Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung 40B7020 LED - czy warto?

maroko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuję TV do pokoju, 22,5 m2 - 4X 5,5. TV oglądam sporadycznie, przede wszystkim sport, rzadziej filmy. Sygnał TV - kablówka. W sklepie spodobał mi się Samsung 40B7020 LED. Obraz był lepszy od wszystkich stojących obok i dotąd oglądanych.Cena dosyć przyzwoita 5599 zł i można ją rozłożyć na 30 nieoprocentowanych rat. Czy można coś lepszego znaleźć w tej cenie? Wcześniej przymierzałem się do SHARPA - 40XL2E lub SONY 40W5500. Czy do pokoju 22,5m2 40" to odpowiednia wielkość? Będę wdzięczny za uwagi mogące pomóc w dokonaniu wyboru.

https://www.audiostereo.pl/topic/57440-samsung-40b7020-led-czy-warto/

chyba jednak produkuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obraz z Samsunga mógł być lepszy niż u konkurencji z powodu stosowania specjalnie przyszykowanych dysków wizyjnych.

Zażycz prezentacji ze zwykłych płyt DVD i TV.

Czar pryśnie,aczkolwiek to są fajne telewizory.

DVD ? - przeżytek ... z resztą im gorzej wypadnie DVD tym lepiej (oznacza to że wyświetlacz jest dokładny i pokazuje każdy detal - na blu-ray będzie widać bogatszy w detale obraz).

Jak oceniać jakość to na materiale wysokiej jakości ... nie ocenia się np. sprzętu audio typu B&W Nautilus na plikach mp3 112 kbit/s .

A jak ktoś chce TV tylko i wyłącznie do analogowej kablówki niskiej jakości to niech kupi najtańszą plazmę.

Chyba jednak najczęściej będziesz oglądał program tv i to nie w hd , więc bardzo ważne jak sobie radzi z odbiornik z takim sygnałem ,jak sobie radzi z przekonwertowaniem obrazu z 625 na 1920 linii.

Frank, 7 Sie 2009, 06:32

>Kyle

>Dzieciaku,a jakaż to oferta jest na BR ?

>Zdecydowana większość oglądanych filmów to DVD, mało tego ,masowo się ściąga Divixy.

>Trzeba to uwzględnić przy wyborze telewizora.

Frank niemowlaku - oferta na BR jest nie taka maleńka

Ukryta Zawartość

... i nie będzie mniejsza tylko większa ... i ściągać też można filmy Full HD (także skompresowane w DivX ... ale lepiej w X264 - wyższa jakość przy podobnej objętości)

Ukryta Zawartość

TomekL3, 7 Sie 2009, 08:08

>Chyba jednak najczęściej będziesz oglądał program tv i to nie w hd , więc bardzo ważne jak sobie

>radzi z odbiornik z takim sygnałem ,jak sobie radzi z przekonwertowaniem obrazu z 625 na 1920 linii.

To znaczy z 576 linii aktywnych (PAL) na 1080 linii (lub 768, lub 720 - zależy ile ma TV).

Oczywiście - lepiej by skalował dobrze ... wystarczy właściwie dobry skaler. Ale jeśli telewizor będzie ukrywał artefakty kompresji na sygnale niskiej jakości to będzie też ukrywał detale na sygnale wysokiej jakości.

Jest jednak wyjście - dobre TV mają masę filtrów wygładzających - na sygnale niskiej jakości można je włączyć a na Blu-Ray wyłączyć. Będziemy mieli względnie przyzwoity obraz na DVD i nie degradowany na Blu-Ray.

maroko -

Sharp z całą pewnością nie produkuje 40 XL2 - ale produkuje 42 XL2.

Żeby ruszyć z miejsca musisz odpowiedzieć na pytania.

Bo telewizory inaczej zachowują się w pomieszczeniach nasłonecznionych , a odległość ma kluczowe znaczenie w końcowym efekcie oglądania.

posiadam dwie plazmy, panasłonika 42"pv80 i nowego szajsunga 50" B650, obraz z analogowej zwykłej kablówki podzielonej na 3 telewizory, i musze powiedzieć, że na niektórych programach obraz na samsungu jest więcej niż zadowalający i wyglada dużo lepiej niż na panasoniku mimo iż ten jest mniejszy. Widać wyraźnie, że zastosowane poprawiacze i skalery w samsungu dużo lepij radzą sobie ze słabym sygnałem niż te z panasonica

• 10 miesięcy później...

LED-y się rozwijają - zastanawiam się nad tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajne TV zrobił sony, podświetlanie CCFL nie LED, obraz bardzo dobry

KDL-40EX500 za ok. 2500zł

KDL-55EX500 za ok. 4500zł (55 cali tej klasy i w tej cenie, no no, nieźle)

100Hz w dobrym wydaniu bravia engine 3, żaden inny TV nie przeczytał mi filmu 1080p z pendrive'a, nowe samsungi i LG nie widziały tego pliku, samsung LE40C650 widział 720p maks.

3D to dodatek, seria 8000 Samsunga w 2D chodzi zacnie - czerń to czerń, a biel to perlista biel.

Akuarat Sony obecnie strasznie się psuje....zwroty są na porzadku dziennym....u Szajsunga lepiej to wygląda...

Ok. 3 tyg. kupiłem na mistrzostwa w piłce nowy TV ;-)

Wybór padł na Samsung LE46C650 , ponieważ fundusze miałem na praktycznie "każdy TV",

także wybierałem pomiędzy LED ,3D itd., ale stosunek jakości do ce4ny był ważny ;-)

W domku mam laptopy z podświetleniem LED i tradycyjnym i o dziwo te z tradycyjnym do filmów wypadają lepiej,to mnie zastanowiło, doszedłem do wniosku, że liczy się jakość matrycy , a nie koniecznie samo podświetlenie.

LE46C650 to kombajn medialny czyta wszystko co mam w sieci z serwerem włącznie i z USB.

Co do płyt bluray robię sam z nich mkv (mają niewiele większą pojemność ;-) i nie widzę różnicy na 46calach !!

Tak zrobiłem "2012" ma 33Gb ,plik mkv i porównuje do bluray ,może 5% praktycznie trudno rozpoznać !

Tylko trzeba robić samemu , a nie ściągać z sieci ;-)

Polecam Szajsunga jest ok. obraz z "N" zajebisty - cokolwiek to znaczy !!!

Acha i jest tani - jak się znudzi to kupię następny ;-)

Co do Samsung-a LE46C650 to w (domowym teście) dwa podstawowe zarzuty w porównaniu do Philipsa 37PFL9604, dźwięk tragedia, obraz w porządku poza kolorami, kolory sztuczne, kolor skóry jest jak dla mnie nie do zaakceptowania, pozostałe barwy również nienaturalne, czuć sztuczność barw. Ogólnie Samsung niezłe wyposażenie, dobra cena ale obraz mocno przeciętny, dźwięk bez komentarza.

sukces=>

Kolor kolego to po kupnie każdego TV się ustawia samemu i zapewniam cię po krótkiej kalibracji Samsunga ,kolor jest mistrzowski !

Faktycznie ustawienia fabryczne mogą być mylące.

Z kolei dźwięk mnie zaskoczył bo mam dwa inne LCD i tam to dopiero jest tragedia ;-)

No ,ale wyjście cyfrowe pod przetwornik - preamp itd. i jest bardzo ,bardzo ok.

gutekbull, 24 Cze 2010, 17:01

Wierz mi że próbowałem ustawić, mimo że jest sporo możliwości korekcji w tym samsungu to ani przez chwile nie byłem zadowolony z kolorów, po prostu są sztuczne/nienaturalne czy ustawisz w jedną czy w drugą "stronę" to niestety daleko im od rzeczywistości. Kolor skóry wpada w odcień albo pomarańczowy, albo różowy, albo czerwony. Ciągle miałem wrażenie że aktorzy mają oparzenia słoneczne na twarzach ;-)

LE40C650 nie widział pliku 1080p widział 720p, sprawdzałem w 3 sklepach, natomiast soniak bez problemu czyta wszystko. Obraz z soniaka EX500 porównywalny do samsunga, narazie bardziej mnie przekonuje sony i chyba go kupię.

Może sprawa gustu ,znajomy ma Philipsa i średnio mi się podoba, a już współpraca z laptopem - kicha dla mnie Szajsung robi najlepsze matryce ,słyszałem ,że w Sony są matryce Samsunga ? ;-)

Ustawienia kolorów poniżej,ale te tez lekko modyfikowałem ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

650-tkę ma moja siostra, jak się pokopie w ustawieniach obraz jest bardzo ok, jednak LED C8000 to inna bajka jest.....biel to najbielsza biel a czerń to najczarniejsza czerń :), a tego nima w 650-tce choćby grzebać w ustawieniach kilka dni :)))

zyzio=>

ale ja nie oglądam samej bieli ,ani czerni ,zawsze jest to w jakimś kontekscie ;-)

Dla mnie debilny temat z ta czernią w LCD - zapewniam cię w Samsungu LE46C650 jest czerń jak w tyłku murzyna ;-)

Po za tym ja dałem za niego 3400zł !

Gutek, balans bieli to podstawa....o to chodzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio=>

To jest trzeci Samsung jakiego kupiłem ,nawet w tańszych modelach nie było problemu z czarnym - zawsze był czarny ,nigdy granatowy czy fioletowy ? To samo z białym kolorem , ale domyślam się ,ze jakby wydać z dwa razy tyle to będzie lepiej ;-)

Zaznaczam nie mam podejścia audiofilskiego do LCD !

Powiem inaczej znajdź lepszy LCD 46 cali za 3400zł ?

Dokupiłem na USB kartę wi fi "N" i czyta mi filmy mkv (30-40Gb)z sieci domowej , np. z laptopa wszystko bezprzewodowo ,laptop też i nie tnie się !

Wiem ,że jest do niego alternatywne oprogramowanie i wtedy potrafi znacznie więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.