Skocz do zawartości
IGNORED

nowy denon bdp 2010

Jorkers

Rekomendowane odpowiedzi

w stanach jest od kilku tygodni . W europie bedzie w sprzedaży po IFA Berlin ( na razie muszą wysprzedać 1800-steke )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

faktycznie 1610 jest bez wyjsc analogowych czyli mi by przypasil bo w 3800 sa deodery

i pewnie tylko taka roznica jest miedzy 2010 a 1610 a duzo tanszy

recenzja 2010 w formie video

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

srodek wyglada ladnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Niedawno miałem okazję testować Blu-ray 3800 oraz wzmacniacz AVP1-AHD Denona. Interesowało mnie porównanie jakości dźwieku poprzez dekodery wzmacniacza oraz odtwarzacza. Głośniki to system JAMO D 7PEX 7.1 z certyfikatem THX, odpowiednio przygotowana sala kinowa. Płyty testowe to: Chris Botti PCM 5.1 24/96 i DD 5.1; DIE HARD 4.0 DTS HD Master Audio; DVD Dom Latających Sztyletów DTS 5.1

Odtwarzacz podłączony zarówno analogowo 5.1 jak i HDMI.

WNIOSEK: Ponieważ wzmacniacz to bardzo wysoka półka, byłem przekonany, że takie porównanie jest troche bezsensu. Jakie było moje zdziwienie tuż po konfrotancji, dźwięk z odtwarzacza był lepszy niż ze wzmacniacza. Zmianie uległ każdy aspekt - wypełnienie średnicy, nasycenie, barwa!!! oraz klasa wybrzmień. Zmianie również uległa przestrzeń, dźwięk bardziej przywiązał sie do ekranu, to już nie było to oderwanie dźwieku od obrazu (bałągan), które słychać na większości systemów kina domowego. Tutaj połączenie było genialne, miało się wrażenie, że poszczególne dźwięki materializowały się pomieszczeniu i nawet najdrobniejsze oraz najcichsze dźwięki miały swoje miejsce. Bas był wkońcu świetnie różnicowany, nie było jednostajnego ŁUP, ŁUP, miał piękną barwę oraz pewną miekość co powodowało komfortowy odsuch tego zakresu. Generalnie było słychać, że mamy do czynienia z dźwiękem wysokiej próby. Odtwarzacz wzniósł dźwięk wielokanłaowy na naprawdę wysoki poziom. Dla odmiany amplituner zagrał dźwięk sztucznie rozjaśnionym oraz wyciągniętym w góre, co miało niby pokazać przestrzeń oraz wydobycie dużej ilośći szczegółów. Niestety, słychać było, że jest to dźwięk względem odtwarzacza ułomny. Zero wypełnienia na średnicy, jakieś barwy, nic. Góra i bas bardziej wypchnięte do przodu. Był to dźwięk szary, mechaniczny i powodujący nerwowość. Zdaje sobie sparwę, że dla przeciętnego odbiory dźwięk ze wzmacniacza wydawałby się bardziej atarakcyjy - bardziej efekciarski - ale wystarczy trochę posłuchać oraz porównać aby docenić klasę takiego połączenia, jest to dźwięk dla wyrobionego słuchacza, którego efekciarstwo nie bawi a oczekuje wysokiej klasy systemu kina domowego.

PODSUMOWANIE: Było to naprawde ciekawe doświadczenie, okazało się, że stara zasada ze świata stereo - im mniej i krótsza droga sygnału, tym lepeij dla dźwięku - znalazła zastosowanie również w kinie domowym. Może, jeśli będzie taka okazja to warto spróbować odwrócić tendecję - jak najlepsze źródło oraz przyzwoity amplituner. Różnice w dźwięku nie były na poziomie autosugestii, czuło się, że dźwięk z odtwarzacza wzniósł cały system na bardzo wysoki poziom, rzadko spotykany w kinie domowym. To powodowało całkowicie inny odbiór filmów i koncertów. Dla sportu podłączym w ten sposób Blu-ray Pioneera LX-71 i tutaj również była przewaga odtwarzacza mimo, że już nie taka wysoka jak z Denonem.

Na koniec warto pamiętać o zasadzie - WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ OD ŹRÓDŁA!

• 3 miesiące później...

denon zrobił jedno podstawowe swinstwo - 1610 jest tylko czarny !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak dla mnie gra REWELACJA!!! Nie porównywałem z Pioneer'em, bo nie miałem akurat takiej możliwości, ale nad tańszymi Samsungiem i Panasonicem widać i słychać przewagę. Napewno będzie mój, tylko jeszcze nie teraz, bo najpierw telewizor czeka wymiana ;-)

Kolego TIA2200 nie ma czegoś takiego jak wzmacniacz AVP1-AHD Denona. Jest ale przedwzmacniacz o symbolu AVP-A1HDA z kompletem dekoderów.. A wzmacniacz, a właściwie końcówka mocy to POA-A1HD.

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.