Skocz do zawartości
IGNORED

Kartonowy Bas !!!

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

No pewnie ze NVA ,juz 1998 roku oceniano AP 80 za 1380 £ przyrownujac do Passa Aleph 2 monoblokow wartych 5000 £ ze to tyko ok 10% lepszy dzwiek nie wart takiej doplaty.

Xinwax a kup monobloki AP 80 to wystawisz swego Passa za drzwi...

Nie wiem czy było już o tym mówione, ale widzę za masz ustawione kolumny na dłuższej ścianie, i podejrzewam, że miejsce odsłuchowe znajduje sie pod równoległą ścianą do ściany ze sprzętem. Ustawienie takie generuje duzy miękki bas. Nie znam tych MA, ale możesz spróbować jako eksperyment ustawić kolumny na krótszej ścianie. Basu powinno ubyć, ale za to nabierze konturu. Niestety w takim ustawieniu jakie teraz masz room gain jest tak duży na niskich częstotliwościach, że nie da sie go poskromić kilowatami. W takim ustawieniu sprawdzają sie małe monitory z małym basem, np w obudowie zamkniętej. Do tego warto powalczyć z akustyką jak radzą Paweł i Xniwax.

rivendel

"...bas jest suchy, niekonturowy, brak mu sprężystości."

u mnie akurat jest zupenie na odwrot, bas jest miekki, potezny, konturowy w zadnym przytpadku nie kartonowy.

"...więc basu raczej ubywa po wygrzaniu (jest lepiej kontrolowany)..."

fakt bas jest precyzyjny po wygrzaniu ale tez potezniejszy i glebszy - az dziwne ze calkiem przeciwne spostrzezenia masz niz wiekszosc uzytkownikow MA ale pewnie to wina sprzetu tzn. inna konfiguracja plus inne apsekty :)

pozdrawiam

"Lampa nie umiera nigdy"

krzysiekol

Pytałem jeszcze o tę scianę, z czego ona jest zrobiona?

Zanim dasz sie wpuscić w zmiany sprzętu to popracuj nad akustyką.

Arek_45

Być moze ale wątpie. Skoro juz poruszyłes ten temat to raczej ciakaw jestem ich pasywek, szkoda tylko, że pilota nie ma...i nie ma gdzie posłuchać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam ja bym zrobił tak:kolumny ustawił bliżej ściany jakieś 30 do 50 cm(BR masz z przodu więc można)oraz równolegle do siebie , u mnie w podobnym pomieszczeniu poprawiła sie stereofonia i kontrola basu,aczkolwiek z innymi kolumnami i końcówka.Szkoda że nie możesz pchnąć szafki ze sprzętem blżej ściany.Oczywiście mam nadzieję żę testujesz w "direct".Pozdrawiam i polecam pod kolumny płyte z marmuru ok 2 do 3 cm.

Owszem, tańsze moga zagrać lepiej, ale mi chodziło o to, że kolega ich już za cenę zakupu nie sprzeda - nie ma szans. Jedynie może dużo stracić. Niech próbuje z akustyką - ale zdaje się, że Ty też jesteś więcej jak pewny, że za dużo juz nie wskóra.

Pozdrawiam

Patryk-1980, 10 Sie 2009, 18:52

>rivendel

>

>"...bas jest suchy, niekonturowy, brak mu sprężystości."

>

>u mnie akurat jest zupenie na odwrot, bas jest miekki, potezny, konturowy w zadnym przytpadku nie

>kartonowy.

>

>"...więc basu raczej ubywa po wygrzaniu (jest lepiej kontrolowany)..."

>fakt bas jest precyzyjny po wygrzaniu ale tez potezniejszy i glebszy - az dziwne ze calkiem

>przeciwne spostrzezenia masz niz wiekszosc uzytkownikow MA ale pewnie to wina sprzetu tzn. inna

>konfiguracja plus inne apsekty :)

>pozdrawiam

To są moje ogólne spostrzeżenia. Jedne z moich głosnków po wyjęciu z kartonu chciały łeb urwać basem, a z czasem było tylko lepiej w kwesti kontroli.

Pozdrawiam

Zdzislav, 10 Sie 2009, 17:49

>Nie wiem czy było już o tym mówione, ale widzę za masz ustawione kolumny na dłuższej ścianie, i

>podejrzewam, że miejsce odsłuchowe znajduje sie pod równoległą ścianą do ściany ze sprzętem.

>Ustawienie takie generuje duzy miękki bas. Nie znam tych MA, ale możesz spróbować jako eksperyment

>ustawić kolumny na krótszej ścianie. Basu powinno ubyć, ale za to nabierze konturu. Niestety w takim

>ustawieniu jakie teraz masz room gain jest tak duży na niskich częstotliwościach, że nie da sie go

>poskromić kilowatami. W takim ustawieniu sprawdzają sie małe monitory z małym basem, np w obudowie

>zamkniętej. Do tego warto powalczyć z akustyką jak radzą Paweł i Xniwax.

Ja mam na dłuższej podłogówki jest bardzo dobrze z basem.

rivendel, 10 Sie 2009, 20:39

>Owszem, tańsze moga zagrać lepiej, ale mi chodziło o to, że kolega ich już za cenę zakupu nie

>sprzeda - nie ma szans. Jedynie może dużo stracić. Niech próbuje z akustyką - ale zdaje się, że Ty

>też jesteś więcej jak pewny, że za dużo juz nie wskóra.

>Pozdrawiam

To było do Pawła trójwymiarowego.

hm... to nie wiele. Zależy widać co kto lubi. Ja nie przepadam za misiowatym, miękkim basem. Lubię szybkość, konturowość, uderzenie, nawet kosztem misiowatego zejścia. U mnie każde kolumny ustawione na dłuższej ścianie grają właśnie misiowato z przesadzonym basem. Do tego dochodzi brak dynamiki i motoryczności. Na krótszej ścianie jest na odwrót. Basu mniej, ale stopa uderza,a nie plumka wielkim miękkim dzwiękiem, przy gitarze basowej struny wibrują a nie bulgoczą. Pokój 3,7x5,7m

To juz jakis plus, nalezałoby ja estetycznie wytłumić tak aby odpowiadało to całej estetyce pokoju.

Tak jak pisałem wczesniej za duzo masz twardych powierzchni. Pozostaje twoja inwencja i metoda prób i błędów. Nie ma lekko bo kto powiedział, że TE HOBBY JEST ŁATWE.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jak już wypróbujesz wszystkie złote porady "akustyków" to posłuchaj i wymień na próby CD ... a potem napisz mi na priv. Dam Ci znać jak to stoi u mnie (wcale nie wiele inaczej niż u Ciebie ...)

Podeślę fotki a jeżeli nie masz daleko do Gorzowa Wlkp. to posłuchasz co potrafi bas w fatalnym akustycznie pomieszczeniu - wtsedy napiszesz na forum coś od siebie wszystkim tym co w akustyce widzą szansę na zmiane charakteru basu ...

czubsi, 10 Sie 2009, 22:25

w ilu pomieszczeniach sprawdzałeś Twój patent na okiełznanie basu? Chodzi mi o doświadczenie czy owy patent nie uszczupla niskich tonów na tym samym zestawie w 2,3,4 razy większym pokoju niż Twój? Czy moze eksperymentowałeś na swoim systemie w jednym trudnym pomieszczeniu? Co w rezultacie dało poprawę, ale czy jesteś pewien ze np w dobrze zaadaptowanych akustycznie 40m2 o dobrych proporcjach, Twój bas nie okaże sie gorszy?

Nie ma co olewać akustyki, tak jak wzmacniacz musi pasować do kolumn, tak samo kolumny muszą pasować do pomieszczenia.

Popieram Zdzilav-a choćbyś nie wiem jak drogi i audiofilski zestaw posiadał w pomieszczeniu o fatalnej akustyce nic nie wskórasz,super kable i interkonekty poprawią ci co najwyżej wierność do której tak wszyscy dążymy ale nic ponadto.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ależ ja się z wami w 100 % zgadzam ! Chodzi o coś innego. Dobrze kontrolowany bas conajwyżej w złym akustycznie pomieszczeniu sprawi nam kłopot z interferencją i rezonansami ale to jedynie aspekty brzmieniowe czesto zależne od ustawienia. W temacie wątku mamy do czynienia z basem samym w sobie słabym ciepłym i bez energii i tutaj to niestety nie wina akustyki. Często buczenie odbieramy jako problem akustyki a okazuje się że ten sam sprzęt po paru zabiegach zaczyna sklejać bas w punktową i energiczna całość. Ja tego doświadczyłem i o tym prawię. po prostu często (zdani jedynie opis) podciągamy pod jedną miarę różne problemy z dźwiękiem i wszystko byłoby ok gdyby ktoś na naszych słowach nie polegał ... Co do prób w innych pomieszczeniach - póbowałem w totalnie pustym pomieszczeniu i w różnych konfiguracjach wyposażenia mebli , obrazów firan dywanów itd. Stwierdzam, że jedynie problemy jakie miałem dotyczyły rezonansów w różnej postaci ... i tyle. Bas był zawsze dokładny i punktowy. Fakt na pytanie odnosnie jego ilości odpowiem tak : z racji konieczności lokalowej kolumny mam przy ścianie i między meblami (stąd konieczność zatkania bassreflexów) i jest idealnie (około 16 m2) w dużej salce (około 30 m2) kolumny oduniete od ścian i z otwartymi br emanowały imponującym i niskim basem. Na plus doszła większa swoboda i oddech na scenie + odrobinę rozmachu szeroko pojętego. W żadnym , podkreślam w żadnym z tych ustawień nie miałem problemów z basem i mam tu na myśli jego kontrolę zróżnicowanie punktualność energię twardość itd. Był zawsze taki jak w materiale tzn . Miękki i głęboki przy specyficznej stopie muzyki elktrodance (Ko-To) Twardy i wybrzmiewający przy klasyce na fagocie, świetnie energetyczny i z wybrzmieniami na gitarze basowej. Naturalna stopa daje pełne odczucie jej naturalności i o to tutaj myślę chodzi. Wielu legitymyje bas z pomrukiem itd a tymczasem bas to skumulowana energia a nie dudnienie. Często więcej go czujemy niż słyszymy. Odbieramy go wszystkimi zmysłami jednocześnie - tylko taki uważam za prawidłowy.

bez watpienia chodzi o ustawienie kolumn, mialem ten sam problem po przeprowadzce do nowej chaty, ustawilem MA GS20 na dluzszej scianie, powiem tyle, tak zle grajacych glosnikow nigdy nie slyszalem, przypominalo to dlawienie sie wzmacniacza...ustawilem je w "normalnym" polozeniu, czyli na krotszej scianie - roznica miazdzaca..konkluzja - te glosniki potrzebuja sporo przestrzeni, zeby pokazac na co je naprawde stac i przede wszystkim daleko od scian, teraz sie przenioslem do pokoju ok 24 m2, ustawilem okolo metra albo nawet wiecej od kazdej ze scian, gra to pieknie :)...moze za barzdo pochwale MA, ale sluchalem mnostwo innych paczek i pod wzgledem jakosc - cena, ta firma deklasuje inne.....o serii platinum nie mowie, bo to szczyty hi-endu ;)...

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Z tymi szczytami high-endu to może lekka przesada ;-) ale seria platinum gra wyśmienicie, to fakt !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24531-100008411 1250002205_thumb.jpg

post-24531-100008412 1250002205_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cdn:

Ukryta Zawartość

post-24531-100008408 1250002258_thumb.jpg

post-24531-100008409 1250002258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy bas sie poprawia, jak staniesz na środku pokoju?(uszy na takiej samej wysokości jak siedzisz) Powinno byc go mniej i powinien być szybszy w porównaniu z miejscem na którym siedzisz. Dzieje sie coś w tym stylu?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wątek przeleciałem tak na szybko i nie wiem czy ktoś mówił o tak banalnej sprawie jak podłaczenie kolumn, na pewno masz + ze wzmaka na + do kolumn? Przy odwróconej fazie basu jest zwyczajnie mniej i jest taki pudełkowy właśnie. Różnych rzeczy wypada spróbować jeśli wymiana nie wchodzi w grę.

V-savage, 11 Sie 2009, 17:02

>Wątek przeleciałem tak na szybko i nie wiem czy ktoś mówił o tak banalnej sprawie jak podłaczenie

>kolumn, na pewno masz + ze wzmaka na + do kolumn? Przy odwróconej fazie basu jest zwyczajnie mniej i

>jest taki pudełkowy właśnie. Różnych rzeczy wypada spróbować jeśli wymiana nie wchodzi w grę.

to po pierwsze, a po drugie troche gołe ściany ! tez przerabiałem temat wygłuszenia pokoju ! winowajcą były gołe sciany ! powies na chwile jakies koce, itd

Strasznie gęsto w tym pokoju,po lewej masz komode a po prawej drzwi,za blisko sofa,ogólnie brak miejsca dla muzyki,bas jako taki nie ma się gdzie rozejść.Ja sprobowałbym na chwilę postawić fotel i mniejsza sofe na sztorc przy przeciwległej ścianie (masz tam na to miejsce),uzyskasz więcej przestrzeni.Oczywiście w celach testu tylko.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.