Skocz do zawartości
IGNORED

morderca jest ktos inny niz media podaja

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

zbyt szybkie i gwaltowne przejscie z lejców na kierownice, to jest glowny problem wiec troche czasu minie, ojciec delikwenta za stodole chodzil stolec oddawac, a delikwent sprzedal troche dżinsow z turcji i kupil padziro tak wyglada prawie cala polska, gdyz niejest to kraj inteligntow jakby sie wydawalo niektorym forumowiczom, to kraj brudasów, chamów i zlodziei wymagajacych edukacji od pierwszych lat, edukacji , ktorej rodzice nie zapewniaj bo w wiekszosci wywodza sie z barachła, to co bylo dobre w tym kraju, pomyslowe i aspirujace do wysokiego poziomu zostalo w duzej czesci stracone w meandrach naszej strasznej historii...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

głowny problem to taki ze do pozyskania prawa jazdy wystarczy podstawowe wykształcenie

nikt nie sprawdza np koordynacji wzrokowo-ruchowej przyszłego kierowcy ktora ma podstawowoe znaczenie własnie w sytuacjach krytycznych

zdanie jazdy na egzaminie nijak sie ma do sytuacji gdzie liczy sie szybkosc reakcji i jej powtarzalnosc w kazdych warunkach najlepiej 100%

pamietam tescik ktory robia w wojsku na dosc prostej maszynie przyciski- swiatełka szybkie tempo akcji

jak widziałem wyniki z tej maszyny a było nas około dwustu/wiec dosc wiarygodne/ to nie mogłem uwierzyc jakie sieroty chodza po swiecie-to niewiarygodne ale prawie połowa miała 50 % błednych reakcji mimo przygotowania do testu -czyli totolotek co nasz kierowca zrobi i co mu sie przycisnie

aut przybywa niestety ,dróg ciagle nie

nikt mnie nie przekona młode szczawie jezdza najgorzej bo ciagle prowokuja nietypowe sytuacje drogowe a jak go wyprzedzisz to potem pare minut ogladasz co głab wyprawia na drodze zeby za toba nadazyc

strach to rowniez emeryci bo nie przewidzisz co zrobi

motory są zbyt szybkie dla wiekszosci kierowcow aut stad taka ilosc wypadków choc w wiekszosci nie z winy motocyklisty

z paniami potracajacymi pieszych na pasach doktor przesadził ,moze ma tylko dane ze szpitala w srodku miasta ,ja mam dane z firm ubezpieczeniowych- potracen takich jest mało

ogolnie widac ze nowy wozek i w miare rozsadna szybkosc plus unikniecie czołowki z drzewem czy tirem -spokojnie przezyjemy :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>> electro, 14 Sie 2009, 23:24

Komuna próbowała wyedukować społeczeństwo w duchu socjalistycznym. Udało im się tylko połowicznie - a więc w dziedzinie roszczeń i ogólnie pożądania rzeczy bliźniego swego.

Społeczeństwa o jakim-takim poziomie etyki zostały wyedukowane przez przeciwności, zwykle naturalne. Jakby się zaczęli nawzajem podgryzać toby zdechli. Polska była raczej zawsze krajem mlekiem i miodem płynącym, a więc wybaczającym błędy.

Kolejni mordercy których nie podają żadne statystyki - czy to policyjne czy medialne. Właściciele beztrosko wypuszczający na drogę swoje psy.

Wypadek spowodowany przez omijanie psa który wtargnął na jezdnię, co robi policja? Wpisuje "nadmierną prędkość" jako przyczynę. Bo znaleźć psa, zabezpieczyć materiał dowodowy a następnie ustalić właściciela i doprowadzić do ukarania za karygodne zaniedbanie skutkujące katastrofą w ruchu lądowym - to przekracza ich ciasne horyzonty myślowe.

>> cir, 14 Sie 2009, 23:27

"a jak go wyprzedzisz to potem pare minut ogladasz co głab wyprawia na drodze zeby za toba nadazyc"

Jak się trafia dobry "sponsor" to grzech nie skorzystać.

>misiomor, 14 Sie 2009, 21:32

>W Polsce nie stać nas na takie fanaberie. Od mobilności jednostek aktywnych ekonomicznie zależy w

>dużej części rozwój (...)

Ciekawe jak w takim razie rozwinęły się kraje "cywilizacji śmierci".

Może jednostki aktywne ekonomicznie zamiast tłuc się bez sensu autem siadły na dupie i ruszyły głową ;-)?

Jestem Europejczykiem.

I wyjedzie taki burżuj Mercedesem i wlecze się osiemdzieśiątką, a ja moją Fieściną muszę kulać za nim babola bo co chwila coś z przeciwka i ciągłe i zakręty i poweru pod maską brak a jechać 100 bym chciał. :)

>> Jaro_747, 15 Sie 2009, 00:30

Takie np. Niemcy z przejezdności dróg uczyniły swój absolutny priorytet. Podobno z każdego miejsca ichniego landu da się dojechać do centrum stolicy owego landu w mniej niż godzinę, no chyba że weekend i korki.

Słyszałem kiedyś o takiej statystyce - niemiecki przedstawiciel handlowy obsługuje 50 sklepów. Polski najwyżej 10 - 15 bo drogi i ograniczenia jakie są wszyscy wiemy. Koszty pracy to już jednak proporcja w rodzaju 2:1. No i to jest ta osławiona polska "wydajność pracy" - jak jedni drugim rzucają kłody pod nogi na zasadzie "nie będzie się burżuj rozbijał furą" to trudno żeby było inaczej.

Chyba nie problem zostać tam przedstawicielem handlowym niz tutaj zawyżac statystyki wypadków i tragedii by tutaj dorównać kolegom po fachu z za Odry.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Do wypadku doszło o godz. 4.20 na zakręcie drogi - informuje na stronach internetowych mazowiecka komenda policji. Kierujący oplem tigrą młody mieszkaniec powiatu płockiego stracił panowanie nad kierownicą i uderzył w drzewo.

Na miejscu zginęła 17-letnia dziewczyna i dwóch braci, 17-latków. Trzy kolejne osoby, w wieku 16-17 lat, zostały zabrane do szpitala. Ich stan jest poważny - podała policja.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article431684/Masakra_na_drodze_na_Mazowszu.html

chyba jednak tego typu wypadki występują dosyć rzadko. (niepełnoletni, bez prawka, do tego w 6 osób w aucie przeznaczonym na 5).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(księża chyba nie mają 16 lat ;P)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście prawda leży po środku- mniej więcej tyle smao znalazłem doniesioen o wypadkach spwodowancyh przez kierowców starszych (często zawodowych kierowców tirów i autobusów) jak i młodszych w calibrach i beemkach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko doniesienia prasowe czy lekarzy z oddziałów ratunkowych nie dają tak dobrych statystyk jak firmy ubezpieczeniowe.

Co nie znaczy że te z firm ubezpieczeniowych to absolutnie pełny obraz.

Ciekawe kto uwzględnia statystyki śmierci czy ciężkich zachorowań z powodu przemęczenia, przegrzania czy stresu - a niestety te wszystkie rzeczy dopadają kierowców kiedy państwo przykręca śrubę przepisowo - kontrolno - podatkową. Drogie paliwo - mniej pieniędzy na samochód z klimą (a niektórzy nawet jak mają to wyłączają żeby zmniejszyć zużycie paliwa), do tego oszczędzanie na czyszczeniu klimy oznacza patogeny i alergeny działające prozapalnie. Ograniczenia prędkości - korki, stres, przegrzanie w wozie bez klimy. Takich ciągów przyczynowo skutkowych można znaleźć znacznie więcej.

przejechalem ostatnio 4000km.Po Polsce.NIGDZIE nie było policjantów tam gdzie powinni byc.Trzy razy spotkałem ich schowanych w krzakach.Na drodze z ograniczeniem predkosci do 60 km, wsród łąk lub lasów, bo akurat był odcinek prosty i niezabudowany.Bezpieczny na 100%.I tak trzy razy.Przejeżdzajac mijałem hektary radarów po minieciu ktorych wszyscy dawali gaz, zeby wreszcie poprawic srednią krajowa poruszania sie w wysokosci 60 km /h.To jakis absurd.Te pieniadze powinny przeznaczone byc na drogi.

Pieniądze powinny iść na drogi - to jedyny sposób na ucieczkę od gry o sumie zbliżonej do zerowej - albo wypadki albo stagnacja i tracenie zdrowia w korkach.

Problem polega na tym że dróg nie buduje się u nas łatwo. Koło mnie wytyczono przebieg obwodnicy sporego miasta powiatowego. 30 lat temu, z zakazami budowy domów na planowanej trasie. W rezultacie w pobliżu owej planowanej drogi spadły ceny nieruchomości. No to iluś spryciarzy rzuciło się na takie "okazyjne" działki i domy, na zasadzie - najważniejsze że dziś kupuję tanio, a drogę się w przyszłości oprotestuje czy zrobi inny sabotaż. Absolutna większość z nich wiedziała o planowanej drodze w momencie kupowania nieruchomości.

Taki polski bardak i bezhołowie skutkujące paraliżem transportu i znacznym spowolnieniem ekonomii.

electro, 14 Sie 2009, 23:24

>zbyt szybkie i gwaltowne przejscie z lejców na kierownice, to jest glowny problem wiec troche czasu

>minie, ojciec delikwenta za stodole chodzil stolec oddawac, a delikwent sprzedal troche dżinsow z

>turcji i kupil padziro tak wyglada prawie cala polska, gdyz niejest to kraj inteligntow jakby sie

>wydawalo niektorym forumowiczom, to kraj brudasów, chamów i zlodziei wymagajacych edukacji od

>pierwszych lat, edukacji , ktorej rodzice nie zapewniaj bo w wiekszosci wywodza sie z barachła, to

>co bylo dobre w tym kraju, pomyslowe i aspirujace do wysokiego poziomu zostalo w duzej czesci

>stracone w meandrach naszej strasznej historii...

Zgadzam się. to właśnie się tereaz dzieje - nadrabiamy to, co stracone przez 50 lat, ale bez zachowania ciągłości. to samo jest przyczyną buractwa wśród tak zwanego "drugiego pokolenia" lekarzy czy prawników. dotyczy to zresztą wielu zawodów, ale pewnie wśród lekarzy jest najbardziej widoczne i osobiście odczuwalne.

1. Polska jest w dalszym ciagu za durnym krejem, zeby wybudowac jako taka siec drog szybkobieznych

2. Zachowanie sie Polakow w ruchu drogowym odwierciedla metalnosc tego narodu: pycha, durnota, chec popisania sie przed Kowalskim i wrodzone cwaniactwo.

3. Przestrzeganie przepisow to dla wielu Polakow kajdany na wolnosc osobista. We Francji jedzie 99% kierowcow na drogach miedzymiastowych dokladnie 90 KM/h a na autostradach 130 KM/h tak jak wymaga tego prawo.

4. Nadal panuje na polskich drogach stara zasada polskiej wiochy przedwojenej: Chlop zywemu nie przepusci czyli: prymityw.

• Redaktorzy

A i gdzie indziej, prawdę mówiąc... Jadąc autostradą w Austrii z dozwoloną prędkością byłem chyba najwolniejszym z kierowców. O Włoszech nawet nie wspomnę. Tylko jeden detal: tam te autostrady SĄ.

Niemcy z kolei mają przerąbane gdzie indziej - dużo ludzi, nie za duża powierzchnia kraju. Dlatego jest tam dużo ostrzejsze prawo w dziedzinie pozwoleń na budowę. Po to żeby zachować tereny dla rolnictwa, leśnictwa i właśnie na drogi. No i standardem są działki budowlane 400m2 - jeden samochód się zmieści, ale drugi to już trzeba na ulicy parkować. No i jak się człowiek odezwie w swoim ogródku po polsku, to zaraz sąsiad słyszy i napomina żeby szkopenszprechen.

Francja - oni ostatnio b. mocno fotoradarową śrubę przykręcili. No ale u nich między dużymi miastami da się przejechać te 90 - 130 non stop. U nas niestety jest jeden wielki teren zabudowany. I stąd brak poszanowania dla przepisów - w tych warunkach bzdurnych i sztucznych, obliczonych tylko na pokazanie Brukseli że jest lepiej niż w rzeczywistości - takie trochę pudrowanie syfa.

parmenides

jesli chodzi o lekarzy, to bym raczej zwrocil uwage na stosunki pacjent-lekarz, tutaj bym polozyl nacisk, zachowania lekarzy czesto nieprofesjonalne biora sie z chamstwa na ktore sa na codzien narazeni, kazdy wyrabia sobie jakis mechanizm obronny na brak szacunku/cwaniactwo/agresje, niestety ten mechanizm czesto powoduje zachowania nieprofesjonalne, brak empatii ze strony lekarza, gdyz w duzej czesci swojej pracy zawodowej lekarz nie selekcjonuje pacjentow, musi przyjac wszystkich wiec chcac nie chcac styka sie z bydłem o wiele czesciej niz np. w swojej pracy kazdy z forumowiczow, powiedzmy jest izba przyjec szpitala, okolo 60osob przyjmowanych z jakimis problemami rzeczywistymi czy urojonymi dziennie, jest to wiec PRZEKROJ spoleczenstwa, a kontakt z naszym spoleczenstwem niestety wczesniej czy pozniej doprowadza do pewnej takiej gruboskórnosci, no chyba ,ze ktos ma zadatki na Matke Terese czy Brata Alberta, to pewnie wytrzyma wszystko, jak jest z prawnikami nie wiem, prawnik wystawia swoja cene za uslugi, jest ona na tyle wysoka , ze chyba ma mniej problemow ze znoszeniem chamstwa...podobnie zreszta jak lekarz w tzw.'prywatnym' gabinecie, zawsze sobie mozna przetlumaczyc, ze za te 50-70 czy 150 pln od łebka jeszcze te kilka minut wytrzymam....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

permanides:

wrocile akurat z Francji i przejechalem przeszlo 4 tys km. 1200 na autostradach reszta na drogach miedzym iastaowych.

OK w Paryzu o maly wlos rozwalila by mi mlodzitka Parazanaka auto bo miala chyba 2 dni prawko. Ale Paryz to inna bajka. Ja mowie o prowincji F.

Pozatym jezdza do Francji od wielu lat na Urlop i wiem jak jezdza.

Nie spieszy im sie..ok wyjatki sa. Ale calkowicie inna dyscyplina

Podalem spacjalnie Francje bo w D wyglada sprawa troche inaczej.

Podam przykład sprzed około 6 godzin:

jadę sobie spokojnie na plażę około 65-85km/h - teren zabudowany - wieś - odcinki drogi poza wsią - teren niezabudodowany - droga kręta, wąska - praktycznie uniemozliwiająca wyprzedzanie, przede mną kilka aut typu audi, VW, opel vectra, wszyscy jadą w miarę jednakowo. Kilka metrów za mną (moje auto audi) od około 10km jedzie środkiem drogi Fiat Panda, jedzie blisko i szuka okazji do wyprzedzania. Oczywiście droga całkowicie uniemożliwia to, ale oto wjeżdżamy do wsi, bardzo ostry zakręt i ograniczenie do 40km/h, przejazd tego zakrętu szybciej praktycznie niemożliwy - b. ostry łuk. Wszyscy zwalniają przejeżdzają zakręt i jadą około 40km/h dalej, gdyż jest dalej kościół i niedzielny ruch we wsi, co robi Pan (około 40 lat i jechał chyba ze swoimi rodzicami) w Fiacie Panda, ma przecież "zapas mocy" i rozpoczyna manewr, na który czekał przecież 10km!

a ruch, a piesi, a wychodzący z kościoła, przecież to ich problem, w końcu Fiat Panda jest większy od pieszego ...

misiomor..

.nie wiem w jakim ty ogrodku byles. ja rozmawiam glosno po polsku jak mi sie podoba i nikt mi nigdy nic nie powiedzial.

Pozatym po 28 latach pobytu w D wiem jak sie kulturalnie po niemiecku mowi "pocaluj mnie w d...."

To co się dzieje na naszych drogach jest odzwierciedleniem tego co charakteryzuje nasze życie społeczne.Tacy jacy jestesmy w pracy,domu,sklepie,w kinie czy teatrze tacy jesteśmy na drodze.

Czyli chamstwo i bezmyślność w połączeniu z szybszymi samochodami i kiepskimi drogami( ale już lepszymi) powoduje to co widać w statystykach.

PS.szumi ma rację,we Włoszech i we Francji jeżdżą dużo spokojniej.

>> wojciech iwaszczukiewicz, 16 Sie 2009, 20:44

To chamstwo i bezmyślność przejawia się też np. w budowaniu domów tuż przy ruchliwej drodze a następnie domaganiu się progów zwalniających - tzw. leperów.

Sam położę się rejtanem jak będą mi próbowali lepera zainstalować na mojej ulicy. Zamiast spokojnie przejeżdżających samochodów miałbym zawsze sekwencje hamowanie - dwa uderzenia kół - przyspieszanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.