Skocz do zawartości
IGNORED

linn classik music i prądożerne epos15.2

mieczyslawz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno nie pisałem, bo hobby trochę przygasło, ale teraz odżyło.

Posiadam Linn Classik Musik /wcześniejszy model/ + Epos 15.2+kable no name.

Wszystko to gra w ponad 30m pokoju o nieregularnym kształcie, który dodatkowo nie jest zamknięty ale połączony z korytarzem /nie ma jednej ściany/.

Warunki więc trudne.

Eposy grają pięknie, jeśli chodzi o wysokie tony i średnicę. Wokale, instrumenty są ok.

Problem jest natomiast z basem. Słabo słychać perkusję /miotełki itp/, niektóre instrumenty jak się dużo dzieje są ledwo słyszalne. Brak jest podparcia muzyki w tym zakresie przez co brzmienie jest zubożone. Z pewnością generalnie epos nie jest mistrzem dolnego zakresu i nie nadaje się specjalnie np. do rocka, ale raczej chodzi tu o zbyt słaby wzmacniacz (Linn ma 75W/4 Ohm).

Obecnie będę dokupywał końcówkę LK- 85 (85W/4 Ohm), która będzie zasilać głośnik nisko i średniotonowy. Zobaczę jak poprawi się brzmienie.

Jeśli to nie wystarczy to widzę 2 możliwości:

a/ dokupienie kolejnej końcówki LK-85 + zamiana na epos M22i (tri-amping)

b/ zamiana obecnych epos-ów na inne kolumny wydajniejsze prądowo (bi-amping),

Niedługo wybieram się na odsłuch i chciałbym sprawdzić Klassika+LK-85 z następującymi kolumnami /przedział do 5 tys. zł/:

Dali Ikon 7

Esa vivace 3 xt

Epos M22i - te trochę za drogie, poza tym mam wątpliwości czy nawet z końcówką da się je napędzić.

Czy to zestaw Klassik + Lk-85 zagra dobrze z którąś z powyższych kolumn, a może ktoś ma (miał) taki zestaw i ma inną propozycję? Przy używanych pewno można wejść na wyższą półkę, ale trudniej z odsłuchem.

Muzyka którą słucham to jazz, chillout, pop, czasem rock, klasyczna i elektroniczna rzadko, heavy metal wcale. Lubię wokale, saksofon i gitarę, a czasem mocniejszy kawałek. Eposy mi generalnie odpowiadają /choć do rocka są nie najlepsze/ i z dużym żalem bym się z nimi rozstawał /zwłaszcza że seria „i” ponoć już nie gra tak analogowo jak 15.2/, ale słaby bas męczy. Nie słuchałem 16i, ale ponoć nie grają lepiej niż 15.2 a i basu też niewiele więcej.

Żeby było jasne nie chodzi mi o sztucznie podkręcany elektronicznie bas jak to się dzieje często w obecnie granej muzyce, ale normalną podstawę basową.

P.S. Czy podłaczając Klassika 75W + LK-85 85W to tak jakby podłączyć wzmacniacz 160W czy też liczy się to jakoś inaczej?

miotełki perkusji to nie jest dolny zakres grania. Jeśli brakowałoby Ci dołu, to można by szukać kolumn niżej schodzących albo odpowiedniego suba. jeśli jednak jest problem z miotełkami - średni i wysoki zakres, to szukaj gdzie indziej.

pozdr

No miotełki to zdecydowanie nie bas ;-)

Ale jeżeli brakuje Ci wypełnienia dźwięków to raczej masz problem zarówno z amplifikacją jak i pewnie z pomieszczeniem. 30m2 to troszke dużo na te głośniki. Moje M22 grają własnie w 30m2 i powiem Ci, że czasem mi tych metrów jest za dużo. Tak o 3-4 metry mniej i coś czuję, że byłoby super. Zresztą dlatego też nachodzą mnie niekiedy myśli o ich wymianie. Potem znów wrzucam kawałek z muzyką inaczej nagraną, o innym charakterze i te myśli odchodzą. Kto wie jednak na jak długo :-)

Za słaby wzmacniacz będzie Ci dawał wrażenie dźwięków odchudzonych, bez soczystości na średnicy... ogólnie takiego płaskiego grania. Ja bym chyba myślał o poszukaniu większych kolumn, ewentualnie podparciu tych co masz subem i oczywiście mocniejszym wzmaku. Do Eposów... to przy 4ohmach powinienes mieć min 2x100W. A znów zamiast wydawać kase na suba można kupić lepsze i większe kolumny.

PS. M22i to jest M22 w innej obudowie i ze zmienionym okablowaniem. Zresztą... mi się m22 bardziej podoba.

Słuchając rozumu....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zadzwoń porozmawiaj, może akurat ???

Ukryta Zawartość

Do dobrych wokali, takiej muzyki i metrazu Focale 726V.

Cos z rodzimej produkcji zagraloby pewnie lepiej, ale nie sluchalem niczego co by sie do takiej powierzchni nadawalo, wiec nie bede sie wypowiadal.

Co do Akustyka to nie mozna u niego odsluchac zadnej z konstrukcji przed zakupem, wiec troche kicha...

A może Bowersy 683, powinny dać sobie radę w Twoim pomieszczeniu a po dodaniu końcówki mocy powinno być tylko lepiej.

Na Twoim miejscu najpierw bym dokupił LK85 lub LK100 i dopiero szukał głośników pod ten system.

there are no answers, only choices ....

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno nie słuchaj opinii że są ostre i kują w uszy. W podanych przez Ciebie gatunkach będę rewelacyjne(wokal będzie jeden z najlepszych w tej cenie), jedynie w mocnym rocku mogą się ciut słabiej sprawować ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dziękuję za szybkie i liczne odpowiedzi - forum żyje :)

Końcówkę mocy prawie już mam więc proszę tak traktować mój zestaw.

Co do Antali to słyszałem, że "słynna" ostra góra to już od 3 lat nieprawda.

Zobaczymy co pokaże Esa i Dali, które mają przyjazne parametry.

Z tego co rozumiem to linn + końcówka nie da na 100% rady M22i. Czy tak? A czy dałaby radę z 2 końcówkami LK-85? Może zatem 16i tylko, że będą też za małe.

B&W jakoś mi się źle kojarzą jeśli chodzi o stereo.

Dziwię się tylko trochę, że nikt nie miał zestawu Klassik + LK-85.

P.S. Powtarzam pytanie jak liczyć orientacyjnie moc dla zestawu Linn + końcówka?

Wrażenia z odsłuchu

Zestaw Linn Classik Music + LK-85 + zwykłe druty + interkonekt linn black.

Odsłuch dotyczył kolumn przyjaznych parametrami z 2 parami gniazd..

Sala odsłuchowa b.duża 40-50 m o prostokątnym kształcie, kolumny odsunięte parę metrów od ściany

1/ dali ikon 7 - dynamit!!!

Niesamowita wręcz energia. Zestaw Linna bez problemu napędził te kolumny i to w takim pomieszczeniu. Aż trudno było uwierzyć. Dynamika, mocno zaznaczona „stopa”, duży dźwięk. Wszystkie wybrzmienia wyraźnie zaznaczone. Przestrzeń też bez zastrzeżeń.

Podobały się w klasyce /skrzypce/, jazz, pop. W ciężkich gatunkach mimo ponadprzeciętnej dynamiki dźwięk się trochę kotłował.

Co do minusów to w stosunku do eposów to brakowało tej klasy, finezji, dopieszczenia detali.

Po prostu słychać tańsze przetworniki.

Wygląd kolumn bez uniesień, ale da się przeżyć.

2/ triangle antal ex

Odczuwalnie mniejszy dźwięk, dynamika też słabsza, choć dalej na niezłym poziomie. Momentami wydawało się, że jest więcej finezji niż w dali, ale ogólnie dźwięk mało wciągający, bez emocji. Co ciekawe nie było słychać już tej „słynnej” dominacji góry.

Wygląd przekombinowany.

3/ PMC GB1i /chyba/

Filigranowe wolnostojące głośniki /naprawdę b. małe/ na dobrych przetwornikach.

Parametry mniej przyjazne, ale linn dał radę. Słychać było klasę dźwięku i tu zagrały najlepiej. Przy takich gabarytach nie miały szans wypełnić dźwiękiem sali, więc /zwłaszcza po dali/ brakowało tego /ale przy np. 20 m to kto wie/. Na pewno warto byłoby posłuchać większego modelu, ale nie było możliwości /nie dojechał/. Niestety wysoka cena – maleństwa kosztowały 7 tys. zł a większe /gabaryty epos 15.2/ to już 10 tys. zł.

Wygląd – maleństwa 

4/ Epos 15.2 /w domu, z końcówką/.

Końcówka dodała spokoju i jeszcze bardziej ułożyła dźwięk, część dźwięków jest teraz wyraźniej zaznaczona. Dalej brakuje mocniejszego zaznaczenia basu , ale może to już wina eposów a nie zasilania. Pod pewnymi względami /kultura, finezja, detale/ są one jednak na wysokim poziomie. Następca 16i raczej nie wchodzą w rachubę bo /ponoć/ grają mniej analogowo a i basu /mimo dodatkowego głośnika/ nie ma specjalnie więcej.

Z kolei m22 mi się nie podobały /zbyt ciemne, oderwany bas/ a obecnego następcy m22i jeszcze nie słuchałem. Mam zresztą obawy czy classik z końcówką LK-85 w ponad 30m pokoju je napędzi.

Pewno potrzebna byłaby następna końcówka mocy na niskotonowca, może nawet LK-140 /albo klout :)/.

Wnioski:

Najlepiej /w relacji do ceny/ zagrały dali. Niestety brakuje im polotu w niektórych aspektach i tu przegrywają wyraźnie z eposami, choć dynamika i energia zachwyca. Nie wiem jak grają ikon 6, które są odczuwalnie tańsze, ale mam obawy czy napędzą ponad 30m z otwartą przestrzenią. Mam jeszcze wątpliwość czy przy tej dynamice mogą stać blisko ściany- mniej niż 1m licząc od frontu kolumn mimo BR z przodu.

Jest jeszcze seria mentor na lepszych komponentach, ale jest już znacznie droższa /ma też naturalną okleinę/.

Pojawia się tutaj dylemat czy w tej cenie /do 5 tys. zł/ można znaleźć kolumnę o raczej przyjaznych parametrach, która będzie miała finezję i klasę eposów oraz dynamikę dali.

Linna nie chciałbym się raczej pozbywać. Można jeszcze myśleć o kolejnej końcówce, ale wtedy odpada dużo kolumn /3 pary gniazd to już rzadkość/.

P.S. Naturalna okleina i klasyczny wyglądów eposów – nie do pobicia, tu zdecydowany zwycięzca.

P.S. 2 Czy dali ikon 7 może stać przy telewizorze. Nie mogę znaleźć jasnej informacji o ekranowaniu magnetycznym. Przy modelu 6 jest wzmianka o częściowym (?) ekranowaniu.

A ja nadal twierdze posłuchaj Bowersów, sam gram w pomieszczeniu dość nieregularnym ok 27 m i są to 603S3, następca jest znacznie lepszy i dlaczego nie chcesz posłuchać Eposów M22, sam ni słuchałem ale opinie ma świetną więc na pewno warto im poświęcić trochę czasu.

Przychodzi mi jeszcze do głowy Kef, też bym na Twoim miejscu wpisał je na listę.

Z chęcią poczytam o co Ci wyszło z tych odsłuchów bo za kilka miesięcy sam będę miał podobny dylemat, na razie w planach nowa końcówka mocy.

there are no answers, only choices ....

• 3 tygodnie później...

Ciąg dalszy odsłuchów

Zestaw ten sam: linn classik music + linn lk-85 + zwykłe druty

Tym razem gdzieś indziej, ale też duże pomieszczenie z jedną ścianą boczną otwartą na drugie pomieszczenia. Warunki trudne i ... takie mają być.

Dali ikon 6

Po entuzjastycznym odsłuchu ikon 7 /przynajmniej w części aspektów/ spodziewałem się czegoś podobnego ale w mniejszej skali /jeden głośnik mniej/.Niestety ale wyszła klapa :(. Nie wiem czy pomieszczenie aż tak bardzo zaszkodziło czy miałem słabszy dzień, ale kolumny nie zagrały. Po prostu. Dźwięk był taki nijaki, nie chciało się tego słuchać. Dźwięku było znacznie mniej niż w 7-kach. Bas się skurczył /co zrozumiałe/, ale w większym stopniu niż oczekiwałem. Wysokie tony też nie zachwycały. Mój zestaw to napędzał, ale co z tego. Różnica w stosunku do 7-ek była znacznie większa niż wynikałoby to z różnicy ceny. Przy 7-kach miałem obawy, że mogą być "za duże", ale z serii ikon to chyba jedyny model do rozważenia - jak dla mnie.

Pozostaje seria mentor np. 6-ki, ale to już znacznie droższy model. Nie słuchałem. bo nie było w sklepie.

Drugie był Kef-y iq90 i powiem krótko nie zachwyciły, choć jeśli chodzi o średnie tony to miałem wrażenie, że było lepiej niż w dali.

Odsłuch ogólnie wypadł więc słabo. Na 3-kolumny zabrakło już sił i chęci.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Może ma ktoś w Was doświadczenia z końcówką Linn LK140?W tej chwili słucham Linna Classika z kolumnami Linn Kan w wersji III okablowanie Linn LK20.Rozważam zakup końcówki Linn LK140 i sterowanie jej z Classika?Jakie będą korzyści i czy wogóle iść tą drogą i w przyszłości Classika zamienić na Genki?Interesuje mnie generalnie jakie aspekty brzmienia się poprawią po zakupie LK140?Czy jakościowo "wystarczy' Classik jak pre+cd do końcówki LK140 czy jednak trzeba uzupełnić ją o dedykowany preamp Linna?Może macie jakieś doświadczenia w tej materii?

• 2 miesiące później...

Mam podobny problem z Linn-em Classik i kolumnami Epos M12, gra to bardzo szczegółowo, ale jakoś "cieniutko", basu jest naprawdę mało. Może to wina kabli, mieczyslawz testował wszystkie zestawy na zwykłych drutach, ja posiadam najtańsze kable Linn-a K10, może tu jest pies pogrzebany. Może taki linn k400 troszkę by pomógł? Pytanie do WujekBG Jak gra zestaw Classik z kolumnami Kan?

Eposy M12 i generalnie cała ta seria ma specyficzny, nie narzucający się bas. Może sprawiać wrażenie słabego bo kładzie nacisk na kontrolę a nie uderzenie. Polipropylenowe membrany troszkę nadają mu lekki charakter. Generalnie Eposy brzmią charakterystycznie, rozdzielczo zwiewnie ze świetną sceną ale troszkę bez mięsa. Nie można mieć wszystkiego.

Tu jest kilka rzeczy, które zagrają lepiej od różnych szarawo-plastikowych wynalazków typu współczesne niskie modele KEF.

Ukryta Zawartość

Nawet w grupie 2000-3000 PLN na tej stronie coś ciekawego można byłoby znaleźć.

Moim faworytem byłyby Spendory 2/3 (3/5 są zdecydowanie za małe na ten pokój) pod warunkiem, że cena jest bliska 3 tys. PLN. Monitor Audio serii GR to już też nie popierdółka, ale miałbym wątpliwości co do równowagi tonalnej w nienajmniejszym przecież pomieszczeniu - trzeba byłoby spróbować.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

do Creeka 4330 mk1 eposy 15.2 dadzą radę? Słucham głównie muzyki filmowej: Two Steps from Hell, Hans Zimmer, Vangelis, ale też alternatywny rock. Czytając tematu o 15.2 widzę, że z basem raczej kiepsko... Miał może ktoś okazję słuchać takiego zestawienia? Creek też mocarzem nie jest...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.