Skocz do zawartości
IGNORED

Co zmienić/poprawić w moim sprzęcie?

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na imię Marek, mam 47 lat. Słucham muzyki od dziecka, mam bogatą kolekcję płyt CD, wcześniej winylowych.

Kiedyś na początku lat 90-tych skompletowałem sobie jako-taki sprzęt audio:

końcówka mocy - ROTEL RB-870BX,

przedwzmacniacz - NAD Monitor Series 1000,

CD - DENON DCD 660

i obecnie kolumny - ALTUS 300.

Interkonekty - chyba średniej klasy NAKAMISHI,

kable kolumnowe - szwedzkie SUPRA PLY 3.4 OFC.

Niby gra to dobrze, ale do końca nigdy nie byłem zadowolony. Niezbyt dobre stereo (jakaś zawężona scena muzyczna), mało sprężysty bas i czasem taki rozlazły, przytłumiony. Wysokie OK, ale też jakby nie do końca soczyste. Kupiłem sobie na działkę miniwieżę DENON UDCM-M7 i UDRA-M7 z kolumnami 6 ohm 50/80W SC M07

i stwierdziłem że ten zestaw gra REWELACYJNIE biorąc pod uwagę gabaryty i cenę (ok 500 zł). Porównując z moim zestawem stacjonarnym jest przestrzeń, jest piękny, sprężysty bas, jest "to coś" czego brakuje mi w domowym zestawie. Oczywiście potęga brzmienia i tzw. całokształt przemawia minimalnie za sprzętem domowym, ale przecież to jest sprzęt z zupełnie innej półki, więc chciałbym go poprawić, aby odsłuch był znacznie lepszy.

PROSZĘ POMÓŻCIE, DORADŹCIE - CO ZMIENIĆ?

Słyszałem już różne opinie - że kolumny Altusy są do bani, że NAD może nie wpółpracować z ROTELEM, że może interkonekty trzeba mieć lepsze...

Ostatnio kupiłem sobie stary odtwarzacz DVD Panasonica

A 160 (kiedyś górna półka). Odtwarza tylko oryginały CD i ku mojemu zdziwieniu - jakość jest wyraźnie lepsza niż z tego DENONA 660, a byłem z niego tak bardzo zadowolony, bo jest od prawie 20 lat niezawodny - czyta wszystko i bez zarzutu.

Słyszałem też opinie, że powinienem sobie do tej końcówki mocy kupić przedwzmacniacz Rotela i ewentualnie też odtwarzacz CD (podobno najlepszy jest model RC 02). A co z odtwarzaczami Denona typu 1560, 1015 i innymi czterocyfrówkami, które podobno są najlepsze?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Marek.

primo po pierwsze - Altus 300, sprzedaj na alledrogo sentymentalnym gościom

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Niezbyt dobre stereo (jakaś zawężona

>scena muzyczna), mało sprężysty bas i czasem taki rozlazły, przytłumiony. Wysokie OK, ale też jakby

>nie do końca soczyste.

Kolumny !!! ... do wymiany.

Zbuduj sobie kolumny, które właśnie tworzę.

Pierwsze próby wypadły bardzo dobrze. Na pewno to będzie dobry dźwięk :)

W niewykończonej obudowie wyniesie to w sumie około 600zł. Co oczywiście jest śmiesznym kosztem dla każdego audiofila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_57475.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co zmienić ?

Najlepiej wszystko !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

kania, najpierw antykablowa ofensywa a potem kaniamonitor ofensywa? ile jeszcze?

Domyślam się, ze zestaw powinien raczej oferować spore brzmienie? - w końcu użytkownik dotychczas użytkował spore przecież altusy - domyślam się, ze pomieszczenie też jest wieksze - pewnie kolumienka trójdrożna by się zdała.

Soundchaser - może dopisz jeszcze tych kilka sczegołów. Napisz może ile metrów masz do nagłośnienia, ile miejsca w pomieszczeniu i jeszcze jaki budżet chcesz przeznaczyć na to. Wtedy będzie można pokombinować nad jakimś sprawdzonym zestawem.

No i powiedz na czym Ci najbardziej zależy - czy na bardzo szczegółowym dźwieku czy raczej miekkim i przyjemnym... Panowie jak będą mieli więcej danych to pewnie zaraz rzucą kilka propozycji - pewnie dosyć różnych - ale zawsze coś.

Dodam, że ten tekst pisałem jakiś tydzień temu i zakładając wątek wkleiłem go.

Obecnie gram już na DCD Denon 1560, który zastąpił DCD 660 i wymieniłem interkonekty na lepszej jakości firmy Klotz. Denon 1560 gra znacznie lepiej, poprawy po wymianie kabelków nie odczułem.

Ciągle jeszcze to nie to. Podejrzewam, że oprócz wymiany kolumn (tylko na jakie?) potrzebnna będzie wymiana preampa NAD na jakiś Rotela... tylko jaki... ;-)

Dzięki za wpis.

Oczywiście zależy mi na szczegółowym, przejrzystym brzmieniu i dobrej stereofonii, ale także na dynamicznym basie. Pokój ok. 15 m kw. zapełniony trochę sprzętem różnego rodzaju, stąd na linii między kolumnami nie ma wolnej przestrzeni (nie wiem, czy to ma znaczenie). Na linii kolumny - moje uszy nie ma przeszkadzajek meblowych. ;-)

Budżet? To zależy - jeśli miałbym wszystko sprzedać (oprócz) może Denona 1560) to miałbym więcej na kupienie czegoś innego, a tak to do 1000 zł.

soundchaser

Nie będę oryginalny: ABSOLUTNIE uważam, że do wymiany są kolumny. To powinna być podstawa. Co do mieszania elektroniką, to musiszy po prostu wypożyczyć i słuchać, co z czym gada. Podobnie z kablami.

Wracając do kolumn. Najbardziej przeszkadza Ci słaby bas (brak kontroli) i ograniczenia w stereofonii. A więc najlepszym wyjściem z sytuacji mogą być jakieś fajne monitory. Oczywiście zakładając, że pokój nie ma więcej niż +/- 20 metrów kw. No i ważne pytanie: jaka kwota do wydania.

Pozdrawiam Stempur

w taki razie to nie jest duży pokoj jak się spodziewałem...

czy jesteś sam w stanie sobie coś zrobić? jeśli tak to polecę to.

Ukryta Zawartość

świetny, zróżnicowany bas, szczegółowe i z dobrą sceną.

Zmienisz kolumny to zaczniesz zabawy z elektroniką.

Ukryta Zawartość

Seba78, 10 Sie 2009, 15:50

>kania, najpierw antykablowa ofensywa a potem kaniamonitor ofensywa? ile jeszcze?

Masz jakieś kolumny na Seasach... Wykręć kopułkę, dokup woofer Tonsila, wystrugaj obudowy, zlutuj zwrotnicę, posłuchaj i dopiero potem mnie krytykuj. Chyba, że gardzisz Tonsilem to poczekaj na mój kolejny projekt na lepszym wooferze. Ty potrafisz coś zaprojektować, że się mnie tak czepiasz ?

Do 15m2 będą idealne.

soundchaser

No to jeśli 15 mkw to wła.ciwie sprawa rozwiązana - monitory.

Co do propozycji kolegów to jestem sceptyczny. Zrobienie kolumn to nie jest prosta sprawa, jak się wielu wydaje.

A koszty? 1 tysiąc PLN to moim zdaniem trochę mało. W każdym razie musisz celować w rynek urządzeń z drugiej ręki. Ja bym na Twoim miejscu nie spieszyŁ się, oszczędził jeszcze jeden tysiąc i spróbował coś z tego:

muzykalne, raczej miękkie, spokojne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neutralnie

Ukryta Zawartość

bardziej jasno, przejrzyście, szybko

Ukryta Zawartość

Nie zapomnij o stendach pod kolumny

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stempur, 10 Sie 2009, 16:46

Pragnę zauważyć, iż tweetery w moich kolumnach są prawie identyczne jak tweetery w Twoich "Model 1 Signature" albo nawet lepsze. Nie wiem, bo nie mam danych o tych drugich.

Chyba lubisz wysokie tony ze swoich kolumn ? Czy wiesz, że tweetery są warte marne 300zł ?

Panie kania - sam Pan sobie włóż tonsila i zpenij to kablem ścienym miedzianem - prąd przewodzi - tylko nie zdradź patentu bo Cię złe, bestialskie, podstępne i chciwe i audiofilskie firmy okradną.

Zaproponowałem sprawdzoną, dopracowaną konstrukcję która zaoferuje spory dźwięk i przedewszystkim porządny i wielobarwny bas i dobrą scenę. Oczywiście problemem jest zrobienie. Jak nie to pozostaje rynek wtórny.

Dziękuję Stempur.

Tak - zdecydowanie kolumny... przekonałem się.

Juz wywaliłem Altusy i podpiąłem sobie Denonki SC M07 od tej mojej miniwieży UDRA.

No jak na takie gabaryty (wys.28, szer.19, gł.29)grają moim zdaniem rewelacyjnie i szczegółowo,

a bas jest taki, że muszę czasem zmniejszać poniżej poziomu zero. I to jest ten rodzaj basu, którego nie było w Altusach - sprężysty, a nie powłóczysty, gęsty, a nie miękki.

Zastanawiam się tylko, czy kable kolumnowe Supra Ply 3.4 jednak troszkę tego basu nie zmiękczają.

Jakiś fachowiec kiedyś mi powiedział, że te Supry to obcinają i dół i górę, natomiast w sklepie powiedziano mi, że grają bardzo naturalnie i neutralnie.

Czekam teraz na zachwalane kable KLOTZ Twinax 2x4_HI-END, które kupiłem na Allegro.

Ciekaw jestem czy ktoś zna te kable i jakie ma o nich zdanie:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za sugestie i rady.

Ukryta Zawartość

wszystkie kable mikrofonowe jakie miałem zamulały trochę - ale to pojecie względne. Na twoim miejscu nie zajmował bym się teraz kablami - to raczej ostatni szlif - zwłaszcza przy takim budżecie. Skup się na kolumnach i elektronice. Kablami można trochę ratować sytuację - ale w tym przypadku raczej bym przyczyny niezadowolenia szukał najpierw w sprzęcie. Kolumny podstawa - a te grają bardzo różnie.

Przez ok. 2 lata miałem altusy 300, jednak nadają się one bardziej do małej dyskoteki a nie do odsłuchu w mieszkaniu. Poza tym wysokotonowy głośnik niestety ale mimo usilnych zabiegów (zmiana kabli itp.)mało rozdzielczy i zbyt ostry co objawia się częstymi dźwiękami typu kszy, kszy, a to kaleczy słuch (chyba,że ktoś jest przygłuchy i mu to nie przeszkadza). Dobrymi głośnikami i co ważne niedrogimi, a grającymi pełnym pasmem, dużym otwartym dźwiękiem są Magnat Quantum 605 polecam (między nimi a altusami 300 różnica przynajmniej dwóch klas!).

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Cze! Sam zobaczyłeś że altuski uklękły przed maluśkimi Denonkami. Więc pomyśl ile jeszcze przed Tobą. Wywal je i rozglądnij się za czymś innym . Weź od kumpla ??? ze sklepu itd. A kable sobie zostaw na absolutny koniec. Baw się teraz kolumnami!Bo one są do zmiany.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• Użytkownicy+

Witam

Przyłączam się do głosu innych, zmiana kolumn. Wypożycz za kaucją, lub poszukaj kogoś kto blisko ciebie mieszka. Widzę że szybko kupujesz(np.IC), a to błąd. Słuchaj testuj, bądź cierpliwy. Najlepszą opcją były by kolumny DIY odkupione od ich twórcy, lub używki. Zanim kupisz coś- zapytaj, pomożemy ci (wklejaj linki do interesujących cię ogłoszeń).W pomieszczeniu ok. 15m ,prawie wyłącznie doradzam monitory. Myślę że podobne do tego co robi Józef :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_57475.html ,byłyby bardzo dobre. Pozostałe części systemu zostaw na później, jak już będziesz miał kolumny i się z nimi osłuchasz.

Pozdrawiam Robert

Ukryta Zawartość

Oczywiście wyrzuć to coś co myślisz że jest kolumnami. I kup sobie takie prawdziwe. Na allegro trafisz używane kolumny dobrej firmy już za kilkaset złotych - wyżej na razie nie próbuj. W drugiej kolejności odtwarzacz CD - też kup używany, wysokiej klasy, tylko sprawdź czy laser jest dostępny w sprzedaży. Do 500 zł można już upolować dobrą maszynę. I sprawę masz zamkniętą.

Dziękuję za wszystkie rady.

Już nie mam Altusów, udało mi się je sprzedać na Allegro

i kupić nawet taniej (!) kolumny KEF Q3.

Grają naprawdę dobrze, o niebo lepiej pod względem szczegółowości i przestrzeni niż Altusy.

Słyszę też pewną przewagę nad Denonkami SC M07, ale jedynie pod względem sceny muzycznej.

Bas trochę czasem zawodzi, nie słychać go zbyt dobrze w muzyce rockowej i innej, w której nakłada się wiele instrumentów. Jazz brzmi świetnie, np. Patricia Barber.

W stosunku do sprzętu, który figuruje w moim opisie zmieniłem już odtwarzacz CD Denona 660 na 1560

(znaczna poprawa) i interkonekty z tanich Nakamishi na Klotz LaGrange R-Audio po 69 zł sztuka.

Czekam teraz na kable kolumnowe KLOTZ Twinax 2x4 kupione na tej aukcji:

Ukryta Zawartość

(może ktoś je zna?).

Co dalej? Czy powinienem zmienić przedzmacniacz NAD 1000 na jakiś Rotela, aby lepiej współpracował z moją końcówką mocy? Taki mądry gość ze sklepu audiofilskiego w Łodzi na to samo pytanie odpowiedział spoglądając na moje stopy: "to tak, jakbyśmy się zamienili sandałkami". ;-)

Pozdrawiam wszystkich,

Marek.

Ukryta Zawartość

soundchaser, 13 Sie 2009, 22:17

>>>>Taki mądry gość ze sklepu audiofilskiego w Łodzi ......)>>>

na tym poziomie sprzętu ten gość prawdę Ci powiedział. Zamiana niewiele by dała. I te kabelki. Za dużo pośpiechu u Ciebie widzę. Kupiłeś i czekasz na recenzje. A okaże się że niewiele zmienią. Już bardziej głośnikowe niż sygnałowe coś poprawią lub popsują.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.