Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupić dławiki?

ALTON

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy myślę o zabawie ze wzmacniaczami w klasie D. Hamuje mnie tylko jedna sprawa - dostępność dławików o dużych prądach. Gdzie można dostać indukcyjności rzędu 22uH 5-10A ? bądź inne wartości z zaznaczeniem dużych prądów? Nawijanie ręcznie raczej nie wchodzi w grę.

https://www.audiostereo.pl/topic/57649-gdzie-kupi%C4%87-d%C5%82awiki/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

jesli dlawiki do klasy d to tylko ELMUZ! sami robia takie wzmacniacze i wiedza w czym problem maja tez wszystkir wielkosci rdzeni z odpowiedniego materialy a w zasadzie jest tylko jeden material nadajacy sie do tego zastosowania. dziwi mnie tylko niechec do nawijania bo to zadna trudnosc a jak ktos wogule porywa sie na robienie takiego wzmacniacza to dlawik powinien byc dla niego pestka.

irek2 zgadzam się z Tobą. Nawijanie odpada, ponieważ chcę to potraktować jako jednorazowa "zabawa" więc inwestycja w miernik indukcyjności również odpada (pomijając, że wiedza w zakresie wysokich Khz jest mi na razie obca). Od zawsze zajmowałem się wzmacniaczami klasy A/AB/B itd. Ostatnimi czasy miałem przyjemność używania subwoofera ze wzmacniaczem opartym na module Icepower A1000 1KW z pojedynczym Uzas i radiatorem z 3mm blachy. Zafascynowałem się :-). W induktorsie znalazłem większość interesujących mnie wartości. Będzie metoda prób i błędów.

akurat toroidalne dlawiki do klasy D maja podana wartosc AL z ktorej bardzo latwo wyliczyc ilosc zwoi a ze tych zwoi jest bardzo malo to zadne nawijanie. w zasadzie tylko ferryt o nazwie -2 nadaje sie do klasy d bo reszta po prostu ci sie rozpusci.

feryster to glownie firma handlowa kupujaca wiekszosc elementow od innych firm.

icepower to akurat szczyt techniki klasy d, nie wiem jak chcesz wykonac swoj wzmacniacz ale jak budujesz go od zera ta minie z pol roku zanim wogule ruszy a do tej pory spalisz sporo tranzystorow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.