się boisz konfrontacji. Wolisz siedzieć bezpiecznie ukryty za klawiaturą i stamtąd prowadzić tą swoją krucjatę.

>Rozumiem, że nie lubisz słowa: "udowodnić", bo nie jesteś w stanie tego zrobić w stosunku do swojego

>pseudo-tuningu.

Jedną z form wykręcania kota ogonem stosowaną przez ciebie jest odpowiadanie na zarzuty atakiem personalnym. Jesteś w tym bardzo przewidywalny. Ja twierdzę że portkami trzęsiesz przed konfrontacją, a ty na to "a pse pani, bo on robi tuningi!" Tani chwyt. Myślisz że ktoś da się na to nabrać?

Mówiłem Ci już żebyś się nie wypowiadał na temat moich tuningów bo nie masz o nich bladego pojęcia.

Nie mam potrzeby udowadniania czegokolwiek, ale jak skorzystasz z zaproszenia składkowego zaproponowanego tutaj, to mogę się pojawić i poddać tym twoim testom ABX któryś z moich DACów albo odtwarzaczy.

Mario3456, 7 Lip 2009, 12:04

>a dlaczego tu wszyscy próbują nawrócić Pawła na dobrą drogę?Albo ktoś jest ,,audiofilem'' albo

>sceptykiem, albo ktoś jest katolikiem albo ateistą itd....każdy ma wolny wybór...

Nie rozumiesz. Nie próbujemy tutaj nawrócić Pawełka, wręcz przeciwnie, dajemy mu szansę żeby w praktyce udowodnił swoje tezy. Są nawet tacy którzy mu to chcą sfinansować. Ale on woli teoretyzować i "nawracać" zza klawiatury.

Owszem, każdy ma wolny wybór, tymczasem Pawełek chce wszystkich pozbawić tego wolnego wyboru, chce żeby wszyscy mysleli tak jak on. Ale jedyne argumenty jakich używa to wątpliwej wartości linki znalezione w necie. My mu chcemy dać szansę ujdowodnienia swoich twierdzeń w realu, a nie w wirtualu. Cóż, kiedy Pawełek się boi zderzenia swoich wierzeń z rzeczywistością?

>żadnego kota nie odwracam: mój czas jest po prostu zbyt cenny, żebym go marnował na dojazdy ...

2711 postów w 483 dni, tylko na tym forum, dyżur trwa 24/7. Podobna aktywność wykazywana na audiohobby.pl i podobno kilku innych.

>A ludzie Ci tu proponują nawet zwrot kosztów dojazdu, nocleg i wyżywienie.

Może trzeba ufundować netbooka z dostępem do sieci, wtedy Paweł będzie mógł spróbować połączyć misję z podróżami?

XYZPawel

7 Lip 2009, 10:35

>>ciągle te same chybione argumenty. Droższe auto mają zawsze coś co można zmierzyć: osiągi, większe wymiary itd.

A droższe audio ma często TYLKO lepszą obudowę. Z pomiarów wynika, że są takie same jak tańsze. Ale nie o tym jest mój pierwszy post.

NIE SŁUCHA SIĘ POMIARÓW TYLKO TEGO CO SŁYCHAĆ Z KOLUMN...A JAK NIC NIE SŁYCHAĆ TO DOBRZE JEST PRZEMYĆ USZY...A JAK JESZCZE NIE POMOŻE TO JEST PODEJRZENIE ZBASOWANIA USZU, WTEDY JUŻ ZOSTAJE TYLKO LARYNGOLOG :-(

McGyver, 7 Lip 2009, 12:12

Z DRUGIEJ STRONY TO RACJA....SKORO KTOŚ NA AUDIOFILSKIM FORUM POWIEDZIAŁ ,,A'' NIECH TERAZ BĘDZIE KONSEKWENTNY I UZASADNI LUB UDOWODNI, BO W KOŃCU PODWAŻA WIĘKSZOŚĆ POGLĄDÓW AUDIOFILÓW,( W KOŃCU TO PORTAL DLA LUDZI POWAŻNYCH).. ALBO NIECH SIĘ PRZYZNA, ŻE NIE MA RACJI I PO SPRAWIE...

WSZYSTKICH WAS PODZIWIAM.

Tych którzy uważają że audio to ściema za to , że siedzicie na tym forum jak by nie patrzyć o audio. Po co tu piszecie? Ja nie intersuje się akwarystyką więc nie pisze na forach o rybkach.

Pawła za wytrwałość, za to że przyjmuje na wiarę testy przeprowadzone przez grupe nawiedzonych oraz za to że broni testów ABX i sam sie przed nimi broni.

Całą reszte podziwiam ża to że jeszcze sie wam chce pisać i kruszyć kopie o beton.

Ciekawe kiedy będzie następny ban i na ile.

gelson, 7 Lip 2009, 12:00

>Brzmi to trochę jak historia imć pana Dunlavy,który tworząc kolumny sugeruje się tylko pomiarami a

>tak naprawdę wychodzi z tego kupa - mało kto je kupuje a jeszcze mniej chętnych do słuchania.

Sporo kolumn hi-end ma charakterystykę mieszczącą się ledwo w polu +/- 6dB.

Jak widać +/- 1dB w kolumnach Dunlavy'ego ludziom się nie podoba. W sumie to nie dziwne, bo kolumny należy stroić pod konkretne metrażowo pomieszczenie, warunki odsłuchu itd. +/-1 dB to się powinno sprawdzić, ale w studiu nagraniowym, gdzie jest przyjazna ku temu akustyka.

Dom to nie studio :)

a ja nie wierzę w to, że autem Ferrari jeździ się fajniej niż Polonezem....Czy ktoś mnie przekona do tego?ja nawet przygotuję kanapki na drogę, tylko jeszcze jakieś Ferrari zatankowane do pełna i jestem gotów :-)...ale ta sprawa już chyba nie na tym portalu....poszukam gdzie indziej :-)

Dziwne, większość z was już od początków istnienia tego forum przeprowadza takie testy, tylko że podwójnie głuche a nie ślepe. Polega to na tym, że opisujący - założyciel wątku i komentujący - piszący poniżej, nie słyszeli danych urządzeń a tylko je widzieli i na tej podstawie porównują.

Pełna analogia do zasad podwójnie ślepego testu.

marko3T, 7 Lip 2009, 12:36

> Tych którzy uważają że audio to ściema za to...

E tam :) Chodzi o to, że całe to sprowadzenie audio tylko do emocji było doskonałym marketingowym zabiegiem. To powoduje, że wielu ludzi ulega tym bajkowym opisom z gazet, słyszy dokładnie to co tam wyczyta. Nie podchodzi to sprawy na zimno, tak jak np ludzie profesjonalnie zajmujący się dźwiękiem. Oni nie wierzą w czary - bo wiedzą, że czary nie istnieją :) Czar jest w muzyce.

Ja tak rozumiem misję Pawła i dlatego jeszcze w tym wątku piszę.

Gość

(Konto usunięte)

michelangelo, 7 Lip 2009, 11:45

>>

>>Kłamiesz :) Opisz procedurę testową, to się wspólnie pośmiejemy.

>

>Dwa mierniki THD, do każdego CD po jednym, te same sygnały testowe, na końcu wzmacniacz różnicowy

To odłącz ten wzmacniacz i podaj poszczególne wyniki. Bo te 8 dB to z palca wyssałeś.

>Uprzedzając Twój pusty śmiech - używałeś choćby raz w życiu miernika THD? Tak z ciekawości pytam.

tego akurat nie, i co z tego ? Ty niby używałeś, a nie potrafisz podać porządnie wyników tych "badań".

Gość

(Konto usunięte)

gelson, 7 Lip 2009, 12:00

>Brzmi to trochę jak historia imć pana Dunlavy,który tworząc kolumny sugeruje się tylko pomiarami a

>tak naprawdę wychodzi z tego kupa - mało kto je kupuje a jeszcze mniej chętnych do słuchania.

przeczytaj mój pierwszy post i napisz co ma Twój post do tematu wątku ?!?

>marko3T, 7 Lip 2009, 12:36

I to kierowanie się emocjami powoduje, że byle jaki sprzęt, wart kilka stówek można wypromować na hi-end i wciskać ludziom kit, że to raj na Ziemi...

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 7 Lip 2009, 12:05

>>żadnego kota nie odwracam: mój czas jest po prostu zbyt cenny, żebym go marnował na dojazdy do

>>każdego Kazia, który sobie tego zażyczy. Poniał ?

>To dlaczego marnujesz swój niezwykle cenny czas na siedzienie godzinami przed kompem i wypisywanie

>pierdół? Nieskutecznych pierdół, bo nikogo tym nie przekonasz. Masz szansę raz na zawsze rozprawić

>się z tym, co uważasz za mity, a jak się już rozprawisz to nie będziesz musiał tyle przed kompem

>przesiadywać. Ale nie, Ty się boisz konfrontacji. Wolisz siedzieć bezpiecznie ukryty za klawiaturą >i

>stamtąd prowadzić tą swoją krucjatę.

To jest mój czas i ja nim dysponuję. Jeśli to są dla Ciebie pierdoły, to po cholerę się tutaj pchasz ?!? Nie boję się konfrontacji, ale Ty TAK. Czekam u mnie na Twoją rękawicę. Stchórzyłeś ?!?

>>Rozumiem, że nie lubisz słowa: "udowodnić", bo nie jesteś w stanie tego zrobić w stosunku do

>swojego

>>pseudo-tuningu.

>Jedną z form wykręcania kota ogonem stosowaną przez ciebie jest odpowiadanie na zarzuty atakiem

>personalnym. Jesteś w tym bardzo przewidywalny. Ja twierdzę że portkami trzęsiesz przed

>konfrontacją, a ty na to "a pse pani, bo on robi tuningi!" Tani chwyt. Myślisz że ktoś da się na to

>nabrać?

>Mówiłem Ci już żebyś się nie wypowiadał na temat moich tuningów bo nie masz o nich bladego pojęcia.

To Ty przylazłeś do mojego wątku wygadywać głupoty, ja Ci tylko wytknąłem prawdziwy powód Twojego zdenerwowania. Udowodnij mi, że nie mam "bladego pojęcia".

>Nie mam potrzeby udowadniania czegokolwiek, ale jak skorzystasz z zaproszenia składkowego

>zaproponowanego tutaj, to mogę się pojawić i poddać tym twoim testom ABX któryś z moich DACów albo

>odtwarzaczy.

Ależ proszę przyjedź do mnie i się poddaj. Z czego wynika "dobroć" Twoich DACów ?!? W czym są lepsze o np. mojego CD ?!? W jakim parametrze ? Lepiej brzmią ? To udowodnij wpierw, że się RÓŻNIĄ.

Nie przyjedziesz, bo to by była jedna wielka Twoja KOMPROMITACJA :)

XYZPawel, 7 Lip 2009, 12:56

>>Uprzedzając Twój pusty śmiech - używałeś choćby raz w życiu miernika THD? Tak z ciekawości pytam.

>

>tego akurat nie, i co z tego ?

No tylko tyle, że usiłujesz pisać o rzeczach, z którymi nigdy nie miałeś bezpośrednio do czynienia, np. o THD.

Ty niby używałeś, a nie potrafisz podać porządnie wyników tych

>"badań".

Dlaczego "niby"? Używałem, analogowego. Wyniki i informację na temat badań podam dopiero, jak Ty podasz swoje. Chciałeś się dowiedzieć, czym się różni tani Marantz od Accu, to Ci podpowiedziałem co zrobić.

Gość

(Konto usunięte)

marko3T, 7 Lip 2009, 12:36

>WSZYSTKICH WAS PODZIWIAM.

> Tych którzy uważają że audio to ściema za to , że siedzicie na tym forum jak by nie patrzyć o

>audio. Po co tu piszecie?

A kto uważe, ze audio to ściema ?

jozefkania, 7 Lip 2009, 12:37

>kolumny

>należy stroić pod konkretne metrażowo pomieszczenie, warunki odsłuchu itd. +/-1 dB to się powinno

>sprawdzić, ale w studiu nagraniowym, gdzie jest przyjazna ku temu akustyka.

Tylko żeby to zrobić ,to trzeba stroić kolumny na sygnale testowym w konkretnym pomieszczeniu z okolic miejsca odsłuchu .Dlatego np po skompensowaniu akustyki pomieszczenia za pomocą urządzenia KRK ERGO wyjściowa krzywa (mierzona standardowo z bardzo bliska) charakterystyki monitorów jest bardziej krzywa niż oryginalna aby z miejsca odsłuchu była bardziej prosta ;) .Czyli super liniowe monitory będą super liniowe w super profesjonalnie zaadaptowanym pomieszczeniu.. dlatego te same monitory w niezaadoptowanym pomieszczeniu aby dały podobnie liniowy przekaz w miejscu odsłuchu ,powinny (przynajmniej w teorii) zostać skrzywione na miarę ,dlatego w KRK ERGO są obliczane na podstawie pomiarów współczynniki filtra wychodzącej charakterystyki ;) .

Gość

(Konto usunięte)

michelangelo, 7 Lip 2009, 13:08

>XYZPawel, 7 Lip 2009, 12:56

>

>>>Uprzedzając Twój pusty śmiech - używałeś choćby raz w życiu miernika THD? Tak z ciekawości pytam.

>>

>>tego akurat nie, i co z tego ?

>No tylko tyle, że usiłujesz pisać o rzeczach, z którymi nigdy nie miałeś bezpośrednio do czynienia,

>np. o THD.

ależ miałem, nie muszę używać miernika, żeby mieć o czymś pojęcie. Mylisz pojęcia.

>Ty niby używałeś, a nie potrafisz podać porządnie wyników tych

>>"badań".

>Dlaczego "niby"? Używałem, analogowego. Wyniki i informację na temat badań podam dopiero, jak Ty

>podasz swoje. Chciałeś się dowiedzieć, czym się różni tani Marantz od Accu, to Ci podpowiedziałem co

>zrobić.

Nie potrzebuję Twoich podpowiedzi. Napisałeś, że są oczywiste różnice pomiarowe, to je w końcu przedstaw. Fakty są takie, że ich nie znasz.

Gość

(Konto usunięte)

marko3T, 7 Lip 2009, 13:15

>XYZPawel

>

>>A kto uważe, ze audio to ściema?

>Oj Pawle nie jest dobrze, Ty tak uważasz(tylko inaczej to wyrażasz) zapomniałeś? No i kilku Twoich

>kolegów.

ja tak nie uważam, uważam co innego. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Wiem, że to sezon ogórkowy ale czy akurat czas na "the best of XYZPawel" czyli powtórka z... - chyba przesada.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.