Skocz do zawartości
IGNORED

Ach te lata 90te- słucham i wiem!

Mikellino

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż tu dużo mówić - naprawiłem Sony CDP-591 - dostał nowy laser i podłączyłem go do sprzętu pod Direct CD in w AX700 i .... i teraz już wiem że każdy produkt na dzień dzisiejszy w sprzedaży nie dedykowany pod stereo (i to wysokiej klasy) gra dla pokolenia MP3.

Mam również przez Dsp-e800 do AX-700 podłączone DVD Panasonic s52 które w papierach ma duże możliwości ale różnica w dźwięku jest - ZABÓJCZA.

Powalić na kolana nie dają rady nawet płyty HDCD, DVD_A - (gra bo grać musi) czy DTS-CD/ Co prawda nie mam jak porównać z innym sprzętem tych formatów ale stereo z panasa jest dla ... niemelomanów . Dla mnie sprawa jest jasna - jeśli w każdym dedykowanym sprzęcie będzie taka różnica w innych technologiach to bez sensu są dzisiejsze testy produktów, bo sprzęt bardzo wysoko oceniany prawie 20 lat temu nadal przewyższa budżetowe/b dobrze oceniane klocki wychodzące na rynek teraz. Ostatnio miałem okazję posłuchać zestawu Yamahy AMP663+DVD663 +jbl e80+e20 + jakiś sub i powiem że jak ktoś ma 6000 do wywalenia to może sobie coś takiego kupić - dziś wiem - że za 3500 można mieć zdecydowanie lepszy sprzęt - tylko częściowo używany - (pamiętajmy że powinien mieć udokumentowane naprawy jeśli takie były).

Jestem ponownie zachwycony stereofonią i wg mnie początek lat 90 tych to najlepsze czasy dla "jakości dźwięku". Nie wchodzę w dyskusję - ile pensji mnie kosztował sprzęt bo i dziś za bardzo dobry sprzęt trzeba dać bardzo dużo - ale wiem jedno - dla 99% z nas koszt audiofilskiego sprzętu może zamknąć się w 4000. Łapać okazję, szukać i kolekcjonować, a będzie tak jak ostatnio u mnie w domu - przyszedł gość od PLAYA, patrzy i mówi - "oooo kupiłem ostatnio sprzęt, bo chciałem coś dobrego z audio w końcu mieć w domu - długo szukałem". Wymienił nazwy, jakąś cenę ok 4500, i spytał czy można posłuchać. Puściłem mu to i powiedziałem o wartościach muzealnych. Gość się zaczerwienił - i mówi- "niepotrzebnie poprosiłem Pana o odsłuch, szkoda że nie spotkaliśmy się 2 tygodnie temu - a temu co mi to sprzedawał teraz bym j.....urwał".

Wiem że piszę trochę kontrowersyjnie, ale sądzę że dobrym pomysłem byłoby usystematyzowanie pod kątem testów i jakości sprzętu z tamtych lat i odkopanie wiedzy. Pojawia się on na aukcjach, można go kupić od 100 do 1000 zł a daje więcej frajdy niż klocki z lat dzisiejszych.

Co do rankingów pamiętam iż:

Yamaha AX-700 90/91 rok - 1 miejsce spitzenklasse 1

o dziwo - budżetowy model - Sony CDP-591 - 1 miejsce Spetrzenklasse 1

Yamaha dsp-e800 - Eisa Awards 2002 albo 03 - testów nie znam - opinie bardzo dobre

Rubicony - głośniki o których pisałem już na forum - im dłużej słucham tym bardziej jestem usatysfakcjonowany wyborem - Nagroda Prosona/rubicona - czyli konstrukcji szwedzkiej w pełni uzasadniona. Niedoceniony model w Polsce.

Panasonic s52 - najwyższy model - dla niemelomanów - tak żeby posłuchać sobie

o starym radiu ale wysokim modelu T-700 i KX-r700 modelu magnetofonu nie będę rozpisywał się - nie znam rankingów ale wiem że duuużo kosztowały - co nie znaczy że świetnie dobrze grają.

Namawiam wszystkich którzy stoją przed wyborami kupna nowych klocków - zanim je wybierzecie pomyślcie o naprawie poprzednich jeśli są to "jakieś legendy". Dziś o niektórych nawet nie ma informacji w necie i tylko pasjonaci mogą je uchronić od zapomnienia. Na pewno odwdzięczą się wzbudzając niezapomniane emocje odsłuchowe bo były produkowane z tego z czego powinny a ci którzy słuchali doceniali to co dobre (no i nie było tych paskudnych stratnych formatów)

https://www.audiostereo.pl/topic/57269-ach-te-lata-90te-s%C5%82ucham-i-wiem/

Cieszę się razem z Tobą, Kolego!

Nie mniej - już dużo wcześniej "odkryto", że równie dobrze jak Twój, a nawet lepiej, brzmi sprzęt z lat 80, 70-tych i... starszy.

Od równie dawna prowadzone są także niekończące się spory między miłośnikami dzisiejszych, megakosmicznych technologii, a zwolennikami "starych złomów, reanimowanych ze śmietnika" (jak nazywają starszy sprzęt Ci pierwsi).

Obawiam się, że na nic Twoje apele...

Nie ma siły na potęgę dzisiejszego marketingu!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Troszkę to chaotycznie napisałeś :/ Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy Ty porównujesz stary sprzęt stereo do teraźniejszego kina domowego? :) Trochę to dla mnie śmieszne bo kino domowe jest do kina a nie do muzyki :) Posłuchaj lepiej porządnego, nowego zestawu stereo takiego za 10-15 tys zamiast zakładać dziwne tematy na "STEREO" :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Mikellino, 19 Lip 2009, 13:15

Porównujesz współczesny traktor z zabytkowym np. Jaguarem i dziwi Cię, że w warunkach dorogowych jaguś dokopuje traktorowi?

Do czego innego jest auto, do czego innego jest traktor.

wg. mnie teks jest w odpowiedniej zakładce.

>Jestem ponownie zachwycony stereofonią i wg mnie początek lat 90 tych to najlepsze czasy dla

>"jakości dźwięku". Nie wchodzę w dyskusję - ile pensji mnie kosztował sprzęt bo i dziś za bardzo

>dobry sprzęt trzeba dać bardzo dużo - ale wiem jedno - dla 99% z nas koszt audiofilskiego sprzętu

>może zamknąć się w 4000. Łapać okazję, szukać i kolekcjonować, a będzie tak jak ostatnio u mnie w

mikel

proponowałbym czytanie ze zrozumieniem a nie wyjeżdżanie ze sprzętem za 10-15tys.

Gość

(Konto usunięte)

wszystko to racja, niemniej, musimy pamiętać, że gra cały system a nie pojedyncze urządzenia. Poza tym, równie ważny jest gust słuchacza, czyli to, co sprawia przyjemność.

Też i nie każdy nowy klocek to marketingowy i techniczny złom, podobnie rzecz ma się ze starymi urządzeniami, pośród których, nie każdy sprawny klocek to dźwiękowe mistrzostwo świata. Jednak, stare, mają w sobie coś, co sprawia, że się na nie "patrzy" z większym zaufaniem niż na nowe. Kiedyś produkowane np. odtwarzacze cd, miały większą wagę i rozmiar, czyli miały w środku sporo "rzeczy" i te rzeczy miały sporą wagę. Obecnie jest odwrotnie. Prosty przykład; poszukując do swego systemu AVM firmowego odtwarzacza CD, miałem do wyboru albo "stare", czyli pierwsze modele ważące ok 14kg i mające "odpowiedni" rozmiar, albo nowe modele, nazwane przez producenta dodatkowo NG /nowa generacja/ których waga to ok 5-6 kg i dość płaski wygląd /nowoczesny ? /. Więc albo czegoś zabrakło, albo coś zostało zastąpione "nową rzeczą", chudszą i lżejszą, ale czy lepszą ? To weryfikuje nowa cena, oraz szybkość odsprzedaży przez nowych nabywców. Tu wychodzi na niekorzyść tych nowych. Natomiast patrząc na stare konstrukcje kolumn, trudno oprzeć się wrażeniu, że "muszą być dobre".

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jorkers, 19 Lip 2009, 21:24

>tym bardziej ze 90% uztkownikow ebaya nie wysyla po za kraj

Przed zalicytowaniem piszesz do sprzedawcy maila z zapytaniem czy wyśle do Polski.

Nie zdarzało mi się aby ktoś tego nie chciał zrobić.

Porównuję to co mam oraz dlatego iż nie da się porównać dźwięku z dvd sprzed 20 lat- wtedy muzyka wypuszczana była w stereo na vhs. Oczywiście, że w pewnym sensie masz racje co do mezaliansu dvd i cd, lecz nie sądzę aby wiele osób kupowało dziś nowy sprzęt stereo szczególnie za pieniądze jakie wymieniłeś i wiele dyskusji na "STEREO" opiera się o sprzęt uniwersalny. Intencją porównania takiego sprzętu było to iż 20 lat przepaści technologicznej to w pewnym sensie stracony czas dla muzyki stereo i jak dvd w dźwięk stereo uzyskuje dziś opinię bardzo pozytywną to wychodzi na to że rozpatruje się to w innym zakresie niż cd. Po 2 jest to na tyle stara technologia, że wypadałoby aby sprzęt w XXI miał go dopracowany do perfekcji, a szuka się wytłumaczenia dla dvd że spełnia parę innych funkcji. Ja dałem 400DM do 600DM (nie pamiętam dokładnie) a zarabiało się w Niemczech na rękę ok 10DM/h. Więc za mniej niż 1/3 pensji można było dostać taaaaki sprzęt. Ty wspominasz o kwotach zwielokrotnionej średniej krajowej, za którą to kwotę możesz kupić coś czym podejrzewam można się w większości wypadków jedynie pochwalić. Ciekaw jestem jak grałby dziś odtwarzacz cd za ok 1000 zł. Moje porównanie dźwięku w domu to różnica w odtwarzaczach - i dsp- który przepuszcza sygnał do wzmacniacza stereo bez efektów. Zdaję sobie sprawę że to wiele, ale w dźwięku dla mnie za wiele biorąc pod uwagę iż producenci pracują nad technologiami wprowadzając marketingowo pseudo nowe rozwiązania 2 razy do roku. Niestety cięcie kosztów/potrzeby rynku skłaniają do produkcji wytworów odtwarzających inne stratne formaty których zakres jakości jest pomiędzy średnią a bardzo słabą w porównaniu do wava który ma tyle lat. System w domu mam tak zbudowany aby dało się posłuchać i stereo i 5.1, bo s52 to również DVD-A czyli mlp (niby wave wysiada), czy dts-cd lub 2 kanałowe HDCD, mp3 czy wav2ch. Podejrzewam, że jakbym post napisał w dziale KINA DOMOWEGO napisali by że to nadaje się gdzieś indziej. Na prawdę chętnie wziąłbym mojego soniaka i wzmak yamahy wraz z głośnikami - postawił to w pomieszczeniu odsłuchowym i posłuchał porównując do sprzętu za grube tysiaki. Ale raczej się to nie zdarzy, szkoda. Ciekaw jestem czy z ręką na sercu różnicy w pieniądzach chętniej nie wydałbym na zwiedzanie świata. Pozdrawiam.

mikelino a wiesz co jest najciekawsze:) mam oprocz stereo ,w innym pomieszczeniu dosc wypasione kino i jak bym ci puscil dobrze nagrany film na bluray w dts hd master audio to łeb urywa przestrzennosc ,dokladnosc przekazu bez zbednych wybrzuszen na srednicy czy górze poprostu bajka nieskompresowany dzwiek przy dobrym systemie robi swoje

natomiast puscisz na tym muzyke i uszy bolą:))) taka sieczka wiec nie wiem jak ludzie moga sie fascynować koncertami w kinie domowym:)) ja to uzywam tylko do filmow

>vasco

Porównywać stare stereo do nowego kina powinno się w/g mnie w zakładce "kino domowe". Tam taki temat odniesie sukces i skieruje niektórych błądzących do zakładki "stereo". Poza tym nie drażnij mnie...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

mikel porownywanie kina do stereo nie bytu napewno w zakladce kino:) otoz wogule jakiekolwiek porownywanie kina do stereo niema nawet najmniejszego sensu ,dzisiaj nie rzadzi same kino bo stereo jest dalej na topie spojrz na yamahy as 1000 700 czy 2000 stereo pelna parą a kino sluzy do filmów i tylko do tego

Żal mi tylko tych ludzi w media markt :/ Wybierając zestaw słuchają na nim muzyki. Gdyby tylko wiedzieli co jaką muzykę by mieli w domu za te 5 tys :) Czasem nie wytrzymuje i edukuję :)

.

mikel dobrego kina nie kupisz w media markt:))) 2 sprawa tacy ludzie ktorzy kupuja takie cos w media doradzając sie swojej zony czy napewno ten design bedzie pasował do pokoju i mebli to ludzie ktorzy sie poprostu wogule nie znaja na rzeczy ale nastaly takie czasy ze liczy sie konsumpcja towaru i za wszelka cene cos musza kupic bo ciotka lub wuja juz kupili w zeszlym tygodniu w promocji kino za 600 zl caly komplet nawet :) i pasuje do mebli bo ten sam kolor

No tak - tylko co z DTS CD - w końcu to 5kanałowy wav, czy DVD-A - te odtwarzacze dvd mogą to czego nie mogą cd, a coraz więcej jest płyt remasterowanych z sacd do tych formatów - i to uznawanych za jedne z najlepiej nagranych. Uważam że musimy pokusić się o porównanie odsłuchów choćby tych samych płyt tylko wypuszczonych w 2ch i 5ch. Tutaj mamy punkt styczny kina i stereo.

Jorkers, 19 Lip 2009, 21:24

>josef jak kupujesz na ebayu? jak wygladaja tam transakcje? wygrywasz powiedzmy wzmak wartny 400 eur

>i co dalej ? tym bardziej ze 90% uztkownikow ebaya nie wysyla po za kraj

rochu już napisał - przed zalicytowaniem pytasz czy sprzedający wyśle za granicę - w przypadku UE może raz spotkałem się z odmową, obecnie troche gorzej jest z USA niż parę lat temu (szczególnie jeśli chodzi o wysyłkę USPS, bo na kuriera zazwyczaj się zgadzają ale koszt wtedy jest morderczy)

potem przelew i tyle

z pukntu widzenia kupującego nie ma różnic między allegro - tylko za granicą zazwyczaj jest mniej oszustwa, naciągactwa i chamstwa

Rochu

Szukasz sobie kumpla króry ma rodzinke w USA! tam wysyłasz produkt a rodzinka wysyła Ci to .........em do Polski!Proste i skuteczne!

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yamaha AX-700 90/91 rok - 1 miejsce spitzenklasse 1

Gdzies to wyczytal? Po 1 to 1987 rok a po drugie nie byla NIGDY w zadnej klasie szczytowej. Za 400zl niezly wzmak. To wszystko.

NIGDY nie pisz nigdy - piszę co czytałem w roku 90 kiedy po przepracowanych wakacjach kupowałem sprzęt i dorwałem go taniej bo wychodziła 730. A co do testów na była to niemiecka literatura w stylu hifi audio itp gdzie testy dotyczyły nie tylko sprzętu z tego roku tylko w ogóle to co testowano i na 1000% tak była ona sklasyfikowana, ax-900 była o dziwo na 3 miejscu. Pewnie w różnych gazetach różne testy robiono ale ... tak to jest. Nie była to na pewno mittel, oberklasse czy spitzenkl 2 ale spitzenklasse 1, wyżej był tylko high end.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widzisz mialem obie. Jak byla klasyfikowana Yamaha AX 900 pisal kiedys stefanB ale nie bylo to zadne Spitzenklasse. Zreszta przy cenie AX 700 tez nie moglo byc. Dzwiekowo jest poprawna jednak od AX 900 dzieli ja przepasc. Pojawila sie w Japonii w 1987 roku a w Europie na przelomie 1987 i 1988. Wiem co mowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.