Skocz do zawartości
IGNORED

Mała prośba dot. wygluszenia itp.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na tej scianie na zdj. ponizej mozna by bylo zamontowac cos co poprawi charakterystyke dzwięku? Piramidki itp itd. Jesli tak, gdzie mozna, by bylo to zamontowac. A moze w innych częsciach pokoju tez mozna by bylo cos zamontowac aby poprawic brzmienie. Rzucam rys pokoju z gory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17230-100008776 1249482510_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ten regał po lewej to ma pełne, gładkie fronty ?

Ja miałem "podobną" sytuację. Regał po lewej mocno odbijał dźwięk i przesuwał scenę w lewą stronę. Denerwujące to było. Wywaliłem drzwiczki i jest ok :) Zresztą w małym pokoju to słychać każdą zmianę umeblowania.

U Ciebie widać, że te kolumny można jeszcze trochę wysunąć. Ja bym spróbował dać piramidki za kolumnami. Może nawet na całej ścianie. Zawsze można to zrobić estetyczniej niż tylko sama szara gąbka. Kolumn stoją jednak bardzo blisko ściany.

Po wnikliwej analizie stwierdzam z przykroscią iż należałoby wymienic zarówno sprzęt a po primo mieszkanie......

a teraz seri są ludzie zajmujący sie akustyką i aranzacją akustyczna pomieszczeń polecam. stosują materiały na etapie remontu których nie widac, szarlatani z tego forum obłoża cie butlami po wodzie albo platonkami po jajcach i zrobią z ciebie jajo

>Po wnikliwej analizie stwierdzam z przykroscią iż należałoby wymienic zarówno sprzęt a po primo

>mieszkanie......

Rady na wage zlota. Dzieki, ale nie o to mi chodzilo.

?👈

Pokój bardzo niesymetryczny, nie uda się tam uzyskać prawidłowych proporcji stereofonii. Można próbować metodą chybił/trafił, ustawiając losowo kolumny w różnych miejscach pokoju (to najlepsze wyjście). Można też zapłacić firmie która zrobi to samo, tylko szybciej za pomocą pomiarów akustyki i obliczeń. Jeśli problemem jest bas to ciężko będzie coś poradzić, piramidki na ścianie za kolumnami raczej nie pomogą, prędzej dałbym tam jakieś bas trapy ala twarde ustroje perforowane, czy drewniane rozpraszacze, bo miękkie ustroje stłumią niepotrzebnie górę :] Można wyjechać kolumnami ja najdalej od ścian i posłuchać czy jest lepiej, problem jeśli pokój jest mały. Najlepsza będzie wymiana pokoju, ewentualnie gruntowny remont włącznie z burzeniem ścian ;P Można też wymienić kolumny na mniejsze, jakieś podstawkowe, lub jedną dużą (mono) i skupić się na barwie nie na przestrzeni ;P Dobra, żartuję ;) Spróbuj zniwelować niesymetryczność pokoju meblami. Aha, nie lepiej będzie grać gdy kolumny będą stały na krótszej ścianie ?

I love the sound of crashing guitars

Przy takim ustawieniu kolumn szkoda zachodu.

Jeśłi już to sprawić sobie kilka dużch ram obszyć materiałem zbliżonym do koloru pokoju i zamontować na kilkucentymetrowych dystansach wszędzie tam gdzie sa gołe sciany pod materiał gabka lub piramidki. Ot wsio.

Najpiewrw jednak odsuną kolumny od ścian z pół metra jeszcze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jozefkania, 5 Sie 2009, 16:53

>Ja bym spróbował dać piramidki za

>kolumnami. Może nawet na całej ścianie.

Się rozpędziłem... Chodziło ogólnie o powierzchnię za głośnikami. Oczywiście, że pianka tłumi górę. Co wcale nie oznacza, że to źle. Po to się daje piramidki, żeby uspokoić górny środek i wysokie, tym samym uzyskując więcej czerni w dźwięku i lepszą głębię. Coś za coś. Zależy co kto lubi.

Dzieki wszystkim za odp. Niestety nie moge juz kombinowac z ustawieniem kolumn. Jesli chodzi o bas to z nim nie mam problemu. Nawet moze jest go delikatny niedomiar, ale po moich wczesniejsztch zmianach na "lepsze" (jak niektorzy wiedza), to wole miec go czasami ciut mniej niz za duzo.

Tez myslalem o jakis piramidkach za kolumnami, ale teraz jest pytanie czy chce "tlumic" gore...

Mysalem tez na powiekszeniem pokoju, a mianowicie nad wyburzeniem parapetu, ktory dzieli pokoj z kuchnia. Wtedy osiagnl bym mniej wiecej 26m2. Z tym ze tak nie do konca, bo znaczna czesc tej przestrzeni byla by po prawej strony sprzetu. Mowiac najprosciej myzka raczej nie wypelnila by tej przestrzeni dokladnie i nie wiem czy to by cos dalo. Grunt ze chociaz jest te "okno" do kuchni. Zawsze to jedna sciana mniej i troche przestrzeni.

>Jeśłi już to sprawić sobie kilka dużch ram obszyć materiałem zbliżonym do koloru pokoju i >zamontować na kilkucentymetrowych dystansach wszędzie tam gdzie sa gołe sciany pod materiał gabka >lub piramidki. Ot wsio.

Wlasnie chyba bede musial to zrobic z obrazem. Nawrzucac tam jakiegos materialu, dac dystanse na ramy, a reszte sciany za sprzetem wypelnic jakas piramidka lub czyms takim.

?👈

Powidzmy ze piramidy dal bym tu za kolumnami fot 1

A czy wstawienie ich rowniez za TV jak na zdjeciu nr 2 tez by na cos wplynelo?

Ukryta Zawartość

post-17230-100008766 1249490393_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Zdjęcie nr 2 uważam za bardzo dobre zastosowanie piramidek tutaj. Pozbędziesz się "bałaganu akustycznego" w tym miejscu i stereo powinno się znacząco poprawić. Tyle, że TV to tutaj przeszkadza :/ Nie można telewizora gdzieś na pobocze dać ?

W każdym razie polecam spróbować dać piramidki właśnie w takim pasku. Telewizor na chwilę zabrać. Zmianę usłysz na pewno.

ja bym TV rzucil na sciane i zaraz przy nim, z boku, umiescil te piramidki. Ustroje zaraz za kolumnami nic nie dadza, musza byc pomiedzy kolumnami, zdjecie ponizej wzialem z innego watku i przedstawia fale pierwszych odbic gdzie puste kolko oznacza mniejsce słuchacza a pełne - glosniki..pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wytłum całą ścianę za zespołami głośnikowymi.

Nie przejmuj się wpisami typu „robienia Cię w jajo”. Ludziska mają gównianą akustykę a rozprawiają na Forum o klockach za gigantyczne pieniądze nic nie wnoszące w kiepskim środowisku. Albo chcesz mieć jaką taką akustykę albo pozostanie Ci słuchanie przez słuchawki;). Wybór należy do Ciebie.

Twoje pomieszczenie, dzięki nie symetrii jest mniej podatne na wyraźne rezonanse (fale stojące dla rozmaitych częstotliwości). Zgadzam się z Józefem, że głośniki są nieco za blisko ściany; tym bardziej należy ją wytłumić. Wskazany jest również dywan aż pod zespoły. Niezbędne odbicia i rozproszenia zapewnią ściany boczne, sufit i tylna.

Nie wytłumienie bliskiej okolicy głośników powoduje wczesne odbicia rozmywające lokalizację na scenie muzycznej (zakres średnio-wysokotonowy). W praktyce nie należy przegiąć ze znacznym tłumieniem.

Właściwie to nie napisałeś o fundamentalnej rzeczy? Dlaczego chcesz wytłumić pokój? Co Ci przeszkadza w dzwięku? Ogólny bałagan? za dużo góry? kiepska stereofonia? słaba przestrzeń...? Na początek zacząłbym tak jak już koledzy pisali od odstawienia kolumn przynajmniej te pół metra od tylnej sciany. Wiem, że pisałeś też iż nie możesz już nic zrobić z ustawieniem kolumn. Chociaż spróbuj na próbe. Jak określisz co chcesz poprwić w brzmieniu postaram się pomóc:) Pozdrawiam!

-> rafal735r

Ah, jak bas jest dobry, a przeszkadza średnica i góra to piramidki, gąbki i dywan będą jak najbardziej ok. :) Po prostu gdy zobaczyłem jak kolumny stoją blisko ściany od razu pomyślałem o dudniącym basie ;) Jednak jeśli Twoim celem jest polepszenie stereofonii, głębi i sceny, to nie ma innego wyjścia jak odjechać kolumnami od ściany. Fale dźwiękowe muszą mieć przestrzeń by w niej wykreować źródła pozorne instrumentów.

Znajdz w temacie "Nasze ustroje" wpis forumowicza .lukasz i spojrz co ma na scianach zwłaszcza na tej ktora Cie interesuje.Widziałem podobne hand-made ustroje nie tylko u niego i wydaje mi sie ze jest to naprawde dobry kompromis pomiedzy estetyka a praktyka.Kolumny wysunalbym do przodu na tył dał j/w a na okno grube zasłony.Obrazek .... darowalbym sobie ;)

goliatpl, 5 Sie 2009, 23:43

>Aaa i jak możesz daj fote tylnej ściany.

Ukryta Zawartość

post-17230-100008714 1249563422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

goliatpl, 5 Sie 2009, 23:42

>Właściwie to nie napisałeś o fundamentalnej rzeczy? Dlaczego chcesz wytłumić pokój? Co Ci

>przeszkadza w dzwięku? Ogólny bałagan? za dużo góry? kiepska stereofonia? słaba przestrzeń...? Na

>początek zacząłbym tak jak już koledzy pisali od odstawienia kolumn przynajmniej te pół metra od

>tylnej sciany. Wiem, że pisałeś też iż nie możesz już nic zrobić z ustawieniem kolumn. Chociaż

>spróbuj na próbe. Jak określisz co chcesz poprwić w brzmieniu postaram się pomóc:) Pozdrawiam!

Otorz chce powiekszyc nieco przestrzen oraz detalicznosc. To wszystko. Bo raczej nie zdzialam juz nic z basem (aby nizej schodzil).

?👈

Micke 13, 6 Sie 2009, 00:14

>-> rafal735r

>Ah, jak bas jest dobry, a przeszkadza średnica i góra to piramidki, gąbki i dywan będą jak

>najbardziej ok. :) Po prostu gdy zobaczyłem jak kolumny stoją blisko ściany od razu pomyślałem o

>dudniącym basie ;) Jednak jeśli Twoim celem jest polepszenie stereofonii, głębi i sceny, to nie ma

>innego wyjścia jak odjechać kolumnami od ściany. Fale dźwiękowe muszą mieć przestrzeń by w niej

>wykreować źródła pozorne instrumentów.

Odsune kolumny i zobacze czy cos sie zmieni.

?👈

-> rafal735r

Przestrzeń ? A nawet powiedziałbym hiperprzestrzeń ? Proszę:

Ukryta Zawartość

Tylko niech żona Cię nie wygoni z mieszkania jak zobaczy kolumny na środku pokoju ;P

Ukryta Zawartość

Jak się nie mylę to jest stolik z ikei, szerokość chyba 150 cm? Więc kolumny stoją rozstawione o ok. 2 metrów od siebie? Spróbuj przede wszystkim odjechać z nimi od tylnej ściany tak jak pisałem i troche na boki daj, tak ay się jeszcze od siebie oddaliły. Daj znać, co się zmieniło? c.d.n :)

Artykuł podany przez Micke potwierdza to co napisaliśmy dotąd.

Podsuń włochaty dywanik pod zespoły. A może coś na sufit? Wytłumienie ściany za zespołami skutkuje podobnie jak ich wyciągnięcie na środek. Nie należy zapominać o dyfrakcji fal dźwiękowych na krawędziach zespołów. Jest wiele argumentów za wygłuszeniem otoczenia głośników. Nie zbudujesz precyzyjnej sceny bez tego.

W jakimś wątku wspominałem o moim eksperymencie podczas remontu; wytłumienie otoczenia zespołów głośnikowych solidnymi wykładzinami z podłożem filcowym (badałem również różne oddalenie od ściany). Efekty były niesamowite odnośnie szczegółów rysowania sceny. Obecnie pracuje nad Żoną. Gratów już nie ma na „czołowej” ścianie. Jakieś ciężkie kotary. Jak w kinie. Też może mieć swój urok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.