Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra. niech ci będzie.

przyznaję się bez bicia, że puściłem drakulę z dymem :-O

no, może nie tak drastycznie ale śmierdziało spalonym plastikiem (znaczy nie C4 tylko tworzywem sztucznym).

to sie zdarza znam takich co do fabrycznego wzmacniacza denon podłaczyli zaledwie na pare minut karte dzwiekowa z kompa i wzmak sie zdymił...to teraz bedziesz miałpole do popisu:-)

>>pawcio

słuchaj, przeciez to nic wielkiego, wzmak ci sie po prostu wściekł z gorąca :D

też tak pare razy mialem :D

można temu zaradzić, ale chyba jest to wzmak StefanaB a on, taki spec, poradzi sobie z tym bez problemu

>magazynier, 18 Lip 2006, 13:42

>można temu zaradzić, ale chyba jest to wzmak StefanaB a on, taki spec, poradzi sobie z tym bez

>problemu

cholerka, magazynier nie mam pojęcia o czym mówisz?

Przepraszam Panowie,

ale jestem za leniwy na robienie Drakuli (bez obrazy dla nikogo).

Zrobiłem podobny pomysł, gdy był modny, czyli pod 90 rok. Dzisiaj już by mi się nie chciało.

Pozdrowienia

• 2 tygodnie później...

Sprawdziłem na własny użytek - z ciekawości taki stppień prądowy do koncówki mocy , wzmocnienie tego stopnia to 10V/1V ,podpiołem do cedeka przez pasywkę i o dziwo zagrało ,a przez pre zagrało aż miło z pięknym basiorkiem .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Postanowiłem umieścić raz jeszcze schemat stopnia mocy w czytelniejszej wersji , jest to alternatywa dla tych osób które zechcą popełnić koncówkę na BIPOLACH . Zapomniałem wczoraj napisać że wzmacniacz napięciowy może być zasilany w tym przypadku z oddzielnego zasilacza ,a wzmocnienie stopnia napięciowego wystarczy na max 4V/1V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>uwe300

Na podstawie jakiego schematu wykonałeś tę wersję Drakuli ? Ma to coś wspólnego z Darkulowym projektem nazwanym Bazyliszek ?

Pozdr.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

ktoś kiedyś kogoś zapytał :

"wiem, ze pytanie jest z serii "totalna amatorszyzna", ale między którymi punktami układu wpinasz amperomierz i mierzysz te 100mA?"

Nie zanalazłem odpowiedzi więc pozwalam sobie powtórzyć pytanie i proszę wszystkich znawców tematu o pomoc :)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie

podczas regulacji prądu spoczynkowego zauważyłem że przy 100mA w obu kanałach, w jednym kanale między bramkami mam 7.5V a w drugim 8 V. Czy zostawić taki prąd w obu kanałach, czy wyrównać napięcie miedzy bramkami? Jaka może być przyczyna takiej asymetrii?

Przyczyną asymetrii jest to, że tranzystory nie są jednakowe, ale różnią sie nieznacznie - zwykle do +/- 20% po wstępnej selekcji w podgrupy. Zostaw te 100mA. Może kiedyś będziesz miał okazję wymienić te tranzystory na parowane i wtedy tego efektu nie będzie. Powinna się też poprawić liniowość wzmacniacza w zakresie małych sygnałów.

• 4 tygodnie później...

panowie. moze ktos podjołby sie zaprojektowania płytki do drakuli zbalansowanej z symetryzacja na opa1632.

cos takiego jak z załaczniku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stmaniak ale się rozmarzyłeś ;-)) Ja mam podobne płytki w CUBE. No nie jest to ML ale jakoś się to sprawdza. Przystosowane są raczej do łączenia równoległego (na płytce dwa wzmacniacze do wyjścia wspólnego przez rezystory) ale od biedy można i mostek na nich zrobić. Mi zależało przede wszystkim na grubości, całość ma około 27mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaprojektowałem taką płytkę (dwustronną) i wykonałem w zakładzie. Jeszcze jej nie zmontowałem bo brakuje mi kilku głupich elementów - wkleję fotkę gdy będize gotowa.

> DeTom

Świetnie to wygląda - można wiedzieć jaką moc ma ta wersja ?

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.