Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

modrzew47, 21 Lip 2009, 20:26

>makeliot Gdzie napisałem,że określa?Zgadza się,kabel to też tłumik.

Chopie,tłumik zmienia Tu ---> i to znacznie makeliot Przeczytaj tytuł wątku o co innego w nim idzie.

Czytałem i wiem o co idzie, ale to co napisałem było w związku z Twoją wypowiedzią (czyżby nie na temat?).

Poza tym pewien związek ma, gdyż uważam właśnie, że to, że kable niektórzy określają mianem tłumików nic nie zmienia, gdyż realnie nimi nie są, bo zmiany jakie mogą wprowadzać są grubo grubo grubo poniżej progu słyszalności. Wniosek należy wysnuć samemu.

• Użytkownicy+

Witam zarówno kablo- sceptyków jak i słyszących ich wpływ (jest to jeden z pierwszych moich wpisów ,choc forum śledzę od dawna ).W temacie wątku myślę że ceny sprzętu tak jak w innych branżach (bądż co bądż luksusowych) są (średnio licząc)odpowiadające jakości wyrobu .Są na świecie hotele gdzie doba kosztuje 40 000 dolarów .........itp.Przykładów i analogii napisano już wystarczająco .Inna sprawa czy warto tyle wydac za ten : hotel,sprzęt, ferrari- skoro są kupcy to widocznie tak .Jedna rzecz jaka mi się nasuwa ,to spotkanie się wspólne przeciwników / zwolenników i testowanie .Ewentualnie wyporzyczenie sprzętu i test we własnym systemie.W mojej opinii nie jest możliwe udowodnienie wpływu kabli przez testy laboratoryjne ,po prostu aparatura nie jest doskonała.Niektórzy nie słyszą kabli pomimo testów ,sądzę że w danym systemie (mało przejrzystym)może to byc prawdą ponieważ zmiany są najczęściej niewielkie.Dlatego proponuję wspólny test na sprzęcie którego właściciel jest pewien zmian.

Pozdrawiam Robert

HarpiaAcoustics, 20 Lip 2009, 00:04

>XYZPawel

>

>Atakujesz wszystkich!!!

>Mają Ci udowodnić, że mają rację.

>Może odwrócimy relację.

>Udowodnij mi, że ja nie słyszę!!!

BRAWO :) XYZ nie ma szans....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

XYZPawel, 20 Lip 2009, 17:59

>>To wokół mojego nicka to jest jakaś szamańsko-audiofilska klątwa ? ;)

to się nazywa mitomania.

palton.

Wątek nie o kablach a naiwności.Naiwnością może być wiara w coś co nie istnieje a może być w to,że kable wpięte do systemu mogą naprawić źle dobrany system.NIE NAPRAWIĄ.Nawet te za 80000zł.

• Użytkownicy+

modrzew47

">kable wpięte do systemu mogą naprawić źle dobrany system.NIE NAPRAWIĄ.Nawet te za 80000zł."- pełna zgoda z mojej strony (kable też są częściąsystemu).System jest tak dobry jak jego najsłabsza częśc-oklepane ale prawdziwe.

sluchalem wielu klockow, wiele rzek przeszedlem, ale powiadam wam , nie wiem wszystkiego , nie umiem znalezc odpowiedzi na kazde pytanie, zazdroszcze tylko niektorym z was, gdyz macie odpowiedz na kazde pytanie i znajomosc fizyki na poziomie pierwszych klas liceum pozwala wam rozwiklac wszelkie zagadki hi-fi, jednym slowem SZACUN...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

a propo tej debilmej teorii najslabszego ogniwa potrafie sobie wyobrazic hajendowe systemy spiete jakimis procabami bez problemu, nie potrafie sobie wyobrazic kembridzy spietych kablami za 80 tysiecy jako hajendowy system, tak naprawde na kable wogole szkoda czasu gdyz zmiany , ktore zachodza w systemie po ich zmianie sa za male, a porownywane ze zmianami po wymianie glosnikow pomijalne czesto....

electro.

Zmiany jakie zachodzą po wymianie kabli porównywane do zmian kolumn są pomijalne i to jest oczywista oczywistość ale nie dla wszystkich.Są jak widać naiwni.Gorsze,że z wypowiedzi niektórych

wynika wprost-jak Cie stać to są zmiany.Na tyle istotne,że można odstąpić od zmiany innych części systemu?Moim zdaniem:Nie ma takiej możliwości i to jest właśnie naiwność.

Modrzew47... co sądzisz o tych opisanych przemianach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odnośnie recenzji w podanym linku:

Kabelki zmieniły gościowi dźwięk systemu diametralnie! Tak napisał w recenzji. To ja albo głuchy jestem albo zakłamanym sukinsynem aby Was tu okłamywać. Kilkukrotnie miałem możliwość, zapraszany słuchać topowych kabli, nigdy ani ja ani wydający kasę nie usłyszeli żadnej diametralnej zmiany; dodajmy na lepsze. Są to jedynie subtelności! Do tego nie wiadomo czy na lepsze.

I tyle!

I proszę mi nie ubliżać w dalszym przebiegu wątku. Kable słyszę jeżeli system jest wystarczająco słaby (to kiedyś pisałem), albo kable diametralnie różne.

Nie ma powodu dla którego ludzie nie mają wydawać dużej kasy na kable. I każdy z nich doskonale wie, czy łga tu na Forum, czy mówi prawdę. Dopuszczam też możliwość, uwarunkowań w psychice (kupiłem, są pochlebne opinie więc musi grać).

Jeśli ktoś tak diametralnie słyszy różnice, to ma szanse wygrać ten milion dolarów w teście o którym pisał wielokrotnie nielubiany Paweł.

wit64, 25 Lip 2009, 10:43

bardzo ładna osłonka.

......................

Rozmyslając o kablach dochodzę do następujących wniosków:

1. Kable mają wpływ na dźwięk jeśli bada się ich różnice na sprzęcie odpowiednio drogim.

2. Tak jak bez mikroskopu nie zobaczy się komórki tak bez tego drogiego sprzętu nie usłyszy się różnic

3. Zmiany w dźwięku będą, jednakże nie tak jednoznaczne jak prezentowane w opisach i komentarzach

4. Jest to hobby dla majętnych osób.

dziękuję.

Ukryta Zawartość

Uuu widzę postęp. Rurek termokurczliwych za 2zł/mb już nie ma. Jednak oplocik nylonowy po 8zł/mb pozostał ;)

Ukryta Zawartość

jozefkania

drogi sprzet od taniego rozni sie wszystkim, tak samo jak drogi samochod od taniego...wyglad nie ma tutaj nic do rzeczy , bo jest wiele dopracowanych urzadzen wygladajacych jak toj toj...z drugiej strony po ch*j siedzicie na tym forum jak uwazacie ,ze miedzy bardziej zaawansowanym sprzetem , a tanim nie ma roznic? dobry komplet traf kosztuje 10 tysiecy pln, obudowy monoblokow o ktorych myslimy z kolega (4, zasilanie oddzielnie) wyniosa nas moze z 5 tysiecy, nie licze calej reszty, lamp itd., wiem , ze mjuzik andzel tez gra za jakis ulamek tej sumy, ale t-amp tez niezle gra za ulamek mjuzik andzela wiec nie wiem po co sie brandzlowac , ze ktos jest naiwny , jesli uwaza , ze za mala zmiane w dzwieku spowodowana kablami oplaca sie wydac kilka srednich krajowych to jego sprawa, dla was to moze byc cena calego systemu, a dla kogos to tylko kilka srednich krajowych , ktore zarabia w miesiac czy kilka dni...nie martwcie sie o bogatych, oni sobie poradza, jak ktos wydaje na pare kabli 10 tysi to napewno umie tez takie pieniadze bez problemu zarobic...

tak samo jest mitem , ze na slabo rozdzielczym systemie uslyszycie dobre kable, g... prawda, nie bedziecie w stanie uslyszec znaczacej zmiany, bo tak to nie dziala , a wasze doswiadczenia z malo rozdzielczych systemow nie dadza sie przeniesc na bardziej wyrafinowany sprzet gdzie juz wszystko slychac, np. doskonale slychac stabiliacje parametrow pracy wzmacniacza lampowego po wygrzaniu okolo 0,5 godziny i kazdy to wylapie, nawet pawelxyz czy jakis inny nawiedzony....

jozefkania, 25 Lip 2009, 12:50

>>>>>A czym się różni droższy sprzęt od tańszego (poza ceną i wyglądem) ? :)>>>

pytasz poważnie czy tylko zaczepiasz???

• Użytkownicy+

> modrzew47 Trochę już strach czytać to forum, a pisać tu, to "zakręty podwójnego ryzyka"...(cytat ULTO z innego wątku)

W części czuję się adresatem:

" >Zmiany jakie zachodzą po wymianie kabli porównywane do zmian kolumn są pomijalne i to jest oczywista oczywistość ale nie dla wszystkich.Są jak widać naiwni.Gorsze,że z wypowiedzi niektórych

wynika wprost-jak Cie stać to są zmiany.Na tyle istotne,że można odstąpić od zmiany innych części

systemu?Moim zdaniem:Nie ma takiej możliwości i to jest właśnie naiwność. "

Wcześniejsza moja wypowiedż z której wynika że kable moim zdaniem dopełniają system : ">kable wpięte do systemu mogą naprawić źle dobrany system.NIE NAPRAWIĄ.Nawet te za 80000zł."- pełna zgoda z mojej strony (kable też są częścią systemu).System jest tak dobry jak jego najsłabsza częśc-oklepane ale prawdziwe.

>W moim systemie najsłabszy jest wzmacniacz (pewnie o niego chodzi).Już gdzieś pisałem że chcę go zmienic.Mam na oku Jeffa Rowlanda model 2 którego wiele razy słuchałem i w mojej opinii jest bardzo dobry ,lub coś z Manleya .Kabel cyfrowy (zgadzam się)jest na wyrost, jak sprzedałem cd rotela i kupiłem DAC nemesisa był mi potrzebny (testowałem wiele).Jak się zorientowałem że w cenie nowego w PL kupię wyższy model w Kanadzie to w perspektywie zmian w systemie kupiłem go.

• Użytkownicy+

Jeszcze dodam że moje kolumny to B&W DM 705 które kosztowały 5400zł a kable to midnight Audioquesta w cenie ok.500-600zł.Kabel głośnikowy w moim przypadku to ok. 10% ceny kolumn.Dokładając te 600zł za kable = ok 6000zł w kwestii kolumn nic bym nie zyskał.

Ps.modrzew47 -dokładając cenę twoich kabli mógłbyś kupic droższy sprzęt .

• Użytkownicy+

>modrzew47

ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

O moim kablu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja już nie pierwszy raz otrzymałem przeczącą odpowiedź gdy idąc z kimś zapytałem czy również słyszy cykające świerszcze ,tak że ograniczenia słuchu nie są w cale takie rzadkie , tak ze może najpierw na malutki teścik na łąkę ;) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.