Skocz do zawartości
IGNORED

Mała prośba dot. wygluszenia itp.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Acha. Tylnej ściany (za słuchaczami) się nie przejmuj, bocznych raczej też nie (jeśli nie dosuniesz tam za bardzo głośników). Odbicia od tyłu nie będą w stanie „zmylić” Twojego mózgu i Zabuży sceny, o czy traktuje przytoczony link.

Tylna sciana wyglada tak. Niedlugo bede tez bral nowa kanape i popstaram sie wybrac jakas "grubą" :)

Dozucilem tez jeden gruby dywan przed kolumne, a stary podsunelem blizej sprzetu.

Wczoraj sie bawilem w odsuwanie kolumn. ale nie wiem czy zaobnserwowalem jakas roznice w przestrzeni. Jedynie bas minimalnie sie polepszyl. Mial lepsza rozpietosc, byl jakby bardziej rozproszony i nieco miększy. Ale roznica nie byla az tak duza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17230-100008642 1249648869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

goliatpl, 6 Sie 2009, 22:42

>Jak się nie mylę to jest stolik z ikei, szerokość chyba 150 cm? Więc kolumny stoją rozstawione o

>ok. 2 metrów od siebie? Spróbuj przede wszystkim odjechać z nimi od tylnej ściany tak jak pisałem i

>troche na boki daj, tak ay się jeszcze od siebie oddaliły. Daj znać, co się zmieniło? c.d.n :)

Rozsunelem kolumny juz wczoraj, ale nie zbyt daleko. Stoja troche ponad 2 metry od siebie. Dalem je tez minimalnie na zewnątrz wzgledem osi.

?👈

Taki mam widok z miejsca odsluchowego, Zdjecie robilem na wysokościu oczu. Moze jeszcze dac kolumny na zewnątrz względem osi?

Wykręcilem tez jeszcze kolce, aby kolumny staly jeszcze wyzej, bo jednak ten wysokotonowiec jest jeszcze minimalnie za nisko. Nie wiem czemu magnat stosuje takie gowniane rozwiazanie z tymi glosnikami. Mogli by umiescic wysokotonowiec u góry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

rafal735r, 7 Sie 2009, 14:59

>gowniane rozwiazanie z tymi

>glosnikami. Mogli by umiescic wysokotonowiec u góry.

To jest układ D'Appolito mający wiele korzyści akustycznych. Na pewno nie jest to gówniane rozwiązanie :)

A zcemu jest lepsze od tego z wysokim u gory?

Wszystkie glosniki chodza w jednej obudowie, oba generuja identyczny bas, z tym ze ten u gory tez srednie.

Rozumiem takie rozwiazane w przypadku troj droznych 607 lub 507 czy chociazby monitor 1000. Tam sredni pracuje w oddzielnej obudowie, dlatego jest u góry. Rowniez w ten sposob zaoszczędzane są materialy bo kolumna jest wtedy niższa. No i nie wystepuje problem ze wysokotonowiec jest za nisko bo te kolumny same w sobie sa wysokie.

?👈

jozefkania, 7 Sie 2009, 15:07

>Puściutko w tym pokoju. Zagrać go jakoś :) albo jakieś estetyczne ustroje zamontuj na ścianach.

Pusto?? Ja chce go jakos odgracic. na tym zdjeciu tylnej sciany zrobil mi sie maly chaos. Moglem to chociaz ogarnąc do zdjęcia :)

?👈

pozatym ten pokoj jeszcze nie wyglada jak bym chcial bo niedawno sie wprowadzilem. Czeka go jeszcze maly remont i wymiana p-aru rzeczy.

Szczegolnie w pierwszej kolejnosci ten obraz pseudo Babie lato (chyba tak sie nazywa). Dawno bym go zdjąl ale dziury beda w scianie, a nie chce mi sie ich latac narazie.

?👈

Pusto. Nie masz praktycznie żadnych mebli wyższych od kolumn. Zobacz jaką powierzchnię stanowią gołe ściany czyli powierzchnie silnie odbijające dźwięk. W takiej akustyce naprawdę ciężko o czarujący, barwny dźwięk. Kiedyś pewnie sam się przekonasz o co chodzi :)

rafal735r

"Zaletą tego układu jest powstanie symetrycznego źródła promieniowania dźwięku, dzięki czemu zmiana położenia słuchacza w płaszczyźnie pionowej nie powoduje znaczących zmian barwy dźwięku. Natomiast spadki na charakterystykach mierzonych przy większych kątach redukują odbicia od podłogi i sufitu w zakresie średnich tonów, co poprawia akustykę, zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach."

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Twoje pomieszczenie jest co tu dużo mówić trudne. Brak symetrii nie pomoże w odwzorowaniu prawidłowej przestrzenności. Tak naprawdę nigdy nie dowiesz sie na co stać ten zestaw pod wzgledem choćby stereofonii, przestrzenności. Siła wyzsza, mozesz tylko poddać sie kompromisom i ewntualnie jeszcze próbować przestawic kolumny choćby na szerszą z węższych scian na przeciw PC.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Porada: kupić wełny mineralnej, jakąś tkanine (grubszą, dobrać kolor do gustu żony), parę listw. Zbudować dwa, trzy, cztery ramy - jakieś półtora metra na pół, w środek wsadzić wełnę, zabezpieczyć, żeby nie wypadała, obciągnąć (za przeproszeniem) materiałem, mocująć go do listw np. zszywaczem. Potem ustawić dwie za głosnikami - posłuchać, Trzecią może w miejscu, gdzie się pokój rozszerza, co by ujednolicić jego wymiary.

Przestawiać wszystko z rozwagą. Położyć dywan. Może wbić ze cztery haki w sufit i jedną z tych konstrukcji podwiesić na środku sufitu, dokupując w sklepie z art budowlanymi z metr łańcucha, który trzeba uciąć po rowno na cztery.

Starać się stosować do zasad akustyki. Nie jedno pomieszczenie udało się opanować tym sposobem.

-> rafal735r

Na czas odsłuchu można by zrobić tak.

Kolumny mają tu luz z każdej strony. Puste kąty pokoju zabudować, jak najwięcej przestrzeni zostawić w środku i wokół kolumn. Wiem że fotel stoi w miejscu gdzie otwierają się drzwi, po słuchaniu go sobie przestawisz ;P Na wszelkie szklane powierzchnie (okna) grube, pofałdowane żaluzje czy kotary, podobnie jak rozpraszacze na gołych, bocznych ścianach pokoju. Z szerokością rozstawienia sobie eksperymentuj stosując się do rad Audio Physica. Jeśli zaobserwujesz w środku dziurę lub wokal zacznie się rozjeżdżać, oznacza to że kolumny stoją już za szeroko.

To tylko jedna z propozycji tak na szybko ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Troche nie kumam co narysowales ale postaram sie odpowiedziec na to co zrozumilaem. Po lewej nie moge zainstalowac rozpraszaczy, bo tam mam duza dziure do kuchni, ktora siega do samego sufitu wiec nie ma gdzie. W lewym gornym rogu jest wyjscie wiec tam tez nie moze nic stac, tak jak po prawej na gorze.

?👈

W d`Appolito oba głośniki zewnętrzne muszą spełnić określone zależności fazowe względem środkowego. W praktyce muszą być niezmiernie blisko siebie. Jak poczyta się o filozofii pana Josepha D`Appolito to prawie taki układ jest niespełnialny ;). Oba zewnętrzne głośniki odtwarzają to samo pasmo.

Jeśli jak napisałeś w twoim zespole gł. górny i dolny przetwarzają inny zakres to nie jest to d`Appolito. A i odległości jakieś takie estetyczne a nie właściwe dla tego układu.

Nie symetria Twojego pomieszczenia to zaleta. Takie są mniej podatne na rezonanse. Być może jest ono nieco za małe.

A jeszcze ze tak zapytam. Dlaczego w miejscach oznaczonych na czerwono jest jawiekszy bas?? Jest on bardzo miekki i duzy stojac w tych miejscach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

rafal735r, 11 Sie 2009, 19:51

>A jeszcze ze tak zapytam. Dlaczego w miejscach oznaczonych na czerwono jest jawiekszy bas?? Jest on

>bardzo miekki i duzy stojac w tych miejscach.

Bo tam masz strzalek fal stojacych niskich czestotliwosci.

I love the sound of crashing guitars

rafal735r, 11 Sie 2009, 19:51

>A jeszcze ze tak zapytam. Dlaczego w miejscach oznaczonych na czerwono jest jawiekszy bas?? Jest on

>bardzo miekki i duzy stojac w tych miejscach.

To proste, w tym ustawieniu kolumny są bliżej rogów, więc tam bardziej się kumuluje niski zakres. Bas jest obszerniejszy, wydaje Ci się, że jest przez to bardziej miękki (kluchowaty) Akurat taki efekt nie jest pożądany przez osoby ceniące sobie naturalność przekazu. Na plus mogła się polepszyć przestrzeń, scena, stereofonia dzięki rozstawiniu ich dalej od siebie. Niestety kosztem kontroli właśnie niskiego zakresu, no chyba, że odjedziesz nimi od tylnej ściany... Próbuj, próbuj... ;)

Mam ten sam model kolumn i też miałem problemy, zwłaszcza z nadmiarem basu. Jednak po odstawieniu kolumn od ściany ok. 90cm problem znikł. Jeśli chodzi o resztę pasma to nie ma żadnych problemów pokój 20m, ściany z dość grubą tapetą do tego o chropowatej fakturze, duży dywan,trochę mebli i książek. Przy czym kolumny stoją dość szeroko rozstawione ok. 3 - 3,5m. Sądzę,że tapeta na ścianach w znacznym stopniu przyczyniła się do tego,że nie miałem żadnego problemu zwłaszcza z wysokimi tonami; oczywiście mam na myśli jedynie dobrze zrealizowane płytki, a nie tzw. szut, który przeważa w sklepach z płytami.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.