Skocz do zawartości
IGNORED

[uwaga, znowu kable] zrobilem maly test

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam obecnie u siebie 2 odtwarzacze cd. Postanowilem zrobic maly tescik, jak sie do siebie mają. Puscilem 2 takie same plyty cdr (nagralem z oryginalu) jednoczesnie i przełączałem na wzmacniaczy zródło. Jakoze odtwarzacze raczej z różnych półek, zauwazylem spodziewana roznice w brzmieniu.

test mial wade - nie mam dwoch takich samych intekonektow. Spostrzegłem jednak, ze jeden z odtwarzaczy ma 4 wyjsca RCA (linn mimik). Podłączylem pod nie odpowiednio 2 pary moich interkonektów

- van den hul 102

- sonic link black

ponizej ich testy w jednym wydaniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wystarczylo wiec przełączanie zródeł we wzmaku i od razu mialem z jednego zrodla te sama plyte - jednak z roznych interkonektow. Płyta byla oryginalna, "dobrze" nagrana.

I co? I nic. Zadnych róznic, ani w barwie, ani w szerokosci pasma, ani w "przestrzennosci" nie zauwazylem. W nablizszym czasie zrobie podobny test, dam vdh i zwykly czincz za 10 zł ze zwyklego sklepu elektro.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5726-uwaga-znowu-kable-zrobilem-maly-test/
  • Redaktorzy

To dość ciekawe, ale mam wrażenie, że Linn nie jest najlepszym źródłem do testowania interkonektów. Generalnie CD tej firmy uchodzą za mało wrażliwe na tę kategorię biżuterii. Sam to ćwiczyłem na Ikemi.

Skoro są mało wrażliwe to chyba dobrze...

Jeżeli odtwarzacz/wzmacniacz są wrażliwe, to podłączając różne kable nie dowiadujemy się o ich jakości - a jedynie słyszymy, z którym kablem odtwarzacz brzmi mniej niedoskonale :-)))

Może te kable mają zbliżoną budowę (np cienka linka)? W podobnym teście z CD Arcama różnica między AQ Coralem (miedzianym solid core) i srebrnym Goertz Sapphire (taśma) była łatwa do zaobserwowania...

U siebie różnicę między Black Rhodium Harmony i Ultralinkiem Ultimą MK II wychwyciłem od razu. Z żalem rozstawałem się z Ultimą, cały czas o niej myślę bo moim zdaniem to świetny interkonekt. Jednak mój system jest bardzo wrażliwy na okablowanie. Wcześniej kiedy miałem zestaw Onkyo + Tannoy M1 zmiany okablowania były mniej słyszalne.

Gość corn

(Konto usunięte)

tomecz> "...Wystarczylo wiec przełączanie zródeł we wzmaku i od razu mialem z jednego zrodla te sama plyte - jednak z roznych interkonektow..."

Zastanow sie, biorac pod uwage konstrukcje odtw. i wzmac. co tak naprawde przelaczales:)

Pozdrawiam

Miałem podobne doświadczenie z CD Linna (hmm... którym... tym ok. 10kzł) - co prawda musiałem wstać i przepiąć, ale 3 różne kable (w tym firmowy Linna) brzmiały na tyle podobnie, że nie podjąłbym się oceny. Z kolei na moim dawnym Onkyo DX-7211 zmiany przy różnych sygnałówkach były tego samego rzędu, co na głośnikowych (i łatwo słyszalne - wzmacniacz ten sam, jak w omnie). I bądź tu mądry... Może to temat na zakładkę DIY, ale - od czego to zależy?!?!?!?!? (jakiego parametru CD Out - Amp In)???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.