Skocz do zawartości
IGNORED

UE zakazała żarówek Edisona (żarowych)

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, łatwiej i taniej produkować poszechne dobra nisko przetworzone (a więc właśnie energię elektryczną, do której dostęp powinien być łatwy, tani i powszechny - o ile nie zacznie się wydziwiać i stawiać wiatraków czy zapór dla hydroelektrowni jak chińska Tama Trzech Przełomów na Jangcy) niż skoplikowane i drogie (CFL). Niestety to pierwsze jest jakoś mniej spektakularne i mniej osób, polityków i Ważnych Osobistości może się wykazać, a przy tym nie zrobi się kolejnego Welkiego Biznesu. Typowe szukanie rozwiązań na siłę i nie tam gdzie trzeba.

Bo energię można oszczędzać i szanować, ale nie można do tego nikogo zmuszać. Ludzie i tak zrobią po swojemu.

ja używam świetlówek w celu mniejszego zużycia energii - mniejszych opłat

ale to niewiele daje bo samo zużycie to tylko część kosztów - w "normalnym mieszkaniu" w bloku niekoniecznie największa,

więcej wynoszą różne opłaty stałe niż opłaty za same zużycie, czy to jest fair?

dla ZE

No dobrze, macie w domu piwnicę, potrzebujecie wziąć słoik dżemu. Schodzicie, zapalacie światło, bierzecie słoik i wychodzicie. Całość trwa minutę. Żarówka, nawet 100 W, pobierze przez ten czas 60x100 watosekund (nie chce mi się przeliczać jaki to ułamek kWh). Przed wycofaniem kosztowała ok.2 zł. Energooszczędna nie zdąży się przez tę minutę rozświecić pełnym światłem (czyli albo szukamy prawie po ciemku albo czekamy parę minut na pełną moc) i już ją gasimy. Efekt? Szybsze zużycie. Czyli po miesiącu ok. 20 zł na nową energooszczędną. A żadna żarówka w piwnicy nie przepaliła mi się po miesiącu, są tu latami. I na czym mam oszczędzać? Ja mam gdzieś te unijne wymysły, za równowartość 10 energooszczędnych zrobiłem zapas tradycyjnych, mam nadzieję że starość będę spędzał przy ich miłym świetle.

tysol, 29 Mar 2010, 23:56

>No dobrze, macie w domu piwnicę, potrzebujecie wziąć słoik dżemu. Schodzicie, zapalacie światło,

>bierzecie słoik i wychodzicie. Całość trwa minutę. Żarówka, nawet 100 W, pobierze przez ten czas

>60x100 watosekund (nie chce mi się przeliczać jaki to ułamek kWh). Przed wycofaniem kosztowała ok.2

>zł.

To wkręć halogenową E27, odpowiednik setki kosztuje koło 5 zł, a pewnie za chwilę pojawią się chińskie w cenach zbliżonych do tradycyjnych żarówek.

>Energooszczędna nie zdąży się przez tę minutę rozświecić pełnym światłem (czyli albo szukamy

>prawie po ciemku albo czekamy parę minut na pełną moc) i już ją gasimy. Efekt? Szybsze zużycie.

>Czyli po miesiącu ok. 20 zł na nową energooszczędną.

Wytrzymują kilkadziesiąt tysięcy włączeń, więc policz ile osób musisz dokwaterować aby zużyć tyle dżemu w miesiąc. Słoiczek zawiera przeciętnie 300 g, 100 g dżemu to około 200 kcal.

• Redaktorzy

Jedna uwaga na marginesie, ale z naszej nieststy branży: przetwornica zakłóca działanie wkładki gramofonowej. Trzeba trzymać gramofon z dala od nowoczesnych źródeł światła.

• 1 miesiąc później...

Prawda jest taka że w europie działa silne lobby i potrafi coś takiego przeforsować tylko i wyłącznie dla swoejgo zysku. ile było testów i reportaży o tym ze żarówki energooszczędne nie sa tak oszczędne jak sie mówi, przede wszystkim nie powinni sie ich wyłączać bo to bardzo skraca ich żywotności itp. jest tego mnóstwo w necie wiec nie bede przepisywał tylko odsyłam.

pozatym inny problem reklamówki foliowe a reklamówki wielokrotnego użytku bądź jak kto woli bio!

przeciez to sie tylko smaic chce

na samym początku jak tylko je wprowadzono wyszło na jaw że nie śa wcale takie bio, śa to zwykłe reklamówki foliowe z dodatkiem tzw. przyspieszacza który ma za zadanie przyspieszyć procesy rozkładu w glebie. sa to substancje na bazie krzemu i czegoś jeszcze nie pamiętam.. które to w żaden sposób nie sa przyjazne środowisko, pozatym nie występują na całej powierzchni reklamówki a gdzie nie występują tam tez nie przyspieszają rozkładu!!!

a może mi kos odpowie dlaczego nie przymuszono producentów chipsów do zmieniejszenia swoich opakowań bo połowa opakowania to przeciez powietrze tz gaz który wydłuża trwałość, przecież mogli by pakowac w inne opakowania ale po co obciązac juz i tak biednego producenta?? skoro szary człowieczek będzie płacił po 50 gr za reklamówkę to sie wszystko z balansuje i jiech ma jeszcze świadomośc i sie cieszy z tego że aktywnie uczestniczy w ochronie środowiska naturalnego

To nie kupuje sie rekalmowek tylko jedna normalna torbe na zakupy i z nia chodzi do sklepu. Chyba ze sie wstydzisz, ze dzieci sie beda z ciebie smialy.

A zarowki energooszczedne, sa energooszczedne jezeli ktos potrafi sie nią poslugiwac i wie gdzie ją zamontowac u siebie w domu.

?👈

ha ha tu nie chodzi o to!! moja zona chodzi na zakupy z koszykiem wiklinowym. chodzi o to że robi się kampanie za miliony tylko po to żeby ludziom wmówić że jak będą kupowali bio reklamówki to przyczynia sie do polepszenia jakości środowiska co jest kłamstwem!!!!!!napewno zwróciłes uwage na to że przy owocach, produktach mlecznych itp. sa cienkie reklamówki foliowe i jakos nikt sie nie kwapi aby zamienic to np. w worki papierowe. przecież to tez jest ta sama folia, wycofana z reklamówek przy kasach która bedzie rozkładała sie 300lat!!myśl

Gość

(Konto usunięte)

tu chodzi tylko o kasę, i z żarówkami i z torebkami,

ze środowiskiem nie ma to nic wspólnego - podobnie jak z zabieraniem dzieci rodzicom w Szwecji,

okazało się, że to niezły biznes dla pracowników pomocy i dla rodzin zastępczych

Ale pamiętajcie że czasami po prostu budowa lampy wymusza użycie eneregooszczędnych, małych żarówek, ja mam po 3x7W na lampe, taka papierowa, stojąca w stylu chińskim, gdybym dał tam powiedzmy 3x40W zwykłe żarówki to pewnie po paru dniach albo by się lampy zapaliły albo odbarwił papier od temperatury, a i tak nie mogę wychłodzić pokoju,zawsze z 22-23*C (cholerny wzmak w klasie A).Ciekawe jak to się ma do sprzętu, tzn. gramofonu, bo linia jest ta sama dla wzmaka,cd,lampek,kolumn (elektrostaty) i gramofonu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czytalem wlasnie artykul na ten tamt i filmiki na YT, i ponoc to k**estwo promieniuje UV i moze powodowac nadmierne zmeczenie,mdlosci,migreny i chroby skóry (mdłości mam,zmecznie mam, migreny często) chyba czas zaczac robic jak niemiaszki.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wszystko zależy od tego, jak jest zrobione. Zwykły halogen też promieniuje więcej nadfioletu w porównaniu ze zwykłą żarówką, co wynika z praw fizyki. Lekarstwem na to są filtry i odpowiedni dobór luminoforów. Uwaga - nie spodziewać się w tanich wyrobach chińskich!

A na objawy typu: "(mdłości mam,zmecznie mam, migreny często)" zalecałbym odstawienie propagandy wyborczej, zwłaszcza w TVP1 ;-).

Jestem Europejczykiem.

>A na objawy typu: "(mdłości mam,zmecznie mam, migreny często)" zalecałbym odstawienie propagandy

>wyborczej, zwłaszcza w TVP1 ;-).

Proponowałbym odstawienie propagandy pro-świetlówkowej Jaro_747, wyjdzie na to samo.

>Wszystko zależy od tego, jak jest zrobione. Zwykły halogen też promieniuje więcej nadfioletu w

>porównaniu ze zwykłą żarówką, co wynika z praw fizyki. Lekarstwem na to są filtry i odpowiedni dobór

>luminoforów. Uwaga - nie spodziewać się w tanich wyrobach chińskich!

Też niezbyt mądre założenie, wystarczy że halogen będzie pracował w szklanej osłonie. Nawet tej tak znienawidzonej, chińskiej. Będzie zdrowszy niż praca/odpoczynek (?) przy powycinanym widmie LED-ów.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

to nie jest żadna propaganda tvp, to same suche fakty ale i tak nic nie zrobimy bo UE wie lepiej co jest dla nas lepsze i zdrowsze. Poza tym obserwuje to na swoim przykładzie gdzie w pracy mamy energooszczędne żarówki to po 3 - 4 godz przed komputerem oczy padają!!! a w domu gdzie mam zainstalowane klasyczne oświetlenie objawów jak wyżej brak!!

>gagacek, 22 Maj 2010, 10:51

>Proponowałbym odstawienie propagandy pro-świetlówkowej Jaro_747, wyjdzie na to samo.

Ja nie zajmuję się propagandą tylko aspektami technicznymi, proponuję czytać uważniej. Docelowo będziemy z pewnością oświetlać czymś innym, świetlówka to zdecydowanie rozwiązanie przejściowe. Zaczyna się już pojawiać sensowne oświetlenie typu OLED - może to jest przyszłość?

>Też niezbyt mądre założenie, wystarczy że halogen będzie pracował w szklanej osłonie.

Jakie założenie??? Że co? Oczywiście, że szklana osłona będzie lepsza niż nic, ale nie zawsze jest to możliwe.

>Nawet tej tak znienawidzonej, chińskiej.

Przez kogo znienawidzonej? Z pewnością nie przeze mnie. Ale narazie wyroby chińskie zdobywają rynek głównie ceną a nie jakością (pomijam oczywiście chińskie lampowce :-) ).

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747

>Jakie założenie??? Że co? Oczywiście, że szklana osłona będzie lepsza niż nic, ale nie zawsze jest to możliwe

A gdzie jest to niemożliwe?? Wskaż mi lampę ze szkłem kwarcowym bez zabezpieczenia. A zabezpieczenie jest zazwyczaj szklane. Sprawdź jak szkło pochłania ultrafiolet, w zależności od domieszek, i jakie szkło stosuje się do tego celu.

>Przez kogo znienawidzonej?

To była METAFORA. Dalej nie komentuję;) Pozdrawiam serdecznie.

Trochę sensu poproszę.

osobiście nie wierzę (a właściwie moje oczy wiedzą), że świetkówki nie filtrują całego ultrafioletu - parę godzin z "oczojebami" i mam dość - dotyczy zwykłych świetlówek, nowych energooszczędnych czy nawet takich małych w ekranach LCD - efekt ten sam co spojrzenie na lampę UV - białe kropeczki przed oczami, ból głowy...

Świetlówki to najgorsza francowata zaraza jaką znam. A najbardziej porażający przykład (chyba) wprowadzania z życie zaleceń UE, to masowa wymiana żarówek na świetlówki na klatkach schodowych.

Trochę sensu poproszę.

audiofilek4, 21 Maj 2010, 12:44

>napewno zwróciłes uwage na

>to że przy owocach, produktach mlecznych itp. sa cienkie reklamówki foliowe i jakos nikt sie nie

>kwapi aby zamienic to np. w worki papierowe. przecież to tez jest ta sama folia, wycofana z

>reklamówek przy kasach która bedzie rozkładała sie 300lat!!myśl

A musisz w nie wszystko pakowac? Ja tam ich prawie nie uzywam, a zapewne taki czlowiek jak ty pakuje jedno jablko w 2 takie rekalmowki dla "bezpieczenstwa".

?👈

Tych "jednorazówek" można również używać z głową - czy to na zakupy, czy też w inny sposób, w gospodarstwie domowym, wystarczy chcieć.

>gagacek, 22 Maj 2010, 15:33

>Jaro_747

>>Jakie założenie??? Że co? Oczywiście, że szklana osłona będzie lepsza niż nic, ale nie zawsze jest

>to możliwe

>

>A gdzie jest to niemożliwe?? Wskaż mi lampę ze szkłem kwarcowym bez zabezpieczenia. A zabezpieczenie

>jest zazwyczaj szklane. Sprawdź jak szkło pochłania ultrafiolet, w zależności od domieszek, i jakie

>szkło stosuje się do tego celu.

Przeszedłem się do szuflady. Halogen w obudowie typu GU4 to żarówka w minireflektorku z szybką. To, na co patrzę to Chińczyk sygnowany marką ANS. Na opakowaniu wprawdzie jest oznaczenie UV Stop, ale czy to prawda? Nie wiadomo kto to wyprodukował, ISO nie mają. Zagadka.

Mam też G9 - żarówka z normalną bańką. Takie żarówki mam w oprawkach z których większość jest z przodu odsłonięta. Żarówka nie jest oznaczona UV Stop. Wydaje mi się, że w tego rodzaju bańkach to norma.

Wniosek: UV napierdziela jak chce.

Jestem Europejczykiem.

halogeny na pewno dają UV bo mój znajomy naświetla płytki napryskane positivem-20 właśnie halogenem i działa to tak samo jak naswietlanie lampą UV tylko dłużej

Info:[uprzedzam topicu całego nie prześledziłem dokładnie]

żarówki 100W jak i 150W można kupić bez problemu legalnie

pozdro ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Artuch, 23 Maj 2010, 13:25

>To mógłby celem weryfikacji przetestować jakieś swietlówki, co ?

ale po co gość ma kombinować? halogen działa i jest zadowolony - jakby miał naświetlać świetlówką to by sobie kupił lampę UV

100w i 150w można kupić pod warunkiem że mają napisane że są do użytku zewnątrz i są wzmocnione ;)full legal chociaż nie widzę sensu przy obecnej jakości świetlówek i ledów...

• 4 miesiące później...

Ja tam sens widzę bo to jest jednak inne światło o widmie ciągłym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żarówki mają się więc nieźle!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie mówiłem ? :P

z 1500szt w okolicy sprzedaliśmy od ostatniego mojego posta w tym temacie

tak mniej więcej się prezentują

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.