Skocz do zawartości
IGNORED

Składka na ślepe testy zapraszamy pawła!

gagacek

Rekomendowane odpowiedzi

muls, 7 Lip 2009, 15:54

znajdź sobie stosowne wpisy na audiohobby, których tu nie wkleję z różnych powodów. Słowo klucz do wyszukiwarki masz w moim O Mnie. Tam będzie też do czego był sprzęt porównywany, co było napędem, jakie słuchawki, itp. Autora opinii na pewno sam wydedukujesz. Mogę Ci powiedzieć, że temat idzie do przodu, i gra coraz lepiej - od czasu odsłuchów przez **.

muls, czy zastanawiałeś się kiedyś nad wszystkimi możliwymi powodami, dla których ktoś kogoś decyduje się nie zaprosić do siebie do domu, zwłaszcza w sytuacji wyraźnego wpraszania się? W ciągu najbliższych tygodni też Cię nie zaproszę, a akurat mam taką możliwość, żeby sprawdzić tak, jak podejrzewałeś - w DACu na desymetryzacji, nie we wzmacniaczu. Konfiguracja wzmacniacza się zmieniła, nie ma już możliwości podmian.

muls, 7 Lip 2009, 16:21

>ale ja juz nie chcem sie wpraszać.Ja zwykle wpraszam sie ..raz.Jestem dosc samodzielny.

No to co Ty chciałeś wtedy sprawdzić - czy są różnice, czy też - czy ja je słyszę?

A nie macie przypadkiem dosć, juz was glowy nie bola od tego wariactwa. Przeciez wiadomo ze kazdy moze robic co zechce ale czemu tak sie podniecać wzajemnie tym ze jeden pszczy do pisuaru a drugi do doniczki bo lubi. No niikt mnie nie przekona zebym narobil ew domu do bonzaja bo mimo otwarcia na nowosci nie mam zamiaru zyc w smrodzie chociaz niektorzy lubia ten smrod kreowac wokol siebie

muls, 7 Lip 2009, 16:38

>ale na moim urzadzeniu.

No to jest nowość dla mnie. :) Przecież się mnie pytałeś na czym ja to u siebie słyszę. Znalazłeś opinię, czy wysłać linka na PW?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pomysł zorganizowania testów popieram.

Zróbmy to wreszcie i zróbmy to dobrze.

Jeżeli się uda, to będziemy mieć o czym gadać do Bożego Narodzenia ; )

Co byście powiedzieli na sobotę 25 lipca w ramach krakowskich odsłuchów.

Druga sprawa. Paweł wspominał o komparatorze ABX. Ktoś jest w stanie coś takiego wytrzasnąć/zbudować/wyczarować?

Trzecia sprawa. Nie mam decybelometru. Czy Ktoś ma takie coś i zgodzi się wypożyczyć na kilka dni?

Wydaje mi się bowiem, iż inwestowanie w coś takiego jak tu poniżej na aukcji, nie bardzo ma sens:

http://www.allegro.pl/item671389444_decybelomierz_cyfrowy_sl_50_voltcraft_nowy_od_ss.html

opteron, 7 Lip 2009, 16:57

>komplikujecie sytuację, płytka CD z sygnałem sin powiedzmy 50hz i dobry multimetr.

Z testu porównawczego E-MU 1616m z Asus xonar STX na IXBT wynika że samo zrównanie poziomów kart nie wystarczyło bo należało jeszcze uwzględnić współdziałanie karty ze wzmacniaczem ,i tu SPL metr okazał się pomocny :

''

Przy porównaniu STX z E-MU1616m należy zaznaczyć, że poziom sygnału nieznacząco się różni , w sumie o 0.45 dB (na wskazaniu SPL metra, a nie po prostu poziomów na wyjściu karty dźwiękowej bez uwzględnienia współdziałania ze wzmacniaczem), co powoduje iluzję bardziej szczegółowego dźwięku z Xonar. Po wyrównywaniu głośności obu kart zdecydowanie określić, jaka karta gra w tym momencie jest bardzo skomplikowanie. Przy poprzednim ale nie ślepym słuchaniu powstawało czasem uczucie, że z STX coś zadźwięczało inaczej, ale przy przesłuchaniu tych samych utworów muzycznych w bezpośrednim porównaniu z E-MU1616m różnica znikała.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BuBos18 nie rozumiem, na co Ty tutaj niby czekasz? Na jakąś wydumaną przez Ciebie jatkę, czy też na to aby ktoś myślał i działał za Ciebie? Otóż na jatkę w tym temacie stanowczo nie pozwolę, a co do porównania to nie ma problemu! - z góry zakładam że masz przestrzeń między uszami i dwie ręce, zaangażuj je i wszystko będziesz wiedział, do tego celu nie potrzebujesz innych. Powodzenia!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie kużwa,a gdzie meritum sprawy,tytuł wątku : "Składka ......" a jak do tej pory tylko gagacek zaoferował trzy stówy a reszta to pyskówka .

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

gagacek, 8 Lip 2009, 12:18

>BuBos18 nie rozumiem, na co Ty tutaj niby czekasz? Na jakąś wydumaną przez Ciebie jatkę, czy też na

>to aby ktoś myślał i działał za Ciebie? Otóż na jatkę w tym temacie stanowczo nie pozwolę, a co do

>porównania to nie ma problemu! - z góry zakładam że masz przestrzeń między uszami i dwie ręce,

>zaangażuj je i wszystko będziesz wiedział, do tego celu nie potrzebujesz innych. Powodzenia!

Czekam dokładnie na to o czym pisałem wyżej. Jestem przekonany, że się jednak nie doczekam.

Gościo twierdził, że kompresja APE nie jest do końca bezstratna ponieważ dekompresja przez MAC i np. foo daje inny plik. Po tym, jak udowodniłem testami, że tak nie jest, rozmowa się urwała. Ciekaw jestem teraz tych różnic sonicznych pomiędzy tymi formatami, które oczywiście nie istnieją bo nie ma takiej możliwości fizycznej.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Krak_oN, 7 Lip 2009, 17:59

Chociaż to bardzo mało prawdopodobne możesz zmierzyć poziom na wyjściu wzmacniacza, żaden problem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

gelson, 8 Lip 2009, 13:44

>Panowie kużwa,a gdzie meritum sprawy,tytuł wątku : "Składka ......" a jak do tej pory tylko gagacek

>zaoferował trzy stówy a reszta to pyskówka . Sfinansuję podróż każdemu,kto weźmie udział w tym teście,ale chciałbym np. zobaczyć "salę odsłuchową",w której będzie się to odbywało (mieszkanie Pawła?).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

BuBos18

Dokonując tutaj wpisów robisz offtopic, ale odpowiem: problemem jest nie wystepowanie bądź nie różnic na płaszczyźnie teoretycznej, tylko Twoje błędne podejście do problemu. Różnica fizyczna jest bo i sam ją słyszę. Przyczyna nie leży w teorii kodowania tylko sposobie dekodowania i transmisji. Problemem zaś jest nie to by usłyszeć różnice, ale spowodowac aby jej nie było, co jest duzo trudniejsze ale wykonalne, niestety nie jest to ani proste ani tanie. Dalej tego tematu tutaj rozwijał nie będę.

Panowie

Tematem wątku jest "Składka na ślepe testy zapraszamy pawła!". Mamy już kilka osób które łącznie ze mną zadeklarowały zrzutkę.

Póki co mamy: ślepe testy w Krakowie, sfinansowanie podróży McGyvera do Pawła.

Niestety osobnym problemem jest osoba Pawła, który jak widać w równoległym wątku przeszedł od merytoryki do bełkotu i ataków personalnych, czyli wszystko już jest po staremu. Nie chodzi o żadne audio tylko o podjudzanie ludzi i czerpanie z tego przyjemności.

Pytanie czy z kimś takim ktokolwiek będzie rozmawiał poważnie? Znając realia, gdy dojdzie do konkretów on i tak podwinie ogon i ucieknie - już to przerabialiśmy. Jakie zatem macie propozycje?

Trochę sensu poproszę.

długo mnie tu nie było...ooo nadal wszyscy jeszcze maglują Pawła, swoją drogą ciekawe czy jeszcze ma siłę walczyć z całą brygadą, po tym jak go tu przefutrowali już ze 100 razy chyba... :-)...być może następnym razem zanim ktoś zdecyduje się na samobójczy krok na tym forum pomyśli 2 razy :-)niestety, z nami audiofilami nikt nie wygra na tym forum!!!hip hip huura!...niech moc będzie z nami!! :-)

gagacek, 8 Lip 2009, 17:35

>BuBos18

>Dokonując tutaj wpisów robisz offtopic, ale odpowiem: problemem jest nie wystepowanie bądź nie

>różnic na płaszczyźnie teoretycznej, tylko Twoje błędne podejście do problemu. Różnica fizyczna jest

>bo i sam ją słyszę. Przyczyna nie leży w teorii kodowania tylko sposobie dekodowania i transmisji.

>Problemem zaś jest nie to by usłyszeć różnice, ale spowodowac aby jej nie było, co jest duzo

>trudniejsze ale wykonalne, niestety nie jest to ani proste ani tanie. Dalej tego tematu tutaj

>rozwijał nie będę.

W takim razie sorry, ale możecie się razem z rochem leczyć w tym samym szpitalu, na co to się już domyśl.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

rochu, 7 Lip 2009, 22:11

a ja go lubię i nienawidzę. Tak mi zawsze w teście XYZ wychodzi....:)

- lubię go za konsekwencję w działaniu

- nienawidzę za głupotę ubraną w naukowe słówka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

BuBos18

>W takim razie sorry, ale możecie się razem z rochem leczyć w tym samym szpitalu

No to idę wziąć gorący prysznic, potem zimny, a w drodze powrotnej zahaczę o Tworki.

A w tym temacie proszę nie wypowiadaj się, a jeśli już będziesz chciał to najpierw odrób lekcje pt. asertywność i tolerancja.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.