Skocz do zawartości
IGNORED

Kania Monitor (ulepszone Mite)

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

>Zastawiający jest ten ząbek przy 800Hz... Kiedyś był ostry spór na forum...

Ten ząbek oznacza chyba, że przy tej częstotliwości membrana przestaje pracować tłokowo

>Przydałby się "wodospad". Muszę to sprawdzić.

Wodospad bez problemu wygenerujesz programem ARTA

Obudowy powoli się składają. Wewnątrz dałem poprzeczne wzmocnienie o szerokości 8cm. Wszystkie łączenia wewnątrz jeszcze raz pozalewam klejem. Można dać silikon. Chodzi o zapewnienie szczelności obudowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Myślę, że Seas daje możliwość niskiego filtrowania. Łączyłem Seasa 27 TAFC-G z innym Tonsilem GDN17/100. W tamtym przypadku układowo dałem filtry 3 rzędu na oba głośniki. Gdybym miał go łączyć z GDN13/40/8 dałbym na dół 2 rząd na górę 3 rząd żeby uzyskać podział na 2,5k Hz.

GDN13/40/8 w całym czasie produkcji miały nieco różniące się parametry. To nie były duże różnice. Pamiętam że kiedyś znajdowałem inne jego parametry od GTC13/40/1 który teoretycznie miał być takim samym głośnikiem. Innym razem znalazłem kartę katalogową w necie gdzie pokazano podwójny magnes jak w GDN13/40/4, z kolei dla tego ostatniego widziałem kartę z innym koszem jak z GDN13/40/2. Trudno się w tym było połapać. Jeśli masz taka mozliwość po wygrzaniu podaj parametry Qt rzeczywiście zmierzone.

Moim zdaniem GDN13/40/2 miał niższy współczynnik dobroci niż wersja /8. Jeśli masz tonsilowski oryginał, on Fs powinien mieć około 53 Hz. Przy tym rozbieżność tego parametru o 10% nie jest niczym niezwykłym. Możesz mieć tę wersję której Qts było 0.46, w 9 do 11 litrów przy strojeniu na 50 Hz powinien jeszcze dobrze przenosić impulsy i schodzić do 50 Hz ze spadkiem charakterystyki przenoszenia o 6 db {ja mam tylko takie dane z katalogu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) }.

Mam taką prośbę, jeśli teraz robisz projekt zwrotnicy z symulacją przebiegu wypróbuj następujący układ: GDN13/40/8 z filtrem 1,5 mH i 15 uF; Seas TAFC-G z filtrem 4,7 uF, 0,22 mH, 15uF i przed filtrem rezystor 2,2-3,3 om. Podział pasma powinien paść na 2,5k Hz.

Te 13stki Tonsila można odcinać wyżej, przy 3,5k Hz można już je łączyć z tonsilowskimi kopułkami GDWK 10/80/19 i 10/80T, które moim zdaniem lepiej uzupełnią charakter brzmienia polipropylenu z Tonsila; to tylko moje zdanie na moje ucho oczywiście.

Ukryta Zawartość

Myślę, że Seas daje możliwość niskiego filtrowania. Łączyłem Seasa 27 TAFC-G z innym Tonsilem GDN17/100. W tamtym przypadku układowo dałem filtry 3 rzędu na oba głośniki. Gdybym miał go łączyć z GDN13/40/8 dałbym na dół 2 rząd na górę 3 rząd żeby uzyskać podział na 2,5k Hz.

GDN13/40/8 w całym czasie produkcji miały nieco różniące się parametry. To nie były duże różnice. Pamiętam że kiedyś znajdowałem inne jego parametry od GTC13/40/1 który teoretycznie miał być takim samym głośnikiem. Innym razem znalazłem kartę katalogową w necie gdzie pokazano podwójny magnes jak w GDN13/40/4, z kolei dla tego ostatniego widziałem kartę z innym koszem jak z GDN13/40/2. Trudno się w tym było połapać. Jeśli masz taka mozliwość po wygrzaniu podaj parametry Qt rzeczywiście zmierzone.

Moim zdaniem GDN13/40/2 miał niższy współczynnik dobroci niż wersja /8. Jeśli masz tonsilowski oryginał, on Fs powinien mieć około 53 Hz. Przy tym rozbieżność tego parametru o 10% nie jest niczym niezwykłym. Możesz mieć tę wersję której Qts było 0.46, w 9 do 11 litrów przy strojeniu na 50 Hz powinien jeszcze dobrze przenosić impulsy i schodzić do 50 Hz ze spadkiem charakterystyki przenoszenia o 6 db {ja mam tylko takie dane z katalogu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) }.

Mam taką prośbę, jeśli teraz robisz projekt zwrotnicy z symulacją przebiegu wypróbuj następujący układ: GDN13/40/8 z filtrem 1,5 mH i 15 uF; Seas TAFC-G z filtrem 4,7 uF, 0,22 mH, 15uF i przed filtrem rezystor 2,2-3,3 om. Podział pasma powinien paść na 2,5k Hz.

Te 13stki Tonsila można odcinać wyżej, przy 3,5k Hz można już je łączyć z tonsilowskimi kopułkami GDWK 10/80/19 i 10/80T, które moim zdaniem lepiej uzupełnią charakter brzmienia polipropylenu z Tonsila; to tylko moje zdanie na moje ucho oczywiście.

Ukryta Zawartość

arwas, 22 Sie 2009, 19:27

Spójrz, że filtr 1-rzędu daje tutaj aż 25dB tłumienia rezonansu głośnika. Czyli jest bardzo dobrze.

3rząd dla kopułki uważam w tym przypadku za zbyteczny, chyba że w celu poprawy zgodności fazy. Jeśli by chcieć słuchać z bardzo niskimi podstawkami, wtedy wyższy rząd będzie raczej potrzebny. Tyle, że niskie podstawki to moim zdaniem zła droga do dobrego dźwięku. Lubię jak mam scenę przed oczami, a nie na podłodze :)

Zaph dzieli tą kopułkę przy 1550Hz drugim rzędem. W mojej konfiguracji też lepiej będzie jak najwięcej pasma oddać kopułce. Gdyby na wysokich był Tonsil wtedy wyższy rząd, pierwszy raczej odpada - trzeba by dawać układ RLC dla wyrównania ostrego piku impedancji w okolicach 1kHz(kolejny błąd w Totem Mite).

palton

Zwrotnica będzie polutowana (najlepszą) metodą czyli "punkt w punkt". Elementy przymocowane do kawałka deseczki i polutowane bezpośrednio. Wstępnie to tylko 4 elementy. Jest jeszcze możliwość zamocowania elementów na terminalach, ale to wtedy wszystko jedno na drugim, mało estetycznie. Cewka jest tylko jedna więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę.

chodzi o zgodność fazy. Dlaczego uważasz że wystąpi powyżej osi kopułki dla filtru 3 rzędu ? Moim zdaniem jeśli masz prawidłową zgodność fazy i zakładasz oś akustyczną pomiędzy głośnikami czyli uwzględniasz też offset głośników, prawidłowa faza objawi się silnym tłumieniem na częstotliwości podziału po zmianie polaryzacji głośników względem siebie. Węższa zapadłość oznacza skuteczniejsze filtrowanie. Filtr 3 rzędu pozwala lepiej poprowadzić spadek charakterystyki poniżej 2k Hz w SEASie. Podniesiesz mu tam przebieg, zrobi się bardziej płaski i będziesz mógł też skuteczniej filtrować GDN. W tej chwili masz zjazd charakterystyki już od 5k Hz i dołek przy 4k Hz.

Te małe GDN-y niestety trochę śmiecą powyżej 2k Hz, ale dysponując SEASem można mu zadać filtrowanie przy którym lepiej wyrówna pasmo i przy 500 Hz będzie miał jeszcze lepsze tłumienie rezonansu.

Jeśli masz pomiary obu możesz zasymulować zwrotnicę wg pomysłu który podałem ? Ja ją trochę wykombinowałem na oko, bo nie mam tych głośników.

:)

Otwory we froncie wycięte. Plecy za chwilę przyklejam. Metoda klej Wikol i gwoździe. Moim zdaniem dobra metoda jak na domowe warunki. Nie każdy jest stolarzem. Ja na pewno nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arwas, 28 Sie 2009, 22:24

Na tym etapie to już tylko pomiary. Układ pierwszy rząd wysokie, drugi rząd niskie raczej nie da głębokiego spadku w przecie fazie. Uzyska się to tylko z filtrem wyższego rzędu i masz oczywiście rację. Sprawa co zagra lepiej. Podoba mi się granie na pierwszym rzędzie, choć w pomiarach wypadnie to gorzej. Osłabienie górnego środka jest celowe. Jest minimalne. Może jeszcze zmienię zdanie w tej sprawie.

cadam

Wyciąłem wyrzynarką po narysowanym okręgu. Nie mam frezarki. Albo komuś zlecę wykonanie frezów po wykończeniu. Albo dokleję do frontu 3mm płytę HDF z otworami i w ten sposób powstaną frezy. Choć GDN'a dam raczej na wierz, konstrukcja kosza to sugeruje - ma zaokrąglone brzegi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prace cały czas trwają :) Muszę zrobić wyfrezowania pod tweetery, bo wychodzą straszne zawirowania charakterystyki. Jeszcze planuję zrobić ścięcia podobne jak robi ADAM albo jak te w ESA Furioso.

Koncepcja 1-szy rząd góra, 2-gi rząd dół raczej odpada. Zestawienie poszczególnych filtrów i ich suma pokazuje brak zgrania fazy poniżej około 1,5kHz (nie pamiętam dokładnie). Trzeba by pochylić ściankę (i odwrócić fazę tweetera) albo zastosować filtry do przesuwania fazy, jak robi Dynaudio. Tyle, że taki dodatkowy filtr zawiera 4 elementy... Trochę ślepa droga jeśli idzie o minimalizm.

Realnie wychodzi, że dam w obu gałęziach 12dB/oktawę, podział w okolicy 2kHz.

Pomiary zamieszczę dopiero jak zrobię wyfrezowania. Chyba dokleję płytę HDF na front, bo frezarki nie mam.

Wyciąłem w płycie HDF otwór na front wysokotonowca. Jednak grubość 3mm to za mało. Na razie tej obudowy nie będę fornirował i trzeba wziąć pod uwagę, że dojdzie jeszcze uszczelka i będzie tyle co nic z tego "niby frezu". Muszę dać coś grubszego albo podwójnie ten cienki HDF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie nie forniruję. Wykończę jakoś inaczej, tylko po to żeby nie straszyły ludzi :) Chyba, że potem znajdę kogoś kto mi pięknie polakieruje fornir. Ostatnie kolumny ładnie sobie zafornirowałem, oszlifowałem... i wszystko zepsułem brakiem sprzętu i umiejętności lakierowania. To się mija z celem.

Gość cadam

(Konto usunięte)

jozefkania

Porównywałeś Seasa z GDWK 10/80/7? Ja jeszcze nie mam aluminiowego Seasa ale porównywałem GDWK 10/80/7 z tytanowcem Tonsila i większą przyjemność ze słuchania miałem z siódemki.

Moim zdaniem GDWK 10/80/7 gra bardziej twardo od Seasa. Coś jakby miał jakieś rezonanse. Słuchanie trochę denerwuje. Oczywiście za te pieniądze i tak jest bardzo dobrze.

• 2 tygodnie później...

Cały czas eksperymentuję. W tej chwili sobie właśnie grają :) Zwrotnica ma obecnie ma dwa elementy więcej niż wstępnie zakładałem. Jednak z prostą ścianką jest to konieczne. Jeszcze muszę "przesłuchać" kilka rozwiązań, wartości elementów. Na pewno dokończę projekt i zamieszczę schemat i wszystkie uwagi, szczegóły.

Mam pomysły na dwie kolejne konstrukcje, całkiem inne. Wcześniej czy później te pomysły zrealizuję.

jozefkania, 23 Sie 2009, 00:52

>Nie widzę potrzeby stosowania MDF'u. To jakaś gazetowa

>fanaberia.

Ciekawa teoria, dorobiłeś filozofie do stosowania najtańszego materiału jakim jest płyta wiórowa.

Nie kąśliwie, marko3T

cadam, 13 Wrz 2009, 14:54

>jozefkania

>

>Porównywałeś Seasa z GDWK 10/80/7? Ja jeszcze nie mam aluminiowego Seasa ale porównywałem GDWK

>10/80/7 z tytanowcem Tonsila i większą przyjemność ze słuchania miałem z siódemki.

Wyciąganie daleko idacych wniosków na podstawie odsłuchu tytanowego Tonsila jest błędem. Tytanowy Tonsil to ewenement, jego dźwięk jest do niczego niepodobny, IMHO najgorszy tweeter Tonsila.

Aluminiowy Seas natomiast gra całkiem prawidłowo.

Krzyk był na samej cewce. Z linearyzacją oczywiście trochę lepiej. Jednak nie najlepiej. Skłaniam się ku mocniejszemu tłumieniu. Układ RC wchodzi w grę, tyle że z małym rezystorem, mającym za zadanie tylko obniżyć dobroć filtru, a nie powodującym zbyt łagodnego spadku charakterystyki.

• 2 tygodnie później...

Witam jozefie.

Jak przebiegają prace nad twoją konstrukcją? Temat ucichł, więc pewnie jesteś nadal pod wrażeniem uzyskanego brzmienia. Mam nadzieje że pozytywnym :) Z moich skromnych doświadczeń wynika że filtracja totema jest nie do słuchania, ale ten gdn to ciekawa pozycja. Z cewką 1,8mH(8Ohm) w drugim rzędzie gra u mnie i przestałem narzekać. Nie dysponuje pomiarem ale przyjemnie mi się słucha(tylko 10/80 na górze czasem denerwuje). Relacje z działań wskazane. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.